,

Harley-Davidson Sportster S 1250, un encert de totes totes!

El passat 25 d’abril vam acostar-nos al concessionari Harley-Davidson Andorra per provar l’Sportster S 1250, un model que des de 1957 ha anat evolucionant, però que fins fa poc sempre havia seguit una guió relativament conservador en termes de linia i concepte. I és que de no ser pel tema de les normatives ambientals, possiblement no hauria rebut un canvi tan radical com el que finalment va experimentar l’any passat. Certament, el resultat és d’allò més espectacular i després de dos anys i dues entregues, on bàsicament les diferències s’han limitat a colors i poc més, les xifres obtingudes demostren l’encert del canvi. 

Diem això perquè de la mateixa forma que l’Sportster és la reina i senyora del catàleg dels de Milwaukee, també és cert que amb els anys, els gustos i les tendències canvien. En aquest sentit, a la Sportster li ha sentat de meravella aquesta súper actualització.

Actualitzar-se o morir

El cas és que quan al gener de 2021 va entrar en vigor de la nova normativa ambiental Euro5, moltes marques van haver de reconfigurar o en el pitjor dels casos, eliminar els models que no complien l’esmentada normativa.

En el cas de Harley-Davidson, un d’aquests models va ser l’Sportster. Afortunadament la marca no va voler que un dels seus models més venuts desaparegués d’Europa sense més. És així que enlloc de eliminar-la o limitar-se a fer els canvis mecànics estrictament necessaris per posar-la al dia, van aprofitar per refer-la completament. Així, a més de complir amb la normativa, els de Milwaukee van actualitzar el model en tots els aspectes: disseny, prestacions i sobretot, el concepte de la moto, enguany molt més actual pels gustos i les preferències dels seus clients potencials i del mercat en general.

Des de 1957

La primera Sportster va veure la llum per primer cop l’any 1957. Amb els anys, el model va anar adaptant-se i fent-se un espai en el mercat, fins acabar consolidant-se tant o més que les grans Harleys de sempre.

A més de ser una moto molt més lleugera, quelcom impensable en una Harley fins que va aparèixer aquest model, l’Sportster també proposava un lineal de preus més assequible i un públic potencial molt més extens. Per tot plegat, en pocs anys va consolidar-se com un dels models més venuts de la marca, sobretot a Europa, on l marca tampoc no havia tingut molta incidència.

Adaptada als nous temps

Tot i que Harley sempre ha estat una icona en el món de les motos, les noves generacions res tenen a veure amb les del segle passat. El mercat, les tendències, fins i tot la forma en que la gent entén i concep una moto, ha canviat!

D’això els de Milwaukee eren i són molt conscients. Així que tenint en compte tot això van posar fil a l’agulla i van reinventar el concepte Sportster de d’alt a baix.

De fet, abans de l’Sportster, la marca ja va fer passes importants envers aquest canvi generacional. Un exemple especialment notori el tenim amb la LiveWire, la seva proposta 100% elèctrica. També amb la Pan America 1250 un model maxi-trail, un tipus de moto impensable anys enrere en una marca com Harley.

“From evolution to revolution”

Tot el que acabem de comentar queda molt clar quan llegim l’eslògan comercial de Harley, que traduït al català diu “De l’evolució a la revolució”.

Estem segurs que amb aquest nou look, espectacular, actual i tanmateix clarament Harley, l’èxit està assegurat i l’Sportster seguirà sent la Reina del catàleg de la marca.

A més de visualment espectacular i actual, és una moto lleugera, prestacional i fàcil de conduir. És una moto que agrada i que segur que també convenç als incondicionals de les Harley de sempre, al menys, és el que em sembla a mi.

Una estètica espectacular

Tal i com la veus,  la nova Sportster S et sedueix. A mi, que sempre m’han agradat les Harley però no fins el punt de tenir-ne una, la nova Sportster sí que va entrar-me i molt. És simplement bonica, seductora i molt capritxosa, a més de molt fàcil de dominar, tot i el tros de motor que amaga!De fet és una moto baixa i més curta del que sembla, de manera que sense ser voluminosa en excés es veu  més potent i musculosa del que és.

Des del davant, el primer que destaca és el tamany del pneumàtic. I és que els enormes pneumàtics que calça enfatitzen molt aquesta sensació musculosa que us comentava. En aquest sentit, la goma davantera fa 160/70 i va acoplada a una llanda de 17 polzades. Per la seva banda, el pneumàtic del darrere fa 180/70 i porta una llanta de 16’’.

