,

LAMBORGHINI HURACAN EVO: EL RELLEU DE L’LP-610-4

Lamborghini ha presentat recentment les versions ‘Evo RWD’ i ‘Evo’ de l’Huracán. Substitueixen els LP-580-2 i LP-610-4 respectivament.

Dels dos, en aquesta entrada ens centrarem en l’Huracan Evo, per allò de ser, dels dos, el més prestacional, que no vol dir necessàriament el més divertit. Prometem però, no oblidar-nos de parlar de l’Evo RWD.

4 rodes direccionals

Una de les novetats més importants de l’Huracán Evo la trobem en la direcció, que ara també actua en les rodes posteriors. Per tant, s’ha millorat substancialment l’estabilitat i el control a alta velocitat.  Aquest fet, juntament a la transmissió integral amb diferencial autoblocant mecànic posterior (controlada electrònicament),  fan que de les dues noves entregues, aquesta sigui, com dir-ho, “la més fàcil” de conduir ? 

L’V10 5.2 conegut

El nou V10 de tracció integral dels italians munta el bloc de 5,2 litres ja conegut de la marca. Això sí, amb 640 CV de potència a 8.000 rpm i 600 Nm de par a 6.500 voltes. Per tant, prestacionalment només s’alinea amb l’Huracán Performante.

Amb un pes de 1.422 kg, la velocitat màxima de l’Huracán Evo supera els 325 km/h i només necessita 2,9 segons per pujar de 0 a 100. Per arribar als 200 en tarda 9.

El consum combinat segons Lamborghini està xifrat en 13,7 litres. En conseqüència i donades les prestacions, no es tracta d’un consum desorbitat.

Radical, però “fàcil”

Abans de res, aclarim que quan diem “fàcil”, ho diem per remarcar el caràcter i les prestacions que ofereix aquesta màquina des de l’óptica del constructor, que en aquest cas ha dissenyat aquesta unitat per conduir-la -com diuen ells- a diari. Per tant, és evident que tot i que la prioritat era que fos molt prestacional, també havia de ser un cotxe confortable,  controlable i molt correctiu a nivell de conducció.

Dinàmica de conducció

Tots els sistemes que controlen la dinàmica de conducció han estat actualitzats.  També s’han introduït noves tecnologies per garantir que l’Huracán Evo aconsegueixi les màximes prestacions possibles, mantenint aquest comportament “correctiu”.

L’LPI o «Lamborghini Piattaforma Inerziale» proporciona en temps real una descripció exacta del comportament de l’automòbil. La dinàmica vertical del cotxe es gestiona mitjançant les suspensions. La dinàmica lateral la controla un sistema de direcció que implica les quatre rodes per mitjà del «Lamborghini Dynamic Steering» i del «Lamborghini All-Wheel Steering», amb l’ajuda constant del repartiment de par entre els dos eixos segons cada situació.

LDVI: controlador global

Tots aquests sistemes els coordina un controlador integral general del cotxe. És l’anomenat «LDVI» (Lamborghini Dinamica Veicolo Integrata), un sistema capaç d’interpretar les intencions del pilot i transformar-les en reaccions precises del cotxe en qüestió de segons.

Aquesta nova tecnologia fa que l’emoció al conduir l’Huracán Evo es converteix en una nova experiència al volant.

Alumini i fibra de carboni

El xassís de l’Huracán Evo està construït bàsicament a base d’alumini lleuger i fibra de carboni, mentre que la carrosseria combina l’alumini i la resina termoplàstica. Gràcies en això, el pes total en buit del conjunt és de 1.422 kg, el que dóna com resultat una excel·lent relació pes-potència de 2,22 kg / CV.

Amb una distribució de pesos del 43%  al davant i del 57 al darrere, l’Huracán Evo s’assenta sobre una suspensió de doble forquilla amb quadrilàters superposats i amortidors magnetorreològics.  

Pels qui no coneixeu que són els amortidors magnetorreològics, farem un incís i ho explicarem tot seguit.

Amortidors magnetorreològics

Primer cal saber que són els fluids reològics. Són fluids en els quals s’inclouen partícules magnetitzables que suspeses en un líquid -com ara el fluid dels amortidors- modifiquen la seva densitat en funció d’un camp magnètic.

Aquests fluids incrementen la reorganització de les partícules d’acer a mesura que s’incrementa la intensitat del camp magnètic. Al seu torn, aquesta reorganització incrementa la densitat del fluid.

