Fa 16 anys BMW va bolcar tota la tecnologia desenvolupada en les seves berlines més exitoses al llarg dels anys, en el què aleshores va ser una aposta incerta, treure al mercat el BMW Serie 1, el seu primer compacte de gamma alta.
La incertesa però, va durar-los ben poc. L’èxit assolit pel model va ser absolut. D’ençà, el Serie 1 no ha fet altra cosa que consolidar-se més i més.

Entre els èxits obtinguts des de 2004 en cadascuna de les generacions aparegudes del compacte de Munic, més els que collirà a partir d’aquesta nova i intensa metamorfosi -sense cap dubte, la més important-  el Serie 1 de BMW tornarà a ser molt més que no només un súper vendes. El cert és que un cop hem conegut la nova entrega, estem segurs que revalidarà el títol com el compacte multigeneracional per excelència de la marca. I es que és el model que ha permès als alemanys arribar a totes les edats, estatus i perfils d’ús, amb un únic model!

Destacable en tot!

Aquesta nova entrega la podríem resumir amb paraules com: moderna, esportiva, elegant, tecnològica, funcional, connectada i extremadament segura. En realitat però, són tants els canvis i millores que presenta, que encara ens quedaríem curts per qualificar-lo com mereix. I és que el nou Sèrie 1 arriba farcit d’arguments, a quin més destacable. En té a tots nivells: estètics, de rendiment, de connectivitat, de seguretat, de confort, d’habitabilitat…  D’aquest últim punt destacar que tot i ser més petit, guanya molt en espai a la cabina, ja que sent 5mm més petit (4,32 m), en realitat és més espaiós!

Més dinamisme

Paral·lelament a l’avançat sistema de xassís dotat amb tecnologies innovadores, la integració de tots els components dinàmics principals, més els incontables sistemes de control, fan que el nou BMW Sèrie 1 gaudeixi d’un dinamisme i una agilitat excepcionals.

Per si no fos suficient, aquestes propietats les podem gaudir tant amb una nova arquitectura de tracció davantera, com amb la tracció total intel·ligent «xDrive» coneguda de la marca.

Nova tracció davantera

A partir de l’experiència acumulada i després de més de cinc anys de desenvolupament intensiu, la nova tracció davantera del Serie 1 és molt més que una simple tracció. El resultat obtingut ha conclòs en un rendiment i en una precisió dinàmica sense precedents. Estableix nous estàndards entre els compactes de gamma alta del mercat.


Habitabilitat superior

De la mateixa forma, aquesta nova entrega ofereix una habitabilitat interior notablement superior, especialment al darrere, i tot plegat -com dèiem- sent lleugerament més curt.

Destacar també la capacitat de càrrega del maleter. Amb 380 litres naturals, guanya 20 litres respecte del model anterior.

Redibuixat

El nou Sèrie 1 reflecteix les noves proporcions i línies de dibuix amb un exercici estructural on l’harmonia flueix estilitzant qualsevol angle fins l’extrem. El capó, més curt, dóna pas al parabrises, fent que ambdós elements formin un únic cos. Per sobre, just al final del parabrises arrenca la línia del sostre, que amb una superfície descendent cau suaument cap al quart posterior.

Tot i ser ara més corpulenta, visualment la part posterior és la més conservadora, amb un estil arrodonit més neutre.

Com dèiem, la carrosseria del nou Serie 1 és lleugerament més petita, però ofereix molt més espai que fins ara. I és que amb 4.3 metres de llargada, el nou BMW Sèrie 1 és 5 mm més curt que el seu predecessor. En amplada la cota arriba als 1.79 metres, 34 mm més, mentre que en altura ha pujat 13 mm, arribant als 1,43 metres.

La batalla fa 2.670 mm, és a dir, 20 mm menys que en el cas del model anterior.

Amb aquesta sobredimensió de cotes, l’habitacle se n’ha beneficiat molt. Ha guanyat molt d’espai a tots nivells, especialment al darrere.

El maleter també s’ha vist beneficiat amb un volum de càrrega inicial de 380 litres naturals, ampliables fins els 1.200 litres si pleguem les places posteriors.

Rabiosament esportiu

En matèria d’estètica és on el compacte ha experimentat els canvis més importants i, al nostre parer, els més aconseguits, donat que ara té el caràcter visual ideal per agradar a tothom sense excepció. El capó més curt d’aquesta nova entrega fa que la llargada descendent de la línia de sostre i l’amplada del quart posterior final, destaquin més encara.

Empremta davantera

Però el canvi més notable estèticament el tenim en veure’l des del davant. Des d’aquest punt, el nou BMW Sèrie 1 destaca per l’encertada reinterpretació de detalls de disseny icònics en la marca, com la característica graella amb els ronyons de BMW, que enguany és més gran i més poderosa i llueix un disseny renovat. A més, per primera vegada els ronyons s’uneixen en el centre.

Del frontal -imponent i esportiu a rabiar- destaca la nova concepció del ronyons de BMW. Lateralment són les superfícies de vidre laterals les que més criden l’atenció, donat que ara són més petites, sobretot les de la part posterior. Gràcies en això el caràcter esportiu de cupè s’accentua molt més, per molt que la disposició d’aquest model impliqui 5 portes en totes les versions.

Els nous llum amb tecnologia full LED dels fars davanters i posteriors i la possibilitat de triar entre un ampli catàleg de llantes d’entre 16 i 19 polzades, completen els trets més ressenyables en termes d’esportivitat complementada.

Hi ha dues mecàniques gasolina i tres en dièsel,  amb uns consums i emissions que arrenquen des dels 3,8 litres i 100 gr/km. Recordeu que totes les opcions són de 5 portes

En gasolina tenim el 118i de 140 CV i el topall de gamma, l’M135i de 306 cavalls. En gasoil les opcions corresponen a un 116d de 116 CV, un 118d de 150 i un 120d de 190.

Hi ha tres línies d’equipament: Advantage, Sport-Line i M Sport.

Pinzellada a l’M135i XDRIVE

L’esportiu més alt de gamma d’aquesta nova generació del Sèrie 1 segueix corresponen a la coneguda gamma M, concretament és l’M135i xDrive. (Al carrusel de fotos del final és el de color blau)

Tot i ser ‘la fletxa’ de la gamma, arriba amb un consum combinat molt contingut, doncs està xifrat entre els 7,1 i 6,8 litres als cent. Les emissions combinades de CO2 oscil·len entre els 162 i 155 g/kg.

l’M 135i Xdrive destaca a simple vista per la graella, que en aquest cas té un nou disseny de malla que reemplaça les clàssiques làmines. També destaquen altres elements esportius tant exteriors com interiors. En l’exterior Hi ha elements com ara l’alerò superior posterior, els retrovisors a contrast, les llandes, les sortides d’aire integrades al faldó inferior posterioro les preses del davanter.

Aquestes preses són una de les característiques més distintives de l’M135i xDrive. La seva forma i mida són una clara declaració d’intencions del caràcter esportiu del nou compacte de BMW. De fet, aquesta intenció tan visual eés evident fins i tot en la versió més bàsica d’aquesta nova entrega.

Si a tot això afegim els components opcionals del paquet ‘peformance’, acabarem dibuixant una unitat d’allò més personal, radical i agressiva.

De l’M135i en parlarem en un altre reportage.

Completeu aquesta informació i soliciteu una prova de la nova gamma Sèrie 1 adreçant-vos a Pyrénées Motors, concessionari oficial BMW per Andorra. Tel 880750

Altres novetats aquí

Tot seguir  un carrusel de fotos del 118d i de l’M135i  (Fotos: BMW)