,

VW e-GOLF: PROVA A FONS

VW e-Golf 35,8 kWh

A simple vista és un Golf, i això agrada a tothom

Començarem aquest reportatge amb la conclusió a la què hem arribat després d’haver conduït al llarg de 4 dies un Volkswagen e-Golf, la versió elèctrica de la gamma Golf de VW.  I és que després de fer-lo anar per ciutat, carretera, autovia, en trams urbans curts, llargs, en recorreguts extraurbans mitjans, pujades i baixades, però també en llargs desplaçaments, la conclusió està molt clara: Podem considerar l’e-Golf un cotxe per fer-ho “gairebé” tot!

És un cotxe que podria substituir al de motor de combustió que tenim tots. Ja no és solament una alternativa com a segon cotxe. Encara que també és cert que haurem de tenir algunes cosetes en compte.

Aixó sí, cal dir que a priori, a final d’any arribarà una nova entrega i aquest equiparà una bateria d’uns 48 kWh què garantirà, sense haver de patir gens, una autonomia real d’uns 350 km (420km cicle NEDC). Aquest, d’arribar, serà ja perfectament apte per poder viatjar sense preocupar-se gens.

VW e-Golf 35,8 kWh-1

La seva autonomia és de 180 a 260 km reals

A TENIR EN COMPTE

El primer a tenir en compte és que el canvi és bastant radical. Implica sí o sí un aprenentatge, així com un canvi de mentalitat i de costums. A més, a tot això cal sumar-hi un altre tema, el preu! I és fora del Pla Engega, els cotxes elèctrics encara costen bastant en comparació als de gasolina o dièsel.

Parlant de preus, us donem la primera bona notícia d’aquest model de VW: L’e-Golf no arriba als 25 mil euros amb les ajudes del Pla Engega. Adreceu-vos a Seuwagen per saber-ne més!

Una altra cosa molt interessant d’aquest model, és que és un Golf i això a tots ens agrada. A més, arriba amb uns acabats de molta qualitat, està súper equipat i ve replet de sistemes.

Les pujades impliquen més consum, però al baixar el recuperes fàcilment

AUTONOMIA

L’e-Golf garanteix autonomia de sobres per cobrir els desplaçaments habituals de qualsevol família en el seu dia a dia. Fins i tot ho fa si afegim uns quants trams extraurbans dels típics d’Andorra: pujar a les parròquies altes, baixar a la Seu… cap problema! Podríem fer-ho uns dies seguits sense recarregar.

L’e-Golf està alimentat per una bateria de 35,8 kWh i publica una autonomia de fins a 300 quilòmetres (segons el cicle NEDC), la qual cosa no significa que siguin 300 reals. La seva autonomia real és d’uns 180 a 260 km segons hem comprovat.

De la mateixa forma que us diem que és un cotxe ideal per fer-lo anar cada dia com a cotxe “de rodalies” (una bona forma de descriure’l), també és vàlid per viatjar a més distància.

L’única cosa és que caldrà fer és programar bé les coses i assegurar-ne d’altres: punts de recàrrega, temps que caldrà perdre per recarregar-lo…

Per la vostra tranquilitat, l’e-Golf mostra en tot moment tant l’autonomia restant en temps real, com el punt més llunyà  al que podríem arribar tal i com estem conduint. Això sí, quan el cotxe et diu que et queden 150 quilòmetres d’autonomia, no t’està indicant que siguin 150 km en tots els casos. Es refereix a 150 segons hem circulat el darrer cop. Per tant, si canviem el perfil de conducció, per exemple, passant de ciutat a carretera, aquesta xifra pot canviar molt.

Ull amb això!

NINGÚ DIU QUE….

Quan vas a recarregar les bateries, si estan calentes, la recàrrega necessitarà entre un 30 i un 40% més del temps anunciat.

I és que la recàrrega no és igual d’efectiva si les bateries estan fredes o calentes! Per tant, si es diu que la càrrega durarà 40 minuts, en realitat poden arribar a ser uns 60 a causa d’això.

Tampoc s’informa massa que els punts de recàrrega del carrer no estan oberts a tothom. Ni pagant! I és que no están disponibles sense tenir contracte.

Tal com està muntat el tema, cal sol·licitar amb antelació les targetes de recàrrega de la companyia gestora, normalment als ajuntaments, doncs no les donen al moment.

