Gamma Audi Q5 Sportback: esportiva, plural i molt versàtil

  • El SUV cupé torna a captivar per lluir un disseny molt esportiu i per la gran versatilitat que ofereix, sent perfecte per fer-lo servir a diari.
  • Motors dièsel i gasolina: 35 TDI de 163 CV, 40 TDI de 204 CV i 45 TFSI de 265 CV.
  • Dos híbrids endollables: 50 TFSIe amb 299 CV i el 55 TFSIe amb 367 CV, tots dos amb una autonomia WLTP en mode elèctric de més de 60 km.
  • L’SQ5 Sportback TDI és la versió més alta de gamma. Equipa un motor 3.0 V6 TDI amb 341 CV i 700 Nm de par motor.

Un SUV que desborda presència

L’Audi Q5 Sportback segueix sent un SUV dirigit a clients que no només valorin el disseny expressiu i la innovació tècnica de la marca, sinó que també busquen en el seu cotxe de tall familiar, un vehicle amb caráter clarament esportiu i amb tota la versatilitat per conduit-lo a diari.

Audi SQ5 Sportback

Una línia contundent

Amb una poderosa presència, una característica intrínseca dels models ‘Q’ d’Audi, la nova gamma Q5 Sportback no passa desapercebuda.

La graella Singleframe està ara flanquejada per dues grans entrades d’aire. Els fars, amb la seva marca lumínica distintiva en els llums diürns, compten amb tecnologia LED de sèrie. (opcionalment hi ha els Matrix LED).

La línia d’espatlles, amb un traç continu i molt elegant, emfatitza els passos de roda, posant en relleu la presència de la tracció integral Quattro.

Per la seva banda, els faldons laterals de les portes acaben de consolidar aquesta sensació d’estabilitat i de robustesa amb total contundència.

La superfície que forma la zona envidrada en els laterals de la carrosseria presenta un disseny descendent en el qual la tercera finestreta s’estreny fins perdre’s en la part posterior. La forta inclinació de la lluneta del darrere i el disseny del paracops posterior reforcen aquesta aparença tan dinàmica del Q5 Sportback.

Audi SQ5 Sportback

Tecnologia OLED digital

Audi ofereix en opció els llums posteriors amb la innovadora tecnologia OLED digital. Cada far compta amb tres díodes orgànics emissors de llum, cadascun dels quals està dividit en sis segments. Els elements OLED de color vermell ofereixen una llum homogènia, però la segmentació permet controlar-los de manera individual. Per tant, utilitzen una expressió lumínica diferent.

A l’hora de configurar el vehicle els clients poden triar entre tres signatures de llum per a la part posterior. Cadascuna d’elles compta amb un patró d’il·luminació dinàmic per a les funcions d’obertura «coming-home» i per a les de tancament o «leaving-home» del vehicle. En seleccionar el mode «Dynamic» en l’«Audi Drive Select» s’adopta una configuració específica per a aquest mode. Si un altre vehicle s’aproxima per la part posterior a menys de dos metres quan el cotxe està parat, tots els segments OLED s’il·luminaran per indicar una alerta de proximitat. 

Àmplia selecció de colors i materials

L’Audi Q5 Sportback s’ofereix amb les línies exteriors «Advanced» i «S-Line», que presenten diferències en la graella «Singleframe», en les entrades d’aire laterals i molt especialment en el paracops posterior.

Hi ha 12 colors per a la carrosseria i múltiples elements de personalització, incloent el paquet d’estil negre i els acabats de pintura complets i de contrast.

Audi SQ5 Sportback

7 mil·límetres més llarg

Amb una longitud de 4,69 metres, el Q5 Sportback és 7 mil·límetres més llarg que el Q5 i 2 mil·límetres més baix. L’amplada, així com el coeficient aerodinàmic (amb un valor de 0.30), són idèntics.

