,

El Ferrari Daytona SP3 es corona com el superesportiu més bonic de 2022

58eec790-2186-42a2-8032-a1259fb089e9_source-aspect-ratio_1600w_0.jpg

Nou Ferrari Daytona SP3

El jurat del Festival Internacional de l’Automòbil de París va premiar el mes de gener passat el nou Daytona SP3, el qual, mentre arriba el Purosangue, és l’últim model a integrar-se en l’exclusiu catàleg dels de Maranello. Per acabar-ho de rematar, el Daytona SP3 arriba al mercat coronant-se com el superesportiu més bonic de 2022.

La nova proposta dels italians destaca, entre molts arguments, pel seu disseny inspirat en els prototips esportius de la dècada dels anys 60 i 70 del segle passat.

Entre el futur i el passat

A falta del Ferrari Purosange, el Daytona SP3 és la darrera creació que ha sortit de la factoria italiana. A grans trets, podríem considerar-lo una versió modificada -molt modificada- del LaFerrari Aperta, la variant descapotable del LaFerrari, inspirat en models icònics de la Història de Ferrari.

D’edició limitada, l’SP3 presenta un aspecte espectacular. Ja el seu nom deixa clar que aquest no és un model més replet de cavalls i prou. És un esportiu tan especial que s’afegeix a l’exclusivitat dins de l’exclusivitat màxima de Ferrari, posant-se al costat dels Monza SP1 i SP2.

I és que tal i com van considerar-lo a París, estem parlant d’un dels cotxes més bonics de la història de la marca.

c9230bdb-9748-4a25-92a4-295f011195cf_source-aspect-ratio_1600w_0.jpg

Nou Ferrari Daytona SP3

El més bonic de 2022

Com dèiem, aquest superesportiu inspirat en aquells prototips de fa tants anys, com el Ferrari 330 P4 (guanyador de les 24 hores de Daytona l’any 1967), arriba per a retre’ls un homenatge a l’altura de tot el que van representar aquells esportius.

Rival del també mític Ford GT40, el 330 P4 va marcar un abans i un després en la marca del Cavallino Rampante. Per això, quan a Ferrari van decidir treure una versió moderna d’aquella joia, el model havia de ser, com a poc, igual d’espectacular, i això no ho diem nosaltres, sinó que va quedar ben clar quan a París van donar-li el títol al “Supercar més bonic de 2022”, el prestigiós premi que cada any atorga el jurat del Festival Internacional de l’Automòbil de París. Cal destacar que fa uns anys els Ferrari Monza SP1 i SP2 també es van emportar aquesta distinció.

I és que el disseny del nou Daytona SP3 reinterpreta les bases de l’estil de models de Ferrari, com el 330 P4, i el 512 S i això va acabar conquistant a tot el jurat de l’esdeveniment parisenc, bàsicament per la subtilesa amb que el nou Daytona acarona trets d’aquells models i els redibuixa amb tant d’encert.

Dos grans aspectes d’aquest sensual i emotiu esportiu, un de disseny i l’altre de rendiment, els tenim en l’estilosa carrosseria de tipus targa (amb el sostre rígid desmuntable), i en la seva poderosa mecànica.

2c5cb658-bff3-4adb-9f40-f840ce4ca4cc_source-aspect-ratio_1600w_0.jpg

Nou Ferrari Daytona SP3

V12, 840 CV i 697 Nm

Basada en el motor V12 de 6.4 litres atmosfèric col·locat en posició central del LaFerrari, però -óbviament- sense el propulsor elèctric d’aquest, el motor concentra tot el seu poder en l’V12, tal i com ho feien els models de competició dels anys 60 i 70.

Val a dir que aquest motor era el preferit d’Enzo Ferrari i que precisament per això els enginyers de la factoria italiana van decidir treballar en un nou V12 posicionat just al darrere dels seients. Aquest 6,5 litres amb els cilindres col·locats a 65 graus, arriba als 840 CV de potència amb 697 Nm de par. Aquestes xifres converteixen aquest motor com el dotze cilindres més potent de la història de Ferrari. Destacar que el tall de la injecció no arriba fins les 9.500 rpm. Una barbaritat!

Amb tot aquest arsenal, el nou esportiu dels italians és capaç de pujar de 0 a 100 km/h en 2,85 segons, de 0 a 200 en 7,39 i de fer pujar l’agulla fins els 340 km/h.

Els interiors

Els interiors també tenen molt a veure amb el 330 P4 del que treu tants atributs. Amb una disposició molt ergonòmica i amb els entapissats dels buckets de color blau, tal i com també tenien molts esportius, la conjugació entre el passat i el present es torna a fondre amb molt d’encert. Tot i això i com no podia ser d’altra manera, tampoc no falta res en termes de modernitat, digitalització aplicada o tecnologies y sistemes d’assistencia i seguretat. I és que més enllà de l’esperit combatiu del cotxe, cal recordar que es tracta d’un model homologat per poder circular normalment.

Per altra banda, com a esportiu d’alt rendiment que és, a l’hora de desbocar-nos en un circuit tampoc ens faltarà res per poder esprèmer tot el potencial del cotxe, començant per la telemetria.

599 unitats

Tot aquest desplegament idílic, tècnic, tecnològic i mecànicament superlatiu té un preu que superarà de llarg els dos milions d’euros. Com sempre passa però, aquest preu no ha suposat cap impediment perquè les 599 unitats ja s’hagin venut, fins i tot abans d’estar produïdes.

Per acabar, cal destacar que la presentació del cotxe va coincidir amb les Finali Mondiali 2021 de Mugello, la qual cosa va fer d’aquesta edició, una de molt especial, difícil d’oblidar per als qui van estar presents, molts d’ells futurs propietaris d’un Daytona SP3.

———

Per a d’altres entrades de la secció Premium Cars, feu clic en aquest enllaç, o accediu a la secció des del menú superior del blog.


Fotos: Ferrari