NOU AMG SL: AIXÍ ÉS LA NOVA ENTREGA DELS DE MERCEDES-AMG

Per primera vegada el mític roadster dels de l’estrella es presenta amb la denominació “Mercedes-AMG”, cosa que implica que a partir d’ara serà un model 100% AMG. Això significa que la seva evolució mecànica i la posada a punt passen ara a ser tan esportives com tots els models que surten d’Affalterbach. De fet, el nou convertible alemany comparteix la majoria d’elements mecànics amb el substitut del AMG GT actual.

Ens referim al nou Mercedes-AMG SL, la nova generació d’una de les grans icones de la indústria de l’automoció.

Mercedes-AMG SL 55 4MATIC+

Aquesta nova entrega de l’icònic model dels de l’estrella, tot i adoptar directament el cognom d’AMG, contra tot pronòstic i tota tendència torna a les seves arrels a l’equipar una capota clàssica de lona. Tot i aquests detalls tan atemporals però, segueix mantenint intacte el seu indiscutible caràcter esportiu, de fet, l’amplifica fins a cotes mai vistes.

Així mateix, el luxós roadster dotat d’una configuració 2+2, ha estat concebut per millorar les seves prestacions i rendiment més enllà de la carretera. I és que enguany, és un cotxe especialment pensat per gaudir-ne en el dia a dia.

També amb tracció integral

Destacar que per primera vegada inclou un sistema de tracció integral, convertint en prestacions tota la potència que amaguen els seus motors. En aquest sentit, aquesta nova entrega també inclou una sèrie de components d’alta tecnologia que accentuen descaradament el seu perfil esportiu. Entre aquests cal destacar el tren de rodatge AMG ACTIVE RIDE CONTROL amb estabilització activa del balanceig, el sistema de direcció de l’eix posterior, el de frens AMG ceràmics d’altes prestacions amb discos compostos, o el sistema d’il·luminació DIGITAL LIGHT amb funció de projecció incorporat de sèrie.

En combinació amb el motor AMG V8 biturbo de 4 litres, el nou esportiu dels de Mercedes-AMG se supera a si mateix un cop més, oferint, si cap, una conducció i un nivell de satisfacció al volant del més alt nivell.

Performance Luxury

Mercedes-AMG ha desenvolupat l’SL com el que és, un model Performance Luxury, situant-lo completament al marge de les altres gammes.

Amb el seu suggerent disseny, amb les tècniques més modernes disponibles i amb unes propietats excel·lents en termes de conducció, el nou Mercedes-AMG SL estableix un nou referent en el segment dels automòbils esportius de luxe.

El disseny exterior fascina per assolir un nivell sublim de concordància en base a tres notes: la moderna filosofia de disseny, la claredat sensual amb els gens esportius AMG i el respecte envers una tradició amb els gairebé 70 anys d’història del model.

Mercedes-AMG SL 55 4MATIC+

Equilibri amb gens esportius

Els dos apèndix longitudinals que hi ha sobre del capó, són només una de les moltes picades d’ullet del nou model envers la seva primera generació. El joc de llums i ombres resultant d’aquestes formes, confereix a l’esportiu un aspecte lleuger i molt baix, descobrint inequívocament el retorn del nou SL a les arrels esportives de sempre.

Entre els atributs característics del disseny de la carrosseria, esmentar la batalla llarga, les volades curtes, el capó infinit i l’habitacle situat en una posició clarament endarrerida, presidida per un parabrisa amb un angle d’inclinació molt baix. I és que és des d’aquesta mena de detalls des d’on neixen les proporcions de qualsevol SL.  Gràcies a aquestes referències, el nou roadster alemany destaca per regalar aquesta  presència tan dinàmica i poderosa, un presència que contrasta amb els voluminosos passos de roda sota els quals hi ha allotjades les grans llandes d’aliatge.

La calandra del radiador específica AMG és l’element que més accentua l’amplada  del frontal. Les seves 14 làmines verticals recorden a l’arquetip de tots els models SL, passant pel llegendari bòlid de competició, el 300 SL de 1952.

Altres elements característics del disseny són els fars plans LED DIGITAL LIGHT i els llums posteriors, també plans, constituïts a partir de díodes lluminosos.

Interior Performance Luxury «hiperanalògic»

L’espai interior del nou Mercedes-AMG SL transfereix amb total encert tot el saber fer del primer 300 SL Roadster, envers el nou llenguatge i tecnologies del segle XXI.

