,

DE LA CASA I MONTELLÀ PROTAGONISTES ANDORRANS A CHANTADA

La 46a Pujada a Chantada, disputada aquest darrer cap de setmana del 10 i 11 d’agost,  va comptar entre altres pilots amb Edgar Montellá i el seu Speed Car.

El pilot del Programa de Joves Pilots de l’Automòbil Club d’Andorra (ACA) va acabar en la 4a posició de la categoria II, després de protagonitzar una lluita al límit amb Arkaitz Ordoki (BRC B49).

El Subaru Impreza WRX de Gerard de la Casa, campió d’Espanya de Turismes 2018 de l’especialitat, també va estar a la prova gallega amb l’objectiu de defensar la seva privilegiada posició en la provisional del CEM 2019.
Finalment però, De la Casa no va poder superar al seu rival directe, José A. López Fombona, que compta amb una mecànica molt superior.

En tot cas però, sí va sortir victoriós en la lluita que va mantenir amb el pilot local José A. Alonso Liste (Ginetta G50), fent-se amb la 2a posició de la classificació de la Categoria III.

Un escenari espectacular

Els participants van competir en un recorregut de 4,300 km, amb dues parts molt diferents.

Els 1900 metres inicials eren per la carretera LU-533, que uneix les localitats de Chantada i O Saviñao. És l’habitual carretera de muntanya, estreta i tècnica, que hi ha entre les vinyes de la zona.

La segona meitat del traçat -de2,400 km- transcorre per l’LU-617, una carretera amb força amplada que va des de Monforte de Lemos a Belesar.

Organitzada per l’Escuderia de la localitat gallega, la pujada tenia un pendent mitjà del 7,5% i una altitud màxima de 477 metres.
Aquesta cursa és des de sempre de les més ràpides del CEM. Enguany, les mitjanes que han aconseguit els vehicles més ràpids (Categoria I) s’han acostat als 140 km/h, mentre que els turismes han estat propers als 130.

Sense pluja i temperatures sobre els 20°

Quant a la climatologia cal esmentar que va ser favorable. Els dies previs, amb ruixats intermitents de gran intensitat, feien preveure que les carreres estarien molt probablement passades per aigua, almenys parcialment. Al final però, no va anar així. L’ambient va ser molt agradable i l’asfalt es va mantenir sec els dos dies de competició.

8 dècimes van separar a Montellà del podi

Categoria II (CM-PR)

Edgar Montellà va tenir en tot moment opcions d’estar al podi de la seva categoria. Al final però, no el va aconseguir per tot just 8 dècimes.

Així ens resumia el seu cap de setmana: “Chantada és una pujada que té dues parts completament diferents. D’inici vam posar els mateixos reglatges que l’any passat a l’Speed Car, a més d’intentar esmenar algun error que recordava de l’anterior edició. La veritat és que em vaig sentir molt còmode i vam mantenir una lluita molt bonica amb Ordoki per la 3a posició”

Intent insufient

Abans de l’última ascensió de carrera, la diferència entre tots dos era de només 6 dècimes. Llavors Montellà i el seu equip van decidir fer un canvi en els reglatges per intentar escorçar els temps, ja que com dèia el pilot  “el podi estava molt proper i vam decidir fer uns canvis per intentar ser més competitius. La veritat és que no van acabar de funcionar del tot. En la part inicial del traçat sí que vam ser més ràpids, però en la continuació vam perdre alguna dècima. Al final el podi es va quedar a 8 dècimes.

De la Casa va fer-se amb el segon lloc

Categoría III (Turismes)

El duel previst entre De la Casa i Lopez-Fombona (Lamborghini Huracan) es va decantar a favor del pilot asturià des del primer moment. La potència de l’Huracán supera en quasi el doble la del Subaru. Lògicament en aquestes condicions era difícil el duel.

Massa diferència en potència

Respecte d’això, Gerard comentava minuts abans de competir que “farem el que podrem. Sabem que amb el motor de 340 cv del Subaru és impossible superar a Fombona en condicions normals. La pluja ens podria donar un cop de mà però les previsions no són favorables per a nosaltres. De tota manera les carreres cal fer-les i veure que passa”

“Entre els rivals també cal tenir en compte el Ginetta pilotat per el pilot local José A. Alonso Liste. Estic convençut que ens farà córrer molt”

Era evident que el pilot de Gedith Center no perdia l’esperança encara que era conscient que la situació no era favorable.

La seva previsió es va anar complint a partir de la primera carrera, així ho resumia:

“Fombona se’ns escapa (4”), mentre que per darrere tenim al pilot del Ginetta a 2”. Sense cap dubte demà serà una jornada difícil”

En la continuació tot va seguir en la mateixa tònica. A més, Gerard havia d’esprémer el Subaru per poder mantenir la 2a plaça:

“Hem millorat una mica el temps en cada pujada. Fombona era inassolible però, com preveia, per darrere també ens feien anar molt ràpid. Al final hem aconseguit mantenir la 2a plaça i seguim com a  líders del CEM 2019, encara que per menys d’1 punt (0,6) de diferència”

Next Stop: La Santa

Després del seu pas per Galícia el Campionat d’Espanya de Muntanya disputarà les dues últimes cites del seu calendari per la costa mediterrània. En concret, l’últim cap de setmana de setembre (dies 27, 28 i 29), es correrà la 34a Pujada a la Santa.

 

El podi de Turismes amb De la Casa en segon lloc

 

Info original: Fotoesport