Afortunadament hi ha l’alternativa dels punts de lliure accés que hi ha en centres comercials, hotels, estacions de servei (algunes) concessionaris….

ANDORRA–TERRASSA PONS-ANDORRA

Vam començar el primer test el dijous dia 7. Tocava la prova de foc. Baixar a Terrassa, després a Sabadell i finalment tornar a Andorra.

L’e-Golf era una unitat cedida per Seuwagen, centre multimarca especialitzat, entre d’altres, en Volkswagen.

Vam sortir des de les instal·lacions que tenen a Illa Carlemany a les 10.30 del matí, després de programar el viatge en el sistema del cotxe: carreteres d’anada i tornada, destinacions exactes, ubicació de punts de recàrrega disponibles…

El pla era baixar via Cadí i pujar per Pons. Així faríem una mica de tot.

Imatge del taulell de comandament (tot digital) i de la pantalla central

SENSACIONS DE GTI

L’empenta amb que accelera quan trepitges el pedal de l’e-Golf és important. I és que tal com diu la seva fitxa, puja fins als 150 km per hora. Tarda poc més de 9 segons per pujar de 0 a 100 i ho fa amb sensacions rotllo GTI, atès que lliura tota la potència de cop (equival a un 136 CV).

Una vegada aconseguits els 150, de fet vam passar-los, vam deixar d’insistir per tornar a situar-nos en el límit legal de circulació.

De no fer-ho, multes apart, la bateria consumiria el que no està escrit i no volíem portar-nos cap esglai (primera observació: l’indicador de consum va disparar-se de valent)

De fet, aquesta observació és vàlida amb la majoria de models elèctrics.

Si no supereu els 100 km/h, la diferència en termes de consum és brutal

TEMA CONSUM

El tema de la velocitat, vam tornar-lo a comprovar per l’autovia que hi ha a uns quilòmetres de Manresa. Sense quasi pensar-hi anàvem a 120, 130 i quan ens vam fixar, l’autonomia havia baixat dràsticament, de manera que vam baixar el ritme tot connectant el mòduls ECO+. Aquesta opció limita la velocitat a 95 km/h per garantir la màxima autonomia. També vam activar al màxim la recuperació d’energia.

Al fer-ho, de seguida vam veure que per sota dels 100 és quan el cotxe és  més prestacional en temes de consum. Així doncs, aquesta part final del viatge la vam fer així.

I és que fins molt passat Berga, amb els revolts i les baixades, tot i que el ritme de viatge va ser molt ràpid, la bateria va consumir relativament poc gràcies a la regeneració d’energia per les frenades i les desacceleracions.

Un cop a l’autovia, al no frenar ni aixecar tant el peu de l’accelerador, el consum es va disparar ràpidament.

VW e-Golf 2018 35,8 kWh

Des de ‘MODE’ s’accedeix als nivells de recuperació de bateria NORMAL, ECO i ECO+

 NORMAL / ECO / ECO+

Ja que em esmentat l’ECO+ us l’explicarem.

L’e-Golf ofereix tres opcions diferents de rendiment de bateria.

«NORMAL», on el sistema no obliga a res i per tant registra un consum estàndard.

«ECO», on el sistema redueix algunes funcions del cotxe i la velocitat a 110.

«ECO+», que limita la velocitat a 95 km/h i  es desactiva sistemes com l’aire condicionat.

Arribats a l’alçada de Terrassa ens vam dirigir a Viladecavalls, a l’empresa Circontrol, la primera parada del viatge. Allà ens esperava Ferran Menescal, cap de desenvolupament de negoci d’aquest centre dedicat al desenvolupament de solucions de mobilitat.

Les instal·lacions de Circontrol, on ens esperava Ferran Menescal

ENDOLL ULTRA RÀPID

Com l’e-Golf ve equipat de sèrie amb l’endoll de recàrrega ultra ràpida (50kW), vam aprofitar per endollar-lo a una torre que ens van oferir a Circontrol, ja que amb aquest tipus de carregador, el temps per assolir el 100% és d’uns 40 minuts. Però donat que les bateries estaven molt calentes pel viatge, el temps real per arribar al 100% seria d’uns 60 minuts ben bons. En tot cas, com havíem de conèixer les instal·lacions de Circontrol i la seva àmplia gamma de productes, ja era això.

