,

Abandonament de Joan Vinyes-Jordi Mercader en el 45è Ral·li Illes Canàries

Un cop més, Joan Vinyes-Jordi Mercader (Suzuki Swift R4lly S) no van tenir la sort de costat per guanyar una prova de l’ERC2, concretament el 45è Ral·li Illes Canàries.  I és que en la part final de la penúltima cronometrada, anant líders destacats de la classificació provisional, es van veure obligats a abandonar.

El tàndem del #24 de l’equip Suzuki Ibèrica es va situar al capdavant de la classificació després de la primera especial. La parella va mantenir aquesta posició fins que el canvi de marxes del Suzuki Swift R4lly va dir prou.

Un cop a l’assistència, el pilot de Suzuki Ibèrica, decebut per haver hagut d’abandonar tan a prop del final i de fer-ho quan estaven en una posició tan favorable, comentava que en tot cas, ”estic molt content per Suzuki i pels meus companys, dos extraordinaris col·legues que han aconseguit del títol de l’ERC2”

Dura  jornada de reconeixements

Els organitzadors havien previst una jornada i mitja per reconèixer les cronometrades. No obstant això, seria una jornada amb els horaris molt ajustats, doncs es volia tenir unes hores més de descans abans d’iniciar la competició.

La majoria d’equips van optar per allargar la jornada de dimecres (dia 17). De fet van fer-ho fins a l’extrem de no parar ni per menjar. Gràcies en això van poder completar les dues passades reglamentàries en cada cronometrada.

Vinyes-Mercader van estar entre els que van triar aquesta possibilitat i van donar per finalitzats els reconeixements ja molt entrada la nit.

Sense poder dissimular el cansament, en Joan ens va fer un petit resum d’aquell primer dia d’acció en terres canàries:

“Al contrari que en ral·lis anteriors, aquest cop ja coneixíem parcialment les especials. Malgrat tot el dia ha estat molt dur! Les especials canàries, amb desnivells continus, canvis de ritme constants, asfalts variats…són complicades!”

Respecte de la meteorologia, gran protagonista en aquest ral·li des de sempre, Vinyes afegia que “diuen que hi haurà pluja durant els dies del ral·li. Com sempre el problema aquí és saber on plourà i quan. La veritat és que aquesta vegada la pluja no ha estat un problema. És cert que va fer acte de presència, però va fer-ho en zones no cronometrades i de manera molt localitzada”

Temperatura variable

Com bé deia l’andorrà, la pluja no va incidir en el desenllaç del ral·li, com tampoc ho va fer les importants diferències de temperatura, quelcom també molt habitual a l’illa. Per exemple, a la Creu de Tejeda (1.600 metres d’altitud), a les 18.00 hores els termòmetres marcaven 5º, mentre que a Las Palmas, a la mateixa hora superaven els 20º.
Afortunadament, en aquesta edició de l’Illes Canàries, l’ambient climatològic també va ser agradable.

Free-Practice i tram de qualificació

Es van posar els cronos en marxa (dijous dia 18) i la primera conclusió que es va poder treure va ser  que Dariusz Polonski venia decidit a disputar-se amb Vinyes la tercera plaça del podi.

El pilot de Fiat va marcar un millor crono de 1’27”423, mentre que el de Suzuki Ibèrica va parar-lo en 1’29”363.
Malgrat tot, per a Vinyes aquest resultat no deixava de ser anecdòtic. Així ho comentava:

“Crec que per a nosaltres el més important és que el Swift s’ha comportat de manera impecable. Un altre detall a tenir en compte és que el traçat d’aquest TC, poc tenia a veure amb els que ens trobarem durant el ral·li.  Això acaba de començar i amb tota seguretat serà molt complicat”

Set escratx parcials de 9 possibles

Vinyes-Mercader van iniciar la competició amb l’objectiu de marcar diferències des del principi. Van completar el primer bucle d’aquesta primera etapa marcant el millor crono de l’ERC2 en totes les especials. De fet van situar-se a gairebé un minut de l’Abarth de Garcia-Ghuneim, el seu immediat perseguidor. En aquells instants el rival directe per a la tercera plaça del podi (Polonski) havia abandonat.

Tot va continuar igual en la disputa del segon pas per les especials esmentades. Vinyes-Mercader van acabar aquesta primera etapa clarament distanciats dels seus rivals.

Al final de l’etapa Vinyes es mostrava content, però era conscient que quedava molt per fer:

”Hem tingut l’arrencada esperada, però en la segona etapa no ens podem relaxar. A més el pilot polonès s’ha acollit a l’opció súper-ral·li, per la qual cosa, acabar és indispensable per poder estar en el podi final”

Valleseco va marcar el final

Durant la segona etapa els obstacles a superar eren les especials de la part nord de l’illa: Arucas, Moya, Valleseco i Telde.

En el primer pas es va mantenir la inèrcia del dia anterior. Els tàndems de Suzuki Ibèrica es van repartir els escratx i les diferències van anar creixent a favor de Vinyes, còmodament situat al capdavant de la provisional.

El mateix guió es va seguir fins a la part final de Valleseco, on es va produir l’incident esmentat que va deixar a Vinyes-Mercader fora de carrera i en conseqüència, fora del podi final de l’ERC2.

Les declaracions del pilot

Al parc d’assistència final, Vinyes es lamentava pel desenllaç final d’un Canàries que, fins aquell  instant s’havia desenvolupat amb absoluta normalitat:

“Les carreres són així! No es pot parlar d’objectius complerts fins que ets al parc tancat. De fet et diria que fins que no s’han passat les verificacions finals. Aquesta vegada se’ns ha escapat tot en l’últim moment”

Tot i la lògica decepció, el pilot de Suzuki Ibèrica va valorar en la seva justa mesura una temporada important en la seva trajectòria esportiva:

“Abans de res vull agrair el gran esforç que ha fet l’equip Suzuki Ibèrica perquè poguéssim seguir el  calendari europeu de l’ERC. Ha estat una gran experiència! He après molt competint en especials molt variades a diferents països, de vegades amb un alt grau de dificultat”

”Ha estat un any de “formació” molt interessant que m’hagués agradat confirmar -com a mínim- amb un triomf parcial i poder dedicar-lo a un equip que ho ha donat tot per ajudar-nos. Aquest triomf l’hem tingut molt a prop, però al final no ha estat possible” – completava.

Al desembre, el Rallyshow de Madrid

Vinyes-Mercader tornaran a situar-se al volant del Swift R4lly S els dies 10 i 11 de desembre en el Rallyshow de Madrid 2021. El circuit del Jarama serà l’escenari de les últimes especials cronometrades que disputaran els pilots de l’equip Suzuki Ibèrica aquesta temporada.

———

Per a més notícies en l’àmbit de l’esport internacional de món del motor, feu clic en aquest enllaç directe, o si ho preferiu, accediu des del menú superior del blog.

Info original/fotos: Fotoesport