,

BMW 128ti: ARRIBAT PER SEDUIR

Aquest passat més de març vam tenir l’oportunitat de provar el nou BMW 128ti, un model que recupera les sigles ‘ti’ que tant han significat en models de la marca i que ara calcen de meravella amb aquest nou model esportiu de la Sèrie 1.

Del BMW 1500ti al 128ti

Per als que no ho sapigueu aquestes sigles signifiquen ‘Turismo Internazionale’. Models com el BMW 1500ti, el 1800ti o el 2002ti, tots ells de la dècada dels anys 60, així com els BMW 323ti Compact i 325ti Compact dels 90, van lluir orgullosos aquestes dues lletres. Retrobar-les ara en aquesta nova entrega ja implica que el 128ti no és un cotxe més i prou!

Per tot això, aquest era un dels cotxes que més expectatives ens havia generat mentre esperàvem que arribés a les instal·lacions de Pyrénées Motors. El cert és que teníem moltes ganes de veure’l i provar-lo.

Poc a envejar a l’M135i

De tracció davantera, amb 265 CV i equipat amb un diferencial mecànic Torsen de lliscament limitat, el nou BMW 128ti promet esportivitat a dojo. Tot això mantenint relativament contingudes les xifres de consum, assegurant el màxim confort en ruta, i el més important, a un preu d’allò més competitiu.

De fet, el més intel·ligent d’aquest model és que s’acosta molt al seu germà gran, l’M135i xDrive, però salvant les distàncies quant a radicalitat i sobretot pel que fa al  preu. I és que encara que no arribi al nivell de prestacions de l’M135i, el diferencial de preu, més tot el que inclou pel que fa a prestacions, sistemes, components i disseny, fan que aquest cotxe sigui una molt bona opció!

100% M Sport

El primer que destaca quan el veus és que no és un Sèrie 1 més del catàleg. De fet, el seu ‘look’ és fins i tot més atractiu i agressiu visualment que l’M, sobretot vist des del davant. Això és així per la dotació amb la què l’han guarnit, atès que estem davant d’un veritable «M Sport», és a dir, inclou un complet paquet de detalls específics que garanteixen aquesta picada d’ullet tan esportiva que només els «M Sport» de BMW saben imprimir: les motllures, els revestiments, els faldons laterals i, en aquest cas, el fet afegit que tots aquests detalls estan pintats en un color taronja gairebé vermell, al menys en la unitat amb la carrosseria de color blanc.

En el cas de triar la carrosseria de color vermell «Melbourne Red» o la blava «Misano Blue», tots aquests detalls són de color negre.

BMW Individual Shadowline

Els fars enfosquits «BMW Individual Shadowline» lleugerament esguinçats cap al darrere, li donen un semblant molt contundent a tot el frontal. Al costat de la graella cromada amb el característic doble ronyó, o de les entrades d’aire en color dels dos extrems, els fars són els elements que més personalitat imprimeixen a tot el frontal.

En la part posterior, el més visual són les dues sortides del escapaments, encara que els pilots també tenen el seu punt. Més amples en els extrems que en la part interior -més estreta i acabada en punta- els pilots posteriors donen al cotxe un ‘look’ més modern i actual.

De costat el primer que ressalta és el faldó inferior taronja que recorre tot el llarg del cotxe de roda a roda, així com la nomenclatura ‘ti’ que hi ha just davant de les rodes posteriors. En segon lloc destaquen les grans llandes, que amb un disseny específic molt bonic, més el fet de mesurar 18 polzades (de sèrie), vesteixen molt. En opció hi ha disponible unes de 19’’ amb un acabat bicolor.

Sigui com sigui, els detalls en aquest color taronja vermellós que presenten les preses d’aire del faldó davanter, els faldons laterals i les enormes pinces de fre, deixen clar que potser no és un M135i, però poc li falta.

Després de familiaritzar-nos ràpidament amb el cotxe i els diferents comandaments, tocava provar-lo. La idea era pujar direcció a Soldeu. Atès que el Coll d’Ordino encara no estava obert, creuaríem pel túnel de les dos Valires cap a les valls d’Ordino, on faríem el reportatge fotogràfic.

Interiors a l’alçada

Amb només pitjar el botó d’arrencada, el so va acabar de reforçar aquesta sensació d’esportivitat que vam tenir en veure el cotxe tant per fora com per dins. I és que si per fora és un cotxe molt suggerent, els interiors no ho són menys: els seients esportius folrats amb cuir i teixit tècnic, les costures en vermell, el volant amb les prominents lleves de canvi, o el tauler central orientat cap al conductor, tot plegat rematat amb un munt de detalls en vermell, fan que l’interior sigui d’allò més atractiu. A més, per fi han tornat a integrar la pantalla multifuncional en la part superior central del tablier, deixant de costat les antiestètiques pantalles flotants de les darreres entregues, un recurs que la majoria de marques han explotat fins a l’avorriment durant massa temps.

