, ,

Nou Yamaha TMAX 560 2022: més agilitat i esportivitat GT

Yamaha TMAX 560 2022.- Cada vegada que surt una nova generació TMAX, el segment dels escúters esportius de gran cilindrada trontolla i l’expectació general es dispara. Doncs bé, amb l’arribada d’aquesta nova entrega, l’octava ja, no està sent diferent.

La 8a. generació del maxi escúter esportiu de referència en el mercat, la Yamaha TMAX 560, té en el seu haver una llarga trajectòria. Va aparèixer per primer cop  l’any 2001, inaugurant el segment dels escúters esportius de gran cilindrada i des de llavors no ha fet altra cosa que anar a més.

De GT Sport, a Sport GT

Aquest nou lliurament, tot i que a priori no ho sembli, canvia bastant, almenys en alguns aspectes localitzats sobretot en l’estètica, la qual, sincerament, ha guanyat molt. En aquest apartat la nova TMAX emfatitza les seves formes anguloses i esmolades, sobretot en el nou frontal, que presenta un disseny més esportiu, la qual cosa no treu que continuï sent un model molt còmode i divertit de pilotar, tant en ciutat com en carreteres revirades o itineraris de llarga distància. Amb això volem dir que sí, és un maxiescúter potent i cal saber el que estem conduint, però el disseny esportiu, és bàsicament això, disseny, i a tots ens agrada que una moto tingui aquest aspecte tan suggerent.
Una altra cosa és que aquesta imatge es traslladi als comandaments i que la seva conducció sigui i impliqui, el que implica una moto esportiva, quelcom que evidentment, no és!

Diem això perquè en els últims lliuraments, el TMAX s’havia decantat més per un estil més GT que cap altra cosa, combinant-lo amb un sèrie de pinzeladas esportives. Ara, amb una estructura més estreta, aquestes formes més anguloses i incisives i amb un comportament més àgil i directe, el nou TMAX 560 ha augmentat les dosis d’esportivitat, sense sacrificar el confort més propi d’un maxiescúter GT. En poques paraules: si s’havia decantat cap a un concepte GT esportiu, ara torna a ser un escúter esportiu GT!

A tot això cal afegir que aquesta vuitena generació també arriba més ben equipada  que mai.

Nova carrosseria

Com acabem de dir, la carrosseria d’aquest nou lliurament és més estreta i compacta. Les aletes de tall agressiu del frontal i les prominents admissions angulars de l’aire, més els nous fars dobles amb tecnologia LED amb els intermitents integrats, donen al frontal un aspecte molt més presencial i imponent. De fet, fins que no la veus de costat, no saps si es tracta d’una moto d’alta cilindrada.

Ara bé, una vegada la veus passar, reconeixes a l’instant que estàs davant de l’escúter esportiu més conegut de la Història! I és que de cara en aquest nou lliurament, els enginyers de la marca pràcticament han redissenyat tota la carrosseria. La meta era retornar al maxi escúter tot el dinamisme visual amb el qual va néixer fa 21 anys. És indiscutible que la idea no podia ser més encertada, doncs és precisament això el que va fer que el TMAX esdevingués tan popular de bon principi. Pilotar una màquina que ofereixi les prestacions, estabilitat i l’esperit esportiu d’una moto, amb els avantatges d’un escúter, el fet de poder gaudir-ne a diari per la ciutat i tanmateix poder  sortir a fer ruta, era una fòrmula que no podia fallar, tot i la dificultat que va suposar, sobretot al principi, que la gent digerís el tema preu.

Mateix motor de 48 CV

El motor continua sent el bicilíndric paral·lel de 562 CC amb 48 CV. Cal destacar que es tracta d’un motor que té el mateix bloc i el mateix càrter des de la primera generació T-MAX, que es diu ràpid.

El xassís i la concepció de les suspensions tampoc han canviat respecte al model al que substitueix. El xassís d’alumini de doble biga, la forquilla invertida davantera i el basculant del darrere (també d’alumini) amb monoamortiguador i bieletas, continua sent la fórmula d’or del TMAX 2022.

