OPEL GT CONCEPT

Donat a conèixer per primera vegada durant la darrera mostra suïssa del mes de març, l’Opel GT Concept, va ser un dels models conceptuals més captivadors de l’esdeveniment. Amb un disseny molt futurista, l’Opel GT proposa un motor davanter de tracció posterior en una carrosseria de menys de 1000 kg.

El que més crida l’atenció al primer cop d’ull són les rodes vermelles davanteres i les grans portes amb les finestretes laterals integrades entre el vidre.

Tant el conductor com l’acompanyant poden accedir al sorprenent interior tocant simplement el panell tàctil de les portes elèctriques, integrat sobre la línia vermella del sostre.

En obrir-se, les portes s’amaguen en els passos de roda davanters, estalviant en espai i facilitant un gran angle d’obertura.

Dues càmeres muntades més enllà dels passos de roda, serveixen per aconseguir una bona visió perifèrica de tot el voltant. Transmeten les seves imatges a dos monitors col·locats a dreta i esquerra de l’habitacle, fent les funcions dels retrovisors tradicionals de sempre. Les dues pantalles també mostren tots els angles exteriors del cotxe.

Pel qua fa a la mecànica, el GT Concept proposa un motor central davanter amb turbo i tracció posterior. Es tracta d’un motor de gasolina amb tres cilindres en posició central davantera que ofereix 145 CV de potencia. Amb 1.0 litres i el turbocompressor, l’Opel GT lliura un parell màxim de 205 Nm.

Gràcies a la disposició central del motor, el centre de gravetat està molt baix i centrat, el que resulta ideal per obtenir un comportament dinàmic i esportiu, especialment en carreteres molt revirades.

Envia la seva potència a les rodes posteriors per mitjà d’una caixa de canvi seqüencial de sis velocitats que es controla amb les típiques lleves de canvi al volant.

Tot això permet unes prestacions molt interessants, amb poc més de 7,5 segons per pujar de 0 a 100 km/h i una velocitat màxima de 215 km/h.

 

Estèticament destaquen també els fars davanters amb els indicadors de direcció integrats i amb efecte tridimensional.

El sistema d’il·luminació «IntelliLux», permet circular amb les llums llargues sense enlluernar a la resta de conductors. El disseny dels fars es complementa també amb el disseny en tres dimensions dels pilots posteriors, un altre signe d’identitat inequívoc del cotxe que és!

L’interior és tan purista com l’exterior. Destaca el quadre d’instruments acabat en alumini, una important aportació visual respecte del conjunt d’elements de la cabina. De fet, tant aquest tipus de quadre de comandaments com el sistema de llums, podrien passar a formar part dels propers models de producció de la marca.

Els brillants retractors vermells dels cinturons de seguretat són també un altre dels detalls mes vistosos, al mateix temps que reflecteixen el disseny de les cridaneres rodes vermelles davanteres.

No hi ha botons enlloc, ja que el GT Concept està pensat per ser controlat mitjançant un sistema de control per veu i des del panell tàctil que hi ha a la consola central, ja que de cara al futur, els d’Opel busquen la màxima integració cotxe-pilot. És la tecnologia anomenada «Human Machine Interface-HMI».

En aquest prototip de l’Opel GT, el sistema està pensat per fer que sigui el cotxe qui s’adapti al conductor i a les seves necessitats.

El resultat d’aquest sistema és semblant al de Siri dels iPhones, però lógicament molt més evolucionat i especialitzat en les funcions d’un automòbil. Gràcies en aquest sistema, el cotxe contestarà al pilot davant de funcions com: triar la música, la ruta o la temperatura d’ambient, sempre d’acord amb la situació o les preferències del conductor.

Per oferir l’ajuda necessària de forma espontània en totes les ocasions, el programari aprèn i memoritza a partir de cada nova ordre, de cada toc en els comandaments del volant i de cada ajustament que es realitzi, a mida que l’anem conduint. Una funció similar són les transmissions automàtiques adaptatives, que adapten l’estil de cada conductor amb paràmetres més esportius o més econòmics segons s’executin en cada cas o perfil de conducció.

Els dos rellotges clàssics d’instrumentació, són ara superfícies de projecció que poden ser retro-il·luminades en diferents colors. Mostren una gran quantitat d’informació en tres dimensions.

El règim del motor i la velocitat sempre són clarament visibles a la pantalla de l’esquerra, mentre que la de la dreta és configurable de forma individual.

Pel que fa a connectivitat, al mateix temps que podem mantenir-nos contínuament connectats amb la nostra oficina o amb algú qualsevol, la pantalla de la dreta compta amb un sistema de navegació amb gràfics intuïtius i sense cap indicació numèrica. Quan se circula més ràpid, mostra el consum de combustible, i si tens ganes de divertir-te una mica prenent algun revolt a més velocitat, la resposta de l’accelerador, de la caixa del canvis i de la gestió del motor, s’optimitzen per poder fer-ho, situació davant la qual, la pantalla mostrarà els valors de força G i el progrés en l’acceleració.

De fet el GT Concept està pensat fins i tot per parlar i enviar missatges al propi conductor. També per avisar-nos de situacions de risc alienes al funcionament del cotxe, com per exemple, avisar-nos de la presència d’altres vehicles que no hem vist, per estar en el típic angle mort. Gràcies en aquesta tecnologia d’última generació, l’Opel GT Concept està sempre alerta, tant de nosaltres com de tot el que l’envolta.

Acabarem amb el volant, que amb un disseny de radis ret homenatge al llegendari Opel GT dels anys 1960 i 1970.