Dit això. Els amortidors magnetorreològics utilitzen les propietats d’aquests fluids per respondre a les vibracions i oscil·lacions del cotxe en funció de la seva intensitat. Aquests amortidors integren una bobina magnètica i un pistó amb canalitzacions per les què passa el fluid.

La càrrega hidràulica es generarà en funció de la resistència que ofereix el fluid al passar per les canalitzacions del pistó, doncs serà més o menys dens segons la informació que rebi de les rodes i de l’estat del terreny pel que circulin.

Direcció i canvi

L’Huracán Evo RWD equipa un sistema de direcció assistida electromecànica (EPS) amb el sistema de resposta ‘Lamborghini All-Wheel Steering’ (LAWS)

En quant a la caixa del canvi, va associat a un caixa de doble embragatge LDF (Lamborghini Doble Fricció) de set relacions.

Calçat a l’alçada

El calçat de l’Evo RWD el formen unes llandes GIANO de 20 polzades fetes a partir d’una al·leació d’alumini de fundició. Els pneumàtics que les vesteixen son de 245 mm al davant i de 305 al darrere.

En quant a frens, munta un frens carbono-ceràmics amb pinces fixes monobloc d’alumini de 6 pistons al davant i de 4 pistons al darrere.

Els discs de fre són carbono-ceràmics ventilats i perforats. Al davant son 380 mm de diàmetre i 38 mm de gruix i al darrere de 356 i 32mm.

Disseny i aerodinàmica van de la mà

Com a tot Lamborghini, l’Huracán Evo RWD destaca per la seva imatge irreverent i  descaradament temptadora. De fet és aquí on trobem l’origen i el per què d’aquesta nova entrega. Destaquen elements on el disseny i l’aerodinàmica resultant comparteixen a parts igual el protagonisme: el nou splitter davanter amb aleró integrat, les aletes verticals, les entrades d’aire frontals, els baixos amb deflectors aerodinàmics i l’aleró amb canals segmentats de la part posterior s’encarreguen de la major part de l’aerodinàmica.

L’splitter davanter facilita un pas doble de l’aire pels baixos, Permeten que els nous deflectors obtinguin molta més càrrega aerodinàmica, de fet és cinc vegades més gran que la de l’anterior Huracán. Gràcies en això l’Huracán Evo està literalment encolat a l’asfalt en tot moment. L’aleró posterior completa el gruix de les necessitats aerodinàmiques en canalitzar l’aire del quart posterior.

Nova interfície de 8,4’’

Un cop a la cabina, la pantalla tàctil HMI de 8,4’’ de la consola central és l’element que predomina de tot l’entorn.

Es tracta d’una nova i espectacular interfície, resultat de l’evolució natural i tecnològica dels nous temps que han donat lloc en aquest nou sistema de control global del cotxe.

I és que definitivament els clàssics botons de la consola central desapareixen del tot per donar pas en aquesta pantalla capacitiva multitáctil.

Amb un simple toc és controlen totes les opcions dinàmiques de conducció, es fan anar les funcions d’entreteniment, es rep informació en temps real sobre el trànsit o s’adaptem paràmetres com ara la il·luminació de l’habitacle.

En conseqüència estem davant d’una connectivitat súper avançada a la què hem de sumar una nova telemetria amb dues càmeres per millorar les capacitats de conducció.

Ad Personam

Com sempre -això no és nou-  la marca ofereix un munt d’opcions per personalitzar al gust de cada comprador la seva unitat. Això es fa per mitjà del programa d’atenció personal ‘Ad Personam‘. 

Tots els equipaments opcionals per personalitzar cada cotxe penjen d’aquest programa: el color exterior i interior, el de les costures, els materials de la cabina o fins i tot el color de les pinces de fre. Tot plegat està disponible en moltes combinacions. Per tant l’Ad Personam permet que cada propietari acabi tenint una unitat única.

Si voleu més informació o accedir amb garanties d’èxit en alguna unitat d’aquesta nova fornada dels de Lamborghini, podeu adreçar-vos a Kars Automòbils, centre especialista en esportius d’alt rendiment. Tel. +376 800100

Els trobareu pràcticament enfront del pavellò del Bàsquet Club Andorra, entre Baixada del Molí i Prada Motxila.

Si voleu acedir a d’altres novetats premium podeu fer-ho des del menú superior o directament des d’aquest enllaç.

Fotos: Lamborghini