,

Citroën C5 X Plug-in Hybrid: gran per molt més que per tamany

A mitjans de novembre vam tenir l’ocasió de provar el nou Citröen C5 X híbrid endollable de 225 CV. L’acabat que ens van deixar a Automòbils Pyrénées va ser el Shine, de tal forma que a més de ser el model més potent de la gamma i el més flexible en termes de mediambient, també estava equipat de dalt a baix.

3 opcions mecàniques

Perquè us situeu, heu de saber que del C5 X existeixen tres versions mecàniques. Hi ha dos opcions de gasolina, un 1.2 PureTech amb 130 CV i un 1.6 PureTech amb 180. Finalment hi ha l’híbrid endollable de 225 CV que vam provar. El C5 X híbrid endollable combina un motor 1.6 de gasolina de 180 CV, amb un altre elèctric de 81, 2 kW (uns 110 CV), més una bateria de 12,4 kWh. Aquesta combinació dóna lloc a una potencia combinada de 225 CV i 360 Nm de par màxim.

45 km d’autonomia real

En mode elèctric el C5 X dóna per a molt, perquè amb uns 45 km d’autonomia elèctrica real en un entorn com Andorra (la marca homologa uns 55), cobreix de sobres les necessitats de la majoria de nosaltres a l’hora de moure’ns en el dia a dia. Per assolir aquesta xifra cal anar en B, que és l’opció que més energia regenerarà en les desacceleracions i frenades, sobretot quan baixem de les parròquies altes o quan estiguem circulant pel centre ciutat.  

L’altre mode amb el qual el cotxe treballa impecable és el Confort, sens dubte el més equilibrat de tots quan anem per carretera, doncs combina el millor de dos móns, l’electric i el de la gasolina.

En mode Sport és on potser li falta una mica d’embranzida, però bé, aquest model no pretén impressionar a conductors esportius, sinó satisfer a conductors familiars. Si sou d’aquests, podem assegurar-vos que el C5 X Plug-in Hybrid us complaurà molt en tots els aspectes.

Dit això, anem per la següent afirmació, una que no us sorprendrà. I és que si parlem d’eficiència, aquest cotxe de 4,8 metres i 1.797 kg de pes, treu molt bona nota.

Més 500 km d’autonomia, 50 en EV

El consum que vam fer durant el dia de prova, mancant haver pogut rodar en autovia, és a dir, limitant la prova a un puja i baixa constant entre parròquies i a una petita escapada cap a la Seu d’Urgell, va situar-se en 5,8 litres de mitjana. En la part final de la prova, de fet des que vam baixar d’Arinsal després de dinar i fins que vam deixar el cotxe a les instal·lacions d’Automòbils Pyrénées, vam circular bàsicament en mode elèctric, en part perquè durant el matí vam recuperar la bateria fins a un 87%. El consum mitjà d’energia va ser d’uns 9,9 kWh.

Si fem comptes, podem xifrar l’autonomia total entre 495 i 530 km, que no està gens malament per a un cotxe d’aquesta envergadura. A més, cal no oblidar que amb uns 45 km d’autonomia 100% elèctrica, la majoria de desplaçaments diaris els podrem fer en mode elèctric, fins i tot si vivim o treballem en parròquies altes (lògicament haurem de conduir sense exigir-li brusquedats a l’accelerador).

Un cotxe que compleix amb tot

Com a tota gran berlina familiar coherent, quelcom molt lligat a la marca francesa des de sempre, el C5 X és un cotxe efectiu, còmode, espaiós i molt agradable. La seva acceleració ofereix una resposta suau, progressiva i sense recances, permetent gaudir d’una conducció dinàmica i bastant continguda en despesa.

La insonorització també ens va semblar impecable, quelcom que en mode EV no és tan fàcil d’aconseguir. De fet, circulant en mode elèctric tot és silenci. Bé, tot no, el soroll dels motors de la funció massatge sí que se sent una mica quan, per exemple, estàs parat en un semàfor. La resta de sorolls però, el de l’aire acaronant  la carrosseria o el de la rodadura dels pneumàtics, són imperceptibles.

