CUPRA ATECA: 100% CUPRA

Primer de tot us posarem en antecedents, ja que la història d’aquesta marca va nèixer fruit de molt bones “vibres”, que diríem coloquialment.

Fa quasi 25 anys

Tot va començar quan l’any 1996 SEAT va guanyar el Mundial de Ral·lis de 2 rodes motrius. Per commemorar-ho van voler fer una edició limitada del SEAT Ibiza. Així doncs, va nèixer l’Ibiza Cupra (fruit de l’acrònim resultant de Cup i Racing).

Com a homenatge a la fita mundialista, lògicament aquell Ibiza presentava un acabat molt esportiu. Aquest fet -com era previsible- va tenir un éxit absolut.

Fet un, imaginats tots!

Vist l’éxit obtingut, el que va nèixer com a un model puntual va encetar una història que enguany, quasi un quart de segle després, es consolida finalment com una marca amb una projecció súper potent.

Ho fa amb una sèrie d’atributs diferencials i en un moment en el qual els de Martorell experimenten un creixement global sense precedents.

Amb la inuguració de la xarxa de concessionaris Cupra, aquesta situació no farà altra cosa que disparar-se encara més.

 

El primer model amb que han inaugurat el catàleg és el Cupra Ateca, un model que durant la inauguració del concessionari d’Andorra tothom va poder veure.

Els altres models Cupra, com ara el León o l’Ibiza, segueixen sent de la fornada SEAT i encara serà així un temps.

El canvi de marca arribarà un cop surti la propera generació de cadascún d’ells.

Una mica més enllà serà el torn del Cupra Formentor.

300 CV i 400 Nm

Així doncs ens centrarem en el Cupra Ateca. Es tracta d’un SUV esportiu amb 300 CV (entre 5,300 a 6,300 rpm) 400 Nm de parell (entre les 2 mil i les 5,2 mil  voltes), equipat amb un canvi automàtic DSG de set relacions i amb un sistema de tracció integral 4Drive.

Amb aquestes xifres només necessita 5,2 segons per accelerar de 0 a 100.

La velocitat màxima està limitada als 247 km/h

Tot i que a primera vista no difereix massa dels Ateca de SEAT -aparentment menys esportius- vist més al detall és molt diferent.

Estèticament el principal canvi el trobem en la cosmètica exclusiva, així com en elements molt destacables, com ara els logos i inscripcions Cupra, les espectaculars llandes específiques de 19 polzades, les quatre cues del sistema d’escapament o les diferents motllures que hi ha en la carrosseria.

Un detall més difícil de veure al primer cop d’ull, al menys que hi hagi un SEAT i un Cupra porta amb porta, és que la carrosseria del Cupra Ateca està rebaixada uns 10 mil·límetres més respecte de l’Ateca de SEAT.

Interior en sintonia

De l’interior, que lògicament manté molta similitud respecte dels Ateca dels de SEAT, destaca el quadre d’instruments amb el «Virtual Cockpit». Aquest element l’ha heretat de les altres marques del grup, com Audi o Volkswagen.

Altres elements de gran qualitat i d’inconfusible tall esportiu que diferencien els Cupra els trobem en l’interior, on destaquen molt els seients. A més de l’ergonomia de competició, están tapissats amb Alcàntara i pell girada.

També destaca el volant esportiu. Juntament amb la tapisseria, ambdós elements presenten cosits a la vista amb un fil de color bronze, un detall que de fet trobem per tota la cabina: seients, volant, taulell frontal, portes…

 

El logo de la marca també està present en elements com els seients, el volant i fins i tot surt projectat al terra quan s’obren les portes.

Altres detalls tecnològics de l’interior són el sistema d’infoentreteniment amb navegador i pantalla central de 8 polzades, tot i que aquest sí que és un element comú en altres models més enllà de la pròpia gamma Cupra.

La unitat de prova que van cedir-nos els d’Europ-Auto estava equipada amb tot els extres possibles, inclós el paquet Brembo, que ve a ser l’equivalent del Performance que proposa el Cupra Leon. Inclou seients esportius de tipus competició folrats amb Alcàntara, i venen rematats amb les costures de color bronze que us comentàvem unes ratlles abans. De fet, com tots i cadascún dels elements interiors, el bronze  -com a tonalitat destacada- domina tota la cabina molt subtilment.

Completen aquest paquet uns imponents frens de disc Brembo.

SUV esportiu pel dia a dia

Més enllà d’estar lleugerament rebaixat respecte dels Ateca de Seat, val a dir que la feina feta pel departament dels de «Seat Sport» va molt més enllà d’aquest 10 mil·límetres que comentàvem. I és que són uns quants més els aspectes que diferencien un Ateca de l’altre, i tots miren en la mateixa direcció, l’ESPORTIVITAT.

El xassís adaptatiu, molt més rígid i esportiu. Un sistema de suspensions específic i els sis modes de conducció: Confort, Sport, Cupra, Snow, Off-road i Individual, són alguns d’aquests aspectes.

