,

HYUNDAI TUCSON: REDEFININT EL SEGMENT DELS GRANS SUV

La quarta entrega del Hyundai Tucson impacta en tot, disseny, prestacions i equipaments, tant en l’exterior com en l’interior, fent que el SUV coreà assoleixi uns nivells de qualitat i de luxe que, a part de pujar substancialment el posicionament de la marca, traslladen el concepte ‘Premium’ a un nou estadi.

Més o menys sempre ens sorprenen les noves entregues de cotxes. Ja siguin novetats o noves generacions de models ja existents, sempre resulta engrescador veure en què consisteixen i més encara poder provar-los.

Entre les segones -és a dir, les renovacions de models existents-  destaquen especialment les que inauguren un nou cicle pel que fa al llenguatge de disseny de la marca, doncs acostumen a presentar un canvi molt important.

Sorprenen a tots nivells!

De vegades, com és el cas del nou Hyundai Tucson, la sorpresa és majúscula per tot el que hi descobrim! I és que tot i que ja en coneixíem molts detalls, o que sabíem que el canvi era absolut, un cop l’hem vist i provat hem de dir que ha superat les nostres expectatives amb escreix.  És inqüestionable que estem davant d’un SUV que sacsejarà el segment dels SUV de gran tamany de mala manera.

Completament nou en quan a disseny, a imatge, però sobretot pel que fa a tecnologies aplicades, prestacions, atributs i acabats, aquesta quarta generació del Tucson fa honor a la seva trajectòria com a model, del qual -dit sigui de pas- s’han venut ni més ni menys que més de set milions d’unitats al llarg de la seva història.

Paral·lelament al nou disseny i a l’important desplegaments d’aplicatius i sistemes encabits en un interior que desborda qualitat i confort, el nou Tucson també destaca per proposar una gran varietat de motoritzacions, quelcom ja vist en les darreres presentacions, com ara el Hyundai Ioniq o el Kona.

Motors per a tots gustos!

De cara a la seva presentació, els coreans han arrencat la campanya amb les  versions híbrides lleugeres de gasolina. Concretament amb els 1.6 litres T-GDI 48V de 150 i 179 CV.

La versió de 150 CV és de tracció davantera, mentre que la de 179 és integral. Ambdues són motoritzacions noves i les dues estan acoblades a un canvi auto-seqüencial de sis velocitats DCT, tot i que el motor de 150 CV també està disponible amb canvi manual.

Hi ha un tercer motor d’hibridació lleugera, en aquest cas en dièsel. Es tracta d’un 1.6 CRDI 48V amb 136 CV. Està disponible tant amb el canvi manual IMT de 6 velocitats, com amb l’auto-seqüencial DCT de 7. També s’ofereix amb la tracció davantera i amb la integral.

En l’apartat dels híbrids no endollables encara hi ha una opció més. Es tracta de l’1.6 T-GDI HEV. Amb 230 CV, també està disponible amb tracció integral i davantera. Inclou el canvi automàtic de 6 velocitats.

El PHEV, l’acabat estrella

En breu arribarà l’altre motorització que més expectatives està generant entre totes les opcions. Ens referim a un híbrid endollable amb 265 CV. Per ser endollable captivarà un gruix d’usuaris molt important, doncs més enllà de les seves excel·lents prestacions, és el motor que més es beneficiarà de les ajudes del Pla Engega. És l’anomenat 1.6 T-GDI PHEV 265 i estarà disponible amb tracció integral i el canvi automàtic de 6 velocitats.

En tot cas, si encara sou reticents en aquests tipus de propulsors de nova generació, tranquils, també hi ha una alternativa en dièsel i una de gasolina no electrificades. La dièsel correspon a un 1.6 CRDi amb 115 CV. En gasolina es tracta d’un 1.6 T-GDI de 150 CV. Ambdós són de tracció davantera i transmissió manual.

