,

Nou Citroën ë-C4: la nova opció elèctrica del C4

Citroën ë-C4: Entre l’oferta d’automòbils compactes tradicionals, més els SUV compactes, els monovolums i finalment les variants de tall familiar, el segment C és un dels més voluminosos del sector, de fet representa gairebé la meitat del parc automobilístic europeu.

Doncs bé, la novetat que us presentem en aquest espai correspon en aquest segment i ho fa -primer punt positiu que li veiem- amb una carrosseria amb una concepció molt intel·ligent. Diem això perquè el nou Citroën C4 en general i l’ë-C4 en particular, presenten una carrosseria tipus SUV molt atractiva i actual, atès que és el format de cotxe més demandat des de fa uns anys. No en va més del 50% de les vendes d’aquest segment, o són o tenen aspecte de SUV.

T’has comprat SUV?

No importa si és o no de tracció integral, en la majoria de ciutats el públic té predilecció per aquesta mena de carrosseries des de fa temps.

També és cert que en un país com el nostre si que hi ha més demanda pels AWD, però encara així, si posem en la mateixa exposició models de tall tradicional al costat d’uns altres amb aparença de SUV, segur que la gran majoria es decantarà per aquests últims. Una altra cosa seria que parléssim d’un tracció posterior, que siempre és més complicat de gestionar en condicions de neu.

Dit això i com podeu veure,  només cal donar un cop d’ull al nous C4 per tenir la impresió que estem davant d’un SUV. La seva aparença robusta, imponent i rotunda, més l’altura que percebem, són clars indicadors que ha de ser un SUV, però no l’és

Frontal imponent

Des de davant, l’imponent frontal amb els enormes i estilitzats fars donen una molt bona primera impressió. La unitat que vam poder provar incorporava unes òptiques Full LED, atès que corresponia a l’acabat «Shine», el més alt de la gamma.

Com la resta d’opcions de combustió tradicional, l’ë-C4 també té les entrades d’aire en la part baixa del para-cops.

Finalment, en els extrems destaquen els antiboira hexagonals. En aquest cas estan emmarcats amb les vores en color blau, la qual cosa delata que es tracta de la versió elèctrica.

Aparentment alt

Vist lateralment també hi ha detalls clars perquè l’associem amb un SUV. El més evident el trobem en els grans passos de rodes, atès que a més, allotjen unes grans  llandes de 18 polzades amb un disseny realment encertat (venen de sèrie en tots els acabats). Tot plegat dóna aquesta aparença d’altura al cotxe vist lateralment. Diem aparença perquè en realitat l’altura lliure al sòl és de 156 mm, és a dir, la mateixa que tenen molts turismes convencionals.

El cas és que han sabut jugar molt bé amb aquests elements per aconseguir aquesta aparença de SUV.

Parlant de les llandes. Els pneumàtics que porta l’ë-C4 medeixen 195, la qual cosa segur que afavoreix que el consum sigui més contingut del que ho és en altres cotxes amb una configuració similar. Més avall en parlem.

Aquest mateix efecte de més volum el tenim també en termes d’altura total. I és que visualment també sembla un cotxe molt més alt del que és, doncs mesura 1.525 mm, una altura ben normal i per descomptat molt allunyada de l’altura habitual d’un SUV.

Respecte de la resta de cotes

En longitud més del mateix. A qualsevol que li preguntis et dirà que aquest cotxe ha de ser llarg, quan en realitat, amb 4.360 mm és tot just 8 cm més llarg que un Golf.

Ja que hem esmentat les cotes, acabarem de donar-vos la resta. En amplada el nou C4 mesura 1.800 mm i la distància entre eixos és de 2.670 mm.

Més enllà de llandes, baixos i pneumàtics, també destaquen molt lateralment la forma de les finestretes, així com la caiguda de la saga, tots dos elements inspirats en models com el mític GS.

