, ,

Evolut-on: un pas inteligent envers el futur de la mobilitat

Evolut-on.- La revolució de la mobilitat ha d’incloure nous conceptes, noves fòrmules i nous sistemes de mobilitat, i els necessita amb relativa urgència si volem assolir un canvi efectiu que necessàriament passarà per molt més que per limitar-nos a substituir la natularesa motriu dels propulsors.

Espectacular imatge frontal del Meta

El gran canvi, el que els farà tot més fàcil a les noves generacions, i sobretot, el que els permetrà tenir una solució verdaderament sostenible per inimaginable que resulti ara per ara a la majoria de nosaltres, passa per canviar per complet el concepte de la mobilitat com a tal.

La mobilitat en el seu conjunt necessita transformar-se i ho necessita fins al punt que el concepte de cotxe privat, sigui, com a poc, innecessari, i com a molt, absurd. Això podria ser així si com a societat féssim bé i a consciència els deures i sí, també, si estiguéssim disposats a posar el primer granet de sorra, ni que sigui pensant en el futur de les generacions que estan de camí.

Ni veient-les venir

Si tots plegats féssim l’esforç que implica fer un canvi tan important, bé s’ho valdria l’esforç. Malauradament, està clar que la humanitat no està massa per fer esforços que capgirin el seu “benestar” individual, ni tan sols davant d’una situació tan greu com la que estem tenint a nivell planetari. Recordeu la lliçó que tèoricament vam aprendre durant el confinament? Recordeu on ha quedat tot quan ha tornat la “normalitat”? No hi ha res més a dir, Senyoria!

Està clar que per aconseguir això que dic, serà  -deixeu-me dir ‘serà’ en lloc de ‘seria’, que en futur sembla com més real-  necessari fer un gir de 360°, sobretot en termes de consciència col·lectiva, sense oblidar el que requerirà poder passar d’una cosa a l’altre, mitjans, tecnologies alternatives verdaderament implantables i un munt de coses més que suposarà a més de diners, molts anys. Ningú diu que serà fàcil, però sí que està clar que és necessari.

Canvi absolut, sí o sí!

Per poder aconseguir que el cotxe deixi de ser un bé unipersonal, el pastís haurà de ser molt saborós i del gust de tothom. Serà necessari que les infraestructures de mobilitat esdevinguin quelcom tant diferent i nou, que avui dia, fins i tot costa d’imaginar. Però si fem l’esforç i imaginem una ciutat sense cotxes privats, interconnectada per múltiples sistemes de transport perfectament adaptats, còmodes, farcits de tecnologies per permetre que viatjar sigui molt més que anar sentats d’un punt a un altre, si imaginem que transportar-nos pugui incloure fer tasques de tota mena mentre ens movem gairebé de portà a porta, gràcies a una xarxa de vehicles escrupulosament puntuals i de freqüència constant, la visió ja no resulta tant poc apreciable.

Imatge interior del Meta

Si en aquesta línia de transports hi afegim més alternatives paral·leles, com ara vehicles compartits per al seu ús per minuts, estrictament regulats, i que lògicament tots ells siguin altament eficaços, eficients i sostenibles i igualment atractius de fer anar, doncs potser sí que la mobilitat tindria un nou sentit.

Consciència pels qui vindran

Atès que els carrers estaran buits de trànsit privat en gran manera, la veritat és que el panorama no resulta tan estrany, i menys encara, impossible d’acceptar. Recordo les imatges de les grans ciutats sense un sol cotxe a causa de la pandèmia. Si en aquella imatge afegissin un tou de vehicles de transport públic, tothom arribaria a lloc en temps rècord, sense contratemps i amb una comoditat insuperable respecte del que implica anar en un cotxe privat. Diferent és que no poguem acceptar -perquè al final és el que passa- que això de conduir un cotxe propi, farcit de cavalls i gasolina al motor, hagi de desaparèixer, però és clar, nosaltres hem crescut amb això, així que és “normal”. En aquest sentit i això és així i així s’ha de dir, parlem d’una canvi generacional en el què nosaltres i els nostres hàbits ja no hi serem, o com a poc serem molt vellets!

Si fem l’esforç de mirar més enllà del que ens fa pessigolles al melic avui, hi ha dues coses que no podem negar: la primera és que tal i com anem, no anirem lluny. La segona és que el món evoluciona i en el transcurs de la Història, torres més altes han caigut en pro de l’evolució, quan ningú s’ho pensava.

Doncs bé, aquest article va d’una empresa que camina per posar fil a l’agulla en tot això.

De l’usuari i per l’usuari

L’Evolut-on és una idea futurista que hauria d’arribar, com tants altres, a mitjà  termini. El cert és que els d’Evolut-on estan inspirant molt a tothom amb aquest atractiu projecte. Aquest projecte dirigeix la mirada cap a un nou tipus de mobilitat alternativa, racional, realista, molt ben estructurada i perquè l’adaptació envers aquests nous hàbits sigui ràpida i natural, té especialment en compte l’experiència de l’usuari en el mateix procés de desenvolupament.

