L’AUTOMOBILE BARCELONA APROPA EL FUTUR DE LA MOBILITAT

A principis del mes passat vam visitar una nova edició, enguany centenària, del Saló de l’Automòbil de Barcelona, des de fa unes edicions rebatejat com l’Automobile Barcelona.

Com és de llei, i més enllà de la importància afegida que implicava el fet que complís 100 anys, la cita automobilística més important de la ciutat comptal va centrar-se novament en les tecnologies que caminen envers d’una mobilitat més ecològica.

El futur ja és aquí

Ens centrarem doncs en això i farem un repàs de les principals novetats que vàrem poder conèixer. I és que més que mai, cal convèncer la gent que la direcció cap a on va el futur de l’automòbil no és fruit d’un caprici evolutiu, o d’una tendència tecnològica gratuïta. Neix fruit d’una necessitat global, i cal que ens hi posem amb determinació, doncs ens estem jugant molt, tot de fet!

Tot i l’empenta que va donar el salò de Barcelona a les noves tecnologies, i del fet que indubtablement hi havia molts més models que mai exposats, encara sembla que la indústria i els governs no s’estigui aplicant tot el que haurien. Al menys, jo ho crec així.

Per a tots els gustos

Per tal que traieu les vostres pròpies conclusions, tot seguit us mostrarem quines van ser les propostes que vam poder conèixer. Quins són els models i amb ells, quines són les marques que aposten fort per les energies alternatives respecte dels motors de combustió.

N’hi havia de gairebé tots els fabricants. Com en tot però, n’hi ha que destaquen molt més que les altres, no tan sols a nivell de desenvolupament, també a nivell d’implantació definitiva a curt termini, doncs en aquesta fira, a més de mostrar models, les marques desvetllaven les seves intencions de cara als propers anys.

VAG: La carpa dels somnis

VAG, el grup Volkswagen va enlluernar tothom  en emplaçar tota la seva graella de marques en la carpa on habitualment hi ha l’estand de SEAT.

Si volien impactar, donem fe que van aconseguir-ho. Us deixem un vídeo de tot el que hi havia concentrat en aquest espai tan impactant.

Hi havia de tot, des del Minimó de SEAT, un petit utilitari urbà, als imponents Lamborghini Urus, Bentley Continental GTC o el nou Mision de Porsche, l’elèctric esportiu dels d’Stuttgart . Sense oblidar-nos de la furgo elèctrica  -hagués matat per endur-me-la-  dels de Volkswagen.  Resumint, que tot era espectacular!

Skoda presentava els protos Vision RS i Vision X.

Els de SEAT també van aprofitar la fita barcelonina per donar a conèixer tota la seva nova artilleria,  així com alguns models de futur. El Cupra Formentor, el Tàrraco o el Minimó abans esmentat, mostraven el camí que seguiran els de Martorell. 

Audi mostrava l’e-tron i el Q4 e-tron, els seus elèctrics.

Porsche l’esperat Mission E Cross Turisme i els de Volkswagen, els també elèctrics I.D. Buzz i I.D. Crozz. 

Per quedar-s’hi a viure!

Alfa Romeo

D’Alfa Romeo destacarem un model molt concret, el Tonale Concept. 

Aquest model conceptual és un vistós, elegant i modern SUV híbrid endollable. De fet, a grans trets, és molt proper en disseny a models existents en l’actualitat, al menys pel que fa a les línies mestres que dibuixen la seva carrosseria.

Anticipa però, com serà el disseny global de les properes creacions del fabricant italià, especialment per molts detalls.

BMW

El primer que cal esmentar dels de BMW és que aquesta és una de les marques que portà ja molt de camí recorregut envers els sistemes alternatius de propulsió.

A Barcelona vam poder veure que compten amb solucions aplicades en la gran majoria dels seus models, amb opcions a tots nivells, inclosos els Mini.

Tot i el protagonisme que van copçar els nous BMW X7 i Z4, el primer com a gran SUV i el segon com a Roadster Cabriolet, -permeteu-nos aquest petit incís- el Sèrie 7 híbrid endollable va ser l’abanderat de l’estand en matèria de tecnologia híbrida. Els de BMW disposen de models elèctrics purs, però la seva aposta, mesurada, segueix sent molt realista, apostant pels sistemes mixtes.