En aquest sentit, destacar que aquesta nova edició SL conjuga a la perfecció atributs esportius i de gran luxe, amb l’elegància de detalls d’aquells models de fa més de 70 anys.

Els revestiments a base de materials nobles, juntament amb uns acabats impecables, subratllen el saber fer dels alemanys, donant lloc a un interior amb un nivell insuperable de confort, bellesa i prestacions.

La configuració del lloc de conducció, inclòs el visualitzador central ajustable de la consola central, se centra en el pilot. Al mateix temps, la configuració 2+2 dels seients brinda molta més funcionalitat i més espai en l’habitacle. Les places posteriors augmenten la idoneïtat del vehicle per al seu ús com a cotxe d’ús diari, permetent viatjar còmodament a persones de fins a 1,50 metres d’alçada.

300 SL Roadster: la referència

Com ja hem dit, els dissenyadors han pres com a principal referència l’habitacle del 300 SL Roadster, així com els materials d’alta qualitat que ja llavors incorporava. Tot això en el seu conjunt ha estat la font d’inspiració a partir de la qual han configurat l’interior del nou model.

El resultat és una suggestiva combinació de components analògics, sàviament combinats amb tot el que el món digital d’avui dia pot oferir. D’aquí, que els de Mercedes-AMG facin servir tan encertadament la denominació «hiperanalògic».

Un exemple d’aquesta concepció la tenim en el quadre d’instruments digital integrat en un visor tridimensional.

Per al sistema de infoentreteniment MBUX (de sèrie), pot triar-se entre diversos estils específics de visualització.

Els seients, peça clau!

Un dels molts elements destacats de l’espai interior del nou SL  -que a més s’inclouen de sèrie-  és el disseny esculptural dels seients esportius AMG amb ajustament elèctric.

El reposacaps d’aquests seients està integrat en el respatller, subratllant així el caràcter esportiu d’aquests impressionants seients. A més, el reposacaps AIRSCARF porta integrada (de sèrie) la calefacció.

Gràcies en aquest sistema, l’aire calent emès des dels difusors en els reposacaps penetra en l’habitacle, i com si fos una bufanda invisible embolica el coll i el clatell del conductor i de l’acompanyant.

El disseny es completa amb una ergonomia perfecta, així com amb atractius patrons en les costures i en les divisions dels mòduls que constitueixen l’embuatat dels seients, donant com a resultat una simbiosi perfecta entre alta tecnologia, prestacions, classicisme i luxe.

Com a opció hi ha uns seients AMG Performance.

Mercedes-Benz User Experience

La generació més recent de l’MBUX (Mercedes-Benz User Experience), assegura un funcionament molt intuïtiu. A més, l’MBUX és capaç d’anar aprenent a partir dels hàbits més recurrents de l’usuari.

L’equip posa a disposició dels ocupants nombrosos continguts i funcions, així com l’estructura de control del sistema MBUX de segona generació.

En l’SL s’afegeixen a l’MBUX nombrosos continguts específics d’AMG, amb fins a cinc estils de visualitzat. Algunes opcions exclusives de menú, com ara l’AMG Performance o l’AMG TRACK PACE, accentuen també la naturalesa esportiva del nou SL.

Arquitectura d’alumini

Com ja hem esmentat, el nou SL basa la seva arquitectura en un habitacle per a 4 ocupants, és a dir, 2+2.

Desenvolupada des de zero, la nova arquitectura del roadster arrenca a partir d’un xassís amb una estructura lleugera d’alumini autoportant. Aquest concepte constructiu garanteix la màxima rigidesa i conseqüentment, constitueix una base perfecta per obtenir el màxim dinamisme al volant, un alt nivell de confort, una disposició perfecta dels components en l’interior i unes proporcions esportives.

 Missió complerta

Com a bon AMG, l’objectiu perseguit pels enginyers era afavorir el màxim nivell de prestacions al volant, de rendiment, de confort i de seguretat.

La barreja intel·ligent dels materials presents en el nou SL ha fet possible poder conjugar dos principis per naturalesa contraris: molta rigidesa i poc pes. Entre els materials utilitzats hi ha l’alumini, el magnesi i diversos materials reforçats amb fibres i acer.

En comparació amb la sèrie precedent, la rigidesa a la torsió de l’estructura ha augmentat un 18%, la rigidesa transversal un 50% i la longitudinal un 40%.

