,

Hyundai i20 N, un compacte urbà d’alta volada

Fa uns dies vam tenir l’oportunitat de provar el Hyundai i20 N, el compacte urbà de la família N dels coreans. Va ser una presa de contacte molt breu, donat que la unitat que ens van cedir des d’Autocentre Principat es va vendre abans del previst i com és natural, el primer és el primer! En tot cas, i amb l’experiència acumulada amb d’altres models de la mateixa familias, com per exemple el Kona N, tampoc ens va caldre molt de temps per poder apreciar les bondats de l’i20 N.

Un compacte molt interessant!

Com qualsevol dels altres acabats N de Hyundai, el i20 N presenta una imatge molt més agressiva que les versions convencionals d’aquesta interessant alternativa del segment B, un fet que el fa realment molt atractiu, no solament pel seu ‘look’, o per l’excel·lent nivell d’equipament i acabats, també perquè els de Autocentre Principat l’ofereixen -per temps limitat- a 23.900 euros, un preu d’allò més llaminer!

La cosa és que el germà petit de l’i30 N té els atributs i arguments suficients per plantar-li cara a models com el VW Polo GTI o el Ford Fiesta ST, de fet, en molts aspectes es queda molt a prop fins del Golf GTI, quan en realitat, aquest últim juga en una altra lliga.

Com a model del segment B, el compacte dels coreans t´ñe un tamany molt contingut. Fa 4,08 metres de llarg, 1,78 d’ample i 1,44 d’alt. La batalla mesura 2,58 metres. La capacitat del maleter és de 352 litres.

Un exterior clarament N

En termes de disseny, com la resta d’acabats N que hem pogut conèixer, l’i20 N es diferencia de la resta de versions del model per una sèrie d’elements molt visuals: l’entrada d’aire addicional del paracops davanter, la graella específica, les taloneres, els pilots, l’spoiler de la part final del sostre, les llandes de 18 polzades, les pinces de fre de color vermell i el paracops posterior, que a més inclou un prominent difusor d’aire a través del qual sobresurt la gran sortida del tub d’escapament.

Si l’exterior és molt suggeridor, l’interior no ho és menys. Tal com obres la porta el primer que ressalta de l’interior són els seients esportius amb els reposacaps  integrats. Un cop assegut al volant, segueixen delatant la personalitat N del cotxe elements com el volant, el pom de la palanca de canvis, el quadre de comandaments digital, la pantalla central multimèdia i els pedals amb acabat metàl·lic.

El volant inclou els dos temptadors botons N que serveixen tant per a activar el  mode de conducció més radical, com per programar el mode personalitzable. També hi ha el botó REV, que serveix per a activar una ajuda electrònica que simula la tècnica del punta taló i que fa que el cotxe emeti un soroll d’allò més racing.

Com és natural, el quadre de comandaments digital mostra -entre altres informacions segons l’estatus del cotxe-  els gràfics específics del mode N. Des de la pantalla del sistema multimèdia de 10,25 polzades també es pot visualitzar aquesta informació.

Complet equipament de sèrie

 El Hyundai i20 N compta amb una important dotació de sistemes i ajudes a la conducció. Entre aquestes destacarem l’avís i assistència de risc imminent de col·lisió frontal, avís per abandonament involuntari de carril, assistent de manteniment de carril, avís de risc de col·lisió per presència de vehicles en l’angle mort, avís de distracció del conductor, alerta per trànsit posterior creuat, assistent de velocitat intel·ligent o la càmera de visió posterior amb guiat per aparcar.

També els fars davanters amb tecnologia Led, els seients davanters i el volant calefactats, els sensors d’aparcament davanter i posterior i la plataforma de recàrrega sense fils per a telèfons mòbils, són elements de sèrie.

Hyundai ofereix com a opció el Performance Driving Data System . Aquest interessant sistema permet guardar i analitzar dades de la conducció per poder  millorar-la. És especialment útil si ens desplacem a circuits.

204 CV i 275 de par màxim

El sistema propulsor d’aquest tracció davantera és un 1.6 T-GDI amb 204 CV (entre 5.500 i 6.000 revolucions per minut) i un par màxim de 275 Nm, entre 1.750 i 4.500 voltes. Està associat a una caixa del canvi manual de sis velocitats amb un recorregut molt curt.

Amb tot aquest arsenal, més el fet de pesar només 1190 kg, l’i20 N accelera de 0 a 100 km/h en 6,2 segons, mentre que la seva velocitat punta és de 230 km/h.

L’i20 N també inclou un diferencial mecànic en el tren davanter, amb el que es redueix considerablement els efectes de subviratge. També incorpora el Launch Control i la funció Rev Matching que us hem esmentat uns paràgrafs més amunt, i que simula la tècnica de punta-taló.

4+1 modes de conducció

Es poden seleccionar fins a quatre modes de conducció predeterminats, més un cinquè configurable a plaer. Els predeterminats són: Normal, Eco, Sport, i N. El personalitzable és l’N Custom.

Xassís i components específics N

A més del reforç i configuració específica de les suspensions, el xassís del i20 N està reforçat en 12 punts diferents.