Entre aquesta extensa graella d’opcions, la unitat que van deixar-nos els d’Auto Centre Principat va ser l’1.6 litres T-GDI 48V DC 179 CV STYLE. DC fa referència al canvi automàtic DCT de 7 velocitats. Style és, deixant l’acabat esportiu N-Line al marge, l’acabat més complet de la col·lecció.

Més gran i espaiós

El nou Tucson és el primer SUV de la marca desenvolupat completament sota l’anomenada identitat de disseny «Sensuous Sportiness».

La carrosseria és més gran i ampla. Fa 4,5 metres de llargada, 20 mm més que fins ara, 1,86 metres d’ample (15 mm més) i té una distància entre eixos de 2,68 metres, també 10 mm superior que la tercera generació a la que substitueix. Tot plegat es tradueix en més espai i més habitabilitat, tant a nivell dels cinc ocupants, com a nivell de maleter, que enguany assoleix una capacitat de càrrega d’entre 577 litres naturals en el cas del model que vam provar. La capacitat més alta la tenen els gasolina sense hibridació lleugera (620 litres) i els híbrids no endollables amb 616.

La versió que resulta més penalitzada en quant a volum de càrrega és la dièsel amb microhibridació de 48 V, que es queda en 546 litres.

Esperit de berlina

Tot i aquests 4.5 metres, la sensació que dóna quan estàs al volant és de ser molt més petit, quelcom que a més de facilitar molt la conducció, també imprimeix molt més dinamisme i esportivitat a l’hora de conduir-lo, doncs la posició de conducció s’apropa més a la d’una berlina que no pas a la d’un gran SUV.

Paral·lelament a la posició, aquestes sensacions s’amplifiquen més encara quan el condueixes en mode «Sport». Quan el panell canvia de color adquirimt una tonalitat taronja, quasi instantàniament s’amplifica l’aplom i les capacitats del motor, sense perdre però, la suavitat amb que supera qualsevol irregularitat que pugui haver-hi, com ara les evidents alteracions que hi ha en pistes o carreteres en un estat poc favorable.

En aquest sentit, la suspensió del nou Tucson incorpora un sistema de control electrònic que permet al conductor poder escollir entre diferents modes de conducció. Van des d’un us suau i molt còmode a un d’esportiu molt més rígid i reactiu. De fet, segons com conduïm el sistema controla l’amortiment de cada roda de manera individual, el balanceig de la carrosseria i millora el tacte de conducció adaptant la duresa en tot moment!

‘Parametric Dynamics’

El concepte ‘Parametric Dynamics’  és caracteritza per la incorporació d’uns patrons geomètrics en tot el disseny del vehicle,  uns elements batejats per Hyundai com a “joies paramètriques”. La mostra més destacada d’això la tenim en la graella davantera, on hi ha ocults els llums paramètrics. Juntament al disseny de la graella, aquest element -el Tucson és el primer cotxe en incorpora-los-  és amb diferència el més tecnològic i visual de tot el frontal.

Quan els llums estan apagats, la part davantera del vehicle apareix coberta de patrons geomètrics foscos sense que es puguin quasi distingir els LED de senyalització diürna de la graella. Quan s’encenen, l’aparença de color plom enfosquit de la graella dibuixa unes elegants formes que s’asemblen a una joia, d’aquí que l’hagin batejat com a “joies paramètriques”.

En la part posterior també són els llums paràmetrics els principals protagonistes. Els amples grups òptics amb detalls de llums paramètrics ocults donen continuïtat al mateix esquema de disseny vist al davant.

El paracops posterior també integra detalls amb patrons paramètrics que li donen aquest efecte tridimensional tan visual, així com aquest aire tan esportiu.