Honda

Honda: els híbrids, tot i que indubtablement l’NSX ca ser una de les grans estrelles,    omplien l’estand de la marca japonesa. I és que havent una unitat de l’esperat NSX eran inevitable que aquest fos el gran protagonista.

Sigui com sigui, el cert és que la majoria de models de tipus SUV, que són els que més vendes estan experimentant, arriben ja amb tecnologia híbrida. El tema de l’electrificació pura, queda encara una mica lluny per els d’Honda.

Hyundai

El camí que van començar els de Hyundai amb les diferents entregues híbrides i elèctriques pures, com és el cas del Kona, era l’avantsala d’una estratègia amb molta pista pel davant. Prova d’això la vam veure a Barcelona, on l’espai de la marca coreana lluïa la representació més nombrosa i variada de tot l’Automobile Varcelona pel que fa a opcions de mobilitat del futur i en quasi totes les alternatives possibles.

Un vehicle híbrid de 48V, un híbrid tradicional, un d’endollable, un elèctric pur i fins a una unitat del Hyundai Nexo, un dels pocs models dotat de tecnologia basada en l’hidrogen. En veure’l i comprovar els avantatges que aporta, no podem evitar preguntar-nos per què no hi ha més opcions basades en aquesta tecnologia? Millor no preguntar-s’ho, que rabiaren en veure quina és la crua realitat!

Jaguar-Land Rover

Pel que fa a Jaguar-Land Rover, dir-vos que pel que a noves tecnologies, el grup britànic aposta per aplicar-les -de moment- als SUV’s. De fet a Barcelona van desembarcar només amb les seus totcamins. El I-Pace no és precisament nou, però sí segueix sent la direcció que seguirà la marca per oferir algún model més amb aquesta tecnologia, així com híbrids en els models de més tonatge. De moment però, poc han avançat a curt termini i el que coneixem, segueix sent el que hi ha disponible.

Lexus

Lexus, la marca de luxe de Toyota i la pionera en motors híbrids, que va començar quan quasi ni s’en parlava, va portar al Saló tota la seva gamma híbrida. Per allò de ser el més recent, destacava especialment l’UX 250h.

En tot cas, poc hi ha a dir d’aquesta prestigiosa marca que no sigui de domini pùblic. No solament son pioners en matèria de mobilitat híbrida. Els seus automòbils gaudeixen d’uns estàndarts brutals. Recordem que Lexus i Toyota encapçalen la llista de marques a nivell fiabilitat i zero entrades a taller imprevistes

KIA

La marca dels 7 anys de garantia -es diu ràpid- sí que treballa de valent envers les noves tecnologies.  Els de Kia van presentar a l’Automobile Barcelona l’actualització estètica del Niro i la seva nova versió -la segona- de l’acabat híbrid endollable. Recordem que també hi ha una d’elèctrica 100% amb una autonomia de 455 quilòmetres.

Mercedes-Benz

La principal novetat del fabricant alemany en materia de flexibilitat mediambiental era l’EQC, el seu primer SUV 100% elèctric. Com tot el que presenta la marca de l’estrella, l’EQC és verdaderament espectacular.

Mitsubishi

El model més destacable de l’espai de la marca japonesa és novament el seu SUV súper vendes. L’Outlander PHEV, el SUV híbrid endollable més venut al nostre mercat arriba renovat i promet seguir sent un súper vendes. Caldrà veure si pot escombrar de nou la competència cada any creixent.

Nissan

Dels japonesos destaca i molt el LEAF. A Barcelona desembarcava amb la seva segona generació.

El model compacte de la marca, 100% elèctric, segueix liderant els rànkings com el model que més vendes a nivell mundial té. També destaca per ser des del seu primer llançament, un dels models amb més autonomia. I és que l’autonomia del Leaf. -creixent aquest 2019 substancialment-  és un altre dels seus punts més forts des que va aparèixer.