L’àmplia distància entre eixos (2,82 metres) proporciona una gran habitabilitat tant al davant com al darrere, així com un bon espai de maleter. I és que gràcies a les seves línies horitzontals, l’interior transmet una extraordinària sensació d’amplitud.

Configuració flexible

El maleter té una capacitat de 510 litres, que augmenta fins als 1.480 litres amb els seients posteriors plegats. Les xifres per a les versions TFSI són de 455 litres i de 1.365 respectivament.

Audi també proposa la banqueta posterior ‘Plus’. Aquesta banqueta compta amb regulació longitudinal de distància per a les cames dels passatgers i amb suports ajustables en inclinació. Si és necessari, pot avançar-se per a augmentar la capacitat de càrrega del maleter i guanyar 60 litres extra. D’altra banda, proporciona un major confort per als passatgers del darrere quan està en la seva posició més retardada.

El paquet portaobjectes (opcional) permet mantenir l’equipatge ordenat de manera segura. La porta gran posterior comptant de sèrie amb accionament elèctric. En combinació amb la clau opcional de confort es pot obrir fent un simple gest amb el peu.

Audi SQ5 Sportback

Arguments Off-Road

La suspensió esportiva de sèrie presenta uns ajustaments específics que proporcionen un tacte més directe que en el Q5 convencional. Com a alternativa també s’ofereix la suspensió amb control d’amortiment «Damper Control» o la suspensió pneumàtica adaptativa, extremadament còmoda i versàtil. Aquesta darrera ajusta l’altura de la carrosseria en un ampli rang de fins a 60 mm.

La distància al sòl pot augmentar fins a 45 mm quan es condueix per pistes o camins. En autopista, a velocitats altes, la carrosseria baixarà automàticament 15 mm per millorar l’eficiència i l’estabilitat, doncs redueix la resistència aerodinàmica i baixa el centre de gravetat al mínim.

Suspensió adaptativa

Una altra característica de la suspensió pneumàtica la tenim en la possibilitat de reduir en 55 mm l’altura de la part posterior mitjançant un botó situat en el maleter, la qual cosa facilita la càrrega d’aquest. 

La direcció dinàmica opcional modifica la desmultiplicació, l’angle i l’assistència en funció de la velocitat. Quan se circula a baixa velocitat utilitza una relació més directa i amb menys voltes de volant entre els límits d’aquest, així com una alta assistència, la qual cosa millora el confort. A velocitats més altes, la menor desmultiplicació proporciona una major estabilitat direccional.

Existeixen 21 dissenys de llandes, amb diàmetres d’entre 18 i 21 polzades.

Audi SQ5 Sportback

6 motoritzacions

Està disponible amb dos motors TDI i amb un motor TFSI, tots ells equipats amb la tecnologia Mild Hybrid (MHEV) de la marca dels cèrcols. En aquests cal sumar-hi  tres opcions més. D’una banda les dues variants híbrides endollables TFSIe. Per l’altre l’SQ5 Sportback TDI. Propulsat per un motor diesel de tres litres, V6 i amb turbo que rendeix una potència de 215 kW (341 CV) i un par màxim de 700 Nm, l’SQ5 és el més prestacional de la gamma.

Totes les versions TDI i TFSI compten amb el distintiu ECO, mentre que els TFSIe llueixen l’etiqueta ambiental de “0” emissions.

Des del seu llançament al mercat, el Q5 Sportback està disponible amb dos motors TDI i un TFSI. Les potències van des dels 120 kW (163 CV) fins als 195 kW (265 CV). Tots compleixen amb la nova normativa d’emissions Euro 6d ISC-FCM AP.

Q5 Sportback 35 TDI

L’Audi Q5 Sportback 35 TDI equipa el motor 2.0 turbodiésel amb 120 kW (163 CV) i un par màxim de 370 Nm. La potència del motor turbodiésel de quatre cilindres arriba a les rodes davanteres per mitjà d’un canvi S-Tronic de set velocitats. Amb aquest motor el Q5 Sportback 35 TDI accelera de 0 a 100 km/h en 9 segons i aconsegueix una velocitat màxima de 213 km/h. El consum homologat en cicle combinat està entre els 5,7 i els 6,1 litres als 100.

