,

LAND ROVER DEFENDER: AVENTURER I URBANITA

Si en el cas dels Estats Units el Wrangler ocupa un lloc especial en el món dels 4×4, al vell continent el Land Rover Defender ha estat i tornarà a ser una de les referències indiscutibles del segment dels tot terreny.  I és que el icònic model que l’any 2015 anunciava la seva sortida del mercat, tornarà de nou en uns mesos!

El retorn

A més, si el fet de recuperar un model tan benvolgut és motiu d’alegria per a tants incondicionals, fer-ho enfundat en aquest nou vestit de SUV modern tan prestacional l’ha desbordat en una catarata d’elogis de tota mena.

Tot plegat fa intuir que malgrat venir marcat per un lineal de preus considerable, el nou Defender triomfarà i molt.

Per molt SUV que sigui ara, segueix prometent aptituds 4×4 que no faran altra cosa que deixar el pavelló tan alt com el van deixar el seus antecessors, això sí, com a bon SUV que és, arriba millorant tot el referent a noves tecnologies, rendiment, eficiència, connectivitat i seguretat.

Dues versions

El nou lliurament arribarà en dues versions: Defender 90 de tres portes (4,32 metres de llarg) i Defender 110 de 5 portes (4,76 metres de llargada).

100% Defender

Gràcies al disseny de la carrosseria, el nou Land Rover Defender continua emfatitzant els mateixos senyals d’identitat que els models que han desfilat amb aquesta nomenclatura al llarg dels seus quasi 70 anys d’existència. I és que entre els molts trets d’identitat que el feien inconfusible, alguns com el frontal o els portons amb la roda de recanvi penjada, continuaran presents. En aquest sentit, i perquè no ens feu responsables de no poder tancar-lo el garatge, apuntar que la característica roda ancorada al darrere afegeix 26 cm a la longitud total del vehicle abans comentada. Tingueu-ho en compte a l’hora de mesurar la llargada total!

L’origen d’aquesta nova interpretació del model més 4×4 dels britànics a nascut a partir dels trets del Land Rover DC100, un prototip presentat l’any 2011.

El para-xocs és un dels elements característics que arriben a partir d’aquest proto, com també ho són les petites voladisses, els laterals amb les finestres de tamany contingut i les aletes. Tot això en conjunt completa aquest disseny tan atractiu.

En tot cas, el més màgic és que tal com podeu veure en les imatges, estem davant un model que tot i guardar el magnetisme del model de sempre, és completament nou, molt modern, actual i molt, molt suggeridor.

Un 4×4 urbanita

Com passa de ser un 4×4 per sumar-se a la tendència SUV, és a dir, per fer molt més que sortides per pistes rurals, el nou Defender proposa nivells de confort, assistència i de protecció molt interessants. Gràcies en això, poder lluir-lo amb total comoditat a diari, tant temps com requereix qualsevol cotxe d’ús quotidià, no serà un problema, tot el contrari.

Destacar que si malgrat tot, el que voleu és portar-lo al límit per camins i pistes, la carrosseria s’ofereix amb una pel·lícula de protecció a base poliuretà que serveix per a protegir-la de ratllades. Aquest film de protecció es pot eliminar fàcilment.

Eficient per pista

I és que ja que esmentem les sortides 4×4, hem de destacar que les capacitats off-road continuen sent excel·lents. Per exemple, el recorregut de les suspensions és de 50 cm, molt propera a la dels últims Defender. Els 22 cm d’altura de la carrosseria respecte del sòl (30 centímetres si incloguéssim suspensió pneumàtica), més les mesures abans esmentades, garanteixen unes cotes ideals per a un ús tot terreny agressiu.

A més, les cotes d’atac, sortida i ventral del Defender 110 són de 30,1, 37,7 i 22 respectivament, arribant a 38, 40 i 28 en la posició tot terreny amb suspensió pneumàtica. Amb la mateixa configuració, les millors cotes possibles del model curt són de 38, 40 i 31, i de 31, 38 i 25 amb molles helicoïdals.

També la seva profunditat de vadeig és similar a la dels models precedents, arribant fins a 90 cm (85 amb molles d’acer) Això sí, ara -coses de la tecnologia- ho podrem monitoritzar des de la pantalla central.

