Maserati Grecale: així és el nou SUV dels del trident

A mitjans de març passat va tenir lloc la presentació mundial del nou Maserati Grecale, el nou SUV electrificat d’altes prestacions de la marca italiana.

Com en el cas dels Maserati Bora, el Ghibli o el Levante, el nom de Grecale també és el nom d’un vent. I és que al vent del nord-oest del mediterrani els italians l’anomenen Grecale (en català, vent de gregal).

Amb 530 CV, el Grecale Trofeo és el més potent

Estratègia Levante

Si amb el Levante els de Maserati la van encertar de ple, aconseguint endinsar-se amb éxit en el disputat segment D dels SUV de luxe esportius -tant que va acabar coronant-se com el model més venut de la marca-  amb el nou Grecale les expectatives no són menys optimistes.

Més enllà del glamour de tenir models com l’MC20, és a dir, esportius espectaculars, però que óbviament no són models de gran volum, els de Maserati volen seguir equilibrant la seva gamma amb models que siguin igualment exclusius, però que puguin produir i vendre en quantitats importants.

Preu de base sense precedents

En aquest sentit i donat que el lineal de preus anunciat serà el més accessible que haurà tingut fins ara la marca de Mòdena, el nou Grecale serà el SUV compacte de luxe més accessible que hagin fabricat mai. I és que amb el Grecale Maserati ha apostat per un disseny que tot i molt elegant, vol ser el molt popular.

Tot i ser més discret que el Levante, l’elegància pròpia de la marca segueix sent inconfusible. És així que cap dels trets identificatius més característics de Maserati, com ara la inconfusible calandra davantera o les brànquies dels laterals, no falten!

Per a gustos, els colors

Més enllà dels 4,84 metres de llarg i els 2,1 d’amplada, els tot just 1,67 metres d’alt fan que el Grecale sigui bastant més baix del que esperaríem en un SUV. De fet, aquesta cota s’apropa més a la d’una berlina que a la d’un totcamí.

Alt o baix o més o menys elegant, amb tots o només part dels atributs de la marca italiana, el cert és que el Grecale segueix sent tot un Maserati.

Ho diem així perqué hi ha gent que considera que amb aquest model la marca ha rebaixat massa el llistó de l’exclusivitat, no tant pel preu, sinó per haver projectat un disseny que pot recordar altres models de marques més generalistes. Però digueu-me, no fa temps que passa això mateix amb la majoria de cotxes?  Els responsables d’aquesta afirmació són els fars, que segons diuen fan que frontalment el Grecale se sembli a un Ford Puma. A nosaltres, així vist tot d’una, més aviat ens recorda al Porsche Macan.

Sigui com sigui, el cert és que no creiem que aquest sigui un argument al què se li hagi de donar massa importància. En tot cas, per a gustos, els colors!

Parlant de l’estètica

A nosatres el Grecale no solament ens agrada, també creiem que com a estratègia d’empresa, com a “business” pur i dur, aquest és un cotxe inteligent, ben pensat i sí, també ens sembla molt equilibrat i elegant.

El frontal -associacions encertades o no, al marge-  és clarament el d’un Maserati. En aquest cas parlem d’un frontal més elevat del que estem acostumats, quelcom que deixa la característica graella de la marca situada en una posició més baixa.

Juntament amb el disseny vertical i allargat dels controvertits fars, el frontal hereta part de les línies de disseny del Maserati MC20.

Les grans llandes fan que el Grecale sigui molt imponent vist de costat. Per altra banda, detalls com ara les branquies laterals, el difusor posterior i les quatre sortides del sistema d’escapament, li donen un toc molt esportiu.

Vist des del darrere, el tret més visual del disseny el tenim en els fars posteriors. Amb forma de pal de hoquei, recorden molt els pilots posteriors del Giugiaro 3200 GT de finals de segle.

