,

Nou Nissan X-Trail: evolució superlativa del tot terreny japonés

El primer X-Trail va aparèixer l’any 2001, però no ha estat fins ara, més de vint anys després, que el considerat com el model amb millors aptituds tot terreny de Nissan arriba més SUV i més premium que mai. A més, tot i estar disponible amb fins a set places, aquesta nova generació es presenta amb una llargada molt ajustada.

Aquesta quarta generació inclou en tots els camps una evolució absoluta respecte a la generació a la qual substitueix, de tal forma que de ben segur superarà les expectatives del gran públic, tal com va fer-ho la tercera generació, la qual, al costat de la primera, són les dues generacions que més éxit han tingut.

A diferència del Qashqai, l’X-Trail es fabrica al Japó. Tots dos models corresponen al segment dels C-SUV, però vists junts, podríem dir que són models molt diferents, de fet, en termes d’ús i perfil de client, ho són.

10 mm més curt

En el que no canvia massa respecte del seu antecessor, és en grandària. Mesura 4,68 metres de llarg, 10 mm menys que fins ara. En amplada creix 20 mm, arribant als 1,84 metres, mentre que en altura puja fins a 1,73 metres (15 mil·límetres més).

Gràcies en aquest reajustament de cotes, el nou X-Trail ofereix més amplitud per als ocupants, malgrat ser una mica més curt.

Ja que parlem de cotes, cal destacar que també s’ha millorat l’angle d’obertura de les portes de darrere. La segona filera és corredissa, la qual cosa permet desplaçar-la longitudinalment uns 22 centímetres. Això facilita poder triar entre disposar de més espai per a les cames en la segona filera, o més volum al maleter. Ja que hem incidit en el maleter, sapigueu que el japonés homologa 585 litres de capacitat natural (amb cinc places).

Si les necessitats familiars ho requereixen, per una mica més de 600 euros es pot instal·lar una tercera filera amb dos seients independents plegables. Són dues places homologades per a passatgers de màxim 1,60 metres d’alt.

L’interior -al nostre parer, el més espectacular- a més de còmode, ampli i absolutament funcional i tecnològic, el cotxe transmet ara una gran sensació de luxe i qualitat.

Generació Premium

N’hi ha prou amb asseure’s al volant per comprovar el gran canvi que presenta aquesta nova entrega. Es tracta d’uns interiors amb tot el que un cotxe de categoria premium pot oferir. En aquest sentit, els de Nissan han optat per materials de molta qualitat. L’alumini, el cuir (inclosos els sintètics) i la fusta, completen uns interiors les superfícies dels quals presenten un assemblatge i unes terminacions impecables, tant a la vista com al tacte i l’ús.

Els processos emprats també han estat molt tecnològics, Per citar un exemple, destacarem l’aplicació de guiat per làser dels repunts dels revestiments en les tapisseries dels seients, les portes i el quadre de comandament.

Si en aquest benestar visual i de confort, hi sumem la feina feta en termes d’insonorització de la cabina, rematant-ho tot amb el silenciós motor e-Power elèctric, el resultat és realment notable.

Disseny amb detalls continuistes

Respecte al lloc de conducció, els de Nissan han apostat per un disseny molt racional i -diguem-ne- conservador. Conservador perquè a diferència del que fan la majoria de marques, els de Yokohama han volgut continuar apostant per una configuració en la què la majoria de comandaments de les funcions principals són com els de tota la vida. Sincerament, ni ens agrada, ni ens desagrada, però sí que és cert que els fas anar més ràpidament.

En termes de digitalització el cotxe incorpora elements de rigorosa actualitat, com per exemple el gran Head-up Display per projectar la informació bàsica al parabrises (10,8 polzades). També hi ha dues pantalles, la configurable de 12,3 polzades de darrere del volant i la tàctil central, també de 12,3’’.

Altres components o acabats que contribueixen a crear aquesta atmosfera premium interior són: el gran sostre envidrat, o la climatització independent de tres zones a tota la cabina.

Tres opcions de propulsió

El nou X-Trail arriba amb els últims motors electrificats de la marca, tots ells recolzats per un propulsor de gasolina. En aquest sentit, Nissan ha apostat per la tecnologia e-Power, la mateixa que presenten models com el nou Qashqai. Això sí, en el cas de l’X-Trail, el rendiment de potència és superior.

