,

Joan Vinyes – Jordi Mercader abandonen a Hongria quant eren líders

Joan Vinyes-Jordi Mercader (Suzuki Swift R4lly S) no van poder conservar fins al final l’excel·lent carrera que van protagonitzar en l’etapa inicial de l’edició 2021 del Ral·li d’Hongria.

Els de Suzuki Ibèrica es van situar en la primera plaça de la provisional del ral·li, però una sortida de pista en la sisena cronometrada va tenir conseqüències insalvables i no van poder continuar.

Així doncs el seu debut a Hongria va acabar-se abans d’hora, quelcom especialment dur doncs en el moment de l’incident anaven líders.

El ral·li va estar marcat per la intransigència dels organitzadors durant els reconeixements per agilitzar els horaris establerts, un fet que va contrastar amb els continus retards que es van produir des del moment que els pilots es van situar al volant del respectius cotxes.

Reconeixements maratonians

Les dues jornades de reconeixements en la zona nord de Nyiregyhaza, sobretot la del dijous (dia 21), van ser una veritable prova de resistència per als equips.

L’inici estava previst a les 7.00 hores, però molt abans d’això, un llarg enllaç de 90’ fins a la primera zona a reconèixer va provocar que a les 5.30del matí els pilots ja estiguessin al volant dels seus cotxes (de carrer) per descobrir les sorpreses que s’amagaven en uns trams cronometrats on totes les referències no eren massa positives.

Al cap de gairebé 20 hores d’activitat en aquest primer dia a Hongria, Vinyes ens comentava:

“No sabria com definir el recorregut d’aquest ral·li. Potser el podria catalogar com a estrany. M’havien avisat que les zones de terra eren habituals en els trams, però no m’imaginava que fossin tantes i tan llargues. No ho sé.. La sort és que sembla que no plourà, doncs en aquest tipus de traçat la pluja seria un malson”

Un altre detall que m’ha sorprès són els temps morts que a vegades hem tingut entre el reconeixement d’una especial i la següent. En una ocasió diversos equips que estàvem a la sortida hem demanat poder avançar l’inici del reconeixement i se’ns ha denegat. Al meu entendre, crec que els pilots locals o els que ja han disputat diverses vegades aquest ral·li, tenen un clar avantatge, tant per conèixer l’escenari, com per coneixer la manera d’actuar dels organitzadors2”

Ambient de tardor

Com va pronosticar en Joan  -o potser era un desig més que un pronòstic-  la pluja no va aparèixer cap dia. En concret, divendres (dia 22), durant la disputa del free-practice i la primera cronometrada, el cel va amenaçar pluja en alguns moments. Al final però, no va ploure.

Free-practice a mig fer

La “free practice” (dues passades per l’especial de gairebé 5 km en la zona Napkor), va tenir un desenllaç particular per als dos SWIFT de l’equip Suzuki.  I és que després d’una primera passada en la què van marcar els millors cronos de l’ERC2,  ja no van tornar a superar-lo. Per cert, en aquells moments ja va aparèixer la terra entre zones aparentment d’asfalt.

Vinyes ens va comentar per què no van fer un segon pas per l’especial de Napkor:

El temps material per poder realitzar les dues passades era molt just. Cal tenir en compte que hi havia 30’ d’enllaç entre l’assistència i l’especial, un temps que podia ser inclús més tenint en compte que per arribar a l’especial s’havia de creuar la localitat de Nyiregyhaza. El Swift va funcionar de manera impecable en el pas inicial i per tant vam optar per quedar-nos en l’assistència”

Espectacular començament, però..

En el pas pel primer bucle (3 especials cronometrades) tot es va desenvolupar amb normalitat. El Swift va funcionar sense problemes i això va quedar reflectit en els cronos.

Vinyes-Mercader van situar-se al capdavant de la provisional de la prova amb un avantatge considerable respecte de Pardo-Pérez, els seus companys d’equip, els quals s’havien vist perjudicats per una burxada.

En la segona passada per les mateixes especials el resultat va ser molt diferent. I és que en la sisena especial (segona passada per Fuzer-Abaujvari), es va produir l’incident que va obligar a abandonar al Suzuki#24.

Així ens ho va explicar en Joan:  “El Swift va marxar de manera inesperada i vam donar un toc amb un mur. A causa d’això es va trencar la suspensió posterior esquerra i ja no vam poder continuar. Va ser una pena, doncs estàvem en una situació molt còmoda en la classificació”

El podi final encara és viu!

El Ral·li Illes Canàries, última prova del calendari del Campionat d’Europa de Ral·lis (ERC), es disputarà el mes vinent  (dies 18, 19 i 20). Aquest ral·li és un vell conegut en el qual Vinyes-Mercader faran tot el possible per rescabalar-se de la mala sort d’Hongria, i aprofitar les opcions que puguin presentar-se per estar en el podi final de l’ERC2.

———

Per a més notícies en l’àmbit de l’esport internacional, feu clic en aquest enllaç directe o accediu des del menú superior del blog.

Info original: Fotoesport