,

Dacia Duster 2021: fem un repàs al renovat SUV de la marca low cost

  • El SUV low cost de Dacia s’actualitza amb una estètica que deriva en part dels nous Dacia Sandero i del Logan.
  • A nivell tecnològic es renova en molts aspectes. Un exemple el tenim en el nou sistema d’infoentreteniment i en la pantalla tàctil de 8’’.
  • La gamma arrenca a partir de 19.900 € amb el motor 1.5 dièsel de 115 CV i canvi manual.
  • L’acabat amb el motor GLP és el més eficient i el més econòmic, però tot i estar disponible a Becier Vehicles, a Andorra encara falta la infraestructura necessària. Per això no entrarem en detalls.

Mentre s’acaba de gestar un canvi complet del model, en teoria previst per 2023, la marca low cost li ha donat unes quantes voltes al model per actualitzar-lo en termes d’equipament, de rendiment i de prestacions, sense oblidar uns encertats detalls estètics que han fet que tot i només ser un restyling, el cotxe presenti molts canvis respecte de la generació original de la qual deriva. Recordem que el Duster va ser presentat fa una mica més de 4 anys.

En aquest sentit, a mitjans de setembre vam acordar fer una prova de conducció amb la unitat que ens van cedir des de Becier Vehicles, concessionari, entre altres marques, de Dacia.

La nova mirada Duster

Vist des del davant, el primer que destaca són les òptiques amb la nova i característica signatura lumínica en forma d’”Y” que ja hem vist en els darrers  lliuraments de la marca. Destacar que els fars del davant, els del darrere, els intermitents i els llums d’encreuament, inclouen tots tecnologia LED.

Els fars davanters sintonitzen molt bé amb la nova graella cromada. Gràcies en aquests elements, tant el frontal com la part posterior del cotxe llueixen molt més moderns, doncs tecnologies al marge, presenten unes formes molt treballades.

El cert és que tot i que a nivell exterior no s’apreciïn massa canvis, quan l’observes amb més deteniment aprecies que els detalls aplicats realcen notablement la personalitat d’aquest restyling, fent del Duster un cotxe molt més atractiu.

Aerodinàmica millorada

El Duster també ha millorat en termes d’aerodinàmica. Això és així gràcies -entre altres- al nou spoiler posterior i a les noves llandes d’aliatge de 16 o 17 polzades. Parlant de llandes, els nous pneumàtics també ha afavorit molt les xifres de consum i d’emissions.

Interiors millorats

Respecte dels interiors, també hi ha retocs i millores destacables. La novetat més interessant la tenim en la pantalla tàctil de 8 polzades en la què es visualitzen els nous sistemes multimèdia de la marca, com el Media Display amb 6 altaveus, la ràdio DAB o la connectivitat via Bluetooth. Destacar el sistema Media Navi amb  navegació integrada i la connectivitat sense fils via Wifi, ja sigui per mitjà d’Apple Car Play o d’Android Auto.

Connexió sense cables

L’equip multimèdia és més fàcil d’utilitzar i reacciona molt ràpid. A més, el fet de disposar de l’última versió dels sistemes de enllaç sense cables d’Apple CarPlay i d’Android Auto, és una clara mostra que la marca no s’ha estat de res a l’hora d’aplicar millores, sempre es clar, que aquestes aportin alguna cosa.

El cotxe també incorpora dos ports USB just sota de la pantalla multimedia i dos més en la part del darrere.

En aquestes novetats se sumen també noves tapisseries i reposacaps, una consola central més alta, el reposabraços central lliscant o el compartiment tancat.

Totes aquestes millores permeten al Duster fer un pas endavant a nivell de posicionament al volant i d’ergonomia, amb el que l’experiència conduint és molt  millor que abans gràcies a aquesta reconfiguració del lloc de conducció.

A millorar..

Per allò de posar-li un “però”, direm que resulta una mica estranya la posició de la pantalla central, per a nosaltres més baixa del que voldríem. Diem això perquè per consultar-la cal desviar bastant la vista de la carretera i donada la quantitat d’informació que concentra, com per exemple la del navegador o la de dades com l’angle de caboteig, la brúixola, l’altimetre o el grau d’inclinació lateral del cotxe (aquestes dades presents només en el Duster amb tracció total), resulta una mica incòmode haver de girar tant el cap.

Volant reconfigurat

De la mateixa manera que diem una cosa diem l’altra. I és que si la situació de la pantalla podria millorar-se, també hi ha altres controls que s’han reubicat per a bé. Exemple d’això el tenim en els comandaments del control de velocitat o els que gestionen l’ordinador de bord, doncs ara estan integrats directament en el mateix volant (abans estaven al seu darrere).

Nova caixa EDC

A nivell mecànic torna a estar disponible la caixa del canvi de doble embragatge EDC totalment renovada. Aquesta caixa va associada només al motor de gasolina amb 150 CV de potència.

La resta de motors, en els què hi ha opcions tant de GLP, com dièsel i gasolina, es mantenen pràcticament intactes.

Finalment destacar que es continua oferint -segons la configuració triada- l’opció de tracció davantera o la integral.