La tecnologia e-Power combina un o dos motors elèctrics (segons sigui el tracció davantera o total), una bateria d’alt rendiment de 2,1 kW (1,8 kW útils) i un motor de gasolina que només treballa com a generador d’electricitat. Quan diem “com a generador d’electricitat” ens referim al fet que la tracció del cotxe és sempre de naturalesa elèctrica. Això dóna lloc a un cotxe que a efectes pràctics és 100% elèctric.

e-Power 2WD o e-4orce

En els e-Power 2WD el motor elèctric del davant s’encarrega de la propulsió de les rodes davanteres, gràcies a un motor de 150 kW (204 CV). En el cas del X-Trail e-Power e-4orce el cotxe integra dos motors elèctrics, un en cada eix, sumant un total de 213 CV.  Com veieu, en termes de potència final no hi ha molta diferència.

Tot i això, els e-Power e-4orce sempre seran millor en condicions complicades, no només per la tracció total permanent, sinó perquè el sistema gestiona el lliurament de força entre totes les rodes de forma independent.

Respecte del motor de gasolina (el que opera com a generador), es un 1.5 de gasolina VCR-T de 3 cilindres, turbo.

El millor de dos móns

El motiu que Nissan hagi optat per aquesta configuració basada en un motor de gasolina com a cooperant auxiliar de les bateries, radica en el fet que així es prescindeix de la necessitat d’endollar el cotxe.

En termes de consum, el nou X-Trail homologa un consum mitjà de 5,9 l/100 km amb l’e-Power 2WD de 204 CV, mentre que la variant e-Power e-4orce 4WD de 213 CV homologa 6,3.

La velocitat punta de la versió 2WD de 204 CV arriba fins als 170 km/h, mentre que l’e-4orce de 213 CV puja fins a 180 km/h.

En termes d’acceleració, els 2WD assoleixen el 0 a 100 km/h en 8 segons, mentre que els e-4orce ho fan en 7.

Una opció Mild Hybrid

L’altra mecànica disponible en aquesta nova generació X-Trail, també amb l’etiqueta Eco, gràcies al seu sistema d’hibridació suau MHEV de 12 volts, incorpora el motor 1.5 VC turbo de 120 kW (163 CV i 300 Nm de parell màxim). Aquest propulsor de gasolina es combina només amb tracció davantera. Homologa un consum mitjà d’uns 7,1 litres als 100.

Amb 200 km/h de velocitat punta, aquest propulsor és el més ràpid. Per contra, en termes d’acceleració tarda 9,6 segons.

Per fer el reportatge a Garatge Nogreda ens va deixar un X-Trail e-Power e-4orce de 213 CV, equipació Tekna+, la més alta. A més, la combinació de colors de la unitat que ens van deixar ens va semblar espectacular: carrosseria de color gris perla, amb interiors en negre i Nappa Kusharo de color mostassa. Espectacular!

Quatre acabats

La gamma compta amb els següents acabats: l’Acenta (acabat de base), l’N-Connecta, el Tekna i finalment el Tekna+ exclusiu dels e-Power.

Respecte al que inclou la versió N-Connecta -molt equipada de sèrie-  destacarem components com el Digital Cockpit, la pantalla Nissan Connect, la càmera de 360° amb detecció de moviment, unes llandes d’aliatge de 18” i la clau intel·ligent.

El més alt del catàleg, el Tekna+, afegeix a l’infinita dotació de sèrie, elements com el HUD de 10,8” els assistents ProPILOT (navegador i ajuda a l’aparcament) les tapisseries exclusives (inclosa la Nappa Kusharo), llandes d’aliatge 20”, un gran sostre panoràmic practicable i el sistema de so BOSE amb 10 altaveus.

En tot cas, dir-vos que el nou X-Trail inclou una llista interminable de coses, així que si voleu saber-les totes, millor dirigiu-vos a Garatge Nogreda. Recordeu que el concessionari es troba a la Baixada del Molí, 18-20 de la capital. Tel. 805 509

Des de 33 mil euros

Quant als preus, dir-vos que amb l’acabat bàsic N-Connecta, més el motor 1.5 VCR-T MHEV de 163 CV, la tracció davantera i la configuració estandart de cinc places, el cotxe surt per uns 33 mil euros.

