Audi Grandsphere Concept: quan el futur és torna desig

Audi Grandsphere concept. Color: Sphereshifter

Audi Grandsphere concept.- En aquest espai dedicat a models de futur, parlarem d’un dels tres models del projecte Sphere d’Audi. Quan diem tres, ens referim a l’Skysphere, Grandsphere i a l’Urbansphere, tots tres cotxes elèctrics conceptuals.

Els dos primers corresponen a una berlina de tall esportiu i proporcions de gran turisme. Són el convertible (roadster) Skysphere i el Grandsphere. En tercer i últim lloc, tenim l’Urbansphere, l´últim en arribar. És l’opció familiar de tipus compacte, més ideada per moure’ns amb la família.

Fa ja una mica més d’un any que Audi va desvetllar l’Skysphere, el més espectacular dels tres, bàsicament pel fet de ser convertible.

Perquè us feu una idea de com són, podeu veure’ls tots tres en la imatge que trobareu tot seguit.

Audi Skysphere concept, Audi Grandsphere concept, Audi Urbansphere concept

Audi Grandsphere concept

Després del Skysphere va arribar el torn del Grandsphere, el model del que parlarem tot seguit. Com l’Skysphere, aquest GT de propulsió elèctrica presenta una d’aquestes línies d’estil que et deixen sense paraules.

De fet, l’Audi Grandsphere mostra de forma anticipada alguns dels trets que trobarem en els models de futur de la marca dels quatre cèrcols. Quan diem ‘models de futur’, ens referim a un futur molt proper, tant, que si tot va com ha d’anar, arribaran en uns 3 anys com a molt.

També és veritat -no sigui cas que us animeu massa- que heretarà molts dels seus trets, però que per a la nostra desgràcia, ho farà tocant de peus a terra, és a dir, que molt semblant segur no ho serà, però bé, això ja ho sabem de qualsevol model conceptual.

Sigui com sigui, ja en parlarem quan s’acosti 2025. De moment, acabem de pinzellar les últimes dades d’aquest súper GT concept dels d’Audi.

Audi Grandsphere concept. Color: Sphereshifter

Gegantí, però desborda fluïdesa

Amb uns generosos 5,3 metres de llarg i una batalla de 3,19 metres, el Grandsphere llueix unes línies harmòniques i arrodonides que li imprimeixen molta elegància i molta presència. També és un cotxe molt ample, atès que se situa a tocar dels 2 metres. Finalment, tal i com podeu veure en les imatges, amb només 1,39 metres d’alt, es tracta d’una berlina molt baixa.

Elements com els estilosos fars LED i la nova i gran graella Singleframe, acaben de emponderar la visual del cotxe, fent que desbordi estil i personalitat.

Parlant d’estil i personalitat, les enormes llandes d’aliatge de 23 polzades també aporten molt de tot això.

Portes amb obertura enfrontada

Si el Grandsphere impressiona per fora, que podem dir-vos del que provoca quan coneixes els seus interiors, començant per la forma d’accedir-hi.

Aquesta espectacular berlina GT de quatre portes amb accionament d’obertura de portes enfrontades, no solament obre d’aquesta manera tan peculiar l’accés a l’interior, també prescindeix del clàssic pilar B central. En fer-ho, quan obrim les portes del davant i del darrere, l’espai d’obertura a l’interior no té cap element pel mig, quelcom que dóna una sensació d’amplitud, de volum i de comoditat d’accés, insuperable.

Audi Grandsphere concept. Color: Sphereshifter

Per acabar de rematar-ho, Audi ha disposat un sistema d’obertura automatitzat. És així que les portes s’obren automàticament quan detecten la proximitat dels passatgers. Una vegada a l’interior, el sistema detecta que les places estan ocupades i activa els diferents sistemes de seguretat.

Particular configuració

El tema dels seients de l’interior també presenta una distribució molt especial. Si ens fixem en l’habitacle en conjunt, veurem que no s’ha optat ni per una configuració de 2+3 tradicional, ni per una de 2+2. En lloc d’això, només hi ha dos magnífics seients en la part davantera. Al darrere, en lloc dels habituals seients, hi ha una espècie de banqueta en la què sembla haver-hi espai per a tres persones.

Interior Audi Grandsphere concept

El que si concorda amb el que podem imaginar qualsevol de nosaltres en veure’l, és que el Grandsphere concept presenta un habitacle on la marca no s’ha estat de res a l’hora d’invertir en luxe i confort, així com en tecnologia i connectivitat.

Nivell 4 d’autopilotatge

El programa de conducció sense pilot dissenyat per Audi va molt més enllà del fet que el cotxe condueixi de manera autònoma. Els Sphere són cotxes amb els quals tots els ocupants seran literalment passatgers.

