El VISION EQXX assoleix els 1202 km amb una sola càrrega

El Mercedes-Benz VISION EQXX, del que vam parlar al maig en un primer article, va batre recentment el seu propi rècord d’eficiència en conducció real, al completar un viatge de 1.202 km amb una sola càrrega de bateria. El primer rècord el va batre viatjant des d’Stuttgart (Alemanya) a Cassis a França. En aquella ocasió va superar els 1000 km.

De cara al segon rècord, el viatje per carretera de l’EQXX seria de 1.202 km. Es tractava de sortir novament des d’Stuttgart, però en aquesta ocasió fins a Silverstone, al Regne Unit.

Només 8,3 kWh/100 km

Després de superar un tancament d’autopista i un exigent enllaç per camp, el VISION EQXX va travessar la frontera francesa prop d’Estrasburg. Després va travessar el nord de França fins a Calais, on es va embarcar en l’Eurotúnel. Un cop al Regne Unit, l’EQXX va agafar l’M25 fins a arribar al Mercedes-Benz Gran Premi de Brackley.

Un cop acabada la visita al GP, el prototip elèctric va sortir fins a Silverstone, on va arribar després de quasi 15 hores de viatge, completant els 1202 km amb un  consum mitja de 8,3 kWh/100 km. L’artífex responsable d’aquesta excel·lent xifra de consum va ser innovador sistema de gestió tèrmica.

Una prova en un entorn real

A més de provar l’eficàcia de les tecnologies d’eficiència elèctrica de Mercedes-Benz en una àmplia gamma d’escenaris amb trànsit real, o amb les altes temperatures registrades durant el viatge, els itineraris de llarga distància del VISION EQXX per carreteres convencionals són indispensables per als experts d’I+D, doncs els aporta dades molt valuoses de cara al programa de desenvolupament dels futurs vehicles elèctrics de la marca de l’estrella.

El viatge continua anant encara més lluny i fent-ho de forma més eficient” – afirmava Markus Schäfer, membre del consell d’administració de Mercedes-Benz Group AG, director de tecnologia i responsable de desenvolupament i compres del grup alemany.

“Un cop més, el VISION EQXX ha demostrat que pot fer fàcilment més de 1.000 km amb una sola càrrega de bateria.A més, aquesta vegada ho ha fet enfrontant-se a un conjunt totalment diferent de situacions respecte del viatge anterior ” -Afegia Schäfer.

Alta capacitat en diferents condicions

La primera prova de l’èxit del VISION EQXX va arribar el mes passat abril amb el seu primer de 1008 km. Llavors, les temperatures que van oscil·lar entre els 3 i els 18 °C. Al final, el cotxe va obtenir un consum d’energia de 8,7 kWh/100 km. En quant a l’autonomia, un cop a destí, fins i tot tenia autonomia per fer uns 140 quilòmetres més.

Gestió tèrmica innovadora i eficient

En el segon repte completat, el perfil de la ruta no va venir acompanyat ni de les  temperatures baixes, ni dels exigents escenaris d’ús i recuperació d’energia que presentaven els Alps en el primer viatge.

En aquesta ocasió, el principal repte van ser les temperatures estiuenques -en ocasions de fins a 30 graus centígrads- juntament amb una major densitat de trànsit, sobretot als voltants d’Stuttgart i en tot el sud-est d’Anglaterra. No obstant això, el VISION EQXX va obtenir una nota excel·lent gràcies al seu innovador sistema de gestió tèrmica.

Petit, lleuger, però molt capaç

L’excepcional eficiència de la unitat de propulsió elèctrica es tradueix en què el sistema només genera un mínim de calor residual. Això ajuda al fet que el sistema de gestió tèrmica sigui extremadament petit i lleuger. La interacció dissenyada dels filtres aeris, les vàlvules de refrigeració, així com les bombes, garanteixen que la unitat de propulsió elèctrica mantingui l’equilibri de temperatura més eficient, fent-ho amb un cost energètic mínim.

