La importància de fer un bon manteniment de l’aire condicionat del cotxe

L’estiu i les altes temperatures ens fan estar molt pendents del sistema de l’aire condicionat i de la climatització del nostre vehicle, però moltes vegades fem tard i ens donem compte que no va com voldríem just quan més els necessitem. I és que encara que molta gent no ho sap, per assegurar el correcte funcionament de l’aire condicionat, cal fer revisions periòdiques en aquests sistemes abans que arribi l’estiu, si parlem de l’aire, o a la tardor, si parlem de la calefacció.

Donat que estem entrant en l’estiu i que justament acabem de passar uns dies de moltíssima calor, ens centrarem en els sistemes de l’aire condicionat i dels climatitzadors.

MÉS VAL PREVENIR, QUE CURAR!

A que en més d’una ocasió heu notat una olor desagradable al posar-lo en funcionament?

Potser noteu que ja no treu tant d’aire com l’estiu passat?

Us sembla que ja no refreda tant o que tarda molt a refredar?

Aqui us expliquem breument com és el funcionament del sistema de climatització i quines incidències són habituals si no el mantenim com cal.

PER QUÈ ÉS IMPORTANT EL MANTENIMENT?

Molta gent passa per alt cuidar-se del sistema d’aire condicionat o del climatitzador, com si no fos important o no s’espatllés mai. Normalment atenem altres sistemes i elements  que -a priori- creiem més indispensables, com ara els pneumàtics o tot el que fa referència al motor.

Doncs bé, fer un correcte manteniment del sistema de climatització del nostre vehicle no només en farà estar més a gust i evitar avaries inesperades, també suposarà un plus en la nostra seguretat al volant. I és que si l’interior d’un vehicle està massa calent, pot provocar-nos  somnolència, posant en greu risc la nostra vida, la de la resta dels ocupants i la de les persones de la via pública. 

Com a dada, dir-vos que la temperatura ideal per conduir, ha d’estar entre els 21 i els 23 graus.

Per assegurar-nos que cada estiu tot funcioni com ha de fer-ho, és important fer una revisió de l’aire condicionat cada any, normalment abans de l’estiu, ja que després de la canya de l’hivern i amb la caloreta a tocar, serà el millor moment.

ELEMENTS QUE CAL REVISAR

  • Filtre de l’habitacle: Protegeix l’interior del vehicle del pol·len, dels àcars de la pols, dels fongs i de qualsevol partícula contaminant, així com dels bacteris que hi hagi en suspensió. Cal renovar-lo periòdicament!
  • Compressor: La funció del compressor és comprimir el gas i moure’l pel circuit perquè el sistema funcioni correctament.
  • Filtre deshidratant: Filtra les impureses i protegeix el compressor.
  • Condensador: Refreda el gas i permet la seva transformació en estat líquid.
  • Evaporador: Evapora l’aire i elimina la humitat.
  • Vàlvula d’expansió: Permet el pas del fluid per generar fred.

A que no us imaginaveu que haguessin tants elements?

COM SABER QUE PASSA QUELCOM ANORMAL?

L’aire condicionat dels vehicles necessita un gas específic. Aquest gas passa per un circuit tancat, però amb l’ús, conforme va circulant es va perdent a poc a poc.

Segons les estadístiques, anualment s’estima que el circuit de l’aire condicionat pot perdre fins a un 20% del gas. Per tant, almenys cada dos anys, haurien de recarregar el sistema.

Un consell molt important a tenir en compte té a veure amb no descuidar el sistema a l’hivern, doncs és quan no el farem servir i és quan precisament ens oblidem d’ell. Per això, quan arribi el fred, de tant en tant hauríem d’encendre l’aire condicionat una estona. Per exemple, podem establir aquesta rutina quan haguem de desentelar els vidres. Al fer-lo anar de tant en tant, evitarem que el circuit s’obstrueixi i deixi de funcionar correctament quan el connectem a l’estiu.

A l’hora de recarregar el gas s’ha de tenir en compte de quin model de vehicle es tracta, doncs la quantitat de refrigerant i d’oli pot variar segons el tipus de cotxe. Óbviament, els productes que s’ha d’utiltzar han d’estar totalment adaptats a la normativa vigent.

Existeixen un altre parell d’elements que hem de revisar: Per norma general, cal  canviar el filtre de l’aire una vegada a l’any, o si més no, cada 10.000 km. El filtre deshidratant però, sol funcionar bé fins a 5 anys.

COM DETECTAR QUE L’AIRE CONDICIONAT NO FUNCIONA BÉ?

  1. L’aire fa mala olor. Si en encendre’l notem mala olor, vol dir que els conductes estan bruts i cal fer una desinfecció urgentment: mala olor = bacteris, àcars…
  2. El sistema fa un soroll estrany. Si l’aire no refreda adeqüadament i notem sorolls en la zona del motor, probablement caldrà substituir el compressor.
  3. Surt poc aire. Això sol passar quan el filtre no està net i està obstruït.
  4. L’aire no refreda. Això és un senyal que ens alerta o d’una avaria, o de que cal recarregar el gas, que és el més habitual.
  5. El circuit perd gas. Si és una petita fuita, ho resoldrem amb una petita reparació i recarregant el gas. Però si parlem d’una avaria més important, haurem de substituir la peça afectada.
  6. Fa olor a humitat. Normalment això vol dir que el filtre deshidratant no està en bones condicions. Cal canviar-lo a la major brevetat possible.

Si tenim en compte tot això, més allò de “més val prevenir que curar” sobretot quan parlem d’un sistema que al final, ni és feixuc ni car de mantenir, està clar que tant pel nostre benester, com per la salut de la nostra butxaca, val la pena que a partir d’ara li donem una mica més d’importància, fent aquest petit control anual al sistema de l’aire condicional, clima i calefacció, doncs tot i que en aquest article ens hem centrat en el sistema de cara a l’estiu, a l’hivern i més a Andorra, també voldrem tenir la calefacció en perfectes condicions. O no?

Taller Dinàmic

A Taller Dinàmic, més enllà de ser un taller de reparació multimarca, tant de cotxes com de motos, són especialistes en tot el que fa referència als sistemes d’aire condicionat i de calefacció de vehicles, de fet, és la seva gran especialitat des de fa vàries dècades.

Per això, si no sabeu on anar i voleu fer un control d’estat d’aquests sistemes, o si teniu algun dels problemes que acabem de comentar, contacteu-los, segur que us ho solucionaran ràpidament.

Taller Dinàmic  es troba al carrer Prada Moles 6, d’Andorra la Vella. Tel. +376 824851

———

Si voleu accedir a d’altres reportatges, podeu fer-ho des de l’apartat que trobareu al menú superior del blog, o directament des d’aquest enllaç.