, ,

Lexus Electrified reinventa l’experiència al volant

  • Lexus aprofita les oportunitats que ofereix l’electrificació, tant per millorar les prestacions dels seus vehicles, com per fer més agradable l’experiència dels conductors.
  • La seva experiència en tecnologies en vehicles electrificats al mercat d’automòbils de luxe és la base per poder oferir nous sistemes avançats.
  • Bateries per a vehicles elèctrics líders en el sector, que aconsegueixen el millor equilibri entre potència, prestacions, tamany, cost i durabilitat.
  • El nou SUV elèctric amb bateria RZ 450e aconseguirà una eficiència líder en el segment de 16,83 kWh per cada 100 km, així com una autonomia de 440 km. S’espera que la bateria de 71,4 kW conservi el 90 % de la seva capacitat després de 10 anys d’ús.
  • Nou control de la força de tracció total DIRECT4 i el sistema One Motion Grip (direcció per cable) per als models de nova generació.

Lexus s’ha proposat desenvolupar noves tecnologies, i amb elles vehicles que maximitzin el potencial de l’electrificació, no solament per poder millorar l’eficiència energètica i reduir les emissions, també per dur a un altre nivell les cotes de rendiment, dinamisme i intensitat al volant.

Pla ambiciós

La companyia va informar recentment a la premsa respecte dels darrers avenços  de Lexus Electrified, el seu pla d’electrificació i el viatge cap a la neutralitat en carboni. També va oferir detalls del disseny i de les innovacions tècniques que incorporaran en els models de nova generació.

Pascal Ruch, TME vicepresident responsable de Lexus Europa, va reconèixer que, “a la llarga, els vehicles elèctrics amb bateria s’imposaran i tot i que podrien persistir les dificultats en termes d’infraestructures i subministrament elèctric, Lexus continuarà desenvolupant un ventall de tecnologies electrificades per a vehicles híbrids, híbrids endollables i elèctrics amb bateria, per poder cobrir les necessitats dels diferents clients i els diferents entorns de conducció a tot el món”.

De cara al futur, totes les innovacions es basaran en el principi d’aprofitar l’electrificació per pòder reinventar l’experiència al volant. Volem que la gent gaudeixi de veritat amb els nostres vehicles” -concloïa l’executiu de Lexus.

L’avantatge tecnològic de Lexus

Lexus va ser pioner de l’electrificació dels automòbils de luxe. Ho va ser amb el llançament del SUV híbrid RX 400h l’any 2005. Des de llavors ha explorat els límits de la tecnologia per continuar millorant les prestacions i l’eficiència. És així que ha acumulat una experiència sense igual en el desenvolupament dels principals components dels vehicles elèctrics, inclosos els motors elèctrics, les bateries i les unitats de control d’energia.

Al mateix temps, la marca ha popularitzat híbrids amb una gamma creixent de models, i ha acumulat més de 2,3 milions de vendes a tot el món. Avui, més del 90 % dels nous Lexus venuts a Europa són híbrids.

La companyia està aprofitant aquesta experiència per poder garantir que la seva nova generació de models electrificats ofereixi els màxims nivells de qualitat, rendiment i seguretat.

Per ajudar a fer realitat les seves ambicions, Lexus està preparant una nova seu a Shimoyama (Japó). Es tracta d’un complex en el qual se centralitzaran totes les iniciatives de desenvolupament dels seus automòbils.

Lexus Electrified Sport

El prototip Lexus Electrified Sport representa la visió de Lexus envers un futur esportiu de referència, fent-ho a base de propulsors elèctrics amb bateria.

Les seves línies fluides -que defineixen una nova identitat per als vehicles elèctrics amb bateria de Lexus- estan inspirades en la velocitat i en la voluptuositat de les acrobàcies aèries, aspectes que només són igualats per la seva potència. Tant és així que s’espera que el temps d’acceleració per pujar de 0 a 100 km/h sigui de tot just dos segons.

Disseny superior de bateries

Les bateries muntades en els vehicles híbrids i híbrids endollables de Lexus més recents ofereixen una autèntica capacitat elèctrica, però conserven unes dimensions compactes per estalviar pes i costos. També, i no menys important, per no perdre espai ni en l’habitacle, ni al maleter.