Esculptural

El que més salta a la vista vist des del lateral és la feina fetal pels dissenyadors a nivell geomètric, doncs el joc de línies que recòrren totel lateral dibuixen d’extrem a extrem una carrosseria d’allò més treballada, en la que no han deixat ni un centímetre sense traçar. Això és molt visible sobretot a plena llum. Juntament en això, també destaquen els nous passos de roda, que per primer cop presenten un acabat de forma quadrada. Finalment, les espectaculars llandes acaben de donar a tot el lateral aquest aire tan modern.

Espectacle digital

Però certament -al menys nosaltres ho vam percebre així-  és a l’obrir la porta del conductor i seure al volant quan es pot percebre el més impactant de tot!

L’interior, sobretot des del seient del conductor, està dissenyat i equipat a tal nivell que et deixa sense paraules, i no solament per tot el que inclou a nivell de sistemes i funcions, també pel nivell i qualitat dels materials amb que l’han guarnit.

No direm que sigui quelcom que no havíem vist fins ara, però sí que podem dir que només ho havíem vist en models ‘Premium’ de marques molt ‘Premium’.

Quan pitjes el botó d’arrencada i tot s’il·lumina, l’experiència digital pren tot el protagonisme visual. I és que per un instant t’oblides de quin és el cotxe en el què estàs sentat! La posició ja esmentada , l’espectacle visual en veure tots els sistemes encesos, el tacte de qualsevol superfície i la definició general de tots i cadascún dels components fan que tot l’ambient interior sigui realment impressionant!

Dues pantalles de 10,25’’

Aquesta nova instrumentació digital està repartida entre les dues grans pantalles de 10,25 polzades, la del darrere del volant i la central. L’armonia amb que recòrren tot el tablier frontal fa que visualment sembli que tot forma part d’un únic gran element, en realitat separat per unes superfícies acabades en un material de revestiment de tacte tou molt agradable. Aquest material, més el cuir amb les costures a la vista, més els marcs el alumini, tot plegat en un interior on quasi tot és de naturalesa digital, captiven d’allò més.

Des de la pantalla central es controlen la gran majoria de sistemes de confort i entreteniment. El sistema d’àudio i vídeo, l’ordinador de bord o el navegador es gestionen des d’aquest punt. La seva gestió es sumament fàcil i intuïtiva. De fet, entre les dues pantalles es gestiona pràcticament tot. Tant és així que s’ha reduït al mínim la presència de botons tradicionals.

Visors Blind View

Una cosa que Hyundai també ha afegit en el nou Tucson 2021 i que ens ha agradat molt és el sistema de monitoratge dels anglès morts «Blind View Monitoring». Quan s’activa l’intermitent d’un costat o de l’altre, per exemple, per canviar de carril, el sistema mostra en una de les dues esferes del panell digital principal  instrumentació la imatge que capta la càmera situada en cada retrovisor. Això permet poder veure si hi ha trànsit pel costat que pretenem invadir. És realment molt còmode i útil.

Ja que hem parlat d’aquest sistema de visionat, aprofitarem per exposar altres sistemes destacats que inclou aquesta nova entrega.

Excel·lent en seguretat

En termes d’equipament de seguretat hi ha molts elements nous. Començarem destacant un coixí de seguretat nou que hi ha entre els seients davanters. Està concebut per evitar que els ocupants davanters xoquin entre ells en cas d’impacte lateral.

També hi ha un pràctic sistema de control remot del vehicle per poder moure’l  endavant i endarrere des de fora en espais on no hi ha lloc suficient per sortir normalment del cotxe.

Destacar també dos elements més: el programador de velocitat adaptable a les indicacions dels senyals de trànsit i a les dades rebudes des del GPS i un pràctic avisador que ens indica quan arrenca el vehicle que tenim al davant, perfecte en semàfors.

S’han millorat molt sistemes ja existents. El nou sistema de frenada d’emergència ara també pot frenar el vehicle en les interseccions, de manera que si detecta un vehicle apropant-se quan estem girant, frenarà automàticament. L’alerta per trànsit posterior creuat també s’ha millorat molt. Enguany no sols avisa quan ve un cotxe, també activa els frens si veu que no reaccionem degudament.