Hi ha set colors disponibles de carrosseria i cinc paquets de color per poder combinar, la qual cosa suposa un total de 31 combinacions.

Sense eixugaparabrises posterior

De la part posterior destacar que la saga compta amb un spolier centrat al vidre que a més d’afavorir l’aerodinàmica fa innecessari l’eixugaparabrises posterior, atès que evita que el vidre es mulli en excés, almenys mentre se circula.

També són molt vistosos els llums posteriors dotats de tecnologia LED. Presenten un disseny que els divideix en quatre seccions independents, la qual cosa fa que siguin molt atractius.

Ens hi pugem?

El primer que ressalta en obrir la porta i pujar-nos és que aquesta s’obre molt, fet que facilita notablement l’accés al vehicle.

El segon a ressaltar torna a tenir a veure amb aquesta picada d’ullet als models de tall SUV, és a dir, l’altura. Els seients estan col·locats bastant més alts de l’habitual respecte d’un cotxe compacte. Aquesta altura extra es deu a la ubicació de les bateries. Situades sota el pis del cotxe, aixequen lleugerament l’habitacle i amb ell els seients.

Un cop asseguts el primer que destaca són els mateixos seients, en el meu cas, que sóc de talla petita, són gairebé sofàs, amples i esponjosos. A més, com es tracta de l’acabat «Shine» són els anomenats seients «Advanced Comfort». Estan entapissats amb cuir i presenten les costures a la vista de color blau. A més del cuir compten amb una gruixuda capa d’escuma que t’acomoda a l’instant.

Modern i funcional

Considerat el tema seients, anem al que tenim davant nostre. El disseny de tot el frontal en general és molt modern i funcional. De fet és molt més atractiu que , per exemple, el dels I.D de Volkswagen, que res tenen a veure en preu.

El volant, de forma més octogonal que no pas rodona, té un molt bon tacte. En ell estan integrats alguns comandaments bàsics, com per exemple el control de creuer, el limitador de velocitat, l’accés al telèfon i al volum dels altaveus o al comandament d’activació del sistema de reconeixement per veu.

Bye bye pantalles flotants

La pantalla del darrere del volant està integrada en el quadre de comandament, amb el que guanya en estil i qualitat visual, deixant de costat les pantalles flotants que porten tants models i que semblen muntades com a elements afegits a última hora.

No és molt gran, però tampoc cal que ho sigui ja que amb 5 polzades hi ha més que suficient per mostrar les dades necessàries. A més, l’acabat «Shine» inclou el visor «Head-Up Display» que projecta les dades rellevants al vidre davanter perquè no perdem de vista la carretera.

L’autèntic centre d’operacions del quadre de comandament el monopolitza la pantalla horitzontal de 10 polzades que hi ha en la part central del taulell de comandament. Des d’ella es controlen la majoria de sistemes del cotxe, els de confort i assistència en viatge, el sistema de infoentreteniment…

Reacciona molt bé a les ordres, es visualitza bé i sense quasi reflexos i la sensibilitat tàctil és la que ha de ser! Els botons dels menús són grans i molt visibles.

Connectivitat per a tots

Com és d’esperar el sistema és compatible amb «Apple CarPlay» i «Android Auto», de manera que una vegada sincronitzat la primera vegada, sempre que accedim al cotxe n’hi haurà prou amb deixar el mòbil en la base de càrrega per inducció perquè el sistema es connecti via Bluetooth mentre, de pas, el recarreguem. En la mateixa zona on es deixa el mòbil hi ha dos ports USB.

Com és d’esperar, l’ë-C4 disposa de l’aplicació «My Citroën» des de la qual podrem programar la càrrega del cotxe, així com fer algunes accions, com condicionar la temperatura de l’interior a distància o controlar el procés de recàrrega.

A diferència de molts models d’última factura, Citroën continua optant per conservar alguns botons tradicionals. És el cas dels comandaments del sistema de climatització i del control de so de la ràdio.

