Automòbils Mercauto: 30 anys al peu del canó

Aquest 2022, Automòbils Mercauto, un dels centres de compra i venda de vehicles més antics del país compleix 30 anys d’activitat, que es diu ràpid! Per això, hem anat a passar una estona amb l’Albert Sans, gerent i bon amic nostre dels de fa anys.

Bon dia Albert, després de molts anys i d’unes quantes entrevistes ens tornem a veure. Abans de res, permet que et feliciti, que 30 anys són molts anys.

Si. Qui ho hagués dit! Jugant jugant som un dels centres de compra i venda de vehicles amb més anys d’activitat al país! El cert és que el temps passa, però un no s’oblida dels seus inicis, sobretot si com jo, va començar des de zero. La veritat és que recordo l’obertura de la botiga de l’Av. Fiter i Rossell com si fos ahir!

Tot i que els inicis acostumen a ser durs, tú de seguida vas fer-te un espai. Quin creus que es el teu secret?

Soc una persona molt propera i transparent. M’agrada relacionar-me amb la gent i crec que soc molt accessible. També m’agraden molt els cotxes i això es nota. Per això, un dia se’m va ocórrer que podria dedicar-m’hi. En aquells moments treballava venent publicitat en un diari i com t’he dit, relacionar-me no em resultava dificil. Tot d’una vaig pensar que si podia vendre publicitat, també podria vendre cotxes, així que vaig llançar-me a la piscina i vaig montar Automòbils Mercauto.

30 anys donen per a molt! De fet vas créixer tant i tan ràpid que vas arribar a tenir dues botigues i tres exposicions. Com ho recordes?

En el meu cas, créixer va ser una prova que les coses les fèiem bé. També és cert que eren dos punts de venda estaven relativament allunyats l’un de l’altre i tot i tenir un equip comercial en cada punt, el cert és que els clients sempre s’han acostumat  -i jo també, no t’enganyaré-  a tancar les operacions directament amb mi. Imagino que aquí entra el que t’he dit respecte del tracte amb el client. Amb els anys la gent s’ha acostumat a a meva forma de fer i tot i que pugui implicar molta feina, valoro molt la confiança que tinc amb els clients, molts d’ells ja són amics després de tants anys. Tenim molts clients als que portem venent-los el cotxe des de sempre! Això no pot dir-ho gaire gent!

Al final però, vas decidir tornar a concentrar-ho tot en un únic punt. Suposo que per recuperar l’alè?

Tal qual. Com t’he dit, era molt difícil arribar a tot i perdre qualitat en l’atenció al públic no era una opció. Com que aquesta botiga és molt gran i es un emplaçament molt conegut des de sempre, al final vaig traspassar la botiga de l’Av. tarragona i ho vaig concentrar tot aquí.

Alguna novetat a nivell de serveis. Des de sempre que oferiu un munt de coses.

Ja em coneixes, sempre hi ha alguna cosa rodant-me pel cap. De fet, t’en diré una que si tot va bé, sí que la posaré en marxa en un futur. Saps que sempre miro de donar el màxim servei als clients, vull dir més enllà de la venda. En aquest sentit i per tal de donar un servei el més complert possible als clients, disposar d’un taller de mècanica en les instal·lacions seria un bon complement per a la botiga. La idea es poder oferir aquest servei als clients que comprin un cotxe, i ocupar-nos del seu manteniment. En tot cas, aquest es un projecte que tot just està madurant, però m’agradaria acabar fent-lo realitat.

Sempre t’has mantingut en un target molt específic, el dels vehicles de gamma mitjana, fins i tot cotxes de primer preu. També és cert que moltes vegades he vist superesportius, però de manera excepcional.

En aquest sector, poc o molt t’has d’especialitzar. Jo des de sempre he tocat vehicles de gamma popular. Això no vol dir que no vengui cotxes d’alta gamma, clàssics o de col·lecció, o que no importi cotxes a la carta, de fet en porto uns quants cada any a clients que m’ho demanen, però des de sempre he tocat principalment cotxes de gamma mitjana, els de la gent treballadora. Es un mercat i un tipus de client amb el qual em sento molt còmode. El cert és que a Mercauto som pràcticament l’únic centre de compra venda que veritablement toca aquest tipus de vehicles des de fa 30 anys. A més, t’haig de dir que m’identifico molt amb la gent treballadora, amb éxit o sense, sempre m’he considerat un treballador nat. Que vols, soc així!

Amb el tema de garanties, no hi ha més risc de que et trobis amb sorpreses, ja que són vehicles amb més anys i més quilòmetres?

Un cotxe amb quilòmetres i anys sempre es més susceptible de poder tenir problemes, però tornem al mateix. Si ets un bon professional i ets honest amb la gent, no tens per què tenir sorpreses. A Mercauto revisem tots els cotxes, si hi ha res ho reparen i ho parlem amb el propietari original per tal de posar-hi solució. La questió es que quan el cotxe entri a l’exposició, estigui totalment revisat i a punt. Puc assegurar-te que nosaltres no tenim incidències destacables. Espera que toco fusta -hahahahaha

No vull parlar-ne massa, doncs crec que ja ho tenim massa al cap, però deixa’m preguntar-t’ho. Tot i que ja sembla que veiem la llum al final del túnel, com t’ha afectat tot l’enrenou de la crisi sanitaria?

Com en la majoria de sectors, la por, sobretot al principi, quan tot era molt incert, va frenar les vendes de cop. Recordo, que quan va començar la pandèmia al 2020, operacions que teníem tancades i només pendents de signatura, van cancel·lar-se. Aixó ho hem anat visquen en diferents moments al llarg d’aquests dos anys. Afortunadament, però, també hem tingut moments amb notes més optimistes i la gent ha tornat a activar-se, sobretot darrerament.

Que tal veus el mercat? Darrerament hi ha molts professionals nous, per no parlar de l’intrusisme que hi ha al sector.

Si que hi ha un grapat de nous professionals. Tot i que no tots tenen botiga física. El cert és que ara som un grapat, potser masses per un país com Andorra. Pel que fa a l’intrusisme o a les vendes irregulars, crec que Govern hauria de posar-se les piles i defensar el sector, però ja se sap que “las cosas de palacio, van despacio”. Jo personalment seguiré oferint als clients un punt de venda físic i mentre tingui la botiga estaré aquí en persona. Crec que és capdal el contacte directe de tú a tú i més en un país tan petit on tots ens coneixem.

Potser s’hauria de recuperar l’associació que teníeu anys enrere?

Segur que seria interessant, productiu i que posaria a lloc moltes coses. En tot cas, fa uns anys, quan l’associació estava activa erem els que erem i anàvem tots a una. Ara, precisament per la quantitat i diversitat de professionals que hi ha,  no sé jo si seria fàcil anar tots a una!

Gràcies per aquesta estona Albert i felicitats de nou. Ens veiem pel 35è aniversari?

Tan de bo, Marc. Gràcies a tú per la visita.

———

Si voleu accedir a altres reportatges, podeu fer-ho des de l’apartat que trobareu al menú superior del blog. També podeu accedir directament des d’aquest enllaç.