Les versions e-Power amb tracció davantera i 204 CV arrenquen des dels 36.500 euros de la versió N-Connecta. D’aquí pugem als 39 mil de l’acabat Tekna, acabant en els 46 mil euros del Tekna+ com el que vam provar, farcit al màxim de d’equipament.

Andorra d’extrem a extrem

La primera part del test la vam fer per les parròquies altes, pujant primer fins a Grau Roig i després travessant cap al Coll d’Ordino, via Canillo.

Com sabeu, són carreteres amb molts revolts tancats i amb molt de desnivell. La veritat és que el cotxe es comporta impecable en tots els aspectes. Ens va convèncer sobretot per comoditat, la precisió i la seguretat.

Encara que es tracta d’un SUV de gairebé 2 tones (1.908kg), el cotxe no es mostra pesat. En realitat, fins i tot en els trams més revirats, com quan vam pujar cap al Roc del Quer, l’aplom i l’escàs balanceig va ser sorprenent.

Aquests aspectes, més la precisió de la direcció i la solvència del sistema de frens, ens va permetre gaudir molt d’aquests trams tan exigents, sobretot en tornar a baixar, oblidant-nos que portàvem un SUV realment gran.

e-Pedal, un sistema molt rendible

Destacar que en aquest punt del recorregut -ens referim al baixar- també vam aprofitar molt els avantatges de l’e-Pedal, perquè encara que a priori és un sistema principalment pensat per al seu ús en ciutat (el sistema permet prescindir del fre gràcies a la major retenció mecànica al desaccelerar), de baixada i en zones de molts revolts també és molt efectiu.

La segona fase de la prova la vam haver de fer dins d’Andorra, bàsicament entre la duana i la part alta d’Escaldes Engordany. No poder anar més enllà ens va limitar una mica a l’hora de valorar tant les impressions derivades de circular per vies més ràpides, com el consum real en aquesta mena de carreteres. En tot cas, la prova servirà per saber com es comporta el cotxe en el seu ús real dins del país, perquè poc o molt, tots ens movem entre parròquies bastant sovint.

Entre urbà i extraurbà

Una vegada vam baixar de Canillo, vam anar directes fins a l’última rotonda prèvia a la duana, per tornar a pujar de nou fins al túnel de les dos Valires. Vam repetir aquest recorregut diversos cops, intercalant incursions pel centre de la capital -malauradament de gom a gom de trànsit congestionat- i per Escaldes Engordany. És així que vam completar una barreja entre conducció que podréim considerar extraurbana i urbana. 

A diferència del viscut en la primera fase, en la qual el motor de gasolina arrencava més sovint per nodrir les bateries, en aquesta fase de la ruta vam poder anar en elèctric exclusivament la majoria del temps, dons l’autonomia . Normalment ho va fer en punts on la velocitat i el desnivell de pujada era molt notable, com a la pujada final de l’Obach. Pel centre ciutat, fins i tot en els pocs moments que es podia circular amb relativa fluïdesa, el silenci ens va acompanyar tota l’estona.

Cal destacar que quan el motor de gasolina s’activa ho fa d’una manera molt discreta, sense vibracions i sense gairebé soroll.

Quan vam completar aquesta fase del recorregut, el consum no va baixar de 7,4 litres de mitjana. En tot cas,  l’itinerari no és precisament pla i per molt que de tornada sempre anessim de baixada, arrossegar aquests 1,9 mil kg implica consum i potència sí o sí.

Garatge Nogreda

Quan puguem fer la prova sortint més enllà d’Andorra, podrem parlar amb més propietat dels consums.

En tot cas, dir-vos que el nou X-Trail inclou un munt d’atributs, sobretot pel que fa a la llarga llista d’equipament que inclou cada acabat. Així que si voleu saber-ho tot, dirigiu-vos a Garatge Nogreda, allà us informaran de tot, amb péls i senyals.

Recordeu que el concessionari es troba a la Baixada del Molí, 18-20 de la capital. Tel. 805 509

———

Si voleu accedir a d’altres novetats elèctriques o híbrides, podeu fer-ho des de la secció “Green Cars” del menú principal del blog, o directament des d’aquest enllaç