Gràcies a tot plegat, les possibilitats de modificar les prestacions i el rendiment del cotxe són moltes i totes molt prestacionals. Les possibilitats que ofereixen els diferents paràmetres i a la forma d’actuar en la direcció, el canvi o en la gestió global del motor, es noten d’allò més segons el mode seleccionat.

Potser el mode Offroad és el menys evident, però ni vam posar-lo massa. a prova, ni  és capdal en aquest tipus de vehicle, doncs és un SUV, sí, però com tantes vegades diem, no pretén ser un 4×4 muntanyenc.

Anem a provar-lo!

En sortir del concessionari, vam entomar la carretera que puja cap a les valls del nord. El cert és que ens feia molta ilusió dur un cotxe tan prestacional, però d’una marca tan nostre.

Serien les ganes, però no havíem passat ni el primer tùnel que ja comentàvem amb els càmeres les sensacions de la tracció integral i dels 300 CV! Menys mal que són trams amb ràdar, que si no…..

En arribar a la cruïlla d’Anyós vam decidir enfilar cap aquesta vila per seguir cap a l’Aldosa. Volíem fer l’etern Coll d’Ordino, el nostre circuit de proves preferit. Anar-hi fent via per l’Aldosa era un bon tram d’escalfament, així que cap allà que vam anar.

Als minuts d’anar pujant cap a l’Aldosa, ja no eren sensacions imaginàries, els 300 CV, la tracció integral, però també l’excel·lent repartiment del pesos ens van confirmar ràpidament que estàvem provant un SUV àgil, esportiu i molt reactiu.

SUV de tall esportiu

El Cupra Ateca és un cotxe capaç de gestionar aquells revolts  -alguns són molt pronunciats-  amb una gran rapidesa, seguretat i molta efectivitat en la traçada.

Indubtablement és un cotxe de tall esportiu, però també extremadament fiable i segur, i no parlo de la fiabilitat o de la seguretat en el seu sentit més literal, doncs això és evident. Parlo d’aquesta seguretat que sents quan condueixes un cotxe que prestacionalment podria jugar-te alguna mala passada, fruit de la falta d’experiència, o del que coloquialment s’en diu “falta de mans”. Res més lluny, vagis com vagis la seguretat i el comportament del cotxe és excel·lent. S’hauria de ser molt temerari o extremadament novell per trobar-se en una situació compromesa.

Diem això perquè gràcies a la bona gestió de l’electrònica, però també al plantejament general del cotxe: pesos, configuracions i suspensions, el comportament dinàmic és de 10 sobre 10.

Tant és així que arriba un moment que de no ser per la posició al volant t’oblides que estàs conduint un SUV.

El so i l’empenta fan que arribis a oblidar el model que estás conduint i et fan gaudir d’allò més en tot moment. Quan dic en tot moment, em refereixo en això, a qualsevol moment i situació.

Polivalència pel dia a dia

Paral·lelament, i aquest és l’altre gran què d’aquest cotxe, la duresa, les sensacions esportives i el comportament temperamental que sents quan pitjes l’accelerador desapareix quan la situació canvia. I és que el Cupra Ateca desborda polivalència.

A diferència d’altres esportius amb aquest nivell de prestacions, l’Ateca Cupra és també un cotxe familiar i confortable, perfecte per a tota la família en un ús quotidià i urbà.

També pot fer-nos servei per fer petites incursions fora de l’asfalt gràcies al seu mode Off-road, tot i que el fet de tenir menys alçada lliure, les llandes de 19 polzades i els neumàtics Pirelli P Zero no el situen com al model ideal per enfrontar-se a situacions que no siguin purament anecdòtiques. I és que la seva configuració global -tot i tenir aquest mode per ocasions puntuals- no casa massa amb camins complicats, ni amb pedres, ni fang, ni sorra. Però com ja em dit, ningú ha dit que estigui fet per això!

Interior ampli

També dins de l’àmbit familiar destaca la seva gran habitabilitat. Tant al davant, com en les places del darrere, tot és confort i espai. El maleter també és de gran capacitat. Amb 485 litres naturals permet transportar tot el necessari sense haver de fer contorsionisme per posar les maletes.

Ja en termes de xifres de consum, és evident que el Cupra Ateca no és un cotxe que destaqui per xifres de consum molt baixes. Per això ja tenim els Ateca de SEAT.

En la prova que vam fer, -més curta del previst per manca de temps- no vam baixar dels 8,7 litres als 100 quilòmetres. Aixó sí, vam anar per feina i el 60 % del total fet eren pujades revirades.

En tot cas, circulant normalment per carreteres amb poc desnivell i/o autopistes, deixant que el motor vagi pujant naturalment de voltes, segur que podem estar en aprop dels 7,2 litres de consum mixt anunciat.

De la mateixa forma, si l’espremeu amb tota la contundència que ofereix, segurament la xifra es dispararà bastant més enllà dels 15 litres. Tot dependrà del que l’apreteu, i creieu-nos, el podeu apretar molt!

Si voleu saber-ne més, adreceu-vos a Europ-Auto. Carrer Josep Viladomat, 38. Escaldes Engordany. tel. 825 671

Fotos. Motoraldia / Cupra Oficial