Aerodinàmica activa: equilibri i eficiència

Perquè el desenvolupament del nou SL arribés a bon port, un dels principals objectius de tota la fase de desenvolupament passava obligatòriament per aconseguir una alta eficiència aerodinàmica.

En aquest sentit, la meta de l’equip d’enginyers d’AMG passava per obtenir una relació perfectament equilibrada entre baixa resistència aerodinàmica i les forces ascensionals. El nou roadster va superar aquesta regla gràcies a la gran experiència de Mercedes-AMG en la competició , així com pels nombrosos elements aerodinàmics actius que han incorporat, sobretot en la part frontal.

El resultat de tot això ha donat lloc a un coeficient de resistència aerodinàmica de només 0,31 cx, un valor excel·lent per a un esportiu, que a més és descapotable.

Mercedes-AMG SL 55 4MATIC+

Sistema de regulació AIRPANEL

Per primera vegada, el sistema actiu de regulació de l’aire AIRPANEL està format per dos components. El primer element utilitza unes llàmines verticals ocultes darrere de la presa inferior d’aire del faldó davanter. El segon component, situat darrere de la presa superior d’aire, consta d’unes làmines disposades horitzontalment.

En la seva posició bàsica totes les làmines estan tancades. En aquesta posició redueixen la resistència aerodinàmica i permeten dirigir l’aire de manera precisa cap als baixos del vehicle. Amb això disminueixen encara més les forces ascensionals en la secció davantera.

Una vegada que s’ha aconsegueix una temperatura determinada, si la demanda d’aire de refrigeració és especialment alta, s’obren les làmines per deixar passar el cabal màxim d’aire de refrigeració cap als bescanviadors de calor. Una solució tan lògica, com brillant!

Spoiler posterior extensible

Un altre element actiu és l’spoiler posterior extensible que hi ha integrat en la tapa del maleter. La posició d’aquest component varia en funció de la situació de conducció. Per això, el programari de control té en compte nombrosos paràmetres. Per exemple, la velocitat de marxa, l’acceleració longitudinal i transversal, i la velocitat de gir de la direcció.

A partir de 80 km/h, aquest spoiler pot adoptar posicions diferents amb fins a cinc angles diferents.

Mercedes-AMG SL 55 4MATIC+

També contribueix a millorar el comportament dinàmic del cotxe un element aerodinàmic actiu que hi ha ocult en els baixos, just per davant del motor. Es tracta d’un perfil de fibra de carboni que reacciona a la posició del selector de programes de conducció AMG i que es desplaça automàticament uns 40 mil·límetres cap avall quan el cotxe assoleix els 80 km/h. Amb això es genera l’anomenat efecte ‘Venturi’, que fa que el vehicle es pegui més a la carretera, reduint les forces ascensionals en  l’eix davanter.

LLandes entre 19 i 21 polzades

Amb l’SL s’ofereixen nombroses llandes d’aliatge amb propietats aerodinàmiques optimitzades. Estan disponibles entre les 19, 20 o 21 polzades de diàmetre. Són llandes dissenyades per reduir al mínim les turbulències i la resistència aerodinàmica. Destacar especialment les de 20 polzades amb anells de plàstic d’acció aerodinàmica, atès que també redueixen considerablement el pes total.

La capota: menys pes i menys altura

El posicionament esportiu del nou SL va ser el gran argument que es va tenir en compte a l’hora d’optar per una capota de lona amb accionament elèctric.

La disminució del pes respecte al que implicaria un sostre rígid és d’uns 21 quilograms. Més enllà del tema pes, sent de lona també es podia aconseguir que tingues una posició més baixa, amb el que també baixaria el centre de gravetat. I és que més enllà de l’estètica, tot això repercuteix positivament en termes de dinamisme i de maniobra, arguments prioritaris a l’hora de projectar l’SL.

Respecte del plegat, el seu moviment en Z ajuda a estalviar espai i també el pes que acabem d’esmentar en el paràgraf anterior. Aquest tipus de plegat permet evitar la clàssica tapa del compartiment de la capota. La tapa davantera del sostre assegura que la capota oberta quedi a nivell amb la superfície de la carrosseria en la seva posició final.