Multi Air Mode

Un altre detall molt efectiu el trobem en les noves sortides d’aire que s’estenen al llarg de tot el quadre de comandaments. Gràcies en això l’aire es distribueix més ràpid i uniformement. És l’anomenat «Multi Air Mode». Consisteix en una combinació de sortides directes i indirectes d’aire que canalitzen l’aire condicionat i la calefacció millorant la gestió gràcies a un flux de ventilació suau i molt uniforme.

Nous colors

En quant a cosmètica, destacar que el nou Tucson arriba amb nou colors exteriors, inclosos tres d’inèdits. Són el color «Shimmering Silver», «Amazon Ramat» i el «Teal». Opcionalment hi ha la possibilitat d’incloure un sostre de dos tonalitats negres, el «Phantom Black» o el «Dark Knight».

Pel que fa a les opcions disponibles en quant a pneumàtics, hi ha fins a tres possibilitats de llandes, totes aerodinàmiques i que van de les 17 a les 19 polzades, aquestes darreres eren les que incloïa la unitat que vam provar i queden realment espectaculars.

Opcions d’equipament

Si en motors la gamma és extensa, en opcions d’equipamentes el nou Tucson tampoc no es queda curt. Ofereix 4 nivells més dues variants més que tenen a veure amb el sostre panoràmic. Tot seguit us detallem el més destacat de cadascuna d’elles: la «Klass» inclou llums de dia de tipus LED integrats en la graella, llandes de 17’’, sensors de pluja i llums, volant i pom en cuir, climatitzador manual, pantalla tàctil de 8’’, connectivitat per a mòbils sense fils, limitador de velocitat, sistema de manteniment de carril i frenada d’emergència.

El segon acabat és el «Maxx». Suma a tot l’anterior elements com la graella davantera cromada,unes llandes de 17’’ amb un disseny específic, un entapissat especial, clima bizona, el quadre d’instruments digital de 10,25 polzades i el carregador de mòbils sense fils.

L’acabat «Tecno»  inclou llandes de 18 polzades, il·luminació exterior Full LED, carrosseria de dos colors, vidres tintats, seients davanters i posteriors calefactats, retrovisor interior fotosensible, sensors d’aparcament, selector de modes de conducció, càmera posterior i accés i arrencada sense clau.

L’acabat «Style», el que vàrem poder provar,  és el més complet. A més de tot el que acabem de comentar, afegeix les llandes de 19’’, el sostre panoràmic, seients de cuir amb ventilació i regulació elèctrica (al davant), volant calefactat, control de velocitat, funció Stop&Go, lleves al volant, visió exterior de 360 graus, sensors d’angle mort, porta posterior mans lliures i un sistema de so d’alta fidelitat.

Finalment, esmentar que tant amb l’acabat «Maxx» com amb el «Tecno» podem optar per la definició «Sky» que afegeix el sostre panoràmic elèctric equipat amb barres longitudinals (al sostre).

Al volant

Com dèiem al principi, la variant que van deixar-nos els d’Auto Centre Principat va ser la corresponent a l’1.6 litres T-GDI 48V DC 179 STYLE de tracció a les quatre rodes i equipada amb el canvi automàtic DCT de 7 relacions.

Com ja hem dit, el primer cop d’efecte el vam tenir en situar-nos al volant! I és que una vegada sentats, la sensació de confort, de luxe i sofisticació va ser immediata.

La posició del conductor, alta però similar a la d’un automòbil, permet fer-te amb rapidesa tant amb el lloc de conducció com amb el funcionament dels diferents sistemes de control. Tant és així que sembla un cotxe molt més petit del que realment és!

Els materials que conformen tot l’interior són tots de molt bona qualitat i tenen un tacte excel·lent.