Encara queda lluny del concepte de mobilitat del què hem parlat breument al principi, però és un pas clar en aquesta direcció.

Amb els vehicles SPACE i META del projecte, Evolut-on ha donat el tret de sortida envers els primers vehicles del món amb una economia circular. Gràcies en aquest innovador procés de remanufactura, els vehicles reben regularment tot tipus d’actualitzacions i reutilitzacions. Amb això, els cotxes superen amb escreix la seva vida útil, quelcom indispensable si veritablement es vol ser sostenible.

Transport Corporatiu

En aquest mateix sentit, els d’Evolut-on tenen clar que l’agrupació de fluxos de transport ha de ser atractiva, sostenible i sobretot, econòmicament eficient.

La gran quantitat de viatges diaris que fa la societat dels grans nuclis poblats cap a i des del treball, ja podrien fer-se amb vehicles utilitaris 100% elèctrics, els quals haurien d’estar dissenyats com a un concepte plural en el que el temps de trasllat en el seu sentit més ampli, sigui temps real de viatge utilitzable per a un gran nombre de persones, deixant de banda el mal hàbit que hi ha actualment arreu on els trajectes diaris implica quasi sempre un cotxe per persona, i la majoria de vegades, un cotxe molt gran!

Amb aquest nou projecte de mobilitat, els operadors de flotes podran facilitar i cocrear serveis de viatges compartits, de persones i de mercaderies.

Dit tot l’exposat, arribem al META i a l’SPACE!

El Meta, vist de costat

META: el primer MUV

El Shuttle META és un Meta Utility Vehicle (MUV). Es tracta d’un model de vehicle amb una extraordinària habitabilitat i versatilitat, ideat per poder transportar còmodament fins a 7 persones, totes entretingudes fent de tot.

Un autèntic convertible

El META estarà farcit de sistemes multimèdia i disposarà de la millor connectivitat. A més, aquest vehicle podrà ser reconfigurat ràpidament segons les necessitats de cada moment o trajecte, passant de cotxe de passatgers a una sala de reunions, a una d’entreteniment o a una estació de treball digital multipantalla. I és que al Meta, els passatgers disposaran d’un espai de treball perfectament adaptat i connectat fàcilment configurable segons el que calgui.A més, gràcies a les seves dimensions, el META permet que els ocupants estiguin fins i tot dempeus.

La tracció integral, la llarga distància entre eixos i el centre de gravetat extremadament baix, garanteixen el màxim confort en ruta, l’habitabilitat, molt d’espai interior i per descomptat, tota la seguretat.

La bateria està feta a base de mòduls i té una capacitat de 70 kWh. Després de cada cicle de vida útil (uns cinc anys) els mòduls de la bateria es canviaran com a part del procés de vida útil pre-programada del vehicle, sent actualitzats i reassignats per a d’altres utilitats. A més, més enllà de tot, els mòduls continuaran sent prou potents com per poder romandre durant 20 anys més en ús estacionari, com a emmagatzematge d’energia per a solucions fotovoltaiques.

En moviment i connectat

El treball en general i amb ell les trucades entre membres d’un mateix equip requereixen d’una connexió ràpida i estable, sense importar el moment, la situació o el lloc en el què estiguem. En aquest sentit, el Shuttle META sempre romandrà connectat mitjançant una potent connexió 5G, la qual cosa, juntament a la integració d’un ordinador d’alt rendiment, permetrà disposar d’una potència informàtica de 300 Mbit/s. Això permetrà l’ús d’aplicacions potents tant per a moltes de les funcions pròpies del vehicle i la seva interacció amb l’entorn, com servirà de portal per a les aplicacions, fent ús dels usuaris i les seves comunitats.

Imatge de l’SPACE

Space: Gran per molt més

Els d’Evolut-on són la mostra clara que un cotxe familiar gran també pot ser absolutament sostenible.

Amb els Space i Meta han desenvolupat els primers vehicles pensats per ser molt  rendibles gràcies a l’economia circular abans esmentada. I és que com hem dit al principi, tots dos models han estat concebuts perquè es puguin actualitzar i reactualitzar cada cinc anys en un procés de reutilització. Gràcies en això s’aconseguirà multiplicar per quatre la seva vida útil, en comparació amb la vida dels automòbils de passatgers convencionals.

A més, amb l’SPACE es resol tant la maleïda petjada de CO₂, com el tema de l’autonomia. Mitjançant una combinació de bateria i una extensió de l’autonomia, sense que augmenti el cost per quilòmetre, ambdues coses es resolen naturalment.

És així que entre l’eficiència de la bateria, més l’extensió del seu abast (a base de gas LP), s’arriba fàcilment a una autonomia de 750 km.