Farcida de detalls

Encara vista des del davant, destacar el llum rectangular frontal (de tipus LED), molt semblant al de les Fat Boy.  De fet, la forquilla invertida de 43 mm i el parafang retallat també se sembla al d’aquest model. La veritat és que tot això li senta d’allò més bé a la nova Sporster S 1250.

L’element que s’endú tot el protagonisme vista des del lateral és el dipòsit. Amb quasi 12 litres de capacitat, el dipòsit presenta una forma plana i allargada molt estilitzada. En tot cas, vista des del costat dret,  el doble tub d’escapament alçat rotllo scrambler també li dóna un toc molt autèntic.

Cilindres a 60º

Sota el dipòsit tenim el motor, què a més de potent i inconfusible per la seva configuració, presenta uns acabats espectaculars en termes de disseny, color i acabats. Per si no heu caigut en el detall, dir-vos que des de sempre, els cilindres del motor V-Twin estaven col·locats amb una inclinació de 45 graus. Doncs bé, els del nou motor Revolution Max 1250T estan a 60.

Com dèiem, l’altre element diferencial, tècnica i visualment,  el tenim en la sortida del doble tub d’escapament tipus scrambler, doncs està col·locat en aquesta posició alta tan pròpia d’aquest tipus de motos. Certament li queda d’infart!

Per sota dels 230 kg

Just a sobre dels escapaments hi ha el seient i el colin final de la moto. Molt retallat, deixa a la vista part del pneumàtic. Ja que he dit això, remarcar que una de les primeres coses que et criden l’atenció quan et poses en marxa els primers quilòmetres, és que com al davant el parafang també està  retallat, veus com gira l’immens pneumàtic davanter. Us semblarà una futesa, de fet ho és, però veure’l rodar és quasi hipnòtic!

4 polzades que donen per a tot!

En general, molts components, com ara plaques i cobertes, són de plàstic. Això és així no per temes de preu, sinó per poder assolir els 227 kg de pes anunciats, que no està ens malament.

Respecte de la instrumentació, la nova Sportster S 1250 inclou una pantalla rodona LCD TFT de 4 polzades. Tota la informació de la moto, és a dir, els indicadors digitals, els testimonis dels llums, els modes de pilotatge i fins i tot la navegació, està allotjat en aquesta pantalla, que a més ve equipada amb Bluetooth®. D’aquí el tema del navegador, doncs la info arriba des de l’app Harley-Davidson™ via Bluetooth .

La visibilitat és molt bona inclús quan el sol incideix directament. Els menús també són fàcils d’aprendre i de manipular dels dels comandaments de les dues pinyes del manillar.

Parlant de les pinyes. Com a anècdota destacarem que els intermitents -que en les Harley sempre han estat separats a cada costat del manillar-, en la nova Sporster estan com la resta de motos, és a dir, agrupats junts en la pinya de l’esquerra.

Dinamisme i plaer a parts iguals

Al primer cop d’ull pot semblar que l’aparent musculositat de la moto i el tamany dels pneumàtics pugui condicionar el seu comportament dinàmic. Doncs bé, ja us dic que en aquest model això no és així.

Gràcies a la reduïda alçada del seient respecte del terra (765mm) i als seus 227 kg de pes, és una moto molt accessible, sempre però, que la condueixis. Dic ”que la condueixis” perquè la moto calça el que calça, de manera que cal estar pel que s’ha d’estar i conduir-la a consciencia. Vull dir que sola no gira, i tot just fent el gest de plegar, tampoc!

Una moto que cal conduir

Aquesta moto és diferent a una moto convencional. Fer-la anar d’un costat a l’altre exigeix més del que exigeixen la majoria de motos, però ja és això, no oblidem que tot i ser més actual, lleugera o baixa, és una Harley i les Harleys són motos que demanen caràcter al pilotar-les!

Sigui com sigui, només cal uns centenars de metres i uns quants revolts i canvis de costat a costat per agafar-li el pols. De fet, no havíem arribat a la rotonda que puja cap a La Rabassa que ja la tenia per la mà. En tot cas, vaig enfilar cap a l’aduana de la Farga de Moles.