Seients ‘high class’

Les perforacions que presenten els seients de cuir afavoreixen que tant la climatització com la calefacció actuïn ràpidament. A més, són seients molt amplis i molt còmodes. A nivel ergonòmic envolten perfectament el cos.

Al darrere, les places sôn igualment generoses, inclús per a passatgers de talla molt alta. Des d’aquestes places també es pot controlar la climatització. Que la plaça central no sigui tant generosa com voldríem tampoc no és res que ens hagi d’estranyar, doncs passa en la majoria de models.

«Normal», «Eco» i «Sport».

El selector de marxes el conformen tres botons independents i la petita pestanya amb la qual es pot seleccionar entre els tres modes de conducció: «Normal», «Eco» i «Sport». És petita i cal acostumar-se a ella, però s’aconsegueix ràpidament.

En la nostra ruta pujant cap a Soldeu vam comprovar el tema de l’aplom del cotxe. Certament, tot i ser un SUV imponent en tamany, es tracta d’un cotxe molt sòlid. S’assentà molt bé al traçar ràpid fins i tot en revolts pronunciats. En aquest sentit, el control electrònic d’estabilitat (ECS) controla constantment el comportament del cotxe neutralitzant els efectes derivats dels subvirajes i dels sobrevirajes amb absoluta solvència. El sistema controla cada roda individualment, un fet que facilita molt la feina.

Preparat per a tot

A nivell d’absorció, l’equip de suspensions McPherson de la part davantera, així com la suspensió multibraç del darrere, absorveixen molt bé els impactes i vibracions derivats de les irregularitats de la carretera. En aquest sentit la conducció resulta molt agradable, suau i estable, fins i tot en mode «Sport».

La funció «Blind View Monitoring» anteriorment esmentada ns va semblar molt  encertada ja que a l’activar un dels intermitents es veu clarament el que passa en el lateral del cotxe. Molt útil!

La transmissió

La transmissió la vam trobar molt suau i efectiva en tots i cadascún dels modes de conducció. Fins i tot en entrar en revols tancats en plena pujada, la reducció a marxes curtes per empenyar el cotxe era sempre la justa i adeqüada. Funciona de forma totalment electrònica, desacoblant el motor de la transmissió quan aixequem el peu de l’accelerador mentre circulem a una velocitat constant. En aquest punt el cotxe navega a vela.

El sistema de frenada regenerativa per recarregar la bateria fa la seva feina. Això sí, en el cas del Tucson només serveix com a suport del motor tèrmic.

Concluint

En resum, tot i no ser entusiastes dels grans SUV, en aquesta ocasió vam passar-ho molt bé. I és que la sorpresa que va donar-nos aquesta nova entrega dels coreans  va ser total!

En la nostra ruta -on vam fer uns 120 quilòmetres en total vam provar el cotxe en quasi tots els escenaris possibles (només ens va quedar per fer una mica d’Auto via), però donat el temps de que disposàvem, vam haver de concentrar tota la prova per Andorra.

El consum va oscil·lar entre els 9,7 litres i els 11,2. Tenint en compte el recorregut fet, el tamany i els més de 1.500 kg de pes del cotxe, així com els desnivells que vàrem fer al llarg de tot el dia, són xifres més que acceptables.

Si a tot això afegim que aquesta unitat no arriba als 40 mil euros i que està equipada amb molt més del que es podria esperar, l’éxit està més que assegurat!

Properament l’N-Line

Acabarem anunciant també que Hyundai segueix oferint l’acabat N Line, que destaca per incloure un seguit de detalls que el fan molt esportiu. En tot cas, en parlarem un cop arribi alguna unitat a Auto Centre Principat.

Recordeu que Auto Centre Principat es troba a Prat de la Creu, 51. Tel +376 809195

—————————

Per a d’altres novetats dels anomenats ‘vehicles verds’, feu clic aquí o accediu directament des del menú superior del blog.

Fotos: NO+3 Digital / Hyundai