El sistema inclou una combinació innovadora de la gestió del flux d’aire i una placa de refrigeració que està instal·lada en la base del vehicle. El fet d’estar en la base del vehicle permet aprofitar l’aire que flueix per la part inferior del VISION EQXX.

Des del punt de vista aerodinàmic, aquesta és la forma més eficient de mantenir freda la unitat motriu elèctrica en condicions normals, la qual cosa permet un augment de l’autonomia del voltant del 2%.

Bomba de calor multifont

Les altes temperatures ambientals i el dens trànsit amb moltes parades van obligar a refrigerar el tren motriu elèctric i l’habitacle dels passatgers intensivament. No obstant això, el sistema de refrigeració ho va poder fer sense afectar significativament l’autonomia. I és que la bomba de calor multifont del VISION EQXX va demostrar ser molt eficient a l’hora de mantenir fresca la temperatura de l’habitacle, fins i tot en condicions de molta calor.

Durant les 14 hores i 30 minuts que va durar el viatge, l’aire condicionat va estar en funcionament durant més de vuit hores.Tot i així, aquest va tenir un impacte negatiu mínim en el consum total d’energia. 

Arribada a Silverstone

De camí a Silverstone, el VISION EQXX va parar-se a Brackley per visitar la seu de l’equip de Fórmula 1 Mercedes-AMG PETRONAS. Després de rebre una calorosa benvinguda dels enginyers responsables del seu tren motriu, Adam Allsopp, director de Tecnologia Avançada d’HPP, va posar-se al volant per completar personalment el tram final fins a Silverstone, que dit sigui de pas, és el circuit en el què l’any 1950 va tenir lloc el primer Gran Premi de Fòrmula.

Conduir aquest símbol del futur de la mobilitat elèctrica fins a Silverston, on va començar la història de la Fòrmula 1, és molt especial. Completar el viatge d’Stuttgart a Silverstone amb una sola càrrega i amb una eficiència encara major, és una prova dels grans avenços en les tecnologies que sustenten la nostra estratègia d’electrificació” – afirmava Allsopp abans de sortir cap a Silverston.

11 voltes a Silverston

El pilot de Fórmula E de Mercedes-EQ, el pilot holandès Nyck de Vries, esperava l’arribada d’Allsopp a la pista de Silverstone. Amb 27 anys d’edat, De Vries ha aconseguit quatre victòries en la Fórmula E en les dues últimes temporades.

Després d’11 voltes conduint el cotxe al límit màxim de velocitat, el pilot va creuar la bandera a quadres amb els 1.202 quilòmetres finals en el comptador.

“Ha estat un veritable honor conduir un cotxe tan increïble en un circuit tan històric”

Fer 1202 km amb una sola càrrega és realment una gran fita que mostra les possibilitats de l’elèctrificació de Mercedes-Benz en el món de l’automoció”-declarava de Vries un cop completades les 11 voltes. 

En el futur, més i millor!

Amb aquests dos exitosos viatges de més de 1.000 km per carretera, el VISION EQXX ha justificat àmpliament la seva condició de ser el Mercedes més eficient mai construït.

En tot cas, la història no acaba aquí. Els enginyers continuen treballant en el desenvolupament de més tecnologies en el VISION EQXX.  Totes aquestes tecnologies les anirem veient aplicades en els futurs vehicles de producció més aviat del que sembla.

Automòbils Pyrénées

Automòbils Pyrénées és el concessionari oficial de Mercedes-Benz al Principat d’Andorra.

Les seves instal·lacions, inclosa la gran exposició de vehicles de totes les seves marques, es troben a Prat de la Tresa s/n. Tel. +376 880700

———

Per accedir a d’altres articles de la secció ‘Concept Cars”, podeu fer-ho des de la secció que trobareu en el menú superior del blog, o fent clic en aquest enllaç directe.