, , ,

RAL·LI D’ANDORRA HISTÒRIC: 48 EDICIONS D’ÈXIT TOTAL

La 48a edició del Ral·li d’Andorra va decantar-se a favor de l’equip format per Tere Armadans-Anna Vives i el seu Porsche 911 Carrera 3.2. La parella de fèmines va aconseguir endur-se la victòria en la categoria equipada amb dispositius de mesurament electrònics,  l’anomenada «Precisió-Blunik».

Amb aquesta victòria l’equip d’Armadans i Vives sumen ja dues edicions pujant al més alt del podi (2019 i 2015).

En «Precisió-Original», es a dir, amb aparells de mesurament de sèrie, l’equip guanyador va  ser el format per Gilles Trichaud-Loïc Trichaud al volant d’un Peugeot 205 Rallye.

Organització de 10 sobre 10

La prova més esperada de regularitat en carretera tancada del calendari andorrà com sempre va desenvolupar-se a la perfecció, tornant a mostrar la capacitat organitzativa de l’ACA Esport, la divisió esportiva de l’Automòbil Club d’Andorra.

Aquesta 48a edició va aplegar un total de 91 cotxes que van prendre la sortida en la primera etapa disputada dissabte dias 14. Dels 91  van aconseguir acabar 76, dels quals 68 van poder classificar-se.

En«Sport RX» on fèien servir exclusivament un mesurament Blunik RX facilitat per l’organització, la victòria va recaure en el VW Golf GTI d’Eduard Poveda-Joan Jordan.

Armadans-Vives /  J. M. Montaner Fontarnau

«Precisió»: el regne d’Armadans-Vives

En «Precisió», on corrien tant els equips equipats amb aparells de mesurament Blunik, com els que utilitzaven els instruments de mesurament originals del vehicle, l’equip Hugon-Secretant (BMW) va marcar el primer escratx del ral·li.

Ja en el segon tram, el 911 Carrera 3.2 d’Armadans-Vives aconseguia ser el millor, tot i que la parella formada per Surret-Teil, també amb un Porsche van ser els més encertats del tercer tram.

Incertesa després de la 1a passada

Aquesta varietat en el més alt de la classificació propiciava que després de la primera passada pels trams del dissabte, Hugon-Secretant (BMW) avantatgessin per una mínima diferència de 3,1 punts a Armadans i Vives.

El segon gir va arrencar amb Hugon-Secretant traient alguns punts més a Armadans-Vives, però l’equip femení va acabar guanyant.

Ja en posició de líders en el penúltim tram, les guanyadores de l’edició 2015 van rematar la seva actuació amb un magnífic escratx en el sisè i últim de la nit. Així doncs, amb 4,9 punts sobre Hugon-Secretant i amb gairebé 13 punts sobre Vigué-Casas van arribar al final d’etapa molt distànciades.

L’incertesa de la 2a etapa

Només arrencar la segona etapa però, el tram de Fontaneda se li van posar les coses difícils al Porsche 911 Carrera 3.2 d’Armadans-Vives. De fet fins i tot va fer-les recular dues posicions de la general.

Al final, aquest tram va ser per Labouyrie-Lutran.

A Ordino van imposar-se Álvarez-Fontrodona (VW) però la general no va patir cap canvi.

Ja en l’últim gir José Manuel López-Ramon Ferres van aconseguir entrar amb el seu Volkswagen per davant d’Armadans-Vives, que van acabar en la segona posició. En aquest punt i amb aquest segon lloc, Armadans-Vives es situaven en la segona posició de la provisional del ral·li.

Al final, tot i que l’últim tram va ser per Carola-Riere (Peugeot), Armadans-Vives van proclamar-se guanyadores d’aquesta 48a edició del Ral·li d’Andorra.

Jean-Paul Hugon-Jacques Secretant van fer segons i Josep Maria Álvarez-Rubén Fontrodona tercers.

G. Trichaud-L. Trichaud / J. M. Montaner Fontarnau

Acceptació total de la nova «Sport RX»

En tenir un sistema de navegació fàcil de seguir per les tripulacions, aquesta nova categoria ha satisfet a tothom. I és que després del seu debut en aquesta edició 2019 es confirmaa com una bona solució per als pilots i copilots que o bé entren en l’especialitat o que simplement prefereixen un sistema de mesurament que presenti poca complicació.

Eduard Poveda-Joan Jordan (VW) van aconseguir ser els millors després del primer bucle de divendres, on van marcar un escratx. Això sí, no van fer-ho sense abans mantenir un intens frec a frec amb diversos equips, entre els quals els formats per Joan Carrancà i Sònia Carrancà (BMW) i el de Moloud El Allaoui i Diego da Silva (Renault), ambdós autors dels dos escratx restants.

En la segona volta poc van canviar les coses.

La jornada va finalitzar amb Poveda-Jordan com a líders destacats, amb un nou escratx a la seva llista i amb un ampli marge sobre Carrancà-Viñas i Gentie-Gentie.

E. Poveda-J. Jordan / J. M. Montaner Fontarnau

Diumenge, més emoció encara!

Els quatre trams de diumenge presentaven una dificultat important que propiciava abundants penalitzacions, especialment pel fet que la carretera estava molt lliscant.

El Renault  dels pilots El Allaoui-Da Silva s’imposava en els primers passos per Fontaneda i Ordino, però Poveda-Jordan (VW) van seguir mantenint el lideratge.

En el segon gir d’aquestes mateixes especials, Gerard Espunyes-Dídac Cardenyes (Porsche) van marcar el millor registre i El Allaoui-Da Silva van tornar a guanyar l’últim tram, de manera que aquest equip quedava al darrere dels que resultarien vencedors finals de la categoria, el duet format per Eduard Poveda-Joan Jordan (Volkswagen Golf GTI).

Per acabar, comentar que després d’aquesta nova edició exitosa del Ral·li d’Andorra Històric, ACA Esport ja treballa en la propera edició de l’Andorra Winter Rally. Aquesta cinquena edició de l’andorra Winter Rally 2019 tindrà lloc el proper 22 de desembre.

Podi ‘Precisión Blunik’

Podi ‘Sport RX’

Podi ‘Original’

 

Info original: jas Info Service / Fotos: J.M. Montaner Fontarnau