Sostenibilitat per mitjà de la innovació

Més enllà de disposar d’una autonomia combinada molt raonable, en cas d’esgotar el cicle de durada durant un trajecte especialment llarg, l’SPACE només necessitarà 5 minuts per poder tornar a disposar de 600 km, és a dir, necessitarà el mateix temps per guanyar 600 km d’autonomia extra, que el que necessita un cotxe de gasolina mentre omple el dipòsit de combustible.

Aquest concepte requereix una bateria d’ions de liti de 40 kWh feta de mòduls estàndard.

S’estima que l’SPACE funcionarà entre el 85 i el 90% del temps fent servir només l’energia de la bateria.

Només per recórrer distàncies molt llargues o davant de situacions que requereixin alta potència, el sistema o el conductor encendrà l’extensor de rang de gas LP, el qual després carregarà la bateria o augmentarà el corrent d’aquesta.

150+600

L’autonomia de la bateria sola és de 150 km, suficient per cobrir gairebé el 90% de les distàncies en un perfil d’ús diari. El motor de pistó alimentat per gas LP com a extensor de rang, és el que permet un rang addicional de 600 km, donant lloc als 750 km totals.

La capacitat de maximitzar l’ús i rendiment dins d’una economia circular, més la naturalesa del propulsor i els seus recursos motrius, fan de l’SPACE un vehicle altament ecològic.

Després de cinc anys les bateries es reutilitzaran per adequar-les per a un ús solar estacionari, podent rendir durant almenys 20 anys més. Entre les dues utilitats, parlaríem de 25 anys de rendiment, de manera que la petjada de carboni del paquet de bateries es redueix al mínim.

Tantes utilitats, com necessitats

A mig camí entre el que consideraríem un tot terreny i un furgoneta, l’SPACE està destinat a combinar totes les característiques d’un vehicle modern, però perfectament adaptat a la realitat de les necessitats.

Amb un disseny de bateria molt plana situada a la part inferior de la carrosseria, s’aconsegueix un centre de gravetat molt baix, el que implica una conducció amb un comportament que a més de molt esportiu, també és molt segur.

Maniobra on faci falta

Gràcies a que els dos eixos elèctrics independents són molt compactes, es pot obtenir un excel·lent angle de direcció, fent que la capacitat de maniobra sigui impressionant. A més, les rodes posteriors de l’Space també són orientables.

La seva àmplia gamma d’utilitats, ja sigui com a vehicle de flota, cotxe familiar, oficina mòbil o llançadora pública de transport de persones i mercaderies, fan de l’Space el vehicle perfecte per a les ciutats.

L’interior modular d’alta qualitat i la topologia de conducció especial amb bateria amb extensió de rang, permeten reaccionar ràpida i fàcilment als canvis espontanis derivats de les necessitats de la pròpia mobilitat. A més, ho fan diversificant les opcions d’ús en un mateix vehicle, rendibilitzant al màxim el seu rendiment i la seva utilitat.

L’Space permet una càrrega útil de 650 kg i té una capacitat de remolc de 3,5 tones. La seva velocitat màxima limitada és de 160 km/h.

Interiors multitasca 

L’interior de l’SPACE compta amb una pantalla de vidre de cos sencer a la cabina. Serveix tant com a taulell d’instruments per al conductor, com per a l’entreteniment dels passatgers.

Les interfícies de la cabina estan dissenyades perquè les noves pantalles i les tecnologies innovadores puguin instal·lar-se fàcil i ràpidament en futures actualitzacions. Això és un exemple més de l’economia circular del projecte.

Un altre exemple de la sostenibilitat superior de l’SPACE el tenim als seients, atès que estan coberts amb fibres naturals renovables. A més, el disseny durador i robust de l’estructura del seient permet actualitzar periòdicament l’interior amb tapisseries i revestiments nous. Gràcies en això s’evita haver de reemplaçar o canviar el seient sencer. Els materials reciclables que revesteixen l’interior del vehicle col·laboren perquè la petjada de CO2 sigui pràcticament nul·la.

El sostre panoràmic practicable es pot reemplaçar (opcionalment) per un sostre solar fotovoltaic.

Fins a 8 places

En termes de capacitat, la versió llarga de 7 seients i passadís central pot ampliar-se amb un vuitè seient a la segona filera. És així que estem davant de l’únic vehicle de 8 places que garanteix molt espai per a tots els ocupants, equipatge inclòs.

El que està clar és que més enllà del que tots hem vist en pel·lícules de ficció, on tot l’aquí exposat es reprodueix en menor o major mesura, la mobilitat ha de transformar-se. Això és així!

Tot és començar

Com heu vist, els d’Evolut-on van en aquesta direcció i a la vista està que aquest serà el camí que el transport de persones seguirà. I és que al final, parlem del futur i davant d’això, nosaltres, poc o res tenim dret a dir, entre altres coses, perquè parlem de la mobilitat futura de les generacions que encara han d’arribar.

———

Si voleu accedir a d’altres articles breus i reportatges, podeu fer-ho des de l’apartat del desplegable que trobareu al menú superior del blog, o directament des d’aquest enllaç

GALERIA META

GALERIA SPACE

Fotos: Evolut-on