Textures millorades

En general els materials de la nova gamma C4 tenen un bon tacte i estan ben ajustats. Tota la part superior del quadre de comandament té un tacte tou molt agradable, mentre que la part inferior és una mica més rígida, però tampoc ens posarem ara exquisits amb això.

No em pregunteu el motiu, però com en tants altres models, inclosos alguns molt més “premium” , els C4 també tiren del mateix negre piano brillant en diferents zones de l’interior, com ara la zona inferior de la pantalla central, els airejadors del clima o la consola central. És que ningú els ha dit encara que els dits queden marcats a la mínima?

Habitabilitat i emmagatzematge

Ja en les tres places posteriors, torna a destacar la comoditat d’accés que ofereixen. També és molt destacable l’espai. Tant en altura, amplada o espai per als genolls i els peus, l’espai és molt gran. Fins i tot amb els seients davanters completament enrere, hi ha lloc de sobres.

Quant a espais per guardar coses, la veritat és que no solament no en falten, sinó que n’hi ha de molt interessants i útils. Just davant del copilot hi ha un espai des del qual es pot fer sortir una safata. Està dissenyada per poder portar una tauleta o un portàtil fi. A més de servir com a tauleta mentre estem connectats, quan no ho estem podrem guardar-la en aquest punt.

Els espais de les portes, la guantera frontal del copilot, els porta-begudes que hi ha entre els seients i el generós cofre que hi ha sota del recolzabraços asseguren volum suficient per poder dur un munt de coses.

380 litres de maleter

Pel que fa al maleter, la marca anuncia 380 litres de capacitat, una xifra que compleix amb la mitjana de la majoria de cotxes d’aquest tipus i segment.
És un espai ampli i de fàcil accés. A més, inclou algún gadget, com per exemple uns penjadors.
Abatent els respatllers dels seients posteriors queda un buit de 1.250 litres de capacitat.

Equipament

A part de l’acabat «Shine», el Citroën ë-C4 està disponible amb dos acabats més. El de base és el «Feel» i l’intermedi el «Feel Pack».

Com ja hem dit, el cotxe que Automòbils Pyrénées ens va deixar era una «Shine», la versió més equipada. La veritat és que per la poca diferència de preu que hi ha entre l’acabat «Feel» i el «Shine», us recomanem que opteu per aquest últim, atès que ve súper equipat i val molt la pena.

Shine, sí o sí!

Diem això perquè per aquesta petita diferència -dos mil euros- tindreu inclòs ni més ni menys que un paquet amb 20 ajudes i assistències a la conducció, la pantalla de 10 polzades, la plataforma de recàrrega per inducció, el navegador, la càmera de visió posterior i els seients entapissats amb pell. Tots aquest elements com a extres pugen molt més que aquests 2 mil euros.

Respecte al lineal de preus, la versió «Feel», la més bàsica, surt per 21.970 euros, mentre que el mes complet (Shine) es queda en 23.990 euros. Aquests preus ja inclouen els descomptes de les ajudes del Pla Engega i del concessionari.

Motor

El motor de l’ë-C4 arriba als 100 kW (136 CV) de potència amb un par de 260 Nm.
Aquestes xifres li permeten accelerar de 0 a 100 km/h en 9,7 segons i aconseguir una velocitat màxima limitada de 150 km/h.

3 modes de conducció

El cotxe compta amb tres modes de conducció: «Eco», «Normal» i «Sport», als quals se li afegeix l’opció B (Brake) per si volem que la retenció del motor sigui màxima. Encara que oficialment la marca no parla de la conducció amb un únic pedal, el cert és que si administrem bé la funció «Brake» gairebé aconseguirem el mateix resultat de conducció.

Els modes de conducció se seleccionen des d’un comandament que hi ha situat al costat del selector del canvi. Segons el mode variarà la resposta de l’accelerador, així com la disponibilitat d’alguns sistemes no imprescindibles del cotxe.