Tres acabats

Els acabat disponibles són tres: Essential, Comfort i Prestige, el més alt de la gamma. Nosaltres vam provar l’acabat Comfort i cal dir que ja inclou un gran nombre de sistemes i components, incloent alguns com el limitador de velocitat, un sistema poc habitual en aquest segment de preus.

Ampli i generós de maleter

El Dacia Duster medeix 4,315 metres de llarg, 1,693 d’alt i 1,804 d’ample. Té una distància entre eixos de 2,673 metres, de manera que al darrere és un cotxe molt ampli, fins i tot per a persones de talla alta.

El maleter ofereix 467 litres naturals que poden arribar als 1.614 litres amb els seients posteriors plegats, més que suficient per dur-hi de tot.

Gamma de motors

Com hem dit, la gamma de motors inclou diverses opcions. Una és la de GLP (Biofuel gasolina). Amb un motor 1.0 i un esquema de tracció davantera, aquest motor té una potència equivalent a 100 CV. Completen la gamma d’opcions els motors de gasolina TCe 90 de 90 CV i canvi manual, el TCe 150 amb 150 CV i el canvi automàtic de 6 relacions i finalment el motor 1.5 dièsel Blue dCi 115 amb canvi manual. Aquest últim està disponible tant amb la tracció davantera com amb la integral AWD.

Precisament nosaltres vam poder provar el Duster dCi 115 4×4 amb el canvi manual i l’acabat Comfort. Aquest model surt per uns 19.900 euros amb tots els descomptes de la marca ja aplicats.

Menys és més!

La veritat és que a aquest preu, amb tot el que inclou i al nivell de qualitat al què  està arribant la marca, aquest cotxe és una excel·lent opció. Diem això perquè Dacia està evolucionant molt, deixant cada cop més enrere el concepte “low cost”.

En termes de seguretat i assistència el Duster inclou nombroses ajudes a la conducció. Entre aquestes hi ha limitador de velocitat, l’ABS/ESC, regulador de velocitat, detector d’angle mort, ajuda a l’aparcament i a l’arrencada en pendents, càmera multivisió i control de trajectòria en descensos, aquest últim únicament en les versions 4×4.

Mateix xassis

A nivell dinàmic l’actualitzat Dacia Duster és pràcticament igual al model anterior. En aquest sentit, ni a nivell de xassís ni de suspensions destacarem res de nou. Tampoc a nivell de direcció hi ha res a comentar. Això és així per una senzilla raó: el cotxe ha funcionant impecable fins avui.

La veritat és que a mida que sumàvem quilòmetres durant la prova ens vam adonar que aquest SUV és una molt bona alternativa per a aquells que busquen un cotxe assequible, còmode, ampli, solvent i ara també molt ben equipat.

Sigui com sigui en tota mena d’escenari s el Duster resulta molt confortable gràcies al taratge suau i absorbent de la suspensió i a la bona assistència que dóna la direcció.

115 CV molt solvents

I és que el Duster és un cotxe molt agradable de conduir, i això que no vam dur el 150 CV. La unitat amb el motor de 115 CV que vam provar també està a l’altura del que s’espera. Dóna la talla en tota mena de situacions, això sí, sempre que es condueixi sense massa pretensions en termes de potència.

Tant en carreteres amb trams ràpids, com pujant per ports amb molt de desnivell i revolts molt tancats, el cotxe respon amb molta solvència en tot moment. La segona marxa és sorprenent, atès que fins i tot amb el cotxe gairebé parat, reacciona i accelera sense el més mínim ofec, per fort que sigui el desnivell.

En termes de consum us direm que al finalitzar la prova la mitjana va quedar-se en 6,1 litres. Tenint en compte el recorregut cobert en els poc més de 120 km que vam fer, aquest consum no està gens malament!

Un offroad sorprenent

Part del recorregut efectuat als comandaments del 4×4 dièsel dCi de 115 CV dels romanesos el vam fer per pistes sense asfaltar. La veritat és que sorprèn molt gratament la capacitat tot terreny del cotxe. En aquest sentit destacar que l’electrònica ofereix una motricitat i una tracció sorprenents. La primera marxa, molt curta, permet pujar per pendents amb molt de desnivell, fins al punt que t’oblides que el Duster no té reductora.

Les generoses cotes de la carrosseria fan que passar per llocs complicats no suposi cap problema. I és que amb una altura lliure al sòl de 21,4 cm, un angle ventral de 21 graus, un d’entrada de 30 i un sortida de 33, difícilment et veus en dificultats si vols passar-te una mica de la ratlla!

Malauradament la unitat que vam conduir no incloïa el sistema de quatre càmeres que hi ha disponible. Aquest sistema de visualització inclou una càmera frontal, una posterior i dues de laterals. No cal dir que aquest conjunt de càmeres faciliten molt el control visual en zones on l’espai estigui compromès.

Becier Vehicles

Informeu-vos i sol·liciteu una prova de conducció en les instal·lacions centrals que Grup Becier té a l’Av. d’Enclar, 146. Tel +376 871812

———

Si voleu seguir altres novetats, accediu a la secció des del menú superior, o feu clic en aquest enllaç directe.