Aquesta imatge esportiva encara s’amplifica més en el cas de les variants Mòdena i Trofeo, ja que incorporen un ample de rodes bastant més contundent (34mm), fent que vist des del darrere sigui més poderós i intimidant.

Adéu al rellotge analògic

Pel que fa als interiors, abans de res destacarem quelcom mai vist fins ara en cap model de la marca. I és que el Grecale ja no inclou el clàssic rellotge analògic ovalat de la part central del tablier. Al seu lloc, el Grecale porta un de digitalitzat. Aquest rellotge també incorpora les funcions de resposta a les instruccions que fem via comandaments de veu.

3 pantalles digitals

Rellotge a part, el nou Maserati Grecale fa el que la majoria està fent en els interiors, fer-los minimalistes, pràctics i amb un complert equipament a nivell d’infoentreteniment, de connectivitat i de tecnologies aplicades. En aquest sentit, el Maserati Grecale incorpora dues pantalles, tres si comptem la que hi ha enfront del volant.

La primera és la gran pantalla central tàctil de 12,3 polzades. Aquesta pantalla és l’ànima principal del vehicle. Des d’aquest punt es controla quasi tot.

En segon lloc, just per sota de la primera,  hi ha una altra pantalla auxiliar de 8,8’’. Des d’aquí podrem controlar un quants sistemes més, com per exemple el del clima, la calefacció dels seients, els antiboires i algún sistema més.

Per acabar, tenim la pantalla digital (també de 12,3 polzades) del quadre d’instruments de darrere del volant. Tot i reflectir molta informació general compartida amb la pantalla central, normalment la farem servir per visualitzar tot allò que fa referència a les dades derivades de la conducció i de l’entorn.

Espai central clar i net

Gràcies a la incorporació d’aquestes tres pantalles s’han eliminat els clàssics botons que acostumem a trobar a la base plana que separa els seients davanters. Al no haver-hi tampoc la clàssica palanca de canvi, tota aquesta superfície es veu molt lleugera i neta. L’únic element que s’ha disposat en aquest lloc són els dos espais per portar les begudes dels ocupants del davant.

Ja que hem parlat de pantalles, esmentar la pantalla tàctil posterior perquè els ocupants de les places del darrere puguin dirigir i remenar al seu gust la temperatura i la potència de l’aire condicionat del darrere.

Ambient interior

Pel que fa a alguns detalls de qualitat, més enllà dels materials de revestiment i de la seva qualitat d’assemblatge -quelcom que comprovarem millor quan fem la prova de conducció- les tres versions inclouen la seva pròpia paleta d’opcions pel que fa a tapisseries a base de cuir de gran qualitat, plaques d’alumini i fins i tot segons l’acabat, fusta.

Les dobles costures a la vista que rematen tant els seients, com els panells laterals, el central, així com de banda a banda tota la part inferior del bloc frontal, completen aquest disseny tan atractiu i confortable.

Un altre element de gran qualitat el tenim en el sistema de so Sonus Faber amb 21 altaveus, so 3D i fins a 1.200W.

Respecte de l’habitabilitat, gràcies a una distància entre eixos de 2,90 metres, el Grecale garanteix molt d’espai tant a nivell de les cinc places, com a nivell de maleter, que va dels 535 als 570 litres, segons la versió.

Connectivitat

En termes de connectivitat, com no podia ser d’una altra manera, s’inclou Bluetooth per a connectar dos mòbils. Funciona tant amb Apple CarPlay com amb Android Auto, així com amb els assistents virtuals d’Alexa i de Google Assistant.

Il·luminació d’ambient

La llum d’ambient també exerceix un paper destacable a bord del Grecale. En aquest apartat, el nou SUV dels italians té una configuració d’il·luminació d’ambient que s’emet per darrere de la pantalla central. Aquesta configuració dóna lloc a una relaxant i suau il·luminació.