Respecte de les llandes, les d’aquest nou lliurament són més lleugeres, sobretot les del davant (300 gr). Al darrere, més que la lleugeresa, destacarem que amb l’ús de les llandes súper lleugeres Spin Forged es redueix significativament la inèrcia, millorant amb això aspectes com la precisió i l’agilitat.

Els pneumàtics originals que equipa la nova TMAX, uns Bridgestone SC2, contribueixen a l’hora d’esprémer la moto gràcies a les seves excel·lents prestacions en tot tipus de clima, la qual cosa, indubtablement -més enllà de l’adherència-  col·labora molt a l’hora de valorar aspectes com el rendiment i  l’estabilitat.

Nova pantalla TFT de 7’’

La nova generació TMAX també arriba més i millor equipada. Les dues versions disponibles, la TMAX Normal i la TMAX Tech Max, munten una pantalla TFT de 7 polzades antireflex que ofereix una excel·lent visibilitat, així com els darrers avenços en termes de connectivitat.

A més de la connexió via Bluetooth per controlar, entre d’altres, les trucades del mòbil o la música, el nou TMAX segueix incloent les quasi obligatòries preses USB. També disposa de connectivitat Wifi per fer anar el navegador Garmin.

A l’hora de manipular la pantalla, el menú és molt intuïtiu i fàcil d’aprendre. Més enllà de totes les funcions previsibles, els atributs que diferencien la versió Normal de la Tech Max també es manipulen des de la pantalla. Entre aquests hi ha el control del sistema de calefacción dels puny i del seient, o la posició de parabrises elèctric.

Cavallet antirobatori

El nou sistema antirobatori si que és una novetat molt encertada, a més de molt pràctic i funcional. Quan deixem el TMAX aparcat, el cavallet central queda bloquejat, la qual cosa fa impossible sortir rodant.

La clau intel·ligent, ja coneguda, no presenta canvis significatius.

El seient tampoc ha canviat molt, només presenta algunes modificacions a nivell de forma, a més d’incloure un nou suport lumbar molt fàcil d’ajustar. Val a dir que gràcies a la forma del seient s’arriba més fàcilment al terra.

Respecte de l’espai porta objectes que hi ha sota el seient, segueix sent és molt limitat. Com fins ara, ofereix espai per posar-hi un casc integral i poc més.

Amb 218 kg, (2 kg més en el cas de l’acabat Tech Max.) la nova T-MAX es segueix mantenint-se a ratlla en termes de pes.

Color Extreme Yellow

Entre els colors de carrosseria disponibles, el nou TMAX arriba amb un nou groc Extreme Yellow, en homenatge al model original de 2001. Aquest color tan potent i atrevit recorda inequívocament al primer TMAX, a més de ser un color que transmet esportivitat, dinamisme i molt d’estil. En tot cas, si sou més discrets, també podeu optar pels altres dos colors: el blau Icon Blue o el gris Sword Ramat.

Un cop arribi a Moto Retro alguna de les unitats que estan exasperant, farem una prova i en parlarem de nou.

Respecte del preu, el nou Yamaha TMAX arrenca en uns 11.500 euros, matriculat i claus en mà.  

Moto Retro Andorra

Els primers lliuraments estan previstos per a finals de juliol, principi d’agost. Per això, si voleu gaudir-ne aquest estiu, dirigiu-vos el més aviat possible a Moto Retro, el concessionari oficial Yamaha a Andorra i acabeu d’informar-vos de tots els detalls que amaga aquest nou lliurament 2022.

Trobareu Moto Retro de baixada cap a la frontera espanyola, a l’alçada de la rotonda del Sant Eloy, baixant a la dreta. Tel +376 841000.

———

Per a més novetats, feu clic en aquest enllaç directe, o entreu des del menú superior del blog.

Fotos: Yamaha Europa