Així planteja Volkswagen les noves ID. Buzz i ID. Buzz Cargo

  • Amb lesVolkswagen ID. Buzz, la marca transfusiona l’ADN de la T1 dels anys 50, al present i al futur.
  • Igual que amb el model de fa 70 anys, les ID. Buzz presenten un disseny net, ampli i funcional, sent les claus del nou projecte.
  • Una de les prioritats del departament de disseny de Volkswagen passava per traslladar els gens de la T1 a l’era de la electromovilitat i la sostenibilitat.
  • Un disseny exterior, net i funcional, més el frontal en V presidit pel gran logo de VW, delaten l’origen de la nova furgo elèctrica dels alemanys.
  • Els interiors, acollidors i amb un disseny espaiós, lluminós i molt elegant, estan fabricats amb materials sostenibles.

Només amb les declaracions de Josef Kabaň, director de Disseny de Volkswagen, se’ns accelera el pols. I és que l’arribada de la nova furgo elèctrica va apropant-se poc a poc. Si sabent això, caiem en l’error de mirar-nos les imatges, acaba sent irremeiable que se’ns posin les dents llargues, molt llargues! 

La veritat és que més que xula, que ho és, el més encertat és que recorda molt els models originals que tan de moda van posar-se a mitjans de segle passat. En aquest sentit, Kabaň declarava en roda de premsa que «Amb l’ID. Buzz hem aconseguit traslladar amb molt d’encert l’ADN de la T1, icona dels anys 50, a l’era de la electromovilitat. Hem traslladat els gens i els elements de disseny d’aquell model mític a l’era digital del segle XXI.  L’ID. Buzz és atemporal, sostenible i alhora extremadament funcional, la qual cosa la fa única»

Les regles mestres

Per si encara no la coneixíeu, aquí us expliquem les regles mestres en les que s’han basat els de Volkswagen a l’hora de projectar aquesta furgo del futur, un futur que cada cop està més i més a prop.

En tot cas, atenció! Si continueu llegint, l’atracció i el desig, esdevindrà inevitable.

Amb els models ID. Buzz, Volkswagen s’endinsarà per fi en un nou segment dins seu extens mercat. En fer-ho, accelerarà el ritme de la seva ofensiva elèctrica en totes les classes de vehicles, sent part de la seva estratègia comercial. I és que de cara a 2030 s’estima que almenys el 70% de les vendes de Volkswagen a Europa seran models totalment elèctrics.

Amb unes línies mestres úniques i un disseny “senzill”, tant l’ID. Buzz, com la Cargo, la variant tipus transporter, segueixen fidelment l’exemple del model al qual reten homenatge. Per fer-ho és basen en aspectes com: fluidesa, senzillesa, funcionalitat, caràcter i molta personalitat visual.

Frontal inequívoc

Ja per començar, la similitud vista des del davant és total gràcies al frontal en V i al gran logo VW que el presideix. I és que des d’aquest angle és des d’on millor s’aprecia com les ID. Buzz reprenen l’ADN de disseny de la T1. El toc de modernitat arriba de la mà de la franja lluminosa que uneix els fars.

El lateral i la part posterior prolonguen la separació del disseny en una zona superior i una altra d’inferior. Aquest aspecte resulta especialment cridaner amb la pintura bicolor (opcional), un detall que també caracteritzava les Volkswagen T1.

Les proporcions pragmàtiques de la carrosseria de la nova ID. Buzz són captivadores. Les grans rodes se situen en els extrems, aprofitant així l’espai al màxim.

Llandes de dues peces

Les llandes també adquireixen una importància considerable. Tenen un llenguatge de disseny propi i convincent i, al mateix temps, són elements importants en termes d’eficiència i d’autonomia. I és que com ja sabem, en un vehicle elèctric les rodes són un factor important. Han de complir moltes exigències tècniques, com ara qüestions aerodinàmiques, de pes, de rodament, de fricció indirecta.. 

Per a la ID. Buzz s’han dissenyat unes llandes que semblen estar formades per únic bloc. No obstant això, en realitat el model compta amb unes rodes híbrides formades per dues peces, sent molt lleugeres i aerodinàmiques. Ranbir Kalha, el dissenyador que s’ha encarregat d’aquest element, comentava que «a més de la lleugeresa o de les prestacions, les noves llandes realcen el caràcter individual de vehicle, que va de funcional a esportiu, a més d’elegant, segons el gust de cada usuari»

2,99 metres entre eixos

Si la T1 de 1950 comptava amb una carrosseria autoportant de 4,28 metres de llarg i una distància entre eixos de 2,40 metres, les ID. Buzz i ID. Buzz Cargo mesuren uns 40 cm més.

Es basen en la plataforma modular de propulsió elèctrica (MEB) de Volkswagen i la seva distància entre eixos és de 2,99 metres, una distància molt considerable que permetrà una habitabilitat i una modularitat sense restriccions.

