, ,

HONDA FORZA 750: ARRIBA L’OPCIÓ URBANITA DE L’X-ADV

Que les xifres de vendes del maxi escúter Honda X-ADV han estat i continuaran sent molt altes no és cap secret, només cal veure la quantitat d’unitats que circulen aquí i allà. Tampoc en termes de satisfacció dels usuaris hi ha res a dir, o sí, el nivell de satisfacció és del 100%.

Bé, potser hi haurà qui -per treure-li alguna critica- manifesti que en ciutat no és tan maniobrable com podria ser. Doncs res, pel qui pugui veure-ho així aquí va una excel·lent solució: la nova Forza 750

D’esquerra a dreta, la nova X-ADV i la Forza 750

L’alternativa a l’X-ADV

I és que per a aquests que prioritzen en un ús majoritàriament urbà, arriba el nou Forza 750, una excel·lent opció pensada per a usuaris que volen un maxi escúter potent, capaç, divertit, atractiu, però sobretot urbanita. A més, arriba amb tots els atributs tècnics i tecnològics que tant han fet destacar l’X-ADV. 

El cert és que ja disposant de l’X-ADV i del model Forza (amb 125 i 350 CC), només era qüestió de lligar ambdós fronts. El resultat ha estat el nou Honda Forza 750, model que substitueix al model Integra. Així doncs, la gamma Forza es consolida definitivament amb tres cilindrades: 125, 350 i 750.

Dit això i deixant les evidents diferències estètiques de banda, potser us preguntareu: hi ha moltes diferències entre tots dos? era necessari un altre model tenint l’X-ADV? Nosaltres, que gràcies a la gentilesa de Top Moto Andorra hem pogut provar els dos models, us diem que sí a les dues preguntes.
Encara que són cosins germans, totes dues opcions es diferencien en moltes coses, sobretot a nivell de conducció, ja que a l’hora de pilotar-los són bastant diferents: la posició, l’amplada, l’altura total i la del seient, els pneumàtics i les llandes, fins i tot els modes de conducció tenen particularitats.

Un maxi escúter de tall GT

Honda X-ADV és un model que va trencar amb tots els esquemes des del minut 1. Conceptual, estètica, funcional i tecnològicament parlant és simplement un model sense precedents, però ull senyors, el nou Forza 750 us encantarà, especialment si sou usuaris asfàltics de vestit i corbata que acostumeu a tenir reunions contínues aquí i allà en un escenari amb carrers replets de cotxes que exigeixen agilitat, però que al mateix temps exigiu resposta, seguretat, comoditat, potència i diversió per quan sortiu de la ciutat. 

La veritat és que estem davant d’un perfil d’usuari molt més popular, el d’usuaris que volen un vehicle amb un ‘look’ i unes prestacions més adaptades a ciutat i -perquè negar-lo- també més d’acord amb un perfil d’edat ‘més formal’ que no pas el de l’X-ADV.

En tot cas, per si dubteu, aquestes són les principals diferències que hi ha entre tots dos models.

Sou més de ciutat?

Partint de la base que ni en prestacions o dades tècniques hi ha grans diferències, és evident que només veure-les queda clar que res tenen a veure l’una amb l’altre. I és que s’assemblen tant com s’assembla qualsevol berlina o cotxe compacte amb un SUV o un 4×4.

De fet i com ja hem apuntat uns paràgrafs més amunt, el tipus de pneumàtics que calcen, l’altura lliure al sòl, la del seient, la forma i amplada del manillar, els mapes de conducció i el que tot això suposa pel que fa a la posició de conducció, fan que més enllà de les diferències estètiques, sentim diferències molt clares al pilotar-les. 

La posició de conducció

De la mateixa forma que amb l’X-ADV vas assegut més alt i amb les mans més obertes a causa del manillar, aspectes que el que fan més còmode per viatjar i per fer vies més enllà de l’asfalt, el Forza és lleugerament més baix i proposa un manillar més estret, ideal per a la ciutat. 

Respecte de la diferència d’altura, el Forza és 30 mm mes baix, la qual cosa facilita molt més el control de maniobra i l’accés al terra amb els peus, molt més freqüent a la ciutat. Per tant, si el vostre perfil d’usuari és més de ciutat, el nou Forza 750 serà naturalment millor.

Per aquest mateix motiu, si sou més de viatjar, o de sortir-te esporàdicament de l’asfalt, més enllà de l’altura o del manillar ample, les rodes mixtes de l’Honda X-ADV també faran que el piloteu molt millor.

De totes maneres tampoc ens malinterpreteu! Quan diem “sortides de l’asfalt” no parlem de fer rutes de tipus trail. L’X-ADV és, com bé diu Honda, un maxiscooter “Crossover” i amb això ja ho estan dient tot!

Motor millorat

El nou motor Euro5, amb 58 CV a 6.750 rpm (3 CV i 500 voltes més que els que oferia fins ara el X-ADV) i amb un par de 69 Nm (abans feia 68), és el mateix tant en la nova generació X-ADV com en el nou Forza. 

Canvi modificat

En tots dos models s’han modificat la configuració del canvi. En aquest sentit s’han escurçat les tres primeres marxes i s’han allargat les tres últimes. Això aporta un comportament i un tacte molt més esportiu. 

En quant a xifres de consum, tots dos models registren el mateix: 3,6 litres als 100 quilòmetres, 0,1 litres menys del que consumia l’X-ADV anterior.

Les suspensions

Partint de la base que ambdós models comparteix el mateix tipus de xassís, les diferències són subtils però molt importants.

