Porsche obre la seva primera planta de combustible ecològic

Porsche avança amb fermesa per aconseguir esdevenir de cara a 2030 totalment neutral en termes d’emissions de CO₂.

Per aconseguir-ho no solament té la vista posada en la mobilitat elèctrica, sinó que va molt més allà. I és que els de Porsche estan obrint una finestra ecològica alternativa molt interessant no solament de a ara a ells, també per a la indústria de l’automoció en el seu conjunt.

Projecte Haru Oni

Aquesta alternativa és la del projecte Haru Oni, la primera planta del món destinada a fabricar a gran escala e-fuel, un combustible ecològic pràcticament neutre per al mediambientalment. La planta ha estat posada en marxa al costat d’un altre gegant, la multinacional Siemens Energy. La nova planta està situada a Xile, concretament a Punta Arenas, a la Patagònia.

El fet que aquesta localització estigui tan aïllada es deu a dos aspectes: el vent, molt abundant en aquesta zona, i a l’estratègia que Xile està seguint per esdevenir un dels principals exportadors d’energies renovables del món.

En aquest sentit, Michael Steiner, responsable d’I+D de Porsche comentava que “el vent en aquesta localització produeix quatre vegades més energia que a Alemanya. A més és un país que ofereix molta seguretat política, atès que té un pla molt ambiciós per convertir-se en un important exportador d’energies renovables”.

Basat en l’electròlisi

Respecte del procés, tot comença amb un procediment basat en l’electròlisi. Alimentat a base de la força del vent, aquest procediment divideix l’aigua en oxigen i hidrogen. A partir d’això es captura el CO₂ de l’aire, que es combina amb l’hidrogen per aconseguir produir metanol sintètic.

La planta podria estar llesta de cara a l’estiu de 2022, arrencant amb una producció anual d’uns 130 mil litres. Segons les previsions, en només un any aquesta xifra pujarà fins els 55 milions de litres, aconseguint els 550 milions de litres en només dos anys més.

90% menys de CO₂

L’avantatge d’aquest carburant és que pot reduir les emissions de CO₂ dels motors de combustió fins a un 90%, fent-ho sense requerir cap canvi tecnològic en aquests. Això és molt important per a la marca perquè el 70% dels seus cotxes fabricats en tota la seva història continuen operatius. Per això i sense anar més lluny, els automòbils clàssics podran continuar circulant d’una manera molt més ecològica i sense haver necessitat canviar ni un cargol.

A més, gràcies en aquesta nova solució, els motors de combustió tindran molts anys de vida per davant.

Garantia pels clàssics

Paral·lelament a tot això cal destacar que cotxes com el 911, el mític model sense el qual Porsche no tindria cap sentit, continuarà existint tal i com el coneixem. Diem això perquè si calgués electrificar-lo seria inevitable canviar-lo en termes de grandària i per tant de pes, la qual cosa modificaria inevitablement el seu ADN, intacte des de la seva primera aparició l’any 1963.

Sigui com sigui, i deixant de costat romanticismes porchistes, la veritat és que si tot és com s’afirma, aquest nou combustible canviarà el rumb del futur de l’automoció.

———

Per a més reportatges aneu a la secció que trobareu en el desplegable de la part superior del blog, o feu clic directament en aquest enllaç.