,

A l’estiu com a l’hivern, en l’Opel Mokka-e el confort ve de sèrie

Si sou dels què encara us pregunteu si els elèctrics van bé en condicions de fred, per exemple, durant els mesos d’hivern a Andorra, ja us avancem que sí. Tot i això, també és veritat que aquesta resposta dependrà de les característiques del model. Un que de ben segur s’emporta aquest sí, sent a més un model molt assequible, és l’Opel Mokka-e.

Encara que a principis de l’estiu vam fer la prova de conducció, ara que estem en ple hivern hem volgut refrescar de nou les qualitats del SUV compacte alemany en aquests mesos de fred, bàsicament per allò que els elèctrics encara susciten alguns dubtes pel que fa a les seves virtuts en circumstàncies de fred, com ara durant els mesos d’hivern a Andorra.

Atractiu i confortable

En termes generals el Mokka-e és un cotxe amb un disseny corpulent, dinàmic i molt potent visualment. De fet, un dels seus punts més forts és la seva atractiva línia.

Més enllà de l’aspecte, també ofereix un ampli confort interior en totes les places. De fet, l’habitacle és molt agradable i acollidor, quelcom que destaca especialment en condicions de clima fred gràcies a diferents aspectes. Per tot això es tracta d’un model que sent de propulsió 100% elèctrica, ja sigui estiu o hivern, estiguem a la platja o a la muntanya, sempre ens regalarà una experiència gratificant i molt agradable.

Per poder fer front al fred de l’hivern i que aquest es mantingui a ratlla mentre els passatgers gaudeixen d’una agradable temperatura a l’interior, l’Opel Mokka-e compta amb un interessant i complet sistema de calefacció.

Calent abans de pujar-hi

El prescalfament del cotxe es pot dur a terme des de l’App myOpel. Des d’aquesta aplicació es pot programar la calefacció a distància amb molta facilitat. Al fer-ho, en uns minuts l’habitacle arribarà a la temperatura desitjada, alliberant de pas els vidres de la neu i del gel que s’hagi acumulat.

Hàbits per a un consum òptim

Per assolir una gestió de l’energia el més eficient i eficaç possible, en els mesos d’hivern haurem d’acostumar-nos a fer servir les fonts externes d’alimentació sempre que sigui possible. En aquest sentit i per mantenir el consum energètic del Mokka-e el més baix possible i no malgastar l’energia acumulada en les bateries del cotxe, hi haurà prou amb encendre el control de pretemperatura mentre el cotxe estigui connectat a la font d’alimentació externa, ja sigui la de casa o la de l’estació pública. D’aquesta manera, mentre escalfem el cotxe no estarem consumint l’energia de les bateries.

D’altra banda, gràcies a la bomba de calor (instal·lada de sèrie), la calor residual generada que es perd es pot aprofitar per a escalfar l’habitacle sense haver d’encendre la calefacció convencional, la qual cosa també reduiria l’autonomia total del cotxe.

Calefacció als seients

Gràcies als seus múltiples ajustaments, els amplis seients del Mokka-e són sinònim de benestar, confort i seguretat. Si en això afegim el sistema (opcional) de calefacció que hi ha disponible tant per al seient del conductor com per al de l’acompanyant, a falta de funcions com ara el massatge, la qualitat dels seients davanters del Mokka-e podria considerar-se gairebé de categoria premium.

Amb els seients calefactables, a més de la immediata sensació de calor que reben tant el conductor com l’acompanyant de la seva dreta, cal destacar un detall referent a la seguretat. Si els seients tenen calefacció no serà necessari portar roba d’abric, la qual, pel seu gruix no solament limita la nostra llibertat de moviments, també complica la capacitat d’ajustament i de reacció del cinturó de seguretat. Aquest fet pot reduir l’eficàcia dels cinturons en cas d’impacte.

Mans i peus calents

De la mateixa forma, disposar d’un volant calefactable evitarà que haguem de portar guants en cap moment ja que la temperatura del volant serà agradable fins i tot abans d’arrencar. No cal dir que conduir amb guants gruixuts redueix el tacte i l’efectivitat de manipulació tant del volant com de les palanques.

