BMW X5 xDRIVE 40e PLUG-IN-HYBRID

Seguint amb la secció habitual on presentem les diferents opcions que ofereix el mercat en quant a cotxes elèctrics o híbrids endollables, en aquesta edició us presentem un dels grans SUV que hi ha disponibles de BMW.

No és només per les xifres que registra, és també pel fet de tractar-se d’un model de referència en el sector, en tractar-se d’un dels vehicles que més acceptació han tingut des de que va aparèixer per primer cop al mercat. Des de llavors, ha suposat un volum de vendes molt important en tots i cadascún dels acabats i motoritzacions en que està disponible. Parlem de la gamma X5 de BMW i més concretament, del BMW X5 xDrive 40e Plug-in-Hybrid.

Aquest model és bàsicament idèntic a qualsevol altre X5 de la gamma, amb la salvetat però, de comptar amb la preuada tecnologia híbrida.

De fet, tret del fet de no poder disposar d’una tercera filera de seients, ja que aquest lloc l’ocupen les bateries de ions lití, que van allotjades sota del doble fons del maleter, la resta de prestacions són les mateixes, amb el valor afegit del tema de consum i emissions. I és que a nivell d’equipament, acabats i comportament, aquesta versió híbrida de l’X5 és igual a qualsevol altre de la gamma. Simplement sorprenent!

L’X5 xDrive40e híbrid endollable està equipat amb un motor de benzina de 4 cilindres, 2 litres, turbo i 245 CV, combinat amb un segon motor elèctric amb una potència equivalent als 113 CV. Treballant conjuntament, tots dos ofereixen una imponent potència combinada de 313 CV i un parell màxim de 450 Nm.



El motor elèctric està integrat a la transmissió automàtica de 8 velocitats habitual de la casa, i exerceix diverses funcions: propulsar el vehicle de forma independent sense generar emissions, aportar un plus d’energia al motor de combustió i fer de generador creant energia elèctrica.

Per mitjà del selector eDrive que hi ha a la consola central, l’X5 híbrid ofereix 3 modes d’ús. En primer lloc hi ha el mode «Max eDrive», com a mode 100% elèctric. És l’opció ideal per conduir per ciutat. La velocitat màxima en «Max eDrive» està limitada a 120 km/h i l’autonomia d’uns 30 o 35 quilòmetres.

En segon lloc hi ha el mode «Auto eDrive». Amb aquesta configuració el motor elèctric i el tèrmic treballen conjuntament buscant la màxima eficiència. Sempre que sigui possible, el motor elèctric auxiliarà al térmic.

Per fer un trajecte de 50 a 60 quilòmetres, aquest vehicle consumeix, segons la marca, entre 6,5 i 6,6 litres cada cent quilòmetres, de manera que ofereix valors de consum considerablement inferiors respecte d’altres vehicles de la seva categoria i tamany.

Per últim hi ha el mode «Save Batery». Aquesta opció permet mantenir o regenerar la càrrega de la bateria. Prioritza en l’ús del motor de benzina per tal d’estalviar la càrrega de la batería per utilitzar-la quan més ens interessi.

La batería pot recarregar-se en un endoll convencional, on necessitarà unes quatre hores per realitzar una recàrrega completa. Si s’utilitza el WallBox de BMW el temps es redueix a unes 2 hores i 45 minuts.

En carretera la gestió hibrida del motor és exepcional i les prestacions són molt més significatives del que a priori esperaríem d’un cotxe d’aquest segment amb aquesta tecnologia. Sorprén la capacitat del motor 4 cilindres de 2 litres, que mou amb solvència i molt de refinament aquest SUV tan imponent de tamany i pes.

Amb els diferents modes de gestió dels propulsors s’establiran els diferents consums en funció dels diferents tipus de recorreguts, curts o llargs o de la pressió que fem en l’accelerador. Per exemple, si sortim de casa amb les bateries completament carregades i ens deplacem en un radi d’uns 15 quilòmetres de casa (per deixar un marge de seguretat) podrem anar i tornar sense gastar un euro en benzina, sempre però, que el recorregut sigui preferentment urbà i per tant, no fem grans acceleracions que requereixin la participació del motor de benzina. Com és lògic, aquest rang de distància s’extendrà notablement si podem recarregar el cotxe entre trajectes.

En un recorregut més llarg, i comptant amb les bateries al 100% de càrrega, amb el mode «Auto eDrive» es poden aconseguir registres al voltant dels 8 litres/ cada 100 quilòmetres, una xifra similar a la que obtindríem al volant d’un X5 xDrive 30D.

Si ens quedem sense assistència elèctrica, o si volem estalviar-la per fer-la servir en ciutat, el resultat que obtindrem a nivell consum estarà en els 10,11 litres als 100 km. Una xifra a tenir en compte, donat que parlem d’un SUV 4×4 d’aproximadament 2 tones i mitja de pes.

L’equipament de sèrie del BMW X5 s’amplia en el cas d’aquest model híbrid endollable, ja que ara inclou un sistema estacionari de calefacció i refrigeració específic.

El BMW X5 xDrive 40e també ve equipat de sèrie amb un sistema de confort d’adaptació del reglatge del xassís. Aquest sistema inclou uns amortidors pneumàtics en l’eix posterior i el sistema de control dinàmic o DDC.

Informeu-vos-en a Automòbils Pyrénées, concessionari oficial Mercedes-Benz per Andorra. Els trobareu a la seu central del grup. Prat de la Tresa s/n. Tel. 880700.