LES CADENES PASSEN A SER OBLIGATÒRIES EN CAS DE NEVADES EXTREMES

A partir de les incidències registrades els darrers anys, quan les nevades són molt importants, Mobilitat ha redefinit el procediment d’actuació en aquestes circumstàncies i entre altres pautes, quan les precipitacions siguin extremes, les cadenes passen a ser obligatòries des d’aquest mateix hivern.

En aquest sentit, ahir dimarts 19 de novembre, va presentar-se la nova escala d’actuació a l’hora de mesurar la incidència de les nevades en les carreteres, així com les mesures que haurem de complir els conductors a l’hora de circular.

Primer de tot esmentar que s’ha suprimit la fase verda, ja que al no implicar cap afectació específica era un estadi innecessari.

Fase Groga

En suprimir la fase verda la primera fase d’alerta del nou pla d’actuació l’encapçala la Fase Groga. Aquesta fase és la que obliga a dur equipaments específics d’hivern, com ara rodes de neu o altres equipaments específics.

La velocitat màxima autoritzada en aquesta fase és de 60 km/h.

En aquesta fase ja es demana extremar la seguretat mantenint la distància de seguretat i tenir especial cura a l’hora de pujar o baixar pendents, o de parar en zones que no molestin el trànsit.

Fase Taronja

Si la nevada segueix augmentant, s’activarà la Fase Taronja. Aquesta fase és la gran novetat del nou pla d’actuació 2019 . Aquest color és el previst davant de nevades que ja siguin importants. Aquesta fase es habitual varies vegades a l’any, sobretot en cotes altes.

La fase taronja indica que la carretera està en condicions complicades i perilloses, doncs comença a presentar gruixos de neu importants i/o risc de gel a la calçada.

En aquesta fase el nou reglament rebaixa la velocitat a 50 km/h i les cadenes són obligatòries per a tots els vehicles de més de 3.500 kg.

La prudència, el millor al·liat

En aquesta fase encara es recalca més que els conductors siguin molt prudents, evitant parar en pujades i revolts si això pot complicar la circulació, no fer adelantaments si no són realment necessaris i que en cap cas es provoquin situacions que puguin fer aturar el trànsit, sigui quina sigui la circumstància. En resum,  que conduïm poc a poc i amb paciència. 

Fase Vermella

L’obligatorietat de posar cadenes s’extendrà a tots els vehicles sense cap excepció quan la fase d’alerta passi a Fase Vermella!  Aquesta fase indica que les carreteres estan en condicions molt adverses. Per tant les cadenes passen a ser obligatòries per a tothom.

La velocitat màxima queda limitada a 30 km/h. També queda prohibida la circulació als transports de mercaderies de més de 19.000 kg.

Obviament, en aquest nivell és absolutament imperatiu conduir amb molta cautela, evitar aturar el vehicle en qualsevol lloc que pugui entorpir la circulació i vigilar especialment al baixar en pendents. De fet, des de Mobilitat d’Andorra es recomana conduir només si és realment necessari.

Fase Negra

Finalment, hi ha la Fase Negra. En aquesta fase -molt poc probable-  quedaria  totalment prohibida la circulació de tot tipus de vehicles.

En tot cas, tampoc no us preocupeu més del necessari. El cert és que els estadis en fase groga i taronja són els més habituals a Andorra cada hivern. Ara be, recordeu allò de la llei d’en Murphy?  Doncs això!

El que sí que serà menys probable és arribar a la fase negra. Per fer-vos una idea, l’any passat només va activar-se la fase vermella. Va ser en moments molt puntuals i en trams molt concrets,  on el fort pendent o algún revolt molt tancat i complicat fèia molt difícil el trànsit.

Un altra cosa son els caps de port, però aquests són punts molt especials.

La seguretat, el més important

El que està clar és que un pla així només busca assegurar una circulació el més segura, normal i fluïda possible a les carreteres, evitant accidents, taps i incidències causades per vehicles que simplement no s’han preparat degudament.

Estareu d’acord que és intolerable haver de trobar-se en situacions incómodes o fins i tot perilloses pel fet que algú ha decidit no complir amb les normes establertes.

I és que aquests tipus de mesures no busquem res més que reforçar la nostra seguretat i han de ser benvingudes per tots. Diem això perquè tots hem de recozar-les, complir-les i mostrar tolerància zero amb els infractors que no les compleixin.

Entre 180 i 500 euros

En aquest sentit, en cas de no dur els equipaments corresponents amb la fase d’alerta que hi hagi vigent en el moment del control, les multes seran de 180 euros pels turismes i de 500 pels camions.

Ull als avisos!

Dit això, i ja per acabar, es recomana que davant de possibles temporals subceptibles de provocar una activació superior a la fase taronja, és recomanable que duguem les cadenes al maleter del cotxe, independentment d’estar equipats amb pneumàtics d’hivern. I és que tot i ser poc probable que s’activin fases com la vermella o la negra, el temps té la paella pel mànec i el que pot començar com una nevada normal pot allargar-se moltes hores i acabar sent un nevadot del quinze!

Per tant, recordeu que des d’aquest any, si sou dels que volteu molt i a totes hores, sempre que hi hagi avís per nevades importants, no us la jugueu i porteu les cadenes al maleter.

Si voleu llegir altres reportatges d’actualitat dins del món del motor a Andorra, podeu seguir-los fent clic aquí

Per a més informació complementària de mobilitat al país entreu a la web de  Mobilitat d’Andorra