,

Nou RZ 450e: la revolució elèctrica arriba a Lexus

En la secció ‘Green Cars’ que dediquem a les millors alternatives als combustibles fòssils, és a dir, als vehicles equipats amb sistemes de propulsió alternativa, com per exemple els híbrids o els elèctrics purs, parlarem del nou RZ 450e, el segon model 100% elèctric que arriba des de Lexus.

Seguint l’estela de l’UX 300e, el nou RZ 450e es presenta amb una gran diferència, i és que aquest és el primer model que els japonesos han desenvolupat integrament com a vehicle elèctric.

`Z´ de zero emissions

Com haureu notat al llegir el nom, aquest nou model substitueix la clàssica `X´que incloïen fins ara tots els SUV de Lexus, per una `Z´ de Zero, referint-se a les emissions. La veritat però, és que més enllà d’una simple lletra, aquest nou model inaugura molt més! Amb l’RZ 450e Lexus inaugura una nova era en la què els híbrids i híbrids endollables coneguts de la marca compartiran catàleg amb una nova generació de models 100% elèctrics d’altes prestacions.

En termes de disseny, el nou Lexus RZ 450e neix fruit de l’evolució del llenguatge d’estil de la gamma NX, així com de les alternatives que per naturalesa ofereixen els propulsors elèctrics, com per exemple, no incloure el voluminós motor de combustion de sempre.

Un frontal clarament `Z´

Per exemple, al no incloure motor tèrmic en el compartiment del capó, tot el frontal presenta una forma nova. Dissenyat com un sol bloc al costat de la graella amb la característica forma de punta de fletxa, la caiguda del capó del nou RZ està molt més pronunciada. Aquest detall, al costat de la redissenyada reixeta, limitada a la part inferior i als laterals, just per sota dels nous fars, donen lloc a una part davantera que res té a veure amb la resta de models de la marca. És així que a més d’extremadament estètica, la part davantera identifica sense cap dubte dues coses: que estem davant un cotxe 100% elèctric i que es tracta d’un Lexus!

Esculptural de punta a punta

La carrosseria, sobretot lateralment, presenta unes línies de disseny molt treballades que la dibuixen  d’extrem a extrem amb molta elegància, guanyant volum a mesura que avancen cap al quart del darrere, on les finestres es redueixen notablement. Sigui com sigui, l’encert del disseny és total.

A partir d’aquesta línia de cintura alta que va guanyant terreny a mesura que s’acosta a la part posterior, apareix la visual que més sorprèn de tot el cotxe. I és que la part posterior de l’RZ 450e és la part més sòbria en termes d’estètica. Parlem d’un bloc compacte, molt vertical i recte. En la part alta, just abans del vidre de la porta del maleter, una tira horitzontal de tipus LED travessa de costat a costat tot el cotxe. Als seus extrems tenim els pilots posteriors, igual d’allargats i estrets que els fars del davant.

Nou aleró dividit

Encara al darrere, destacar que en lloc de l’habitual spoiler d’una peça, el nou RZ 450e incorpora un nou spoiler dividit en dues parts. Situat en la part més alta, a l’altura del sostre, aquest nou spoiler està ideat per reduir al màxim la resistència aerodinàmica.

Amb una longitud de 4,805 mm i una distància entre eixos de 2,850 mm, a més de semblar menys alt del que és, l’RZ 450e presenta un centre de gravetat molt baix i un repartiment de pesos excel·lent. En això també ajuda molt el fet que la carrosseria de l’RZ 450e és 145 mm més llarga que la d’un NX.

El nou SUV elèctric també té una batalla 160 mm més gran. Això es tradueix en un millor aprofitament de l’espai interior. De fet, s’apropa molt al d’un RX, un model molt més gran en totes les seves cotes.

Completen les mesures del cotxe els 1,898 mm d’ample i els 1,635 mm d’alt. Pel que fa al maleter, el nou RZ proposa un espai natural de càrrega de poc més de 500 litres, donant que tota la base del cotxe esta lleugerament compromesa per les bateries. El pes del cotxe és de 2.294 quilos.

Volant ‘Steering Yoke’

Si totes les novetats exteriors que acabem de comentar fan del nou RZ 450e un cotxe impressionant, els interiors encara impressionen més.

Una vegada ens situem al lloc del conductor, la novetat més destacable la tenim en el nou volant ‘Steering Yoke’ (opcional). Vist per primera vegada en el nou Tesla Model S, aquest volant de forma rectangular -han eliminat la part circular de la part superior- li dona al quadre de comandaments un aire futurista incontestable, a més d’oferir molta més visibilitat de la pantalla de comandaments principal i també de la carretera.

Personalment no estem molt d’acord amb els detractors que el consideren perillós. Més aviat t’obliga a posicionar les mans tal com s’han posar, sense donar-te opció al fet que agafis el volant per on s’ha d’agafar. El que sí que està claríssim és que allibera espai, aireja la zona on es concentren els  comandaments principals de conducció i, un cop ens acostumem, segur que ens farà ser més eficients a l’hora de conduir. En tot cas, ja veurem el resultat amb el temps.

