,

NOU CLASSE A: IRRESISTIBLE

Mercedes-Benz Clase A 2018-7

El nou Classe A 2018, el compacte de Mercedes-Benz, se supera amb escreix a tots nivells tot establint nous referents en el segment. Ho fa amb un gran nombre d’elements que van des del disseny i el confort, fins a la tecnologia més puntera del món de l’automòbil.

Des de 2012, tot un súpervendes

Ja fa més de vint anys de l’arribada del Mercedes-Benz Classe A, però no va ser fins fa sis anys que va començar a fer-se un lloc destacat, molt destacat!

Va fer-ho gràcies a una encertada renovació quasi completa, després de varis intents que no van donar els fruits esperats.

I és que aquell 2012 el Classe A no solament va aconseguir encaixar en el mercat amb la fòrmula correcta, ho va fer de tal forma que va convertir-se en un dels models més venuts del seu segment.

Al cap de poc, fins i tot va acabar sent ( i ho és encara) un dels models de més èxit en la història de la marca.

Ara, tot just a mitjans del 2018, el Classe A torna a fer un canvi generacional important, mantenint el seu ADN intacte, però adaptant-se, com cap model de cap altra marca fins ara, a les possibilitats tecnològiques més modernes i prestacionals del moment.

 

Mercedes-Benz Clase A 2018

Exterior més arrodonit

Exteriorment, al menys quan el mires al primer cop d’ull, diríem que no hi ha massa canvis, i de fet és cert. I és que com dèiem, els inicis d’aquest model no van ser fàcils i va costar molt trobar la fòrmula de l’èxit a nivell d’estètica.

Diem això perquè els de Mercedes-Benz, conscients del que va costar trobar la identitat adeqüada per aquest model, han optat per modificar el just i necessari pel que fa a la part exterior, duent a terme canvis molt subtils.

De fet, bàsicament l’han armonitzat, redibuixat lleugerament, arrodonint-lo per seguir la tendència de la demanda, però certament, mantenint el conjunt geomètric molt proper al ja conegut.

La part davantera, que juga amb la base de l’imponent i majestuós CLS, és ara més esportiva gràcies als nous fars, més allargats i que s’enfilen cap als passos de roda, però també és més elegant, gràcies a la suavitat amb que s’encadenen les formes i les línies.

Airpanel

La graella frontal també és dels elements que reforcen aquesta nova imatge. Incorpora la tecnologia «Airpanel» i com a tret principal, destacar que ofereix la possibilitat de poder obrir o tancar les entrades d’aire per millorar l’eficiència aerodinàmica.

Completa aquesta nova imatge del frontal el capó, que presenta una mica més d’inclinació.

Lateralment és on costa més apreciar diferències. De fet, només el dibuix que marquen les línies de contorn de tot el lateral deixen entreveure alguna variació.

Millor habitabilitat

Aquestes variacions, quasi inapreciables,  es donen pel fet que el nou Classe A és una mica més llarg, concretament 12 centímetres, amb els quals, arriba als 4,4 metres de llarg, un fet que ha jugat molt a favor de l’habitabilitat en cabina i també del maleter, que enguany arriba als 370 litres naturals.

Com al davant, de la part posterior destaquen tambe els nous fars. Enguany són més estrets i allargats, i presenten dues seccions partides.

Interior espectacular

Subtilitats exteriors a part, el gran canvi amb que arriba el nou Classe A, el que realment suposa una revolució, està en l’interior, on desplega un seguit d’atributs i sistemes tecnològics –molts d’ells inèdits fins ara-  realment espectaculars.

El nou taulell d’instruments està format per dues pantalles digitals de set polzades cadascuna, el que li dóna un aspecte d’allò més modern i futurista. (Opcionalment poden arribar a les 10,25 polzades).

De fet, i amb això ho diem tot, l’interior està profundament inspirat en l’elegant i modern Classe S.

Dues Pantalles

Una de les dues pantalles, la que ofereix tot el corresponent a la informació per el conductor, es controla directament des del volant, accionant els anomenats «Touch Bottons».

La segona pantalla, tàctil, és la que dóna accés a la informació i control d’elements com la navegació o els sistemes d’informació global i d’entreteniment. Es pot controlar també des del «Touchpad» central.

Només cal seure un instant per apreciar que l’espai interior és superior en aquesta nova entrega.

De fet, on hi ha més diferències quan parlem d’espai és en les places posteriors, que ara están més altes i també són bastant més espaioses pel que fa a les cames i a l’alçada lliure fins el sostre.

Revolució tecnològica

Però com dèiem, l’autèntica revolució la viureu sobretot en l’apartat tecnològic. Res a veure amb la versió precedent ni amb res conegut fins ara!

Són tants els elements de seguretat, connectivitat, informació, assistència, i entreteniment en ruta els que incorpora, que necessitaríem fer un especial només per aquest cotxe, i encara ens faltaria espai!

El control de velocitat intel·ligent, la conducció semiautònoma, la càmera de 360 graus, l’assistent actiu de distància de seguretat (Distronic), el sistema Pre-Safe Plus, l’alerta per canvi de carril, el de frenada d’emergència, el limitador de velocitat acoblat a la navegació o el lector dels senyals de trànsit, són els sistemes més destacables als que podem optar pel que fa a seguretat en ruta.

Sistemes de seguretat

Per exemple, gràcies al desplegament de diferents càmeres i sensors de radar d’abast ampliat, l’assistent de distància «Distronic» permet adaptar la velocitat del vehicle en funció del la ruta.

Aquest sistema és capaç de reconèixer revolts, encreuaments o rotondes.