Un dels seus departaments més potents és el de desenvolupament de sistemes de recàrrega per a vehicles elèctrics, tant a nivell domèstic com públic. Tot un món!

En els trenta i pocs minuts que va durar la visita, la bateria va passar del 21% amb que vam arribar al 78%.

Acabada la visita vam sortir cap a Sabadell. Allà acabaríem de carregar el cotxe mentre fèiem les gestions.

Imatge de l’endoll de tipus2 (Mennekes) a Sabadell

MENNEKES I SCHUKO

A Sabadell, el carregador era de Tipus2, és a dir, de mitja velocitat (Mennekes).

Tarda unes 4.30h per assolir el 80% i unes 7 per arribar al 100%. Com estàvem a un 70%, vam pensar amb poca estona endollats ja estaríem de nou al 100%.

Vam haver de fer servir un dels cables del cotxe.

L’e-Golf ve amb dos: el «Mennekes» i el convencional de tipus «Schuko», que funciona amb un endoll de tota la vida.

Entre feina i dinar, vam tardar unes dues hores i mitja abans de tornar. La bateria en aquest temps va pujar del 70 fins el 93%. Ho vam guardar tot i cap a Andorra. Així doncs vam agafar l’AP7 per enllaçar més tard a l’A2 i cap a Pons, que era la ruta de tornada prevista.

Vam tornar d’una tirada. Els registres van ser bastant més alts que d’anada, ja que el fet que la tornada sigui de pujada es nota i molt.

Encara i així vam arribar a Andorra en 3 hores 35 minuts. Aixó sí, només va quedar-nos un justet 12% de bateria quan entràvem a l’aparcament d’Illa Carlemany.

Definitivament és millor optar per la ruta pel Cadí. Tant per estalvi de bateria com per punts de recàrrega disponibles pel camí.

Sigui com sigui, prova superada. Per poc, però superada!

És cert que els darrers quilòmetres has d’anar a poca velocitat i no arribes sobrat, però bé, ja és un gran què poder completar el viatje.

Com a cotxe d’ús diari, amb sortides de proximitat incloses, l’e-Golf és ideal

ANDORRA A FONS

Com que divendres quasi que no vam fer res, passarem a la prova de dissabte, quan vam tornar a fer rodar intensament l’e-Golf durant tot el dia.

Amb el cotxe ben carregat, vam dedicar-nos a fer proves urbanes i extra urbanes de proximitat tot el dia.

A part d’anar pel centre, vàrem baixar a la Seu dues vegades, on ens vam desplaçar pel centre. També vam anar fins a Bellestar, Aravell, a dalt del Port del Cantó i de nou al centre de la Seu.

Esmentar que baixant el Port de Cantó, amb la recuperació d’energia activada en la posició més alta, vam recuperar gairebé tota la bateria consumida de pujada i fins i tot més. Una passada com funciona aquest sistema!

En acabar, ja a Andorra, acumulàvem un total de 128 km en total i la bateria estava al 59%, així que per una vegada, no el vam deixar carregant aquella nit.

VW e-Golf 35,8 kWh-3

La posició 3 de retenció motor, és la que més energía permet recuperar

LA RETENCIÓ MOTOR.

Per poder complir amb aquestes xifres, el que és determinant és l’ús de la retenció del motor, doncs té un efecte brutal en l’autonomia si el fas servir com cal.

Gràcies a la recuperació per efecte de la retenció del motor, el rendiment dels elèctrics és millor per ciutat que per carretera.

Cada cop que s’aixequeu el peu de l’accelerador, la mitjana del consum millora. Solament en les baixades, i de baixades a Andorra n’hi ha moltes, la recuperació d’energia és molt alta.

De fet és fins i tot divertit anar agafant-li el punt. Al final, fent servir la palanca de canvi com una reductora de marxes, gairebé es frena del tot amb la pròpia retenció del motor, de manera que frenes solament amb el fre en els darrers metres.

Aquests nivells de retenció són configurables, des del més fort (3) fins al que solament aplica una petita força (1). A més, cada vegada que aixeques el peu de l’accelerador s’encenen els llums de fre per indicar-ho al cotxe del darrere.