El seu estand exterior, -on es podia sol·licitar provar els cotxes- va estar quasi més concorregut que el de l’interior. I és que amb el de Tesla, va ser dels que més proves va viure, destacant d’entre tots els models, les del Leaf.

Renault

Com a model elèctric,  el ZOE segueix sent l’estrella dominant dins del sector dels utilitaris elèctrics petits. Ara bé, per impressionant, hem de destacar el concepte de taxi del futur «EZ-GO», un vehicle elèctric, autònom i pensat per a un ús compartit en les ciutats. Espectacular! El més futurista de tot el saló.

Subaru

La principal aposta dels de Subaru pel que fa a la mobilitat ecològica, la representava una versió del Subaru Forester. En la que serà la seva cinquena generació disposarà per primer cop d’una mecànica híbrida. 

Al seu costat, no menys important, hi havia també un Outback Eco Bi Fuel. De fet, aquest estand va ser dels que més conferències van donar respecte del camí que estan seguint envers un futur on la gamma serà 100% flexible.

Tesla

Com en el cas de Lexus, poc cal dir de Tesla si es tracta de vehicles mediambientalment tolerants. Està imprés en el seu ADN des que va nèixer. Així doncs, poca cosa a dir. Els seus models 100% elèctrics són un dels principals reclams en cada saló al que van.

Amb nova botiga a Barcelona, la marca americana va dur tota la seva gamma de models: Model S, Model X i el nou Model 3, que encara sorprén més pel que fa a connectivitat funcional.

Que com estava de gent? A reventar a qualsevol hora de qualsevol dia de fira! Així estava.

Toyota

Els nous Corolla de Toyota, en les seves tres carrosseries (compacte, sedán i familiar) són l’aposta més nova i destacable de la marca pel que fa a híbrids. Això sí,  a la fira van estar compartint protagonisme -a més de amb la nodrida gamma d’opcions híbrides-  amb el nou Toyota Camry, el model híbrid més novedós.

Volvo. Compromís immediat

A primera vista, tot just entrar a l’estand dels de Volvo, quedava clar que la marca sueca mostrava una àmplia gamma de models ja coneguts. De fet, xocava una mica, doncs tot era més del mateix!

Però un cop passada aquesta primera impressió, et donaves compte que sí, els models són els mateixos, però també és cert que quasi tota la gamma es presentava ja amb l’etiqueta de zero emissions. I és que els de Volvo s’han empleat a fons en complir el que van anunciar fa mesos, disposar d’una gamma totalment adaptada a les noves tecnologies a la veu de “ja”!

És de les marques que més ha avançat en la transformació de quasi tots els seus models.

Chapeau! D’això s’en diu compromís.

Carmen: I had a dream

Acabem el reportatge amb la perla del saló. Ja vam presentar-vos-el en l’edició 195, però és de llei parlar-ne novament.

De fet, la posada de llarg davant la premsa de mig Món, diverses vegades durant els dies de fira, copçaven l’atenció fins i tot del més despistat.

Parlem de l’Hispano Suiza Carmen.

El nou, esperat i responsable del renaixement de la marca barcelonina, orgullosa de fer la presentació en la seva pròpia ciutat, més que en qualsevol altra fira,  és respirava en l’ambient del seu estand.

Les pupiles de la gent se sortien de les òrbites quan descobriren per primer cop  aquesta esculptura de l’automobilisme anomenada Carmen, les nostres també! És un autèntic súper cotxe, un esportiu impressionant en tots els sentits, i per rematar-ho, és de propulsió elèctrica. Molta de fet!  El Carmen arriba als 1.000 CV de potència.

Podeu llegir-ne els detalls a la secció ‘Green cars’ en aquest mateix blog.

I amb això acabem aquest especial híbrids, elèctrics. Podríem estar i dir molt més, però no acabaríem.

El cert és que la indústria va accelerant i de ben segur que cada dia accelerarà més. Nosaltres, en la mida del possible, seguirem atents per poder explicar-vos-ho tot fil parranda!

 

 

Marc Zorzano – Motoraldia