Còmode i espaiós

Quant a ergonomia, que dir-vos, és un BMW! Més enllà de la comoditat natural dels seients anatòmics, durs però molt còmodes, la posició de conducció és impecable. S’accedeix molt bé a tot el panell de control. Així mateix, la visibilitat és excel·lent.

Darrere, tot és amplitud i espai tant en altura com en amplada i profunditat. Hi ha espai més que suficient per allotjar-hi fins a tres passatgers. Tot i això, es de rebut que com en tots els cotxes amb túnel de transmissió central, la plaça central tampoc és com per a tirar coets!

Ja que parlem d’espai, comentar que el maleter ofereix una capacitat de càrrega de 380 litres ampliables fins a 1200 si abatem els seients posteriors.

Si a tot el que ens va seduir visualment, li afegim el bramar del motor en pitjar el botó de contacte, la sensació final, fins i tot abans de fer ni un metre, va ser més que estimulant, presagi d’una gran experiència.

Ens posem al volant

Arrenquem! El motor, un dos litres TwinPower Turbo de quatre cilindres -el mateix que munta l’M135i- respon amb suavitat i sense brusquedats sigui quin sigui el mode de conducció seleccionat. El responsable d’aquesta suavitat és la caixa de canvi Steptronic Sport de vuit velocitats. I és que tal com sortim de Pyrénées Motors el canvi puja ràpidament de marxes per buscar el mínim consum i el màxim confort i suavitat de marxa. Al cap d’uns minuts, encara que els diferents radars ens van mantenir a ratlla, per la carretera de l’Obac ja vam poder intuir un tacte de direcció que poc té a veure amb qualsevol Sèrie 1, per exemple amb el 120i, tècnicament el model que el precedeix. I és que com en el cas de l’M135i, la direcció del 128ti és molt sensible i molt directa.

El cotxe roda amb extrema suavitat tant en mode «Eco» com en «Confort». Tant és així que en lloc de pujar directes cap a la zona de Grand Valira, vam decidir canviar el guió i vàrem trencar pel carrer de la Unió per fer primer la prova per ciutat.

Bona insonorització

La suavitat del motor, més la insonorització de la cabina, al costat del perfecte assemblatge dels interiors i els excel·lents acabats dels entapissats de portes, sostre i tauler, redueixen a res les vibracions i els possibles sorolls. A més, encara comptant amb una configuració esportiva que inclou unes suspensions «M Sport» específiques, rebaixades 10 mm respecte de qualsevol altre Sèrie 1 del catàleg, el 128ti no se sent excessivament dur o incòmode per ciutat, almenys com per penalitzar-lo.

Excel·lent en ciutat

La veritat és que durant l’hora i poc que ens vàrem quedar rodant pel centre vam gaudir d’una conducció suau, còmoda i molt ben equilibrada pel que fa a consums, aspectes que amb l’M135i s’acusen molt més. Així doncs, en aquest sentit l’han clavat. Per això, si voleu un cotxe de tall esportiu, visual i prestacionalment parlant, però que al mateix temps no sigui una creu en el vostre dia a dia, el BMW 128ti ofereix un compromís esportivitat-confort envejable!

Aquesta afirmació va adquirir tota la força quan vam començar a pujar direcció a Ordino. Sí, al final, -no ens pregunteu perquè- de sobte ens vam veure per l’Av. del Pessebre. Atès que ja que érem allà, vam decidir pujar directament cap allà i limitar-nos a rodar per aquella zona. Coses del directe!

Un juguet per carretera

En sortir d’Escaldes vam tenir la primera oportunitat de trepitjar amb una mica més de contundència l’accelerador, cosa que vam fer gairebé alhora que vam pasar a mode «Sport», sempre però en automàtic. Impressionant l’embranzida, el so, l’aplom, tot! La bèstia que ‘ensopida’ va rodar mig dormida durant aquells primers 70 minuts pel centre ciutat, va dir: “aquí estic”.

Enèrgic i prestacional

El sistema va baixar dues marxes per adaptar el motor a un nivell de revolucions acord a la pressió que exercíem en l’accelerador. De fet pot reduir fins a 3 marxes si la pressió en l’accelerador és molt contundent. El cas és que ens vam despertar tots de cop: la sacsejada, el soroll dels escapaments, però sobretot l’embranzida resultant de la reducció va ser sincerament impressionant. Recordem que el 128ti puja de 0 a 100 en 6,1 segons, la qual cosa no està gens malament!