La suspensió adaptativa també treballa impecable asseverant més la sensació de suavitat i de confort en ruta.

Respecte a la direcció, més del mateix. Malgrat mesurar gairebé 5 metres, com a bon Citröen, la direcció és molt directa, suau i bastanta precisa. Del radi de gir, que dir, és un Citröen. El C5 X gira on molts cotxes hauran de pensar-s’ho dues vegades.

Un cop d’ull a l’interior

Pel que fa a l’espai a la cabina, totes les places van sobradets d’espai, sobretot les de darrere, que a més de ser generoses en amplada i fins i tot altura, disposen d’un gran espai per a les cames. Això és així gràcies als 2,78m de distància entre eixos del cotxe. Encara que el sostre fa baixada, al més pur estil d’un Shooting Brake, quelcom que estilitza molt el quart final del cotxe, l’altura que hi ha per als passatgers de la segona filera continua sent notable. En tot cas, al poder avançar el cos per l’espai que hi ha per a les cames, fins i tot persones molt altes cabran bé.

El maleter d’aquest PHEV és 60 litres més petit que el de les dues opcions de gasolina. Registra 485 litres naturals de capacitat, ja que part de l’espai l’ocupen les bateries.

Respecte a l’apartat de tecnologies, seguretat, entreteniment i connectivitat, és innegable que Citröen també ha evolucionat molt. De fet ho hem anat veient en altres novetats, però en el C5 X és on tot plegat destaca molt.

Dues pantalles

La versió Shine Pack inclou una pantalla central de 12’’ (en acabats inferiors és de 10). La segona pantalla digital és de 7’’. És la del quadre de comandaments que hi ha darrere del volant. Finalment destacar la connectivitat sense fil, Wifi inclòs.

La pantalla tàctil de la consola central funciona amb molta fluïdesa, respon impecable al tacte i ofereix uns menús molt fàcils d’assimilar, això sí, com tots, requereix el seu temps entendre com navegar-hi.

Alguna millora a fer

Una cosa a millorar són alguns gràfics i icones del quadre de comandaments, atès que són bastant simples. Passa el mateix amb alguns gràfics del sistema de navegació. En tot cas, això s’arregla fàcilment amb una actualització.

Entendre’s amb el sistema de control per veu, tampoc va ser fàcil. Malgrat demanar-li coses relativament bàsiques, com cercar un contacte, en alguna ocasió no va haver-hi manera de posar-nos d’acord.

Com veieu, els contres són pocs i poc importants. La veritat és que com totes les últimes novetats de la marca, el C5 X és bonic, prestacional, eficient i inclou uns acabats amb els què definitivament podem dir que la marca ha donat no un, sinó uns quants passos cap a la qualitat, per posicionar-se al mercat amb una gamma de cotxes, bonics, de qualitat i molt ben fets.

En resum

La veritat és que pel tipus de cotxe que és, la seva grandària, habitabilitat, comportament, prestacions, eficiència i ara aquests nous acabats tan notables, hem de dir que el nou C5 X és un cotxe ideal per a la família. Amb ell gaudireu dels viatges quan calgui, però també resultarà eficient si el feu servir a diari. Sigui fent quilòmetres o portant-la família cada dia, mes enllà de les bones prestacions que ofereix, gaudireu d’uns interiors amb una atmosfera realment relaxant, càlida i molt acollidora.

Adreceu-vos a Automòbils Pyrénées, concessionari oficial Citröen a Andorra. Els trobareu a Prat de la Tresa s/n, a la nau principal d’exposicions. Tel 880700.

———

Si voleu accedir a d’altres novetats elèctriques o híbrides, podeu fer-ho des de la secció “Green Cars” del menú principal del blog, o directament des d’aquest enllaç