L’assistent de frenada actiu s’encarrega d’afegir funcions ampliades que puguin ajudar a evitar xocs amb persones que puguin creuar-se al davant nostre, o fins i tot evitar una col·lisió frontal.

Quan circulem per autopistes o vies ràpides amb trànsit lent, la funció de conducció en retencions s’encarregarà d’aturar el cotxe automáticament, i també de reiniciar la marxa.

Amb l’assistent actiu de canvi de carril, només cal activar l’intermitent perquè el vehicle iniciï de forma automàtica la maniobra (entre 80 i 180 km/h)

Per últim, l’assistent de maniobra evasiva està dissenyat per ajudar-nos en cas d’haver de fer una maniobra d’emergència. Si és el cas, el sistema assistirà al conductor mitjançant una intervenció en el volant i esquivant l’obstacle.

Sistemes d’assistència

Si passem a l’apartat de sistemes interactius, l’arsenal tecnològic del nou Classe A encara és més sorprenent i revolucionari que el de seguretat i assistència en ruta.

Per fer-vos una idea, fins i tot ens permet mantenir una conversa amb cotxe. De seguida en parlarem.

MBUX

Destacar el nou sistema «MBUX», un sistema pioner que s’estrena en aquest model i del qual destaquen els gràfics fets per Nvidia.  Aquest sistema disposa (opcionalment) de realitat augmentada.

Per exemple, aplicada al navegador, mostra de manera impressionant les imatges per les quals s’està transitant, fins a punt de sentir-te realment inmers en l’escena!

Hi Mercedes

Respecte del que us dèiem abans, allò  de poder mantenir una conversa amb el cotxe, ens referíem al nou sistema de veu «Me», un assistent que ve a ser com Siri, és a dir, un sistema de reconeixement de veu preprogramat amb un paquet d’instruccions activables per mitjà de la veu.

Però en aquest cas està molt més afinat i desenvolupat que la coneguda assistenta d’Apple. Molt més de fet!

Com en el cas de Siri, el seu funcionament és molt intuïtiu i fàcil. Només cal pronunciar l’expressió “Hey, Mercedes” i el cotxe ens preguntarà què volem fer. De fet, nosaltres, al cap d’una estona només li dèiem Mercedes i prou!

Podeu indicar-li una destinació, demanar-li que posi una cançó, fer-li una pregunta referent al temps, que posi més fred o més calor….  Hi ha un munt de coses preprogramades perquè el sistema reaccioni a l’instant i les executi , i moltes d’altres que pot aprendre amb el temps.

I és que un dels aspectes més sorprenents d’aquest sistema és que aprèn constantment de nosaltres, de tal forma que a mida que anem interactuant amb ell (ella), el sistema, perdó, la Mercedes, anirà millorant més i més fins a tornar-se l’assistenta perfecta.

Connectivitat

Parlant d’interacció entre conductors, la nova Classe A també compta amb el sistema de connexions «Car-to-Car» i «Car-to-X» aquest últim dirigit a d’altres suports online més enllà dels vehicles.  Ambdós serveixen per informar o alertar els conductors de les circumstàncies d’altres usuaris de la via, com ara a informar d’un accident.

Per últim, destacar l’aplicació per a mòbils i tauletes «Mercedes-Benz Me», gràcies a la qual no tan sols es poden configurar diferents paràmetres del cotxe, també es pot rebre informació sobre disponibilitat en zones d’aparcaments, zones d’interés….

Mercedes-Benz Clase A 2018-3

Motors

Respecte del motors, actualment hi ha dos opcions disponibles, el 180 i el 200, El 180 només en està en dièsel, mentre que el 200 està disponible tant en gasolina com en dièsel.

La versió de gasolina del 200, segons les previsions un dels motor més equilibrats prestacionalment de la gamma i el què a priori serà més comercial, ve amb un bloc turbo d’1,4 litres, 163 CV i 250 Nm de parell.

Aquest va ser el que vam poder provar. La unitat que van deixar-nos a Automòbils Pyrénées venia amb el paquet AMG, de manera que fèia molta patxoca. Tret de la realitat augmentada i del sostre, ho portava tot!

Mercedes-Benz Clase A 2018

Té un consum mitjà d’entre 5,6 i 5,1 litres als cent, depenent de si optem pel de canvi manual o pel de doble embragatge 7G-DCT.

El cert és que l’opció auto-seqüencial 7G-DCT és de carrer la més interessant, rendible i còmoda.

Eficient

Aquestes xifres de consum, prou contingudes tot i el rendiment despert i alegre de cadascuna de les motoritzacions disponibles, són possibles perquè el nou Clase A estrena una sèrie funcions per optimitzar l’eficiència: la culata reduïda, el sistema «Camtronic» de regulació de l’arbre de lleves d’admissió, i un sistema de desconnexió selectiva de cilindres segons la demanda.

L’altre opció disponible enguany és la corresponent al dièsel 180d, un 1,5 litres amb 116 CV i 260 Nm de parell.

D’aquest propulsor destaca especialment l’eficiència i el rendiment. Ve equipat amb un turbo de geometria variable integrat al col·lector de l’escapament. Gràcies en aquest turbo, la resposta és molt enèrgica i immediata.

Mercedes-Benz Clase A 2018-6

I properament..

En principi, a mitjans del darrer trimestre de l’any arribarà el Clase A 250 (de gasolina) amb 224 CV i la tracció integral 4MATIC.

Una mica més enllà, a finals o possiblement a principis de l’any vinent, desembarcarà la resta de la caballeria del Clase A, incloses les versions més esportives, com els poderosos AMG.

Informeu-vos-en a Automòbils Pyrénées. Prat de la Tresa s/n. Tel 800 700