,

HYUNDAI NEXO: VAPOR D’AIGUA EN LLOC DE CO2

Avançament Hyundai Nexo i les tecnologies basades en l’hidrogen.

La despesa en benzina és un dels grans maldecaps de tots.  No ho és pel tema cost, que també, sinó pel tema mediambient i tot el que això està comportant. La veritat però és que més ràpidament del que imaginem, podría deixar de ser-ho. 

Introducció

Tecnologies com les elèctriques, les híbrides o les piles de combustible, com ara les d’hidrogen o fins i tot les d’aigua pura i dura, -com vàrem ensenyar-vos en l’article dels esportius Quant-  van agafant forma al mateix ritme que els combustibles fòssils en perden. 

Bé. Algunes més que d’altres, ja que malauradament “la pela és la pela” i aquest és un negoci massa important per alguns! Però aquestes són figues d’un altre paner.

Pas a pas

Sigui com sigui, de totes les alternatives que han sorgit, les basades en sistemes elèctrics i híbrids són les que més sonen. En tot cas, paral·lelament  n’hi ha d’altres que més discretament també esdevenen serioses candidates per convertir-se en un futur proper, en tecnologies populars. Una d’aquestes són les basades en piles de combustible a base d’hidrogen.

El primer

En aquest sentit, el Hyundai Nexo ha suposat un abans i un després pel que fa a la viabilitat de fer servir aquesta tecnologia basada en les piles d’hidrogen.  I és que l’éxit obtingut per aquest model avala el que aquí us estem dient. De fet ja se sabia, però com en tantes coses, fins que no hi ha clars exemples, com que sembla que “fa mandra” llançar-se a la piscina, quan la majoria s’ha llançat en una de diferent, entenguis la dels motors elèctrics i/o híbrids.

Aposta important

El cas és que per això mateix, aquest model és molt més que un nou model, és l’aposta dels de Hyundai per les piles de combustible d’hidrogen. És una gran porta oberta per facilitar que tothom, usuaris i fabricants, ens deixem de romanços i comencem a contemplar totes les vies possibles en les coses. En aquest cas, pel que fa a sistemes de prupulsió.

Tot avantatges

Aquesta tecnologia és relativament simple. Al barrejar-se amb oxigen, l’hidrogen genera importants quantitats d’energia que alimenten els motors elèctrics. A grans trets, és així de senzilla.

El més important però, és que com en el cas dels motors elèctrics, la pila d’hidrogen tampoc genera gasos nocius ni contaminants de cap tipus. A més, a diferència de les bateries dels sistemes elèctrics, a llarg termini tampoc implicaran tot el que les bateries suposen, reciclatge, contaminació, riscos de greus prejudicis derivats de l’alt voltatge..etc.. Les piles d’hidrogen no emeten res més que simple vapor d’aigua. 

Autonomia? També!

Per acabar de rematar-ho, les piles d’hidrogen no penalitzen en temes d’autonomia. Per exemple, en el cas del Nexo l’autonomia arriba gairebé als 800 quilòmetres (segons cicle NEDC), és a dir, uns 620 reals. Bastants més que els elèctrics veritat?

Per si no en teniu prou, dir-vos que aquest tipus de cotxes poden carregar el dipòsit en menys de 5 minuts.  Un altre gran avantatge respecte als elèctrics.

Inesgotable

Així doncs, ja veieu que en tots els aspectes, no solament és una tecnologia més neta, també és més rendible, pràctica i eficient.

És cert que l’hidrogen només es pot obtenir en base de refinar-lo a partir d’altres combustibles fòssils, però també es pot obtenir a partir de fonts d’energies renovables. En aquest cas les emissions del cotxe i del combustible seran zero.

Aconseguir aquests processos, ni és complicat ni és car, de manera que d’implantar-se, seria relativament ràpid i fàcil produir hidrogen net a gran escala.

Prestacional

Quant a dades de rendiment, dir-vos que el Hyundai Nexo proposa xifres molt interessants: 

1.- Potència de 163CV i 395Nm de parell motor. 

2.- Acceleració de 0 a 100 en 9,7 segons.

Si en aquestes xifres,  afegim el que us comentàvem abans sobre l’autonomia, que és d’uns 650km reals, i el temps de recarrega, que és d’uns 5 minuts, no queda lloc per a dubtes. La pila d’hidrogen és una tecnologia molt interessant.

Infraestructrures?

L’únic “problema” però no d’aquesta tecnologia, també de la resta, la trobem en les infraestructures, és a dir, en les estacions de recàrrega. A més, en el cas de la península,  que és per on tots nosaltres conduïm habitualment, encara està menys preparada al respecte.

I és que si avui dia la xarxa de carregadors elèctrics no està a l’altura, la d’estacions de càrrega d’hidrogen encara és pitjor. De fet gairebé ni existeix!  

De no ser per això, i també pel preu, que pel que ja se sap, picarà massa en comparació als cotxes tradicionals, -es parla de preus sobre els 60 mil euros- el Nexo de Hyundai seria una súper alternativa. 

Serà un dels models que donaran definitivament el tret de sortida perquè la resta de marques comencin a presentar models basats en l’hidrogen.

Petit esboç

El Nexo arribarà amb un complet paquet d’equipament, començant per la gran pantalla tàctil de 12,3 polzades.

Des d’aquesta pantalla, que presideix els quadres de comandament i el d’instruments, també és controla la majoria de paràmetres.

També compta amb els darrers sistemes d’assistència i seguretat, com els basats en la tecnologia de conducció autònoma.  Són similars als que ofereix similar Tesla o Mercedes-Benz entre altres. 

Altres ajudes a la conducció presents son:  assistent de manteniment de carril de sèrie, advertiment de col·lisió frontal, prevenció de xoc amb detecció de vianants, assistent de llums,  sistema de control de cansament del conductor i un d’avís preventiu de col·lisió per tràfic creuat.

Finalment apuntar que els dipòsits per l’hidrogen no requereixen gaire espai ( al menys comparat al que requereixen les bateries elèctriques). Per exemple, el Nexo anuncia una capacitat de maleter de 461 litres.

Quan ens confirmin des d’Autocentre Principat les dates de comercialització, preus finals i altres detalls rellevants, us ho farem saber “ipso facto”. Per suposat, també us farem un reportatge molt més al detall.

Font: Hyundai