CONSUM EN XIFRES

Resumit en xifres: quan vam baixar a Barcelona a una mitjana de 100 km/h, ni de broma vam poder registrar la mitjana de 12,7 kWh/100 km que certifica la marca. Vam estar entre els 18 i els 20 kWh/100 km, amb el que difícilment podríem fer més de 185 quilòmetres en total. Afortunadament és suficient per arribar a Barcelona, just però suficient.

En canvi, el dia en què vam combinar ciutat amb sortides per l’Alt Urgell, el consum va oscil·lar entre els 11,7 i els 12,9 kWh cada 100 quilòmetres. És a dir, podríem cobrir sobradament més de 220 km d’una tacada.

Per tant, és en ciutat i per rodalies on millor va l’e-Golf. Estem segurs que només anant per ciutat l’autonomia pot arribar molt aprop dels 300 km.

Si en això sumem el fet que durant la nit el cotxe quedarà normalment sempre carregant-se, la cosa està molt clara:

“L’e-Golf és un cotxe ideal per fer-lo anar a diari i això inclou, en el cas d’Andorra, poder fer trajectes extra urbans, per exigents que siguin”

Amb el control de creuer adaptatiu, només has d’ocupar-te del volant

SISTEMES INTERESSANTS

Diumenge, rotllo “domingueo”. A part de pujar a Arinsal a dinar, poc més vam fer. Això sí, vam aprofitar per provar bé tots els sistemes d’assistència, com el control adaptatiu de creuer, un sistema que ens va encantar i que ja vam provar pujant cap a la duana dissabte.

Amb el control adaptatiu de creuer el cotxe segueix al del davant tot solet. Accelera, frena, parant del tot si cal, i circula sense passar-se de la velocitat màxima programada.

Molt relaxant i molt útil en cues o amb trànsit dens!

CONNECTIVITAT

El e-Golf també inclou de sèrie el sistema Car-Net, ja conegut en altres models de la marca. El Car-Net permet, entre altres coses, consultar des de l’App de VW, quin és l’estat del vehicle, localitzar punts de recàrrega o fer anar algunes funcions a distància.

El sistema és compatible amb Android Auto i amb l’Apple Car Play.

+ EQUIPAMENT

Acabades les proves, acabarem fent un repàs en l’equipament, que és molt complet, atractiu i molt visual. De fet, és espectacular per les seves pantalles, sistemes remots de control, de programació i d’accés.

L’e-Golf comparteix les mateixes tecnologies de navegació que altres models. Incorpora el sistema «Discover Pro» encapçalat per una pantalla tàctil de 9,2 polzades. És molt gran i molt clara. Indica tota la informació lúdica i tècnica del cotxe.

Aquesta pantalla tàctil central estrena la funció de control gestual. Per exemple: podem canviar l’emissora de ràdio passant la mà per davant del navegador. Aquesta funció està disponible en diferents apartats de la interfície, en els ajustaments, la ràdio o la reproducció de música entre altres.

Darrere del volant, tenim l’altra pantalla, que és el quadre d’instruments.

És cent per cent digital i es pot personalitzar perquè mostri allò que preferim, com per exemple el navegador.

També és multifuncional i t’indica igualment tota la informació que vulguis veure, com ara les dades de recuperació d’energia en temps real, el consum, l’autonomia, el quilometrage previst…. És totalment personalizable des dels botons del volant.

Els acabats i la dotació de sèrie són de primera!

Tot està molt accessible i els seients són molt confortables en totes les places. En realitat, els acabats, els materials i la dotació de sèrie es de primer ordre. De fet hi ha poques coses a afegir com a extres. En aquest sentit, un 10 sobre 10.

Per últim destacar la capacitat del maleter, que no es veu afectada per l’allotjament de les bateries, sent igual d’àmpli que en qualsevol altre Golf.

Abans d’entregar el cotxe a Illa Carlemany i donar per acabat el test, vam aprofitar per recarregar-lo al carrer Unió, on hi ha l’opció de càrrega ultra ràpida (com a Circontrol). El cotxe, amb 159 km fets en dos dies estava encara a un 42%.

No havia passat una hora que ja estava carregat al 100%  Aquests carregadors són una autèntica passada.

I aixó és tot! Potser cal millorar encara l’autonomia però sincerament l’e-Golf és ja una gran alternativa.

El que més ens ha agradat? Doncs com dèiem al principi, que és un Golf!