El Defender inclou també un programa «Wade Terrain Response» un sistema de control dels programes de conducció destinat a afrontar els passos d’aigua.
Aquest sistema suavitza automàticament la resposta de l’accelerador, defineix les opcions de la calefacció i la ventilació perquè l’aire circuli, controla el bloqueig de la transmissió i col·loca en la posició més elevada les suspensions.

Sistemes i assistents

Mes enllà dels registres, la nova generació Defender incorpora l’últim en sistemes, molts d’ells impensables anys enrere.

Per exemple: inclou assistents de confort en ruta com el «Drive Assist Pack» amb control de velocitat de creuer adaptatiu i avís de col·lisió posterior monitoritzat.  Aquest sistema activa els llums d’emergència si hi ha risc d’impacte amb els vehicles que estan pel darrere.

L’assistent d’avís presencial de vehicles en l’angle mort, el monitor de marxa enrere, o el detector de sortida lliure d’obstacles, són altres sistemes que incorpora la nova generació Defender de Land Rover.

Altres tecnologies disponibles són la frenada d’emergència, l’assistent de permanència en el carril, el sistema de reconeixement dels senyals de trànsit, el sistema de sortida segura, el limitador de velocitat, el sistema d’alerta per distracció del conductor o els sensors d’aparcament davanters i posteriors.

Ah, l’ABS inclou ESP!

Interiors a l’altura

L’interior, també fidel als Defender que tots recordem.  Són minimalistes i molt funcionals, però al mateix temps desborden elegància. I és que la nova entrega arriba tant amb d’estil sobri d’un 4×4, com amb les pinzellades necessàries d’un modern SUV urbanita, quelcom que els models precedents no contemplaven.

SUV musculós

Els nous Defender han substituït els cargols i reblons de la seva estructura per noves carrosseries autoportantes construides sobretot a base d’alumini.
En tot cas, tot i ser d’alumini el seu pes és considerable: 2.065 quilos per al 90 i 2.261 per al 110.

Un gran avantatge de ser un SUV fibrat està en la seva capacitat de remolc. Pot dominar amb soltesa fins a 3.500 quilos. A més, amb «l’Advanced Tow Assist» un assistent controlable des d’una roda de la consola central, es pot maniobrar fàcilment marxa enrere.

Amb dues files de seients, la capacitat del maleter del cinc portes (110) és de 646 litres, 464 si portem tres files. Ara bé si pleguem les files de seients la capacitat puja exponencialment fins els 2.380 litres de capacitat, (2.233 en la versió de set places).

Nou xassís

El xassís presenta una rigidesa de carrosseria tres vegades superior a la de la darrera entrega. Això és possible gràcies al concepte de construcció monobloc «D7x» equipada amb suspensions independents en tots dos eixos.

La posterior l’han evolucionat els de Jaguar i pot portar molles helicoïdals o pneumàtiques, en aquest cas amb amortidors d’ajustament variable.

La tracció a les quatre rodes ofereix la possibilitat de bloquejar el diferencial central i del darrere des de la pantalla del quadre de comandament.

El canvi és per a tota la gamma un auto-seqüencial ZF amb 8 velocitats, més la caixa reductora.

En tots els casos, siguin les llandes de 18, 19, 20 o 22 polzades, el diàmetre de les rodes és sempre 81,5 cm. Això implica un ventall de mesures dels pneumàtics que pot ser de 255/70 R18 i de 275/45 R22.

Quatre motors

La plataforma D7x que hem comentat permet l’ús de motors de quatre i sis cilindres. Més endavant s’incorporarà una versió electrificada així com un híbrid endollable. En principi arribaran al llarg del pròxim 2020.

Tots els motors estan sobrealimentats amb turbo. Els dos dièsel corresponen a motors de dos litres de la família «Ingenium», sent el primer de nova factura. Les seves potències són de 200 i 240 CV.

En gasolina parlem d’un dos litres i 300 CV i d’un tres litres de 400 CV. Aquest últim aconsegueix els 208 km/h i accelera de 0 a 100 km/h en 6 segons.