Obertura automàtica

Com a detall de modernitat el Grecale prescindeix de les clàssiques manetes d’accionament manual per obrir les portes. Al seu lloc hi ha uns botons.

Mecàniques a l’alçada

Com a bon Maserati, en termes de rendiment i prestacions el Grecale és un cotxe ràpid, potent i molt actual.

El nou SUV dels de Mòdena -està disponible amb tres versions: GT, Mòdena i Trofeo-  destaca per oferir una bona oferta mecànica que també inclou la tecnologia microhíbrida, és a dir, motors de combustió assistits per sistemes de 48V, una de les combinacions que més s’està fent servir a la indústria. També inclou motors híbrids lleugers (coneguts com a mild hybrid), i tot i que encara queda una mica lluny, més endavant arribarà una versió equipada amb un motor 100% elèctric.

El canvi és el mateix per als tres acabats: un canvi auto-seqüencial de 8 velocitats.

5 modes de conducció

El sistema VDCM, que s’estrena amb aquest model, proporciona al Grecale cinc modes de conducció, sis en el cas del Trofeo: Comfort, GT, Sport, Race i Off-Road, són els 5 comuns, mentre que el sisè, el mode Corsa, és el que inclou el Trofeo.

Quan se selecciona la posició Off-Road, la suspensió aixecarà el cotxe uns 20 mil·límetres. El cotxe també pot incorporar suspensió pneumàtica (de sèrie en el Trofeo) de tal forma que pot oferir una variació d’alçada que oscil·larà entre els 65 mm de la posició normal i els 35 de la posició d’aparcament.

Tracció integral

La tracció integral amb diferencial posterior autoblocant ve de sèrie en els acabats Trofeo i Modena, sent opcional per al Grecale GT.

Les llandes són de 19 i 20 polzades en el cas del GT i el Mòdena i de 21’’ en el Trofeo.

GT, Mòdena i Trofeo

Tant el GT com el Mòdena fan servir un motor de 4 cilindres turbo microhíbrid amb el generador de 48V. Aquest propulsor genera 300 o 330 CV segons parlem del GT o del Mòdena.

El Trofeo munta el motor Nettuno V6 biturbo de 3 litres i 530 CV provinent de l’MC20. Accelera de 0 a 100 en només 3,8 segons i assoleix una velocitat màxima limitada electrònicament de 285 km/h.

Vista frontal del Maserati Grecale GT

Imatge posterior del Grecale Mòdena

Amb 530 CV, el Grecale Trofeo és el més potent

El Grecale Folgore encara tardarà

Més endavant el Folgore

De la futura versió elèctrica que hem apuntat abans, encara no s’han divulgat massa detalls, tret que es dirà Folgore i que durà un paquet de bateries de 105 kWh de capacitat i tecnologia de 400V.

Becier Vehicles

Les primeres unitats del Grecale arribaran al nostre mercat al final de l’estiu o principis de la tardor. En aquest sentit, a Becier Vehicles ens han confirmat que les comandes i les configuracions ja estan totalment operatives.

Pel que fa als preus, des de Becier ens van confirmar que arrenquen des dels 61 mil euros del Grecale GT.

L’acabat del mig, el Grecale Mòdena, supera per poc els 70 mil i el Grecale Trofeo, el més alt de la gamma, ho fa des dels 94 mil. En aquest preus cal afegir l’IGI.

Més endavant, la prova!

Ja només ens queda esperar a que arribi a Becier Vehicles per poder fer la corresponent prova de conducció. Un cop feta, en tornarem a parlar amb més detall.

De moment, si voleu més informació adreceu-vos a Maserati Andorra. Trobareu el concessionari en les instal·lacions centrals de Becier Vehicles de l’Av. d’Enclar 148. Tel +376 871 803.

———

Si voleu accedir a altres novetats Premium, podeu fer-ho des de la secció  del menú principal del blog, o directament mitjançant aquest enllaç.

 

Fotos: Maserati