Un cop passat el River, vaig poder comprobar el que era evident: a certa velocitat, recolzar-te i fer  contramanillar és imperatiu si vols plegar en els revolts, quelcom que, tot sigui dit, s’hauria d’aplicar en major o menor mesura en qualsevol moto. La diferència és que en una Harley amb aquest calçat això s’ha de fer sempre, doncs vèncer la tendència lineal de l’amplada dels pneumàtics té aquest preu.

Un altre detall una mica feixuc -no ho negaré-, és que a conseqüència de portar rodes tan grosses els sotracs es noten molt. Afortunadament hi ha un sistema de regulació de la suspensió que redueix aquest efecte. En tot cas no vaig poder comprobar-ho.

3 modes de pilotatge

Només cal prémer un interruptor per triar entre els tres modes de pilotatge preprogramats: Rain, Road i Sport,. Més enllà d’aquests tres modes, clarament definits pel seu nom en anglès: pluja, Carretera (itineraris de llarga distància) o l’esportiu que allibera els 120 CV sense restriccions, també es pot configurar un mode personalitzat. En aquest mode es poden ajustar aspectes com el lliurament de potència, el fre motor o els ajustaments del sistema C-ABS d’antibloqueig dels frens i els del sistema C-TCS de control de tracció.

La qüestió, sigui quina sigui la cnfiguració escollida, és gaudir de la carretera i fer que la moto sigui un reflex exacte del teu tipus de pilotatge, la situació o les teves preferències de conducció.

Posició a mig camí

Pel que fa a la posició, tot i que vas sentat més dret que en una custom, la posició segueix sent més propera en aquestes motos que no pas a la d’una moto rutera tradicional.

Jo, que faig 1,68, arribo perfectament tant a nivell de pedals com de manillar. En tot cas sí que duia els braços una mica més estirats que en qualsevol moto de tall tradicional.

Amb les cames passa tres quarts del mateix, no cauen verticalment sobre l’eix de la columna, sinó que van lleugerament endavant.

Quedi clar que no vas enxarrancat com en una custom, sinó que és una posició situada a cavall entre aquestes i podríem dir las de les motos Gran Turisme.

Sigui com sigui, la posició, tot i ser divertida i fer-te sentir que ets el rei de la carretera, segur que exigirà més parades que si vas en una moto trail, (per comparar-la amb el tipus de moto que més afavoreix més una posició vertical i còmoda). Per això, crec que és un tipus de moto amb la que es gaudirà molt més passejant o fent trajectes de poc quilometratge, que no pas grans viatjes sense massa parades. A més, al no estar carenada i anar en aquesta posició, passats els 100 km/h el vent castiga bastant, sobretot els braços.

Prestacions x2!

El motor V-Twin Revolution Max 1250T té 122 CV. El cert és que 122 CV són molts cavalls, de manera que tot i que es tracta d’una moto per gaudir, quan cal accelerar, per exemple per adelantar un camió, la moto surt volant.  

Vagis amb la marxa que vagis els 125 Nm de par motor fan que la moto reaccioni sempre amb absoluta solvència. Així doncs, en carretera oberta és un gust conduir-la! Aixó sí, cal anar en compte, doncs en un tres i no res el comptaquilòmetres supera ràpid els exigents límits de velocitat.

Harley-Davidson Andorra

La  part més “dolorosa” d’aquesta história, tot i que en realitat amb qualsevol moto de gamma alta passa el mateix, la tenim en el preu, doncs la moto val bastants més calerons que les antigues Sportster.

En aquest sentit, des de Harley- Davidson Andorra ens van comentar que el preu de sortida arrenca per poc més de 15 mil euros. Mil i pico menys si optéssiu per alguna unitat de 2021

Per acabar, dir-vos que a nivell de colors, el model 2022 està disponible en tres colors. Per un costat hi ha el negre Vivid Black, el segueix un blanc setinat anomenat White Sand Pearl (com la 2021 que veieu en les imatges) i finalment hi ha un verd que Harley ha batejat com a Mineral Green Metallic.

Us ha robat el cor? Doncs adreceu-vos a Harley-Davidson Andorra i deixeu-vos seduir del tot, que l’estiu ja està aquí!

Trobareu el concessionari Harley-Davidson Andorra, tot baixant cap a Sant Julià de Lòria, just després de l’exposició del concessionari Mercedes-Benz.

Si voleu concertar prèviament una visita, podeu trucar-los al 880725.

———

Per a més novetats, feu clic en aquest enllaç directe o accediu a la secció ‘Novetats – Motos’ des del menú superior del blog.