1ª EDICIÓ ECOGP-ANDORRA

El passat dissabte 24 de març va tenir lloc al nostre país la primera edició EcoGP-Andorra.

Les EcoGP són un seguit de carreres de resistència per a vehicles de sèrie elèctrics que s’organitza a Espanya des de fa uns anys i que des d’aquest 2018 s’està ampliant a nivell internacional arribant a nous països europeus, entre els quals Andorra.

Rafael de Mestre és el màxim responsable de l’organització. Per posar-vos en antecedents, dir-vos que De Mestre va ser el primer conductor que va donar la volta al món en 80 dies al volant d’un cotxe elèctric, tot batejant aquesta aventura com els «80eDays».

 

Un any més tard, al 2016, en el que ja era la segona edició d’aquesta peculiar volta al món, les «80eDays» van sumar ja 12 pilots d’arreu del món.

Paral·lelament en aixó, De Mestre també va començar a organitzar les EcoGrandprix, unes competicions de resistència per competir amb cotxes elèctrics de sèrie.

Aquest 2018 i per primer cop, les EcoGP també han arribat a Andorra i ho han fet amb un atractiu extra molt especial, competir al Circuit d’Andorra del Pas de la Casa i amb tot el que aixó suposa. I és que la idea i el gran atractiu de que la carrera tingués lloc en un circuit com el del Pas de la Casa, era que lògicament implicava fer-ho amb neu i gel, de tal forma que cursa a part, serviria per poder fer un test real sobre del rendiment i la capacitat dels cotxes elèctrics en condicions de fred, gel i neu.

De fet i a l’igual que en el cas de les altres curses EcoGP, la finalitat d’aquestes curses no estava en la velocitat, que també, el que realment comptava era registrar el major nombre de voltes al circuit amb una sola càrrega.

En aquesta primera edició andorrana van participar diverses unitats de Tesla, Hyunday, Wolkswagen i BMW. Tots els cotxes anaven amb rodes de contacte (no de claus) de tal forma que els pilots van haver de ser molt “fins” al volant, donat que, com molts ja sabeu, les tecnologies de propulsió elèctrica entreguen tot d’una la potència quan acceleres. D’aquí que molta gent dubti en eficàcia d’aquests cotxes sobre neu i gel. Dit aixó, l’EcoGP-Andorra va ser el banc de proves ideal per esvaïr aquest i qualsevol altre dubte que la gent pugui tenir respecte de com va aquesta nova generació d’automòbils, doncs amb la prova d’Andorra, igual que en el cas de la resta de proves EcoGP, a més de competicions són proves que serveix per apropar a la gent la realitat d’aquesta tecnologia, de com funciona i de com és comporta, ja que –i aixó és molt important- es competeix amb els mateixos models que tothom pot comprar al concessionari.

En el cas de la cursa andorrana van quedar clares dues coses principalment: com es comporten les bateries en condicions de fred extrem i com reaccionen aquests cotxes al conduir-los sobre neu i gel. Ambdues coses van tenir una resposta molt satisfactòria, de manera que la prova andorrana de l’EcoGP, a més de ser un esdeveniment esportiu entretingut. divertit i innovador, va ser una experiència molt aclaridora.

La cosa va anar així: a primera hora de dissabte 24, els participants van sortir del de l’Hotel Coma d’Ordino per cobrir l’enllaç de 33 quilòmetres que hi havia des d’aquest punt fins al circuit del Pas, on disputarien la competició de resistència per voltes.

Per fer-ho van haver de gestionar l’energia, el cronòmetre i la meteorologia, donat que les precipitacions en forma de neu i les baixes temperatures van acompanyar-los durant tot el dia.

En qualsevol cas, com diu la dita “no hi ha mal que per be no vingui” ja que el mal temps va servir per deixar més clar l’excel·lent comportament d’aquest vehicles en condicions pèssimes.

Les sensacions dels participants van ser molt positives, tant durant l’enllaç entre Ordino i el Pas, com al circuit. Tots van descriure l’experiència com a “única” i molt divertida.

El cert és que una competició al Circuit d’Andorra, on normalment el soroll és la tònica general, va sobtar tothom ja que regnava un silenci absolut només alterat subtilment pel soroll dels pneumàtics al trepitjar la neu.

Com us dèiem, la carrera tenia com a finalitat, temps i velocitat a part, fer el màxim nombre de voltes amb una sola càrrega.

Volta rere volta, va l’emoció va mantenir-se fins al final, especialment en la lluita frec a frec protagonitzada per Pere Soria (Hyunday Ioniq) i Peter Walser (Tesla Model S 85), segon i tercer respectivament.

El guanyador va ser Alan Fuertes al volant d’un Tesla Model S – P85D.

Un cop finalitzada la prova, tot i les males condicions climatològiques, el balanç va ser molt positiu, el que va deixar la porta oberta de cara a properes edicions.

En cara dubteu de com va un cotxe elèctric sobre neu?

Segur que des d’ara, molt menys!