El mateix passa si portem calçat gruixut de neu, ja que es perd totalment el tacte en els pedals. En aquest sentit destacar que el Mokka-e inclou de sèrie la calefacció en la zona dels peus tant en els seient davanters com en els del darrere. Més enllà de la seguretat, això garanteix que els peus de tots els ocupants estiguin calents tan bon punt seguin.

En ruta: estable i segur

A més dels arguments a nivell de confort interior, cal destacar que el SUV compacte alemany també proporciona una agradable experiència al volant, fins i tot conduint en ports de muntanya on la majoria de carreteres són molt revirades i presenten trams força complicats.

En aquest sentit, cal destacar que l’agilitat, estabilitat i adherència del Mokka-e són aspectes molt destacables.

En aquest sentit, atès que la bateria està instal·lada en la part inferior de la carrosseria, el centre de gravetat és molt baix i està molt centrat. Això garanteix molt d’aplom i estabilitat, el que es tradueix en una conducció molt segura fins i tot en trams amb revolts molt tancats.

Al contrari que els models amb motor de combustió interna, la naturalesa elèctrica del Mokka-e (recordem que està propulsat per un motor elèctric de 100 kW – 136 CV) li permet disposar dels 260 Nm de par en mil·lèsimes de segon, la qual cosa ofereix al conductor tota la potència del cotxe en qualsevol moment i de forma instantània. El fet de poder disposar de tota la potència de manera immediata, en moltes circumstàncies pot ser vital per a superar situacions complicades.

Recuperació d’energia

El Mokka-e també es distingeix per la seva capacitat de recuperació d’energia en les fases de frenada i desacceleració. En aquestes situacions el motor elèctric es converteix en un generador que transforma en electricitat l’energia cinètica recollida en les baixades al frenar. Si s’activa el mode B de conducció, la capacitat del generador s’incrementarà notablement, amb el conseqüent augment de recuperació d’energia en les bateries. D’aquesta manera, la bateria de 50 kWh es va recarregant a cost zero mentre conduïm.

Un cop es domina el procés, quelcom que s’aconsegueix molt ràpidament, aconseguirem anar recuperant gran part de l’energia que consumim mentre circulem. Per exemple: en el cas d’un port de muntanya, molta de l’energia consumida en la pujada la recuperarem en la baixada. En la prova de conducció que vam fer al juny de l’any passat, vam poder comprovar aquest aspecte al baixar els diferents ports de muntanya als que vam pujar mentre provàvem el cotxe. De fet, en les baixades  vam poder recuperar gairebé tota l’energia consumida en les pujades.

324 km d’autonomia

Amb la bateria de 50 kWh que porta de sèrie, l’Opel Mokka-e ofereix una autonomia de fins a 324 quilòmetres (segons cicle WLTP). Aquesta xifra s’aproparà molt a la xifra real si conduïm per ciutat amb el selector del canvi en la posició B. En el pitjor dels casos l’autonomia no hauria de baixar dels 240 km.

Per menys de 23 mil euros

Com veieu, amb totes aquestes tecnologies, sistemes i equipaments dissenyats per a optimitzar tant el rendiment del cotxe, com el confort dels seus ocupants, especialment en condicions de muntanya i de fred, el Mokka-e és una gran alternativa. Si en això li afegim un preu de menys de 23 mil euros (ja restats els descomptes del passat Pla Engega 2021), està clar que l’Opel Mokka-e és una gran alternativa entre els diferents SUV compactes que hi ha al mercat.

Automòbils Pyrénées

Si voleu completar aquesta informació amb tot luxe de detalls, només cal que us dirigiu a Automòbils Pyrénées. Com sempre, els trobareu a Prat de la Tresa s/n. Tel +376 880700

———

Si voleu accedir a d’altres novetats elèctriques o híbrides, podeu fer-ho des de la secció “Green Cars” del menú principal del blog, o directament mitjançant aquest enllaç.

Fotos: Opel /Stellantis