Audi Q5 55 TFSI e quattro

Q5 Sportback 40 TDI Quattro

Per la seva part el motor de dos litres TDI del Q5 Sportback 40 TDI Quattro lliura  una potència de 150 kW (204 CV) amb un par màxim de 400 Nm.

Accelera de 0 a 100 km/h en 7,6 segons i aconsegueix una velocitat màxima de 222 km/h. Compta de sèrie amb el canvi S-Tronic de set velocitats i amb l’eficient tracció Quattro. El consum combinat es situa entre els 6,4 i els 6,9 litres.

Respecte a la tracció integral, en condicions normals el par es concentra en l’eix davanter. Ara bé, quan és necessari s’activa la tracció a les quatre rodes mitjançant dos embragatges que connecten de manera immediata l’eix posterior, la qual cosa succeeix fins i tot de manera predictiva en moltes situacions.

Q5 Sportback 45 TFSI Quattro

Amb el 2.0 TFSI, l’eficient quatre cilindres de gasolina de l’Audi Q5 Sportback 45 TFSI Quattro, l’acceleració per pujar de 0 a 100 es queda en 6,1 segons i la velocitat màxima (autolimitada) en 240 km/h. Aquest motor rendeix una potència de 195 kW (265 CV) amb 370 Nm de par entre les 1.600 i les 4.500 rpm. El consum en cicle combinat es queda entre els 8,4 i els 9,1 litres als 100.

Audi Q5 55 TFSIe Quattro

Eficiència híbrida

Un sistema Mild Hybrid (MHEV) de 12 volts contribueix a millorar l’eficiència en els tres motors. El seu alternador d’arrencada accionada per corretja recupera la màxima energia possible en les fases de desacceleració. El sistema emmagatzema aquesta energia en una bateria d’ions de liti. El sistema MHEV permet la desconnexió temporal del motor quan el vehicle circula en mode de marxa per inèrcia, així com l’entrada en funcionament del sistemes Start-Stop a partir d’una velocitat residual de 22 km/h.

Motors TFSIe: els endollables

En funció de la potència de sistema, en la gamma Q5 Sportback Audi ofereix dues versions amb tecnologia híbrida endollable TFSIe: el 50 TFSIe Quattro amb 220 kW (229 CV, i el 55 TFSIe, amb 270 kW (367 CV), la versió més prestacional i esportiva.

El primer accelera de 0 a 100 km/h en 6,1 segons. El segon ho fa en 5,3. Tots dos tenen la velocitat màxima limitada electrònicament a 239 km/h. 

El sistema de propulsió el conforma el motor 2.0 TFSI de quatre cilindres de gasolina turboalimentat que equipa l’Audi Q5 45 TFSI. Amb una potència de 195 kW (265 CV) està combinat amb un segon motor elèctric integrat en la caixa del canvi S-Tronic de set velocitats.

Per poder transmetre la potència s’utilitza l’eficient tecnologia Quattro Ultra.

La bateria, de 14,4 kWh nets de capacitat (17,9 kWh bruts), permet a les dues versions TFSIe assolir 62 km d’autonomia (segons el cicle WLTP).

Audi Q5 55 TFSIe Quattro

Sistemes de recàrrega 

Els clients poden carregar còmodament el seu Audi Q5 Sportback TFSIe durant la nit en una presa de corrent domèstica en poc més de sis hores. Amb el cable de sèrie, utilitzant una presa industrial monofàsica de 32 A, el temps de recàrrega es redueix a 2,5 hores.