Respecte de temes de consum, lògicament són els dos motors dièsel els que ofereixen xifres més baixes. En aquest sentit parlem de 7,5 litres als 100 quilòmetres (NEDC) en totes dues versions per igual.

Electrònica superior

L’electrònica és un altre punt fort excel·lent. En aquest sentit el nou Defender incorpora fins a 85 centraletes. La seva xarxa interna està preparada per ser compatible amb la xarxa 5G.  Gràcies en això, una vegada estigui operativa podrà rebre actualitzacions en qualsevol moment sense necessitat de cap assistència externa.
Tant és així que podrà avisar al propietari de qualsevol problema, anticipar-los o fins i tot resoldre’ls automàticament.

Gràcies al paquet «Online Pack, els usuaris poden comptar amb connexió a internet permanent. Amb el paquet «Wi-Fi On Board» es pot donar accés de Wifi a tots els passatgers.

Respecte al sistema d’entreteniment i informació, el Defender presenta el «Pivi Pro». Consta d’una pantalla tàctil situada en el centre del quadre de comandament. És compatible amb Android Auto i Apple CarPlay. També inclou un sistema de recàrrega sense fils per a telèfons mòbils , cinc ports USB, sis de 12 volts, un de 230 i Bluetooth.

Entre les ajudes a la conducció disponibles per al conductor hi ha sistemes de gran èxit en models recents. Exemple d’això són les càmeres perifèriques 3D que mostren tot el perímetre al voltant del cotxe. També el «ClearSight Ground View» que fa “transparent”  la part frontal del capó per deixar veure el que hi ha just davant del radiador del cotxe, o el «ClearSight Rear View» que converteix el retrovisor en una pantalla que retransmet les imatges de la càmera posterior.

Personalització i equipament

La personalització dels Land Rover Defender segueix donant la possibilitat de triar entre els habituals nivells d’equipament: First Edition (limitada), S, ES, HSE i X.

També hi haurà quatre paquets d’accessoris més, més una llarga llista d’accessoris que podran adquirir-se individualment. Entre aquests, per destacar-ne algún, citarem els diferents portaequipatges exteriors, els graons d’accés, una escala desplegable de sostre o els tubs laterals per protegir els estreps.

Paquets opcionals

Els paquets disponibles seran: «Explorer Pack», que inclou un suport de sostre per a 26 kg, un portaequipatges extern, faldons, funda per a la roda de recanvi i protectors per als passos de roda.
El paquet «Adventure Pack» compta amb sistema de rentat amb dipòsit d’aigua de 6,5 litres, compressor d’aire, portaequipatge, faldons, funda de roda i protector per a l’estrep posterior. El «Country Pack» inclou protectors per els passos de roda i estrep, sistema de rentat i separador per l’espai de càrrega. Finalment hi ha el paquet «Urban Pack». Inclou, entre d’altres, protector del darrere i funda, protector inferior per el para-cops davanter i pedals de metall.

Rang de preus

Els preus, tenint en compte que encara podrien variar d’aquí al lliurament definitiu, partiran des d’uns 54 mil euros de l’acabat «Standart» amb el motor dièsel de 200 CV, fins els més de 100 mil de l’acabat «X» de gasolina i 400 CV. Això sí,  entre totes les versions els preus cobriran esglaonadament aquest rang entre els 54 i els més de 100 mil euros.

De moment, hi ha prevista l’arribada del Defender 110. Si tot va be podria arribar entre gener i febrer. Cap a la primavera serà el torn del model curt, el Defender 90.

Comandes obertes

A Cars Pyrénées, concessionari oficial Land Rover al país, ja disposen de tota la informació. També accepten pre-reserves i comandes en ferm.

En aquest sentit, si us acosteu al concesionari us informaran amb més precisió de tot el que aquí us hem avançat. També podreu saber els terminis previstos fins a la seva recepció, els extres disponibles i qualsevol altre dubte que pugueu tenir.

Recordeu que Cars Pyrénées es troba en la seu central d’automòbils de Grup Pyrénées Automoció. Concretament els trobareu a Prat de la Tresa s/n. baixant cap a Sant Julià de Lòria. tel +376 880780

 

Fotos: media.landrover.com