,

NOU CUPRA FORMENTOR: ADN 100% CUPRA

Tot i el retard generalitzat que ha patit la indústria de l’automòbil a causa de la covid-19, els de Cupra, la marca de tall esportiu de SEAT, ha seguit complint en la mesura del possible amb el calendari que tenien previst, el que ha donat lloc a l’arribada del nou Cupra Formentor, el primer model amb L’ADN 100% Cupra.

A partir de la inauguració del seu centre operacional, a finals d’estiu van dur a terme la seva primera gran presentació, el nou Cupra Formentor, un model que -com tants altres- no va poder fer la seva posada de llarg en el Saló de Ginebra a causa de la pandèmia.

ADN 100% Cupra

El Cupra Formentor és la rubrica final de tot el procés de consolidació d’identitat que ha seguit la nova marca dels de Martorell. I és que estem davant d’un model que reuneix -a excepció del tema de l’elèctrificació- tot el que Cupra vol representar en la seva gamma de models.

Després de la integració de models com l’Ateca i el León, ara sota la nomenclatura Cupra, el Formentor és el primer model que neix amb la seqüència d’ADN Cupra completa.

Un Cupra, sí, però..

La primera cosa que destacarem, no perquè sigui important, sinó perquè la trobem realment molt visual i innovadora en termes de màrqueting i de disseny, és que l’únic lloc en el què hi ha escrit el nom de Formentor, està en l’interior de les òptiques. Enlloc més figura el nom! 

CUV, que no SUV

Aquest nou CUV -que no SUV- ja que pertany a un nou segment anomenat «crossovers utilities vehicles», fa 4,45 metres de llarg, 1,83 d’ample i 1,51 d’alt. Gràcies en aquestes cotes, l’espai interior és molt ampli. En aquest sentit, la batalla fa 2,68 metres, el que permet molt d’espai interior.

Respecte del maleter, les versions de tracció integral 4Drive fan 420 litres, mentre que les de tracció al davant pujen fins els 450. Els híbrids però, veuen reduïda la seva capacitat fins els 345 litres a causa de l’espai que requereixen les bateries.

Quasi exacte al prototip

El model de producció final ha acabat mantenint-se molt fidel al prototip. Potser -per allò de buscar-li tres peus al gat- podríem dir que el frontal té els antiboira lleugerament més desplaçats, que la graella també presenta canvis respecte al proto i que el difusor del darrere també és lleugerament diferent al del model conceptual. Un altre petit detall diferent respecte del prototip fa referència a la cosmètica, com és el cas del color de les llantes.

En l’interior són els seients el que ha arribat diferent, doncs era impensable que de sèrie s’incloguessin els buckets amb el suport de carboni del prototip.

Pel que fa a la resta d’aspectes de l’interior -que no són pocs-  el Formentor de sèrie manté quasi intactes les mateixes especificacions que el model conceptual del que deriva.

Tecnològic

Mitjançant tota la innovació i tecnologies d’avantguarda, al volant del nou  Formentor s’experimenta un nivell de llibertat al conduir sense precedents.

El gran visor digital que hi ha darrere del volant es basa en una pantalla de 10,2″ que mostra tota la informació rellevant durant la conducció.

La llum ambiental envolvent sel·leccionable al gust de cadascú, un sistema de navegació complert projectat des de la pantalla tàctil de 12 polzades, o els diferents sistemes i funcions autònomes, com ara control de velocitat de creuer adaptatiu, l’assistent de llums de carretera, l’assistent de manteniment de carril, el reconeixement de senyals de trànsit amb avís dels límit de velocitat, són, entre molts altres sistemes, aspectes i detalls que destaquen molt en aquest magnífic cotxe. Us en donaran tots els detalls a Europ-Auto.

3 motors disponibles

Al marge de compartir la plataforma amb el León, el Formentor també hereta d’aquest les mecàniques i moltes de les seves tecnologies. En aquest sentit, disposa de tres versions mecàniques. Les que van presentar inicialment eren dues: una variant híbrida endollable 1.4 TSI amb 245 CV de potència combinada, amb 50 quilòmetres d’autonomia en mode totalment elèctric i una de gasolina 2.0 TSI VZ 4Drive amb 310 CV i 400 Nm, la que veieu en les imatges d’aquest reportatge.

En tots dos casos inclouen el canvi seqüencial DSG amb connexió electrònica ‘Shift by Wire’, que millora el sistema de connexió entre el selector de marxes i la caixa de canvis.

En aquests dos motors cal afegir un tercer, però donat que no és de tracció integral, potser no serà dels més venuts a Andorra. En tot cas sí serà un model que registrarà moltes vendes arreu,  doncs compleix amb el perfil ideal de molts clients que volen aquest tipus de carrosseries 4×2. Diem això perquè si no necessiteu la tracció 4Drive, aquest motor és realment interessant. Parlem d’un motor 1.5 TSI (gasolina) de tracció davantera amb 150 CV  i 250 Nm de par. Està disponible tant amb una caixa del canvi manual, com amb la DSG de doble embragatge i set velocitats. En tot cas, el gran què que amaga aquest acabat és el preu, doncs no supera els 25 mil euros!

Ergonomia i accessibilitat

Com ja coneixem de les darreres entregues SUV de SEAT, els Cupra hereten una configuració i una posició del conductor molt còmoda, ergonòmica i funcional. Això és així gràcies a les moltes possibilitats de regulació dels seients, el que afavoreix molt l’accessibilitat als comandaments. Tot plegat permet mantenir un nivell de confort, accés i de visibilitat molt important sigui quina sigui l’alçada del conductor.

La simplicitat a l’hora de fer anar els comandaments és total, com per exemple veiem en el sistema d’nfoentreteniment, molt intuïtiu i fàcil d’aprendre de seguida.

Al darrere, les espaioses places posteriors -molt àmplies i còmodes- poden allotjar  sense problemes a dos passatgers adults, fins i tot si són de molta envergadura. El del mig és el lloc que potser perd una mica de comoditat, però això passa en qualsevol cotxe en el qual la plaça central posterior no ha estat dissenyada com a prioritària.

A Europ-Auto des del desembre

L’espectacular Cupra Formentor va arribar a Europ-Auto a finals de desembre, de fet, des de llavors ja roden algunes unitats pel país.

El ventall de preus està entre els 25 mil euros de l’1.5 de 150 CV, tracció davantera i canvi manual abans esmentat, fins els poc més de 35 mil del més alt de la gamma, el Formentor VZ 2.0 TSI 4Drive amb canvi seqüencial.

Futur emocionant

Acabarem dient-vos que més enllà del Cupra Formentor, aquest 2021 serà un any en el què Cupra seguirà donant-nos moltes sorpreses. El Cupra El-Born, el seu primer elèctric pur, arribarà si tot va bé de cara al proper mes de setembre. Cal dir que gràcies en aquest retard serà molt més prestacional en termes d’autonomia i de rendiment, de manera que el retard ha valgut la pena.

Ja de cara a 2022 serà el torn del Cupra Tavascan, el segon model que s’inscriurà en la concorreguda cursa que el sector de l’automòbil està fent de cara a l’electrificació de gran part dels models dels seus catàlegs.

I això és tot, informeu-vos i soliciteu una prova de conducció a Europ-Auto, concessionari oficial SEAT al Principat. Els trobareu al carrer Josep Viladomat, 38, d’Escaldes-Engordany. Tel 825 671

Ah! Si no heu tingut prou amb les imatges, aquí teniu un video filmat ben aprop d’Andorra i algunes fotos més, gentilesa de la marca.

Fotos:Cupra