Donat l’ús per al qual s’han projectat, les suspensions són diferents entre tots dos models. Al davant el Forza 750 equipa una forquilla invertida de 120 mm de recorregut. Al darrere trobem un amortidor Pro-Link regulable en precàrrega muntat sobre un basculant d’alumini. Pel seu costat, l’X-ADV també equipa al davant una forquilla invertida, però amb 153,5 mm de recorregut. Darrere porta el mateix sistema de bieletes Pro-Link, però en aquest cas amb un recorregut de 150 mm. A més, la forquilla del Forza no inclou reglatges, mentre que l’X-ADV 2021, donat el seu perfil, sí que els porta.

Llandes i pneumàtics

Com a bon urbanita, el nou Forza 750 inclou llandes d’aliatge i pneumàtics d’asfalt. Per la seva part, el nou Honda X-ADV continua equipant les ja conegudes llandes de radis i uns pneumàtics mixtos. Tots dos models comparteixen les mesures: 120/70 R17 davant i 160/60 R15. 

310 mm de mossegada

Quant als frens, el Forza 750 inclou uns discos de 310 mm enfront dels 296 de l’X-ADV. Això sí, els dos models munten pinces d’ancoratge radial, tenen un fre posterior de 240 mm i també comparteixen el mateix tipus de fre d’estacionament, que està situar en la part superior de la pinya dreta del manillar.

Les dimensions

Amb 235 kg de pes, el nou Forza 750 és 1 kg més lleuger que l’X-ADV. També és 15 mm més curt, així com molt més estret per moure’s amb més soltesa entre els cotxes (790 mm d’ample enfront dels 940 del X-ADV). 

En incloure un parabrisa fix, el Forza és 114 mm més alt que l’X-ADV (1.484 mm – 1.370). Parlant del parabrisa fix, aquest és l’únic tema que ens ha xocat, doncs no entenem el motiu pel qual no li han instal·lat el parabrisa regulable. 

Electrònica

En aquest apartat no hi ha moltes diferències entre els dos models, sobretot perquè l’electrònica de l’X-ADV també és nova. I és que l’electrònica de la primera generació X-ADV s’ha modificat a partir de la inclusió d’un nou accelerador electrònic. Aquest nou accelerador permet que es pugui optar entre diversos modes de conducció. 

Vinculats al mode «USER» es pot passar de manual a automàtic o viceversa en tot moment. En aquesta opció també podrem programar els paràmetres segons les nostres preferències. 

4 modes de conducció

Per mitjà dels nous modes de conducció, tots dos models gestionen el lliurament de potència, les capacitats de retenció, el fre motor, la intervenció del control de tracció HSTC i la manera de canvi automàtic en quatre nivells.

Els modes de conducció són: «Standard», «Sport», «Rain» i «User». El que el Forza no inclou és el «Gravel» (graveta). Com el seu nom indica el «Gravel» està dissenyat per a situacions de pista, doncs permet controlar millor els derrapatges fora de l’asfalt.

Espectacular pantalla TFT

El nou Forza estrena un nou quadre TFT. Inclou connexió al mòbil i està preparat per poder controlar-lo per mitjà de comandaments de veu (si disposem de micro al casc). Aquest quadre ha reemplaçat també el que duia fins ara l’X-ADV.

Elegància vs agressivitat

En la carrosseria dels dos models és on localitzem totes les diferències visuals imaginables. Dissenyat a cavall entre el concepte del Forza de menys cilindrada i el del model Integra, la carrosseria del Forza 750 és elegant, formal i molt còmoda. Per la seva part, el disseny de la carrosseria de l’X-ADV continua sent radical,  agressiu i molt trencador visualment. 

El que sí que comparteixen

Tots dos models porten il·luminació Full LED i clau de proximitat. També comparteixen el mateix sistema d’avís per frenada d’emergència. Si el sistema detecta una frenada brusca avisa als conductors de darrere encenent els intermitents.

També coincideixen en el tema de l’espai d’emmagatzematge que hi ha sota del seient, atès que els dos ofereixen la mateixa capacitat (22 litres). Aquest espai inclou una endoll USB. Té capacitat per posar-hi un casc integral i quelcom més.

Acabarem amb un detall molt pràctic que fa referència al cofre posterior (disponible opcionalment). Amb la clau de proximitat podrem obrir-lo a distància, un detall molt d’agrair si tenim les mans ocupades.

El problema? Triar!

Esperem haver-vos orientat una mica. En tot cas, malgrat l’aquí exposat, el dilema serà decidir-se per un dels dos models, ja vistos junts els dos són espectaculars. Diem això perquè en un país com Andorra, a més de les moltes opcions que tenim per perdre’ns per carreteres secundàries, tampoc hi ha ni grans ciutats que travessar, ni un trànsit tan bestial com per exemple a Barcelona. Per això, a l’hora de decantar-nos per un model o un altre, hauria de prevaldre més un tema d’estètica que cap altra cosa. 

Respecte del preu, poca diferència.  La nova Forza 750 surt per 10.840 euros, mentre que l’X-ADV surt per 755 euros més, és a dir, 11.595 euros.

Top Moto Andorra

Sigui com sigui, el millor que podeu fer és acostar-vos a Top Moto, veure els dos models un al costat de l’altre i comentar-los amb el seu departament comercial. Segur que acabareu triant el que millor encaix en el vostre perfil. Sigui quin sigui el que escolliu tindreu un dels millors maxi escúters del mercat.

Top Moto Andorra  està a l’Av. Príncep Benlloch, 91 d’Andorra la Vella.  Tel. +376 869 200

 

Per accedir a més novetats en motos, feu clic aquí

Fotos: NO+3 Digital