, ,

BMW S 1000 R 2021: LA SUPERNAKED TORNA A L’ATAC

La naked dels alemanys arriba totalment renovada: xassís, motor, electrònica… Només s’han mantingut respecte de l’anterior lliurament els 165 CV. 

Ja fa 7 anys que BMW presentava la primera S 1000 R, una moto derivada de l’S 1000 RR de 200 CV de la categoria superbike.

Destinada a revolucionar el segment de les naked superesportives de 1000 CC, l’S 1000 R ha estat un èxit des del seu naixement. Tant ha estat així que en aquests 7 anys pràcticament no havia rebut cap canvi. I és que aquest model continua sent una de les motos de referència dins del seu segment, fins i tot per davant d’altres opcions amb motors molt més potents.

Gran feina de Renko

L’equip d’enginyers, amb Maximilian Renko al capdavant, han dissenyat per a l’ocasió un nou motor d’1 litre, 165 CV de potència i 115 Nm de par. El resultat no podia ser millor, atès que fins a les sis mil voltes la nova S 1000 R no solament ofereix més par motor que la Superbike S 1000 RR, sinó que ho fa sense la necessitat d’incorporar la tecnologia de distribució variable ShifCam de l’RR, la qual cosa, entre altres aspectes, ha evitat que el cost de producció es disparés més del compte.

El renovat propulsor de l’S 1000 R 2021 continua regalant una acceleració ràpida i una excel·lent embranzida des de mig règim, fins i tot per sobre de les 6000 rpm.

Més enllà dels canvis del motor, encara han estat més importants els canvis que s’han fet a nivell del xassís. En aquest sentit la nova S 1000 R ha adoptat el de la RR, incloent el basculant reforçat i les suspensions.

Una dieta de 7 kg

Els de BMW també ha treballat molt dur per aconseguir reduir fins a 7 kg el pes, cinc d’ells els han tret del motor. La resta l’han pogut eliminar gràcies a les noves llandes -heretades també de l’RR- i al nou basculant, 1,3 kg més lleuger.

Nou bastidor

Lluny de canviar el caràcter de la moto i malgrat ser una mica més alta (aquest lliurament puja uns 16 mm), el nou bastidor arriba més adaptat per poder gaudir de la moto a diari, quelcom gens evident en una naked tan prestacional i esportiva. També és veritat que el xassís és més estret en la zona mitjana i que el seient té una forma més estreta que permet arribar més fàcilment amb els dos peus a terra, doncs no vas tan enxarrancat, això sí, amb el seient estàndart s’ha de mesurar un mínim de 170 cm.

El manillar també s’ha avançat uns 20 mm per poder carregar més pes en la roda davantera, la qual cosa fa augmentar notablement el control. El resultat d’aquests aspectes també incideixen directament en la posició del pilot, fent que aquest senti la moto molt més estable i acomodada entre els genolls, encara que la posició del seient sigui naturalment agressiva.

S’han modificat les geometries del bastidor. Aquesta nova entrega té ara una major distància entre eixos: 1.450 mm en lloc dels 1.439 mm anteriors. També l’angle de direcció és més tancat. El resultat de tot això ha permès que hagi augmentat notablement la sensació de control, estabilitat i control.

Noble i divertida

Com a bona BMW, l’S 1000 R continua sent una moto molt noble, amb una excel·lent capacitat de traçat, especialment en carreteres revirades. La moto s’inclina amb molta rapidesa, més encara si ve equipada amb les llandes de fibra de carboni que hi ha en opció amb el paquet M. Aquestes llandes redueixen el pes del conjunt per sota dels 200 kg.

Un dels aspectes en els què sí que necessitava millorar la moto, atès que amb els anys començava a estar obsoleta, és el referent a l’electrònica. En aquest sentit la nova BMW S 1000 R compta ara amb la mateixa IMU que l’RR.

Amb la nova actualització pot comptar amb un nou ABS de funcionament en revolts i amb un control de tracció que treballa de manera diferent segons sigui l’angle d’inclinació.

Dynamic Pro

A part dels tres modes de conducció coneguts: Rain, Road i Dynamic, opcionalment es pot optar pel mode Dynamic Pro. Amb el Dynamic Pro el sistema de control d’aixecament de la roda davantera es pot ajustar en quatre etapes, independentment del control de tracció. També ofereix un excel·lent control de sortida, imitador de velocitat per al pit lane i control de retenció del motor.

Màxim control

Les suspensions també s’han millorat, especialment al darrere. En aquest sentit la moto compta ara amb una nova configuració similar a l’RR de superbike. El nou sistema de bieletes amb varetes aconsegueix un control molt més eficaç de la molla de l’amortidor. En mode Road, l’ajustament electrònic semiactiu de l’amortidor fa que el funcionament sigui molt més agradable.

Totalment connectada

Pel que fa a l’equipament, la moto també arriba amb bons arguments. Els nous fars amb tecnologia LED, o la pantalla TFT de 6.5 polzades amb un nivell de connectivitat que inclou navegació, telefonia, música o l’aplicació de BMW, en són clars exemples.

Un altre detall que afavoreix poder conduir l’S 1000 R quotidianament el trobem en el major angle de direcció, doncs s’ha reduït el radi de gir en aproximadament un metre.

Diferents altures

Respecte de l’altura, es pot triar entre diferents seients amb els què podrem jugar amb uns 20 mm de diferència. També hi ha dos gruixos diferents de seient disponibles, el que permet que la moto pugui ser perfectament apta per a pilots de poca alçada.

Completen els aspectes estètics d’aquest nou lliurament, detalls com el logotip del manillar gravat amb làser, els dipòsits dels líquids hidràulics amagats, o els intermitents davanters muntats sota del pont superior de la forquilla.

Resumint..

El resultat de tot això? Doncs que tot i mantenir els mateixos 165 CV de potència, la BMW S 1000 R millora notablement en tot: rendiment, prestacions, confort i versatilitat, quelcom del que poques naked d’1 litre poden presumir amb la boca gran, almenys amb la solvència que ho fa la nova S 1000 R.

Informeu-vos en a BMW Motorrad de Pyrénées Motors. Els trobareu en l’exposició central que hi ha a Prat de la Tresa s/n. Tel. 880 750.

———

Per a més novetats, feu clic en aquest enllaç directe.

Fotos: BMW Motorrad