S’aplica el mateix principi als models elèctrics amb bateria, amb l’enginyosa bateria de 71,4 kW muntada en a l’RZ 450e (trobareu adjunta, una galeria d’imatges al final de l’article).

Dotada d’una gran eficiència (16,83 kWh per cada 100 km), és líder en el segment, com també ho és en termes d’autonomia, donats els seus 440 km (cicle combinat WLTP).

Bateria NIMH

El nou RX híbrid introdueix una nova bateria bipolar d’hidrur de níquel (NiMH). Aquesta tecnologia ofereix una major capacitat de càrrega i descàrrega. El resultat és que la potència de cada cel·la augmenta un 70 %, de manera que es pot aconseguir una potència global superior, sense augmentar les dimensions de la bateria. La bateria bipolar d’hidrur de níquel està disponible en l’RX 350h i en l’RX 500h, el primer híbrid amb turbocompressor de Lexus.

Lexus també està investigant la nova generació de bateries d’ió de liti, així com el potencial de les bateries d’estat sòlid.

Duradores i anti incendi

La qualitat i seguretat de les noves bateries de Lexus es basa no sols en el disseny i l’estructura de la bateria, també en un sistema de control que detecta qualsevol escalfament anòmal.

L’ús d’un refrigerant no conductor prevé el risc d’incendi en cas de produir-se algun problema, mentre que el disseny de la bateria impedeix que s’acumulin substàncies degradades en l’ànode, que puguin reduir la vida útil de la bateria.

Gràcies en aquestes mesures, Lexus està convençut que el nou RZ conservarà el 90 % de capacitat de la bateria al cap de 10 anys d’ús, la qual cosa redundarà -entre molts més aspectes- en una major tranquil·litat per als seus clients.

Major dinamisme

Lexus està introduint nous sistemes que optimitzen el potencial dinàmic dels motors electrificats. El DIRECT4 i el One Motion Grip en són dos de molt importants.

DIRECT4

El DIRECT4, sistema que destaca en els nous RX 500h i RZ 450e, és una tecnologia exclusiva de Lexus que equilibra instantàniament el par motor lliurat als eixos davanter i posterior. Gràcies en això s’aconsegueix una tracció òptima en tota mena de condicions, una acceleració més lineal, un comportament superior en els revolts i una millor posició d’atac del vehicle. A més de millorar el rendiment i el tacte de conducció, el DIRECT4 afavoreix un major confort de marxa, sobretot per als ocupants dels seients posteriors.

One Motion Grip

El One Motion Grip és un sistema de direcció per cable que suprimeix la connexió mecànica entre el volant i les rodes davanteres.

S’ha muntat per primera vegada en el nou RZ 450e. Gràcies en aquest nou sistema de direcció, s’ha transformat l’experiència al volant, doncs s’ha eliminat la necessitat de creuar les mans al girar el volant. Amb aquest nou sistema, aconseguir unes maniobres més senzilles i precises és realment fàcil i natural.

L’agilitat a baixa velocitat i l’estabilitat en carretera també milloren considerablement. A més, el sistema efectua microcorreccions automàtiques al circular per superfícies poc uniformes.

Un motor elèctric amb transmissió manual

Per a molts conductors, el control i la intensitat que proporciona una transmissió manual, és una part important de la seva experiència al volant.

Lexus ha estat investigant com un vehicle elèctric amb bateria podria muntar una transmissió manual. Aquest projecte ha avançat gràcies al desenvolupament d’un prototip de treball basat en l’UX 300e, equipat amb una palanca de canvi i amb pedal d’embragatge.

Amb els sistemes DIRECT4One Motion Grip, Lexus pot explorar noves oportunitats de personalització de les prestacions dels seus cotxes, oferint amb això una experiència a la mida de cada conductor.

———

Si voleu accedir a d’altres reportatges, podeu fer-ho des de l’apartat del desplegable que trobareu al menú superior del blog, o directament des d’aquest enllaç.

Galeria

Font original: Newpress

Fotos: Lexus