LES RODES DEL FUTUR: EL SECRET DEL TOT

Fer que les rodes del futur continguin “el secret del tot”, almenys en el que a mobilitat es refereix, és el nou projecte d’enginyeria amb el que REE, una empresa amb seu a Tel Aviv vol sorprendre el Món sencer. I és que la seva manera d’entendre el futur dels vehicles passa per construir-los amb tots els elements que composen el conjunt motriu allotjats en cadascuna de les quatre rodes independentment.

Una solució així, a més de revolucionària, deixa la plataforma del xassís completament lliure per allotjar-hi els ocupants. També permet que d’una mateixa plataforma es puguin definir diferents vehicles segons la necessitat.

Rodes autònomes

Aquesta empresa israeliana és la creadora d’aquest concepte de plataforma elèctrica equipada amb aquesta tecnologia. Els de REE l’han batejada com a tecnologia de ‘motors en roda’.

Presentada al Saló de l’Automòbil de Tòquio fa 4 mesos i escaig, aquesta nova concepció de rodes no solament inclouen un motor elèctric, també incorporen la direcció, la suspensió, la transmissió, el sistema de frenada i tota l’electrònica necessaria. És a dir, tot!

L’interior de la roda: l’espai perfecte

Partim de la base que un motor elèctric és molt més senzill que un  motor de combustió. També és molt més petit, però tanmateix és capaç de desenvolupar una potència i un par motor molt superior.

Les poques peces que el composen, la seva simplicitat i l’eliminació de sistemes auxiliars, com ara la refrigeració, fan que en realitat tot pugui anar situat en molts més llocs que no un de centralitzat, com és el cas dels motors convencionals.

A partir d’això, optar per l’espai que ocupa l’interior de les rodes és simplement una idea brillant!  A més, aquesta tecnologia permet combinar tants motors com calgui.

Un concepte amb més de 100 anys

El més sorprenent és que això de situar un motor elèctric en la llanda d’una roda és un concepte nascut a principis del segle passat, quan s’experimentava amb els primers vehicles elèctrics de la História.

REE ha portat aquesta idea a la seva màxima expressió. Encara que sembli ciència-ficció, REE ha publicat un vídeo -aquest que teniu aquí adjunt-  en el qual veiem aquesta tecnologia feta realitat. Es tracta d’una plataforma plana en la què tota la mecànica se situa per sota del xassís, alliberant tota la plataforma de la part superior a la creativitat dels dissenyadors.

Saló de l’Automòbil de Tòquio

La tecnologia mostrada pels de REE en el Saló de l’Automòvil de Tòquio -va ser allà on van decidir donar-la a conèixer oficialment-  l’han desenvolupat en col·laboració amb Hino Motors, fabricant de camions i autobusos del grup Toyota.

La inspiració ha estat el concepte modular FlatFormer, que permet configuracions de carrosseria plug-and-play, és a dir, a conveniència de les necessitats del moment, la qual cosa optimitza l’espai intern del vehicle.

Plataformes multiusos

La versatilitat és precisament on hi ha l’atractiu dels batejats ja com a “motors en roda”. I és que una plataforma equipada amb aquesta mena de rodes que ho integren tot, pot acabar convertint-se en molts vehicles diferents. Des de vehicles petits per a ús personal fins als més grans de transport familiar. Tots partiran des d’una mateixa i única plataforma.

Buscant inversors

Els de REE actualment estan en fase de finançament, atès que necessiten al voltant de 525 milions d’euros per poder continuar la fase final de desenvolupament d’aquesta nova tecnologia.

A més de no ser una xifra excessivament alta -al menys quan parlem en aquest nivell-  l’èxit que pot intuir-se darrere d’aquesta tecnologia com a seriosa candidata a encapçalar el lideratge de la nova era de la mobilitat del futur, garanteix no només que cobriran aquest muntant ràpid, sinó que qui el cobreixi, rendibilitzarà amb escreix la inversió.

No fa falta ser molt llest per veure-ho, més aviat n’hi ha prou amb tenir calers, visió de futur i ganes! I és que amb aquesta tecnologia la qüestió va molt més enllà de liderar l’electrificació de gran part del transport del futur. Va de redefinir completament el concepte “plataforma” dels vehicles, dels de transport col·lectiu, de transport individual, de transport pesat…. Tots ells, siguin de tracció simple, integral, combinada o modular, tots partiran d’una mateixa plataforma amb  aquesta novedosa tecnologia.

Impressionant oi? És impactant descobrir com cada dia és dibuixen tecnologies sorprenents que deixen tot el que coneixem avui di  com a autèntiques relíquies!

Voleu seguir altres reportatges de Motoraldia? Podeu fer-ho fent clic aquí