A més de l’equipament corresponent a cada línia d’acabat en la gamma de l’Audi Q5, totes les versions TFSIe incorporen de sèrie el sistema de càrrega «Compact», el cable per poder recarregar en endolls de càrrega pública a una potència màxima de 7,3 kW. En el cas del 55 TFSIe també s’inclou de sèrie la clau de confort.

Més avall parlem de l’SQ5 Sportback, la darrera opció de la graella Q5 i la més esportiva de totes.

Audi Q5 55 TFSIe Quattro

Digital i intuïtiu

Per als controls, les pantalles i el sistema d’informació i entreteniment, el Q5 Sportback utilitza la mateixa tecnologia que l’actualitzat Q5: la tercera generació de la Plataforma Modular d’entreteniment i informació «MIB 3». En les versions més altes de la gamma s’inclou de sèrie la instrumentació «Audi Virtual Cockpit Plus» amb una pantalla de 12,3 polzades (31,2 cm) i el Head-Up Display.

Des del volant multifunció es poden fer anar les funcions més importants del sistema, fent-ho de manera segura i molt senzilla.

El «MMI Navigation Plus» inclou un display tàctil de 101 polzades (25,5 cm) amb pantalla d’inici personalitzable. El sistema de control per veu amb reconeixement de llenguatge natural utilitza les dades emmagatzemades al núvol. Pot activar-se prement un botó situat en el volant o també dient “Hey Audi”.

Audi Q5 55 TFSIe Quattro

myAudi

Molts dels ajustaments del vehicle es poden memoritzar en els perfils d’usuari individuals i emmagatzemar-se en línia en el portal «myAudi». Alguns serveis en línia utilitzen la intel·ligència de la flota connectada d’Audi per a funcions que inclouen alertes de perill. L’aplicació «myAudi» connecta el vehicle amb el telèfon mòbil del client.

Finalment destacar els mòduls de maquinaria opcional: l’Audi Phone Box o l’equip d’àudio d’alta fidelitat Bang & Olufsen Premium Sound System 3D.

Assistència i seguretat

L’Audi Q5 Sportback està equipat amb nombrosos sistemes d’assistència al conductor. El control de creuer adaptatiu (opcional) pot fer-se càrrec de l’acceleració, de la frenada i del manteniment del vehicle en el carril en moltes situacions diferents. El conductor només haurà de tocar el volant capacitatiu per mantenir el guiat lateral.

Un altre sistema d’alta tecnologia és l’assistent predictiu d’eficiència. Aquest sistema ajuda a conduir de manera eficaç. Els assistents de gir i de sortida, o l’assistent de trànsit creuat posterior, disponibles opcionalment, també milloren la seguretat.

L’Audi Pre Sense City, que forma part de l’equipament de sèrie, ajuda a evitar una possible col·lisió frontal.

Audi Q5 55 TFSIe Quattro

Tres versions

La gamma Audi Q5 Sportback està disponible en tres versions d’acabat: Advanced, S-Line i Black Line.

Advanced

De sèrie, la versió Advanced ja compta amb un ampli equipament. Inclou elements com els fars davanters i grups òptics posteriors amb LED, llandes d’aliatge de 18 polzades, barres d’alumini en el sostre, clima de confort de 3 zones, l’MMI Navegació plus amb pantalla de 10,1’’, l’Audi Virtual Cockpit Plus amb pantalla 12,3’’, l’Audi Phone intel·ligent Interface, la porta gran posterior d’accionament elèctric, el control de velocitat de creuer, un assistent d’aparcament i el sistema de frenat d’emergència. S’inclouen també de sèrie, encara que per un període limitat de tres anys, els serveis de telefonia i connectivitat Audi Connect Navigation & Infotainment amb cartografia 3D, navegació amb Google Earth, informació del trànsit, alerta de perills en carretera i integració amb el sistema de comunicació Alexa d’Amazon.

