, ,

BMW 3.0 CSL: 50 unitats per a 50 anys de trajectòria M

Una de les coses a més esperades en el marc del 50 aniversari de BMW M la tenim en l’arribada del nou BMW 3.0 CSL. Aquest model arriba com la versió moderna del mític esportiu biplaça que va regnar als anys 70.

Després que la marca presentés fa 7 anys el BMW 3.0 CSL Hommage R, un prototip impressionant, per fi arriba el moment de poder veure el model definitiu, del qual només hi haurà 50 unitats.

Com a bon CSL (Coupé, Sport, Lleuger), tot en ell gira entorn d’aquests tres conceptes. Bé, en quatre, doncs la línia d’estil també és molt exclusiva. En aquest sentit, el disseny de les tres bandes, vermell, blau fosc i blau clar -els tres colors originals de BMW Motorsport GmbH- continua sent el motiu principal a partir del qual gira tot el disseny. Aquesta banda tricolor aplicada en el fons blanc (Alpine White) de la carrosseria, llueix espectacular. 

Les llandes forjades de 20 polzades al davant i de 21 al darrere, són de color daurat, un recurs també fidel als anys 70. 

El número 50, ben visible a les portes, també figura gravat als pneumàtics, els quals, encaixats en els amples passos de roda, aporten molta contundència i robustesa visual.

Més enllà del daurat de les llandes o del disseny tricolor de BMW Motorsport GmbH, el disseny del cotxe presenta més detalls que miren al passat. Alguns exemples els tenim en la reixeta amb forma de diamant, la graella amb els característics ronyons de la marca i en les preses d’aire del faldó davanter.

Aquests detalls combinats amb recursos actuals, com els fars BMW Laser Light en color groc, derivats de l’M4 GT3 de carreres, aporten un toc molt especial al conjunt. 

Però si la part davantera destaca, la posterior no es queda curta. Tota la fluïdesa dels laterals convergeix en una saga en la què les línies es veuen accentuades per la inclinació cap endavant que presenta tot el quart posterior. Des de les cantonades superiors dels dobles tubs d’escapament, just a cada costat del difusor de carboni, es dibuixa una U invertida que recorre tota la vertical posterior del cotxe, dibuixant tot l’aleró. De fet, vist a l’altura natural, recorda els llavis en forma de gantxo d’una manta ratlla. Aquest disseny, amb els escapaments, els nous pilots de posició, l’aleró i finalment el deflector que hi ha a la part superior final del sostre, fan que la personalitat del cotxe, vist per darrere, sigui gairebé més atractiva que la part davantera.

Completa el conjunt el logotip del 50 aniversari que hi ha al pilar C. 

Donada la naturalesa del model, la lleugeresa era una de les grans prioritats. En aquest sentit, per poder contenir el pes al màxim, els enginyers van optar per l’ús massiu de la fibra de carboni amb plàstics reforçats (CFRP). Aquesta combinació és present en elements com el sostre, el capó, part del maleter i les portes, els difusors, l’aleró i fins i tot en algunes zones del xassís. Això, més l’aplicació d’un bon nombre d’elements lleugers, com els escapaments de titani, va ser cabdal per poder reduir el pes.

Com l’exterior, l’interior també va passar pel dietista, tal com delata la mínima aplicació d’aïllants acústics, o l’ús de la fibra de carboni, abundant a la cabina. Amb tot plegat, al final es va aconseguir parar la balança en 1.624 kg.

L’habitacle del BMW 3.0 CSL està configurat per a dues places. Com ja he esmentat abans, l’interior inclou molt de carboni, com per exemple els seients M, o el de les diferents motllures. 

Un altre detall molt “romàntic” el tenim en el color blanc del pom del canvi.

La tapisseria és d’Alcántara i de color negre, amb les costures a contrast.

Completa els detalls de l’interior la placa amb el número de l’edició limitada que hi ha davant del copilot.

Respecte al motor, el BMW 3.0 CSL equipa un motor de 3 litres, sis cilindres en línia i turbo. Ha rebut una posada a punt específica per millorar la potència, que arriba fins a 560 CV i 550 Nm de par.

Completa la jugada la caixa del canvi manual de sis velocitats, un autèntic regal per als més puristes.

En aquest sentit, un altre element per als més juganers arriba de la mà del diferencial actiu M. Gràcies en això s’ha optimitzat al màxim la tracció en l’eix posterior. 

El xassís compta amb un eix davanter de doble molla i un eix posterior de cinc braços preparat específicament. Altres elements de la configuració són els amortidors adaptatius controlats electrònicament, el sistema de direcció electromecànica M Servotronic i els frens M carbonoceràmics.

La veritat és que els 50 afortunats que puguin emportar-se una unitat, tindran al seu garatge una peça que més enllà de l’exclusivitat, representa molt a la història de la marca. 

Encara que no ha transcendit, sabem que de les 50 unitats, només hi ha una destinada per al mercat andorrà, espanyol i portuguès. En aquest sentit i per adjudicar-la de la forma més neutral possible, aquesta unitat se subhastarà entre els clients que hagin passat els primers filtres establerts per la marca. Una vegada hagin passat la selecció, els afortunats que tinguin accés a la subhasta hauran de licitar des dels 800 mil euros, la xifra des de la qual arrencarà la subhasta.

Que la lluita serà intensa, malgrat estar parlant de tants diners, està clar! Un cop el tingui al seu garatge, el valor d’aquest cotxe serà el que el seu propietari vulgui posar-li. 

Caldrà esperar una mica més per saber si finalment acabarà aquí a Andorra. En aquest cas, amb sort, amb molta sort, potser la veurem un dia.

Recordeu que Pyrénées Motors, concessionari BMW per a Andorra, es troba a Prat de la Tresa s/n. Tel 880750.

———

Si voleu accedir a altres novetats Premium, podeu fer-ho des de la secció  del menú principal del blog, o directament mitjançant aquest enllaç.