,

Vinyes-Mercader es retroben amb la terra a l’Europeu de Ral·lis

La celebració de la 77a edició del Ral·li de Polònia va posar en marxa el Campionat d’Europa de Ral·lis 2021.

Joan Vinyes – Jordi Mercader van enfrontar-se per primer cop a l’exigent prova organitzada per l’Automòbil Club de Polònia amb l’objectiu posar al 100% les prestacions del Suzuki Swift R4lly S sobre terra. A més, per a la parella, la competició polonesa també ha significat el seu retrobament amb les pistes de terra, un element què en les últimes temporades no ha estat habitual en els seus calendaris.

La parella va completar el ral·li  -que era el seu principal objectiu-  en una meritòria 4a posició de la categoria ERC2, a 2’27”2 dels seus companys d’equip Javier Pardo-Adrian Pérez, els guanyadors.  El segon lloc del podi va ser per a l’equip rus format per Feofanov-Kokins (Suzuki Swift R4), mentre que la tercera plaça va recaure en els francesos Victor Cartier-Fabian Craen (Toyota Yaris).

Calor asfixiant

Encara que no sempre és fàcil, tret que parlis el polonès, alguns residents de la zona van comentar que no era normal que els termòmetres s’acostessin fins els 40º en aquesta època de l’any. I és que això va ser el que va passar durant les quatre jornades del ral·li. Precisament per això tots els equips van haver de fer mans i mànigues per aconseguir mantenir les mecàniques en el millor estat possible.

Jornades de reconeixement i TC

El punt de partida del ral·li va arribar dimecres 16 a la tarda, moment en el qual els equips van poder recollir la documentació per poder començar l’endemà fent les dues passades reglamentàries en les primeres especials.

Vinyes – Mercader van estar quasi 14 hores per poder dur a terme aquestes primeres notes (dijous dia 17). Durant el matí de divendres van acabar de reconèixer las resta d’especials i -almenys sobre el paper-  tot va quedar a punt per començar  la competició.

En el TC, a 3’’1 dels més ràpids

A la tarda del mateix divendres es va posar en marxa el cronòmetre. Els cronos del tram de qualificació (TC) tenien un efecte directe en la llista de sortida de l’endemà. Aquest TC va disputar-se a la zona de Talty, en una especial de gairebé 4 km.  El tàndem de l’equip Suzuki Ibèrica va marcar un crono de 1’57”7 que els va situar en la cinquena posició, entre els RC2, a 3”1 del Swift R4 de Feofanov-Kokins, els més ràpids.

Especial espectacle

Al final d’aquesta segona jornada va disputar-se una especial espectacle que, com acostuma a ser habitual en terres poloneses, va tenir lloc per parelles.

Les diferències no acostumen a provocar canvis significatius en la classificació del ral·li, però si hi ha alguna penalització sí que pot portar conseqüències inesperades.

En aquest sentit, Vinyes-Mercader van viure aquesta mala experiència. Així ho explicaven tot just després:

“Una lleugera distracció en la part final del recorregut ens ha suposat haver de començar el ral·li amb 1’ de penalització. A part d’aquest lapsus, crec que hem superat les dues jornades prèvies al ral·li, potser les més dures, prou bé.  Al marge d’això estem molt satisfets pel treball realitzat i tenim moltes ganes de veure com segueix evolucionant la prova. De moment l’experiència està sent brutal. Després de tants anys corrent estic aprenent molt”

Etapa 1: Progressió positiva

Des del mateix inici de la primera etapa es va poder veure que hi havia molta igualtat entre diversos equips de la categoria.

Vinyes- Mercader van estar entre els millors fins que van perdre 20” respecte dels més ràpids en la tercera especial de gairebé 30 km (el primer pas per Wieliczki). Aquest fet els va desplaçar bastant de les posicions de podi.

Un cop superades les vuit cronometrades inicials, Vinyes-Mercader es trobaven en  el Top5 de la categoria, a 2’14”2 dels líders (Pardo-Pérez). En aquells moments la parella tenia la mirada posada en el tercer lloc del calaix del podi.

En Joan comentava d’aquesta manera el desenllaç d’aquesta primera jornada a Polònia:

“És un ral·li espectacular. Potser ens ha costat una mica agafar el ritme, però al final hem fet cronos molt bons. Hem corregut molt intentant evitar ensurts,  encara que això aquí a Polònia és quasi impossible: hem tingut lleugeres sortides, perduda de potència del motor al final de la tercera especial.. Però bé, res de massa greu. Per tot plegat podem afirmar que el Swift s’ha comportat impecablement”

Etapa 2. Millora continua

L’actuació de Vinyes-Mercader va continuar millorant durant la segona jornada de competició.

El Swift R4lly S de l’equip Suzuki Ibèrica Motorsport va marcar els millors temps en 5 de les 6 especials de la jornada. Només se’ls va escapar el tram especial final que, per motius obvis, van disputar sense afrontar riscos.

Al final, Vinyes es mostrava molt satisfet d’haver pogut completar a un ritme excel·lent un dels ral·lis de terra amb més prestigi a nivell mundial.

Una vegada superat el primer repte de l’ERC 2021, l’equip ja comença a pensar en el següent apartat del calendari de la seva atapeïda temporada.

Si el Ral·li Polònia ha estat una prova molt exigent, les expectatives davant del Ral·li d’Itàlia van pel mateix camí. Aquest cop però, la prova es disputarà en asfalt.

En tot cas, sigui en terra o en asfalt, de motivació, ganes i il·lusió van ben carregats.

———

Per a més notícies sobre les actuacions dels pilots andorrans en l’àmbit de l’esport  a nivell internacional, feu clic en aquest enllaç.  També podeu accedir-hi des del menú superior del blog.

Info original/Fotos: Fotoesport