Després d’aquest mini sobresalt, de seguida vam tornar a situar-nos en sintonia amb e l que les indicacions de la carretera indiquen, però no per això vam deixar de ‘jugar’ amb les reaccions del cotxe, aquesta vegada administrant-lo una estona per mitjà de les lleves del volant.

Lleves al volant

Ja que hem incidit en el canvi manual, dir-vos que el BMW 128ti incorpora les lleves ancorades al volant. Són grans, agradables al tacte i molt còmodes a nivell d’accés, fins i tot quan estàs en plena fase de gir. De fet ja les coneixíem. En aquest sentit, si ja heu tingut algun model recent amb lleves de canvi, poc podem dir que no sapigueu.

En arribar a l’encreuament d’Anyós i donada l’alegria d’aquells primers quilòmetres inicials, vam decidir arribar la zona d’Ordino creuant per Anyós. Així doncs cap a Anyós que vam tirar!

Qui més qui menys tots haureu passat per aquesta carretera. Per tant, tots sabeu que una vegada deixes el poble hi ha un bon tram, divertit i serpentejant fins a l’Aldosa.

En aquell tram de pujada vam tornar al mode «Confort», això sí, intercalant alguna reducció en els revolts més tancats. Una vegada superat Anyós van tornar al mode «Sport» i en manual, per allò de treure-li tot el caràcter al cotxe. Bé, tot no, però sí una bona part.

El primer que va fer el cotxe va ser tornar a reduir per posar-se a l’altura de les nostres intencions. Com va fer abans, de nou va acompanyar l’acció amb un suggeridor toc sonor dels escapaments.

265 CV i 400 Nm

A partir d’aquell moment és quan veritablement vam poder apreciar el tacte esportiu, directe i sensible de la direcció. El cotxe entra en els revolts impecable, oferint un tacte magnífic, amb uns suports ferms, estables i molt segurs. En sortir, més del mateix. L’aplom i la tracció resultant del treball del diferencial mecànic es excel·lent. No hi ha possibilitat d’error , ni tampoc que el cotxe et jugui una mala passada.

La veritat és que encara que sota el capó hi hagi 41 CV menys que en el cas de l’M135i, el nou 128ti és de tot menys tímid i mandrós si li busques les pessigolles!

El tram no és molt llarg, però vam aprofitar cadascun dels revolts encadenant-los amb agilitat gràcies als sorprenents 400 Nm de par que s’imposen entre les 1.750 voltes i les 4 mil cinc-centes. Així que poca broma! De fet, amb aquest par no resulta molt difícil aprofitar les bondats d’aquest motor, atès que amb 400 Nm, més un pes total de només 1.520 kg, no és necessari estirar molt les marxes per gaudir. Precisament això és el que equilibra notablement poder conduir esportivament sense que es dispari el consum en excés. Res a veure en aquest sentit amb l’M135i.

Incomparable!

Cal esmentar que amb aquests 1.520 kg declarats, el 128ti és uns 80 kg més lleuger que l’M135i. Això es deu al fet que no equipa la tracció integral XDRIVE.

A hores d’ara estareu esperant a veure quan direm quelcom que el penalitzi respecte d’un M135i. El cert però, és que per poder fer-ho hauríem de exprimir-lo molt fent una conducció realment esportiva i aquest no va ser el cas. Per tant, no hi ha res a dir que no sigui bondats. En tot cas és inqüestionable que la diferència de potència i l’esquema de la tracció són elements suficients per poder entendre on acaba un i comença l’altre.

Sigui com sigui, d’això ja eren conscients a BMW quan van projectar el 128ti.  Precisament aquest és el seu punt fort: ser un compacte molt esportiu, però sense arribar a l’extrem. La seva principal carta està en l’equilibri aconseguit entre esportivitat, seguretat, facilitat de conducció i confort!

Dit tot això, podem dir que el BMW 128ti fa honor a les seves sigles de la forma més intel·ligent i comercial possible. Dins del seu segment és indubtablement una de les millors opcions del mercat, especialment si tenim en compte que inclou tot el que es pugui desitjar i que ho fa a un preu més que competitiu.

Pyrénées Motors

Si voleu saber-lo adreceu-vos a Pyrénées Motors, el concessionari oficial BMW al Principat, allà podreu completar tot el que aquí us hem dit. Pyrénées Motors es  troba a Prat de la Tresa s/n, tot baixant cap a Sant Julià de Lòria. Tel. +376 880750

—————

Per a més articles de novetats, accediu des del menú superior del blog a ‘NOVETATS’ – ‘COTXES’ o cliqueu directament en aquest enllaç.

Fotos: No+3 Digital / press.bmwgroup