Respecte de la bateria

Quant al tema bateries, l’ë-C4 equipa una bateria d’ions de liti amb 50 kWh de capacitat. Aquesta capacitat homologa un màxim de 350 km d’autonomia.

Quant al consum, en els poc més de 120 quilòmetres de prova que vam fer vam obtenir una mitjana de 18,3 kWh/100 km. Però en ciutat, seguint el ritme real de la circulació i prenent diverses vegades les vies més ràpides exteriors, el consum va estar entre 12,8 i 14,6 kWh. I és que quan li agafes el punt i deixes que el cotxe circuli a vela, el consum baixa tant que sembla congelar-se.

En ciutat més de 350 km d’autonomia

Dels 350 quilòmetres d’autonomia oficials, en termes reals parlem d’entre 235 a 281 quilòmetres en conducció mixta (variarà segons el ritme i el tipus de carretera). Ara bé, si principalment se circula per ciutat segur que se superen fàcilment aquests 350 km que indica Citroën. Almenys això va ser el que vam percebre durant la prova feta, on l’autonomia tot just va baixar malgrat haver recorregut uns 65 quilòmetres.

A l’hora de recarregar-lo

Per recarregar la bateria el Citroën ë-C4 inclou un carregador de 7,4 kWh. Hi ha un d’11 kW per poder fer càrregues amb corrent altern a casa (opcional).
El cotxe també admet recàrregues ràpides de fins a 100 kW. En cas de viatjar amb ell, per temes de temps de recàrrega serà ideal poder recarregar-lo a 100 kW. A més, quan recàrregues la bateria en un punt de 50 kW l’electricitat entra realment en aquest ritme, el que també és un plus.

Consideracions finals

Sobretot destacar una cosa molt habitual en la marca, el confort i la comoditat circulant. El silenci del motor i les suspensions dotades amb amortidors amb limitadors hidràulics progressius absorbeixen molt bé qualsevol irregularitat. En aquest sentit és perfecte.
No tan perfecte és el tema del soroll que es percep al frenar, un fet que atribuïm a la insonoritat de l’habitacle.

La posició, la visibilitat i l’accés als diferents comandaments és molt bona. Possiblement -és el preu a pagar per aquesta estètica tan xula- la lluna posterior és una mica petita per poder veure amb tot detall el que succeeix al darrere quan fas maniobres: En tot cas, com l’ë-C4 que vam provar equipava la càmera de visió posterior, tampoc va afectar-nos gens.

Si en ciutat va ser gairebé com un joc conduir-lo, per allò d’aconseguir que tot just consumís, en carretera i amb les constants pujades que tenim al país la cosa va canviar. A nivell de conducció però, va continuar sent un cotxe molt segur, efectiu i ens va agradar molt com va en general.

El motor de l’ë-C4 es mostra més que solvent i com és habitual en els elèctrics surt decidit quan acceleres, lliurant-te tot el par motor des del primer moment (menys en Eco). Això ajuda a encadenar amb molt de dinamisme fins i tot revolts molt seguits i en pujada. Sent un cotxe pensat per conduir més aviat suau i àrmonic, el cert és que ens va sorprendre la capacitat que va demostrar-nos a l’apretar-lo més del compte!

Per tot plegat, podem dir que relació preu, acabats i prestacions, l’é-C4 és una molt bona opció que us recomanem provar. Com a nosaltres, segur que us sorprendrà.

Informeu-vos-en i soliciteu una prova a Automòbils Pyrénées, concessionari oficial Citroën al Principat. Els trobareu en l’exposició central que tenen tot baixant cap a Sant Julià de Lòria, a Prat de la Tresa s/n. Tel 880 700.

——-

Per accedir a altres novetats de la secció “Green Cars” feu clic en aquest enllaç o entreu des del menú superior del blog.