S-Line

Com sempre, la línia d’acabat interior S-Line atorga al cotxe un aspecte més esportiu, incloent una àmplia selecció de materials, com la tapisseria en cuir de Nappa fina. En aquest sentit, el paquet d’il·luminació ambiental utilitza efectes específics per mostrar l’alta qualitat dels interiors de l’habitacle.

Aquest acabat té un sobrepreu d’uns 2.500 euros respecte de l’acabat anterior (Advanced). A més dels detalls de disseny específics de la línia exterior S-Line, destaquen les llandes d’aliatge de 19 polzades, els fars Matrix LED amb intermitents dinàmics i els seients esportius. Si el client ho desitja pot incloure sense sobrecost el tren de rodatge esportiu.

Black Line

Com a equipament addicional al S-Line, les versions Black Line afegeixen les llandes d’aliatge Audi Sport de 20 polzades, la tapisseria mixta parcialment en cuir, el paquet d’estil negre, vidres enfosquits i un suggeridor acabat en color negre en les barres del sostre i en les carcasses dels miralls retrovisors exteriors.

Audi Q5 55 TFSIe Quattro

Audi SQ5 Sportback

Audi SQ5 Sportback TDI

En la part més alta de la gamma tenim l’Audi SQ5 Sportback TDI. Propulsat per un motor dièsel de tres litres amb una potència de 251 kW (341 CV) i un par màxim de 700 Nm constant entre 1.750 i 3.250 rpm, aquest motor és simplement espectacular! Els seus 5,1 segons per pujar de 0 a 100 km/h, la velocitat màxima limitada electrònicament en 250 km/h i el particular so que emet, fan de l’SQ5 un altre món!

La suspensió de l’Audi SQ5 Sportback TDI està dissenyada per a adaptar-se al rendiment del poderós motor turbodiésel. S’utilitza un esquema de cinc braços per a guiar cadascuna de les quatre rodes.

ADN SQ5 exclusiu

L’Audi SQ5 Sportback TDI compta amb vistosos detalls de disseny que li atorguen un aspecte encara més contundent. Les insercions verticals destaquen en les grans entrades d’aire situades en els paracops davanters.

Les grans seccions octogonals de la graella frontal formen una estructura en forma de bresca i estan unides per unes aplicacions que presenten un acabat en alumini.

De sèrie, Audi instal·la els fars Matrix LED amb llums llargues automàtiques i intermitents dinàmics. Opcionalment es pot optar pels grups òptics posteriors amb tecnologia OLED digital.

El paracops compta amb una inserció en alumini mat, sota el qual es troba el difusor i les quatre sortides d’escapament cromades amb forma ovalada.

Audi SQ5 Sportback

Audi SQ5 Sportback

Negre o gris fosc?

L’SQ5 Sportback TDI presenta un interior amb un disseny en color negre o en gris fosc. Inclou insercions d’alumini il·luminades en els llindars de les portes, que al seu torn també inclouen el logotip S.

Hi ha tres variants de tapisseria disponibles per als seients esportius i amb ajustament elèctric. També inclouen el logo S, en aquest cas gravat. Tant els seients com el volant inclouen costures a contrast. Opcionalment els seients poden incloure funcions de massatge i de ventilació.

Les insercions decoratives per al quadre de comandament són d’alumini mat ratllat.

MHEV i EPC: eficiència i resposta

L’V6 3.0 TDI incorpora dues tecnologies que redueixen el consum i milloren la resposta del motor. D’una banda el sistema Mild Hybrid (MHEV) de 48 volts recupera fins a 8 kW en les fases de desacceleració. Amb l’electricitat emmagatzemada en una bateria d’ions de liti, l’SQ5 Sportback pot avançar suaument en mode de marxa per inèrcia amb el motor apagat durant un màxim de 40 segons. Després d’aquest temps el potent alternador d’arrencada el tornarà a posar en marxa. L’altre component d’alta tecnologia que forma part de la xarxa de 48 V és el compressor elèctric (EPC). A l’iniciar la marxa o a l’accelerar amb el motor girant a baixes revolucions, el compressor ajudarà a augmentar la sobrepressió i assegurarà una capacitat de resposta espontània.