També s’han incorporat uns amortidors específics.

Respecte dels frens, al davant l’i20 N equipa uns discos de 320 mil·límetres, el que suposa 40 mm més del que medeixen els discos d’un i20 convencional.

Al volant

El Hyundai i20 N et sorprèn des del mateix moment en què t’acostes a ell. La veritat és que tot i sent petit, visualment anuncia tot el que després et trobaràs al conduir-lo. I és que tots els elements que conformen la seva carrosseria llueixen molt.

La breu presa de contacte que vam tenir no va donar per fer tot el que haguéssim volgut, però el cert és que si deixem les xifres de consum de costat, o el confort al cap de varies hores al volant, tampoc ens va fer falta més temps per poder percebre el munt de punts forts que amaga la petita bèstia!

Tal com arrenques, el primer que sorprèn (i delata les intencions) és el recorregut curt, molt curt del canvi de marxes. Només posar la primera, ja se’ns va escapar el primer somriure!

El bo, si breu, dos vegades ‘ràpid’

Després, tot i que encara circulàvem pel centre de la capital, no vam poder estar-nos i vam començar a remenar els diferents modes de conducció. En fer-ho, la duresa de la suspensió i la reactivitat de l’accelerador canviava molt entre un mode i l’altre. De fet segons el mode seleccionat la variació de comportament i resposta s’aprecia de seguida.

Quan vam activar el mode N, el més radical, més enllà d’aquesta aspectes, el so del tub d’escapament va copçar tant la nostra atenció, com la dels vianants dels voltants, el quadre de comandaments digital també va passar a N, després de projectar un efecte de transició molt atractiu, de fet això no ens va sorprendre tant, donat que ho recordàvem del Kona N,  però el calfred va ser igualment inevitable. La qüestió és que entre els rugits i el disseny N de visualització aplicat també en la pantalla multimèdia central, se’t dibuixa un somriure d’orella a orella.

Llop i ovella, tot en un!

Si en aquestes sensacions visuals i auditives, li afegeixes la que resulta de la primera accelerada, que voleu que us diguem, 24 mil euros per un cotxe així es paguen amb molt de gust i es gaudeixen encara molt més. A més, no oblidem que aquest és un cotxe que en mode Normal o Eco, gasta com un encenedor i es condueix amb tanta comoditat com la que esperaríem en un cotxe urbà qualsevol.

La qüestió és que -ho hem de confessar-  com en aquests moments ja sabíem que havíem d’escurçar la prova, i tot i que encara estàvem per les vies de circumval·lació que voregen Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, vam optar per gaudir de l’estona que ens quedava conduint només en el mode N.

I és que mes enllà de les sensacions a l’accelerar, el so del cotxe tant al pitjar l’accelerador, com a l’aixecar el peu, creen addicció.

Quan un cotxe és prestacional a nivell de potència, els frens també han d’estar a l’altura. En el cas de l’i20 N també és així. Amb unes quantes frenades, algunes de molt forçades, vam tenir suficient per a comprovar la bona resposta del sistema. Frena amb fermesa i amb total estabilitat, una cosa de la qual també són responsables els pneumàtics que equipa de sèrie, uns Pirelli P Zero desenvolupats exclusivament per a Hyundai.

Ideal per cada dia

Encara que és cert que no va haver-hi ocasions de provar l’efectivitat real, la sensació que vam tenir amb la direcció o amb el comportament de les suspensions van ser bones. Destacar que en mode Normal el cotxe absorbeix molt bé les irregularitats del paviment, amb el que una vegada més, queda clar que l’i20 N és un cotxe dual perfecte: còmode en el dia a dia i divertit quan vols pilotar. N’hi ha prou amb seleccionar el mode idoni perquè el cotxe passi d’un extrem a l’altre.

El mateix podem dir del motor. Per sota de dos mil revolucions el motor rendeix i gasta -aparentment- com qualsevol utilitari convencional. Per sobre d’això, el consum podrà pujar bastant. Malauradament aquesta informació no vam tenir temps material de poder establir-la.

Segons la marca, el consum combinat és d’uns 7 litres als 100 i les emissions de 158 gr/km, sempre però, segons cicle WLTP.

En fi, que se’ns va acabar el temps, encara havíem de fer les fotos i havíem de tornar el cotxe. Ens tocava buscar una localització i completar el reportatge de fotos que veieu en aquest reportatge.

6 colors combinables

Abans d’acabar, comentar que respecte dels colors de carrosseria disponibles, hi ha 6 opcions diferents: Performance Blue (exclusiu per a aquesta versió), Intense Blue, Polar White -la que veieu en aquest reportatge, Sleek Silver, Brass i Phantom Black. També hi ha l’opció  del sostre en color negre a contrast.

I això és tot, si voleu saber-ne més, informeu-vos a Autocentre Principat, concessionari Hyundai per a Andorra. Els trobareu a Prat de la Creu, 51. Tel +376 809195.

———

Si voleu seguir altres novetats, accediu a la secció des del menú superior, o feu clic en aquest enllaç directe.