Diem això perquè els models del projecte Sphere aconseguiran el nivell 4 de conducció autònoma (hi ha fins a 5 nivells), és a dir, oferiran un nivell d’autosuficiència tal, que el conductor ja no haurà d’estar pendent de la conducció, tret que el cotxe li ho demani en alguna circumstància molt concreta.

Més enllà del fet que el cotxe condueixi gairebé sol, el més impressionant és que el seient del conductor passa a ser com el seient d’un passatger més. En poques paraules, el Grandsphere està dissenyat perquè el pilot pugui gaudir -com la resta d’ocupants- del plaer de ser transportat mentre conversem, treballem o descansem. En aquest sentit, si el conductor no diu el contrari, el volant, els pedals i tot el relacionat amb la conducció manual s’acaba amagant, un cop s’ha iniciat la ruta en mode de pilot automàtic.

Interior Audi Grandsphere concept

Interacció individualitzada

El nivell de relació entre el cotxe i els seus ocupants arriba a tal punt que tots ells podran interactuar amb el vehicle des del seu telèfon intel·ligent, ordinador o tauleta, fent-ho de manera individual. Per exemple, si sortim 3 persones des d’Andorra a Barcelona, però una només va fins a Manresa, el cotxe emmagatzemarà tota la info dels tres ocupants, traçarà la millor ruta, farà els desviaments, parades i destins finals, seguint el calendari digital establert abans del trasllat. Fins i tot, previ avís als ocupants, si fos necessari, el cotxe es desviarà fins a una estació de recàrrega si necessita recarregar-se durant el trajecte. Lògicament, totes aquestes variables les sabrem abans d’iniciar el viatge.

Fins i tot s’especula que el sistema podria arribar a anar a recarregar-se ell mateix si disposa d’un lapsus de temps en el qual no l’estiguem fent servir, per exemple, mentre estem menjant o treballant. Brutal, veritat?

721 CV i 4×4

Pel que fa al sistema de propulsió, el Grandsphere inclou dos motors elèctrics, un en cada eix, de manera que és un cotxe de tracció integral amb gestió electrònica del par. La potència combinada de tots dos motors arriba als 721 CV, mentre que el par màxim instantani es xifra en 960 Nm.

Gràcies en aquestes dades, malgrat mesurar més de 5 metres i pesar com un camió lleuger, accelerarà de 0 a 100 km/h en menys de 4,0 segons.

Audi Grandsphere concept. Color: Sphereshifter

25 minuts

Respecte de les bateries, recàrregues o autonomia, dir-vos que la bateria que porta el Grandsphere és de 120 kWh. Pot recarregar-se a una potència màxima de 270 kW, per la qual cosa pot arribar a recarregar-se del 5 al 80% en tan sols 25 minuts.  Finalment, destacar que l’autonomia s’acostarà als 800 km.

Acabarem destacant l’alt grau de confort en ruta que oferirà aquesta meravella del futur, si alguna vegada es fes realitat, és clar! Atès que l’activitat a l’interior serà lúdica, de treball o de descans, a part del confort derivat dels sistemes d’entreteniment i benestar, també cal comptar amb el confort extra conseqüència  de les variables del viatge, és a dir, de coses com ara els sorolls o els moviments que sorgeixen d’anar circulant. En aquest sentit, el xassís de l’Audi Grandsphere ve equipat amb una suspensió pneumàtica adaptativa molt sensible. Amb aquesta configuració, a l’interior no percebrem cap anomalia ni de la carretera, com ara sutracs o esborancs, ni dels balancejos o moviments resultants de circular, per exemple, en revolts a certa velocitat.

El futur es presenta estimulant, veritat? El cert és que somiar és gratis, però somiar veient màquines com ara aquesta, a més de gratis, és d’allò més excitant.

———

Per accedir a d’altres articles de la secció ‘Concept Cars”, podeu fer-ho des de la secció que trobareu al menú superior del blog, o fent clic en aquest enllaç directe.

Audi Grandsphere concept. Color: Sphereshifter

Audi Grandsphere concept. Color: Sphereshifter

Audi Grandsphere concept. Color: Sphereshifter

Audi Grandsphere concept. Color: Sphereshifter

Audi Grandsphere concept. Color: Sphereshifter

Audi Grandsphere concept. Color: Sphereshifter

Audi Grandsphere concept. Color: Sphereshifter

Audi Grandsphere concept. Color: Sphereshifter

Detall interior Grandsphere concept

Interior Grandsphere concept

Interior Grandsphere concept

Interior Grandsphere concept

 

Fotos: Audi