Dos catalitzadors SCR

Com en tots els seus motors TDI, Audi utilitza una tecnologia basada en el funcionament conjunt de dos convertidors catalítics SCR. El primer està situat directament darrere del col·lector dels escapaments (també funciona com un filtre de partícules). El segon està sota el pis del vehicle. Els dos catalitzadors es complementen perquè cobreixen diferents situacions de funcionament i rangs de temperatura dels gasos dels escapaments.

Gràcies a la tecnologia de doble dosatge d’AdBlue, l’SQ5 Sportback TDI també es queda clarament per sota del límit d’emissions establert per la nova norma Euro 6d ISC-FCM AP.

Audi SQ5 Sportback

Tiptronic de vuit velocitats

La potència es transmet a les rodes a través d’una caixa del canvi Tiptronic de vuit velocitats. Aquesta caixa permet fer unes transicions ràpides i molt suaus.

La tracció permanent Quattro reparteix el par de manera variable entre els eixos davanter i posterior, segons sigui necessari. Audi ofereix com a opció un diferencial esportiu per a l’eix posterior. Aquest diferencial controla activament el repartiment del par motor entre les rodes de l’eix posterior quan el conductor adopta un estil de conducció esportiu. Atès que sempre presentarà més adherència, el diferencial distribueix més par a la roda posterior exterior (en les fases de gir) forçant literalment al cotxe a traçar amb tot l’aplom possible durant la fase de suport, la qual cosa redueix considerablement el subviratge. També rep més par quan s’accelera en revolts de radi reduït, la qual cosa millora molt l’agilitat.

Entre 20 i 21 polzades

De sèrie està equipat amb llandes d’aliatge de 20 polzades amb uns pneumàtics de 255/45. Com a alternativa es pot triar entre diferents models de llandes de 21 polzades del programa «Audi Sport GbmH».

Els frens davanters compten amb discos de 375 mm de diàmetre i pinces d’alumini de sis pistons.

El tren de rodatge esportiu S amb control d’amortiment compta amb una altura de la carrosseria que està rebaixada 30 mm en relació al Q5 Sportback.

Audi Drive Select

Juntament amb el diferencial esportiu opcional, el motor, la direcció i el canvi, els amortidors estan integrats en l’«Audi Drive Select», que forma part de l’equipament de sèrie. L’«Audi Drive Select» permet modificar la resposta d’aquests elements en base a sis perfils.

Si s’equipa la suspensió pneumàtica adaptativa específica (opcional) per a la versió S  -que ajusta l’altura de la carrosseria en funció de la situació-  s’afegeix un perfil més anomenat «Allroad».

Gamma de preus

El preu de l’Audi SQ5 Sportback TDI és de 65.600 euros.

Per la seva banda, el Q5 Sportback 35 TDI arrenca des dels 44.400 euros i el 40 TDI Quattro ho fa des dels 46.600 euros. El 45 TFSI Ultra ho fa des dels 51.700 euros

En el cas de les versions híbrides endollables, la gamma de l’Audi Q5 Sportback 50 TFSIe arrenca des dels 51.700 euros. Finalment tenim el Q5 Sportback 55 TFSIe, disponible des de els 58.000 euros.

Audi SQ5 Sportback

Centre Prestigi Automòbils

Si voleu saber-be més, adreceu-vos a la seu central de Centre Prestigi Automòbils, on trobareu, entre altres, el concessionari oficial Audi. Els trobareu a Pont de la Tosca, tot just sortint direcció a Encamp. Tel. 874244

———

Per a més articles de novetats cliqueu directament en aquest enllaç o accediu des del menú superior del blog entrant a ‘Novetats’-‘Cotxes’.

Fotos: Audi