Silueta monolítica

Segons Einar Castillo Aranda, del departament de disseny d’exteriors «la plataforma i els seus components de propulsió compactes ens ha permès situar les rodes davanteres en una posició molt avançada, situant al conductor en la part més davantera i alta. El resultat és una silueta monolítica amb un capó harmoniosament integrat».

Encara que l’ID. Buzz no té motor de combustió, la part davantera on aquest aniria situat allotja molta tecnologia, des del sistema de calefacció i aire condicionat, fins al reforç de fre elèctric.

Tot això va conduir a un interessant debat. «L’espai per a instal·lar els fars era molt reduït. El vam debatre amb els nostres homòlegs del departament de desenvolupament per poder mantenir el volum de la carrosseria a prop de les rodes. També en aquest cas, l’objectiu principal era mantenir la silueta monolítica» – completava Aranda.

Interacció vehicle-conductor

Per als fars, les ID. Buzz inclouen tecnologia LED així com l’anomenat IQ. LIGHT (el sistema d’il·luminació antienlluernament de VW), inclòs opcionalment sota demanda.

Els fars matricials LED també conformen la identitat del model. En aquest sentit, Urs Rahmel, cap de disseny de fars i llandes, comentava que «era important utilitzar l’animació de la llum per introduir un cert toc humà en el cotxe. Com a resultat, la nova ID. Buzz interactua de manera intel·ligent amb el seu entorn. El vehicle genera un escenari de benvinguda quan el conductor s’acosta a ell. Sembla com si el cotxe obrís els ulls, per saludar-lo. Confiem que aquesta interacció generarà una reacció emocional».

Espai i senzillesa interiors

Gràcies a la claredat i a la llum, el disseny de la nova ID. Buzz també segueix la genètica de la clàssica T1. Això es pot apreciar molt a l’interior, per exemple, en el quadre de comandament, simple i lineal. Com en la T1, el quadre presenta els elements distribuïts discretament, tot i tractar-se de components que en la majoria de casos res tenen a veure amb els de fa tants anys. Això inclou el concepte de control intel·ligent amb el volant multifunció i les dues pantalles digitals.

Aquest és potser l’exemple més clar que tecnologia i senzillesa, si bé combinades, resulten realment atractives, al marge del que incloguin.

Espai obert molt generós

L’accionament elèctric compacte i la bateria integrada en el sòl del vehicle, donen com a resultat un espai obert i un volum súper ampli que permet centrar més l’atenció en les persones i les seves necessitats.

El conductor i els passatgers disposen d’una gran quantitat d’espai, aixi com nombrosos compartiments d’emmagatzematge.

Els interiors donen una sensació no solament d’espai, sinó de lleugeresa, amplitud visual i de ventilació,  quelcom similar a la sensació que tenim quan entrem en una gran nau o pavelló. En aquest sentit els enginyers de la marca han desenvolupat un concepte interior molt lògic i intuïtiu. Els seients davanters estan situats en una posició alta, quelcom similar al que veiem en els autobusos.

Un espai amb encant

L’interior dels ID. Buzz ofereix una sensació acollidora, de gran qualitat i molt elegant, com si estiguéssim al saló de casa. Tomasz Bachorski, director de disseny d’interiors de Volkswagen, explicava que «el nostre objectiu era aconseguir crear la sensació d’estar a casa. Per això hem optat per una sèrie de materials i un equipament digital propers als que s’acostuma a veure i tenir a casa».

En els paquets interiors opcionals «Style», els colors es corresponen amb la pintura exterior, mentre que el to «Blanc Elèctric» aporta un toc fresc molt especial. Un altre detall especialment entranyable és el revestiment dels laterals i dels seients del cinc places, on hi ha gravat ID. Buzz.

La il·luminació ambiental de deu colors ve inclosa de sèrie, mentre que opcionalment s’ofereix una variant amb 30 colors.

Sostenibilitat i reciclatge

Amb els temps que corren, la sostenibilitat ha jugat un paper important en l’elecció dels materials. L’interior està entapissat amb cuir sintètic. Alguns revestiments es fabricaran amb un teixit fet amb un fil estret d’ampolles reciclades i de plàstics recuperats del mar.

També s’ha apostat per fer servir pintura cromada en lloc de crom autèntic, així com s’utilitza un revestiment molt similar a la fusta.

Malgrat estar en la recta final prèvia a la seva comercialització, de fet fins i tot s’ha filtrat el preu a llocs com ara al mercat Alemany (la versió de passatgers tindrà un cost de sortida d’uns 65 mil euros, mentre l’ID. Buzz Cargo sortirà per poc més de 54 mil) el cert és que ara per ara les ID. Buzz / ID. Buzz Cargo, són tècnicament models conceptuals. Però tranquils, i tot va com ha d’anar, l’any vinent arribaran als concessionaris de tota Europa. De fet, ben aviat podrem dir quan i a quin preu estaran definitivament a la venda.

———

Per accedir a d’altres articles de la secció ‘Concept Cars”, podeu fer-ho des de la secció que trobareu en el menú superior del blog. També podeu accedir fent clic en aquest enllaç directe.

Fotos: Volkswagen