Una altra comesa era conservar el confort acústic, detall súper important en un descapotable amb sostre tèxtil. Per aconseguir-ho, els de Mercedes-AMG han  basat la seva construcció en una estructura constituïda a base de tres capes. Concretament el sostre de lona del nou SL està format per una coberta exterior, una esterilla intermitja insonorizant i finalment pel sostre interior

L’operació d’obertura i de tancament es completa en només 15 segons i pot executar-se en marxa fins a una velocitat de 60 km/h.

Mercedes-AMG SL 55 4MATIC+

Motor, canvi i tracció integral

De cara al llançament al mercat, el nou SL estarà disponible amb un motor AMG V8 biturbo de 4 litres amb dos nivells de potència. Tots dos propulsors es munten exclusivament a mà d’acord amb el principi «One Man, One Engine».

El propulsor incorporat en l’SL 63 4MATIC+, el model topall de gamma, registra un consum en cicle mixt d’entre 12,7 i 11, 8 litres als 100. Les emissions de CO₂, també en cicle mixt, se situen entre els 268 i els 288 g/km. Aquest motor desenvolupa una potència de 585 CV (430 kW) amb un par màxim de 800 Nm entre les 2.500 i les 4.500 rpm. L’acceleració de 0 a 100 km/h requereix 3,6 segons i la velocitat màxima (limitada) és de 315 km/h.

En l’SL 55 4MATIC+ el consum en cicle mixt està situat entre els 12,7 i els 11,8 litres i les emissions de CO₂ entre els 288 i els 268 g/km.

En aquest cas, l’V8 desenvolupa 476 CV (350 kW) amb un par màxim de 700 Nm. Per pujar de 0 a 100 km/h necessitarà 3 dècimes més que el 63, és a dir, 3,9 segons. La velocitat para l’agulla en 295 km/h.

Híbrids en fase de desenvolupament

Més endavant, els de Mercedes-AMG presentaran un propulsor híbrid d’altes prestacions, l’SL AMG E Performance.

Mercedes-AMG SL 55 4MATIC+

AMG SPEEDSHIFT MCT 9G amb embragatge humit

El canvi AMG SPEEDSHIFT MCT 9G incorpora un embragatge humit per a l’arrencada que substitueix al convertidor de parell. Aquest component contribueix a reduir el pes i millora la resposta davant les necessitats de l’accelerador, especialment a l’accelerar amb rapidesa.

Tracció integral AMG Performance 4MATIC+

Aquesta és la primera vegada que s’ha equipat un SL amb un sistema de tracció a les quatre rodes. Els dos models V8 estan equipats de sèrie amb la tecnologia de propulsió integral AMG Performance 4MATIC+.

La distribució de par variable entre l’eix davanter i l’eix posterior garanteix una tracció ideal en el marge límit de la conducció, així com una gran estabilitat de marxa i una seguretat de conducció en tota mena de condicions.

Tren de rodatge AMG RIDE CONTROL

L’SL 55 4MATIC+ equipa de sèrie el nou tren de rodatge mecànic AMG RIDE CONTROL amb amortidors d’alumini d’alt rendiment i molles helicoidals de construcció lleugera.

Per primera vegada s’ha equipat un vehicle de sèrie de Mercedes-AMG, amb un eix davanter format per cinc braços.

Per la seva banda, l’SL 63 4MATIC+ estrena el tren de rodatge AMG ACTIVE RIDE CONTROL amb estabilització hidràulica activa del balanceig.

Aquest nou sistema fa possible una reacció perfecta davant de les forces direccionals i dels canvis de càrrega. Al mateix temps també augmenta el confort de conducció en rectes.

Mercedes-AMG SL 55 4MATIC+

Frens AMG ceràmics

El nou sistema de frens AMG d’alt rendiment amb discos compostos garanteixen una força de frenada a l’altura de les necessitats del nou SL.

La curta distància de frenat, la resposta sensible i l’alta estabilitat, fins i tot sota d’esforços extrems, estan garantides amb aquests nous frens.

Aquests discos són molt més lleugers i requereixen menys espai, per la qual cosa és possible millorar la seva refrigeració.

Una altra novetat és que amb aquesta nova generació de frens s’ha optimitzat la capacitat de gir de les rodes.

A més de l’estalvi addicional de pes i de la gran capacitat de dissipació de la calor, aquesta solució destaca per oferir una resposta més ràpida al conduir sobre superfícies humides.

Direcció activa posterior: agilitat i estabilitat

Per primera s’ha equipat l’SL amb una direcció activa en l’eix posterior. Per sota dels 100 km/h les rodes posteriors giraran en sentit oposat al de les davanteres, mentre que per sobre dels 100 ho faran en el mateix sentit.