Direcció electrònica

Més enllà de la forma, el sistema de direcció d’aquest volant incorpora un avenç tecnològic molt notable. Ens referim al nou sistema de direcció per cable sense connexió física amb les rodes. A més de l’extraordinària sensibilitat que suposa aquest tipus de direcció electrònica, el gir complet del volant és de només 150°, és a dir, menys de mitja volta. Això significa que els moviments que farem per girar tindran molt menys recorregut comparativament als que fem amb un volant amb la direcció tradicional.

No obstant això, si no ho demaneu, el volant que us vindrà de sèrie serà el de sempre, és a dir, amb la clàssica columna de direcció mecànica.

Sistema de supervisió del conductor

El nou RZ incorpora en la part superior del volant un sistema de càmeres per monitoritzar l’estat del conductor. Aquest sistema de seguretat no solament detecta si el conductor està cansat, sinó que  reaccionarà sempre que es deixi de mirar la carretera massa temps, per exemple, manipulant el mòbil o mirant a un altre costat. Si això passa, el cotxe emetrà una alerta avisant al conductor.

Més enllà del tema de ser elèctric, el nou RZ 450e destaca per més aspectes que també miren per la salut del planeta. L’RZ és el primer model de Lexus que no inclou tapisseries de pell d’origen animal. Al seu lloc han desenvolupat tapisseries fetes amb un 30% de biomaterials. El més sorprenent és que el resultat és fins i tot millor en termes de confort, d’estètica i de prestacions.

Gran pantalla de 14’’

A la consola central destaca la pantalla gran tàctil de 14 polzades. Lleugerament orientada cap al conductor, concentra gairebé la totalitat dels sistemes del cotxe. En la base, just entre els dos seients hi ha el comandament giratori de selecció de marxes.

Calefacció radial

L’RZ equipa un sostre panoràmic amb funció d’atenuació. A nivell de calefacció també incorpora un sistema molt nou, la calefacció radiant al sòl. Aquest sistema, a més de més agradable per no generar corrents d’aire directes, és fins a un 8% més eficient que la calefacció convencional.

Plataforma e-TNGA

A nivell d’habitabilitat, tal com hem avançat abans a l’esmentar les cotes del cotxe, el nou RZ és molt ampli i espaiós en les seves 5 places, encara que també és cert que en les places posteriors els genolls van una mica més alts de l’habitual a causa de l’altura del pis del cotxe.

Construït sobre la plataforma e-TNGA, el nou RZ 450e és -com dèiem al principi- el primer cotxe elèctric de Lexus concebut des del principi com a vehicle elèctric. En aquest sentit, el seu sistema de propulsio presenta dos motors síncrons, un en cada eix. El motor davanter té 204 CV de potència (150 kW) i el motor posterior 109 CV (80 kW), oferint així una potència màxima conjunta de 313 CV.

Tracció total Direct 4

El nou SUV elèctric inclou de sèrie la tracció total Direct 4. Encara que la tracció total és permanent, el sistema permet repartir la tracció segons les necessitats de cada eix. El sistema prioritzarà en l’eix davanter o en tots dos segons les necessitats del cotxe, de la conducció i del terreny.

400 km d’autonomia

La bateria té 71,4 kWh de capacitat. Amb aquesta capacitat Lexus assegura que el rang d’autonomia arriba als 400 km. Aquesta dada sorprèn una mica atès que el Toyota bZ4X de tracció total, model que equipa la mateixa plataforma i bateria, homologa 470 quilòmetres.

En termes de recàrrega, el nou RZ 450e inclou un sistema de càrrega ràpida a 150 kW en corrent continu, la qual cosa permet fer una càrrega del 0 al 80% en tot just 30 minuts. El cotxe també admet càrregues a 11 kW en corrent altern trifàsic.

Un detall molt pràctic el tenim en el fet que l’RZ 450e té dues preses de càrrega iguals a cada costat del cotxe. Gràciés en això es pot accedir a qualsevol estació de càrrega sense importar-nos a quin costat està situat el carregador. Els que com nosaltres ja hem fet unes quantes recàrregues a la via pública, sabem que quan la manguera queda endollada del costat del carrer, a part d’incòmode, pot resultar fins i tot perillós, doncs sobresurt considerablement.

Lexus Andorra

Informeu-vos-en a Lexus Andorra. Trobareu el concessionari a la seu central de Toyota Motors, concessionari oficial de Lexus, Toyota, Subaru, Kawasaki, Rieju i Kymco.

Av. Fiter i Rossell, 4, Escaldes-Engordany. Tel. 865001

———

Si voleu accedir a d’altres novetats elèctriques o híbrides, podeu fer-ho des de la secció “Green Cars” del menú principal del blog, o directament des d’aquest enllaç

Fotos: Lexus