, ,

Cupra Formentor VZ5 i Jordi Gené vs el gel finlandès

Que conduir un CUPRA Formentor VZ5 és tota una experiència ja ens ho imaginem. Fer-ho però, per les pistes gelades de Rovaniemi a Finlàndia, és sense cap dubte, dur l’experiència a un altre nivell.

Diem això perquè Jordi Gené, pilot de CUPRA, va posar recentment al límit en les gelades terres de Lapònia, el model més potent de la marca de Martorell, mostrant que les increïbles prestacions d’aquest gran cotxe són impressionants, fins i tot en els gels finlandesos.

Volar sobre el gel

Passar de 0 a 100 km/h en tan sols 4,2 segons és una experiència límit en qualsevol circumstància. Fer-ho en aquesta pista tancada i gelada, desborda sensacions que com a poc, es multiplicaran per mil. 

Amb el Launch Control aconseguim tota la potència de sortida. Posem el mode Sport, trepitgem el fre a fons i el deixem anar quan el motor assoleix les 4.000 rpm! El resultat és brutal inclús en aquesta superfície tan lliscant”, comentava Gené.

7 mil unitats

Del model més exclusiu i potent de CUPRA -al menys fins ara-, només hi haurà 7 mil unitats.

Amb un caràcter molt esportiu i disposant de la tracció a les quatre rodes, l’VZ5 s’adapta a tots els terrenys, fins i tot als més lliscants i irregulars, sense perdre un àpex de tracció. 

VZ ve de veloç en castellà i puc assegurar que aquest cotxe és molt, molt ràpid. En un tram com aquest d’aquí, amb les complicacions d’adherència que implica el gel, la velocitat del cotxe continua sent realment sorprenent” – afirmava el pilot.

Més enllà de les lletres VZ, el número 5 amb el qual es completa el nom del cotxe, fa referència al motor de 5 cilindrades d’última generació que l’impulsa.

Tot plegat  suposa una fita que redefineix per igual el disseny i l’enginyeria de la marca, sent l’expressió més avançada presentada per Cupra, no només en esportivitat, també en termes tecnologia, d’exclusivitat i de rendiment.

Drift Mode: diversió sense límits

Una de les prestacions que fa més especial al CUPRA Formentor VZ5 la tenim en el Drift Mode. En connectar-lo, tot el control queda en mans del pilot. La potència es pot transferir a la part posterior dreta o esquerra a voluntat, de tal forma que el cotxe realitzarà llargues traçades, així com derrapades espectaculars.

Aquesta conducció extrema en pista de gel s’intensifica espectacularment, donada la naturalesa lliscant que tenia el terreny. 

Per a mi, el Drift Mode és una de les millors prestacions que té aquest cotxe. Sempre cal fer-lo anar en pista tancada, perquè és com si conduïssis un cotxe de carreres. En les condicions en les què estem aquí a Finlàndia és perfecte. Realment el cotxe se sent molt esportiu. Aquesta és una de les experiències més divertides que he viscut” – comentava Gené.

390 CV de pura diversió

El cotxe amaga sota el capó un motor dinàmic de 2,5 litres amb 5 cilindres amb una potència de 390 CV.  Gràcies en aquest motor, el Formentor VZ5 puja de 0 a 100 en només 4,2 segons, arribant a una velocitat màxima limitada de 250 km/h.

A més, el cotxe inclou una transmissió única de doble embragatge per a canvis més suaus i ràpids. També inclou la tecnologia de tracció total 4Drive, de tal forma que l’adherència i l’agilitat en tota mena de situacions estan més que garantides.

Finalment, destacar la selecció dels modes de conducció. Amb aquest selector es pot personalitzar l’experiència segons cada pilot i cada situació de pilotatge. Gràcies a les diferents opcions de configuració, el cotxe ofereix més control en elements com la suspensió, la direcció i el lliurament de potència.

Frenada impecable

Igual que la capacitat d’acceleració en gel està assegurada, també ho està la seva capacitat de frenada, gràcies al potent sistema de frens Akebono que incorpora.

El cotxe compta amb pinces de fre Akebono de sis pistons amb discos ventilats i perforats de 375 x 36 mm que ofereixen una potència de frenada superior. Això ens dóna una molt bona sensació al pitjar el pedal, així com una molt bona desacceleració. La millor manera de comprovar-ho és fent una frenada d’emergència. Poso el cotxe a tota potència, freno a fons i el cotxe es para ràpidament fins i tot en les condicions més gelades i lliscants. La seva capacitat de frenada és simplement magnífica” – afegia el pilot de CUPRA.

Sofisticat

L’exterior de l’VZ5 està dissenyat per a la velocitat. Les seves llandes d’aliatge de coure mecanitzat de 20″ milloren el rendiment i aporten un toc de sofisticació a l’experiència de conducció.

El cotxe també compta amb molts detalls de fibra de carboni. Aquest toc únic de CUPRA, tant en els spoilers laterals, com en el difusor posterior, també s’aplica en el logo d’alumini amb motius en coure, un detall exclusiu de l’VZ5.

A l’interior, el nou VZ5 impressiona gràcies a elements com els seients entapissats en pell i amb estructura tipus bucket (seients de competició), la qual cosa, a més de comoditat i estètica racing, afavoreix la subjecció del cos, especialment a nivell lateral i lumbar.

També destaca la pantalla digital de 10.25″ des de la qual es gestionen totes les dades de conducció.

Quant a connectivitat, el Formentor VZ5 ve amb un sistema d’accés remot per a connectar-se des de qualsevol lloc amb el CUPRA CONNECT. A més, tot el referent a infoentreteniment i a la navegació en línia, són accessibles per mitjà de la gran pantalla tàctil central de 12’’.

Innovador

Juntament amb el potent rendiment i a unes característiques de disseny úniques, l’VZ5 supera tots els límits de seguretat i asssitència en ruta, donada la gran dotació tecnològica que inclou. En aquest apartat hi ha inclosa la conducció semiautònoma.

El Travel Assist proporciona la seguretat més avançada. Aquesta tecnologia manté en tot moment el cotxe al carril. Pel seu costat, el Park Assist facilitarà sempre les maniobres a l’hora d’estacionar, reduint la intervenció del pilot a mínim.

En resum, el CUPRA Formentor VZ5 representa la màxima expressió del rendiment al volant, sense deixar de costat aspectes crucials en un cotxe actual i modern, el qual, a més, amb una producció de només 7 mil unitats, serà una peça tan prestacional com exclusiva.

Tenim moltes ganes de poder veure’l en primera persona aquí a Andorra. Quan arribi el moment, en tornarem a parlar més detalladament.

———

Si voleu accedir a d’altres articles breus i reportatges, podeu fer-ho des de l’apartat del desplegable que trobareu al menú superior del blog, o directament des d’aquest enllaç.

Font original / Fotos: Cupra