Amb això, el sistema permet un comportament de marxa àgil i molt estable.

Programes AMG DYNAMICS

Els sis programes de conducció de l’AMG DYNAMIC SELECT: «Calçada lliscant», «Comfort», «Sport», «Sport +», «Individual» i «RACE» vénen de sèrie en l’SL 63 4MATIC+. En el cas de l’SL 55 4MATIC+ estan com a opció en el paquet AMG DYNAMIC PLUS.

Tots aquest modes ofereixen moltes possibilitats a l’hora de definir l’equilibri desitjat entre confort i dinamisme al volant.

Els nous SL disposen així mateix de l’AMG DYNAMICS, una funció addicional vinculada als programes de conducció AMG DYNAMIC SELECT. Aquest sistema integrat de control de l’estabilitat amplia notablement l’efectivitat de l’ESP.

Assistència a la conducció

Els sistemes d’assistència a la conducció utilitzen nombrosos sensors, càmeres i equips de radar per poder observar el trànsit i l’entorn. Sempre que sigui necessari aquests ajudants intel·ligents intervindran en questió de fraccions de segon.

Igual que succeeix en les actuals generacions dels Classe C i Classe S, el conductor té a disposició nombrosos sistemes que l’assistiran en situacions quotidianes: adaptar la velocitat, mantenir la distància respecte d’altres vehicles, guiat en revolts o en maniobres de canvi de carril, o diferents reaccions davant d’un xoc imminent.

Per mitjà d’un nou concepte de visualitzat, en el quadre d’instruments es mostra de manera clara i comprensible el funcionament d’aquests sistemes. En aquest sentit, amb un simple cop d’ull el conductor reconeixerà ràpid aspectes com la ruta que segueix, les línies dels carrils o la presència d’altres usuaris o obstacles que hi hagi en aquest moment a la via. Sobre la base d’aquesta representació de l’entorn es visualitzen tant l’estat del sistema, com el funcionament dels assistents.

Mercedes-AMG SL 55 4MATIC+

Serveis de connectivitat

El sistema d’infoentreteniment MBUX obre nombroses possibilitats de control  intuïtiu. També permet fer ús d’un gran nombre de serveis digitals del sistema Mercedes me connect. Entre els avantatges destaca el concepte intuïtiu de control  mitjançant la pantalla tàctil o des dels botons Touch Control del volant, la integració del telèfon mòbil mitjançant els assistents Apple CarPlay i Android Auto, el sistema mans lliures amb Bluetooth i la ràdio digital (DAB i DAB+).

En combinació amb l’MBUX, els clients tenen accés a pràctics serveis de connectivitat, com el Live Traffic Information.

Amb el Mercedes me connect el conductor pot fer ús de nombroses funcions noves. N’hi haurà prou amb vincular el cotxe a un compte Mercedes.

Gràcies a la navegació amb el Live Traffic Information i a la comunicació vehicular, el client es beneficiarà de dades sobre el trànsit en temps real. A més, entre els diferents vehicles connectats a la xarxa s’intercanviarà tota la informació rellevant del trànsit, com ara accidents o retencions.

Programa d’equipament SL

Els detalls de l’equipament i les nombroses opcions es tradueixen en àmplies possibilitats de personalització, d’acord amb les preferències de cada client.

Hi ha fins a dotze colors de carrosseria, tres colors per a la capota i nombrosos dissenys de llandes.

Qui desitgi subratllar més encara, ja sigui l’elegància o el dinamisme, pot triar entre tres paquets de disseny exterior.

L’SL 55 4MATIC+ calça de sèrie unes llandes multiradi d’aliatge AMG. Són de 19 polzades i poden ser o de color plata o en negre mat. Les de l’SL 63 4MATIC+ són de 20 polzades i tenen un disseny amb cinc radis dobles.

Informeu-vos-en a Automòbils Pyrénées. Els trobareu a Prat de la Tresa s/n. Tel +376 880700

———

Per accedir a d’altres entrades de la secció Premium Cars, podeu fer clic en aquest enllaç, o també podeu entrar des del menú superior del blog.

Mercedes-AMG SL 55 4MATIC+

Mercedes-AMG SL 55 4MATIC+

Interior Mercedes-AMG SL

Interior Mercedes-Benz 300 SL.

Fotos: Mercedes-Benz ( www.media.daimler.com )