,

WRC: L’EMOCIÓ CONTINUA AQUEST 2018

El Campionat del Món de Ral·lis (WRC) 2018, s’ha iniciat seguint la línia d’igualtat amb què va començar la passada temporada.

Entre el pòquer de marques oficials inscrites (Ford, Hyundai, Citroën i Toyota), no hi ha un dominador clar, i cada equip aprofita les condicions més favorables de cada escenari per imposar-se als seus rivals.

De moment s’han disputat les dues primeres proves del calendari i, cal afegir, que són les que tenen el recorregut més atípic. Cap pilot i tampoc cap marca han aconseguit repetir podi en les dues proves.

En el cas de les marques, cal destacar que Toyota va aconseguir una doble representació en el podi de Montecarlo (2è Tanak i 3è Latvala), mentre que Hyundai va tenir a dos dels seus pilots (1è Neuvilla i 3è Mikkelsen) al podi suec.

En el Ral·li de Montecarlo, van ser els actuals campions del món, Sebastien Ogier-Julien Ingrassia, els que van aconseguir la seva cinquena victòria consecutiva, la segona al volant del Ford Fiesta WRC.

En canvi, en les pistes gelades i/o nevades de Suècia va saltar la sorpresa. Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul, van portar al seu Hyundai i20 Coupe WRC a l’esglaó més alt del podi. Primer triomf de la marca i del pilot belga en la cita escandinava.

Sebastien Loeb tornarà de manera puntual al WRC.

La pretemporada no va oferir massa variacions en els equips més ben situats per lluitar pel títol en el WRC 2018.

El campió Ogier va decidir finalment seguir fidel a MalcolmWilson (M-Sport FORD), decisió que va frenar un canvi general entre les diferents formacions.

Així doncs, cal esmentar el pas d’Ott Tanak de Ford cap a Toyota i el de Mads Otsberg -també de Ford- cap a Citroën.

Cal destacar també la confirmació de que el nou vegades campió del món de l’especialitat, Sebastien Loeb, estarà al parc de sortida d’algunes de les proves del WRC 2018, tres en concret: Mèxic, Corcega i Catalunya. Després del seu abandonament al passat Dakar, Loeb tindrà com a principal objectiu de la temporada, assolir el títol de campió al Campionat del Món del Rallycross (RX).

Ogier, no dóna opcions als seus rivals al “Monte” 2018.

El pilot de Gap va conquistar el seu cinquè triomf en la prova monegasca, després de situar-se líder en la primera especial i mantenir a ratlla als seus rivals durant les tres jornades de competició.

Ott Tanak (Toyota) i Dani Sordo (Hyundai) van ser els únics que van estar prop del guanyador, això sí, solament en la primera etapa del ral·li. A partir de la primera especial de la segona etapa (Agnières en Devoluy – Corps) els avantatges a favor del de Ford – MS Sport es van ampliar per sobre d’1 segon.

Aquesta vegada, Neuville i Hyundai van aconseguir el triomf a Suècia.

Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul van aconseguir un triomf molt treballat en l’única prova del mundial de ral·lis que es disputa en condicions 100% hivernals.

Neuville va mantenir la concentració durant les tres jornades de competició, tot  mantenint el liderat des de la tercera especial. Això sí, sempre amb diferències mínimes respecte dels seus rivals immediats.

Al final, el pilot irlandès de Citroën, Craig Breen, va ser el que més es va acostar al guanyador (19″), mentre que Andreas Mikkelsen, també pilot de l’equip Hyundai, va ocupar la tercera plaça del podi a 28″ del seu company.

En les especials sueques, els grans derrotats van ser Ogier i Tanak, els principals protagonistes del Montecarlo. Tots dos van pagar un dur peatge en haver d’obrir les especials en la primera etapa, ja que van perdre un temps impossible de recuperar.

Amb aquest triomf, Neuville es converteix en el tercer pilot no nòrdic que aconsegueix el triomf a Suècia. Abans l’havien aconseguit Loeb (2004) i Ogier (2013-15-16).

Una altra dada que confirma les condicions especials en les quals es disputa la prova sueca és que fins al 1980 tots els vencedors del ral·li van ser pilots d’aquesta nacionalitat.

Nil Solans, esperançador debut a Suècia.

El guanyador de les tres edicions de l’ICE Gladiators (moto sobre gel) i resident a Andorra, potser va triar la prova més dura del WRC 2018 per debutar la volant del Ford Fiesta RC2.

Solans-Ibañez van protagonitzar un ral·li en línia ascendent, línia que va augmentar a mesura que la confiança anava a més. I és què tant en la mecànica com en el recorregut, els cronos van millorar i al final del ral·li van estar en el top10 dels vehicles de la seva categoria.

Una vegada disputades les dues primeres proves del WRC 2018, Neuville, seguit d’Ogier, és el líder de la classificació provisional del campionat.

Una vegada superat l’habitual inici atípic del WRC, els equips es desplaçaran fins a León (Mèxic) per disputar la tercera cita del calendari. Aquesta vegada en cronometrades de terra.

El Ral·li Guanajuato Mèxic es disputarà en una setmana (dies 8 i 11 de març) i si no hi ha canvis en l’equip Citroën Total Abu Dhabi, Craig Brenn, segon classificat a Suècia, li cedirà el volant del Citroën C3 WRC a Sebastien Loeb, sis vegades guanyador a la cursa mexicana.