Presentació del llibre “Ral·li d’Andorra: Un petit país, un gran ral·li”

Ahir dimarts, 16 de novembre, l’Automòbil Club d’Andorra va presentar a l’Auditori Nacional d’Andorra a Ordino, el llibre ‘Ral·li d’Andorra. Un petit país un gran ral·li’, obra que resumeix els 50 anys de trajectòria del Ral·li d’Andorra.

En l’acte van intervenir autoritats com la Sra. Sílvia Riva González, ministra de Cultura i Esports del Govern d’Andorra, el Sr. Jean Todt, president de la Federació Internacional d’Automobilisme (FIA), i el Sr. Enric Tarrado Vives, president de l’Automòbil Club d’Andorra.

També van participar Toti Sasplugas, pilot i secretari general de l’Automòbil Club d’Andorra, així com diferents pilots que han guanyat alguna de les edicions disputades al llarg d’aquests 50 anys, com per exemple: Josep March, guanyador de la primera edició de l’any 1970, o Carles Santacreu, Toni Riberaygua, Gerard de la Casa, Jordi Ventura, Josep Maria Membrado, Ferran Font i Joan Carrancà, aquest darrer, el primer andorrà que ha guanyat el ral·li en la seva versió de regularitat.

Josep Autet Soler, l’autor

L’autor del llibre, Josep Autet Soler, a part de ser una persona molt reconeguda professionalment en l’àmbit de automobilisme esportiu històric i de ser bon coneixedor de la trajectòria de l’ACA, va ser l’encarregat de conduir l’acte de presentació juntament amb Anna Vives, directora de l’Agència de Notícies Andorrana.

192 pàgines d’història

El llibre recull al llarg de les seves 192 pàgines, el recorregut d’aquesta llegendària competició, fent que el lector gaudeixi de la seva història gràcies a una curosa selecció de fotografies i a una investigació periodística excepcional que recull, amb rigor absolut, els principals capítols, anècdotes i vivències d’aquesta mítica prova.

Disponible a les oficines de l’ACA

Aquest llibre, que es pot adquirir exclusivament a les oficines de l’Automòbil Club d’Andorra, es va començar a escriure l’estiu de 2020. A més d’incloure totes i cadascuna de les 50 edicions del ral·li, també conté una sèrie d’articles relacionats que permeten situar la competició com el que ha estat des de sempre: l’epicentre de l’activitat esportiva de l’ACA des de fa mig segle.

ACA: 67 anys de recorregut

L’Automòbil Club d’Andorra va néixer l’any 1954, i des d’aquell mateix any ha anat desenvolupant sempre una intensa activitat automobilística.

A partir de 1963 va endinsar-se en les curses de velocitat a muntanya. Anys més tard, l’any 1970, organitzava la primera edició del Ral·li d’Andorra, primer com a cursa de velocitat i a partir de 2012, com una de les grans cites de la regularitat per a clàssics del sud d’Europa.

Un llibre ple d’emocions i records

L’obra també conté una sèrie de biografies dels principals guanyadors del ral·li, molts d’ells pilots andorrans destacats al llarg de la història, així com molt d’ells, triomfadors en curses i campionats d’Espanya i fins i tot d’Europa.

A part de les experiències dels pilots que van poder intervenir ahir en la presentació, el llibre també recull biografies de pilots com, entre altres, Antoni Puigdellívol, Joan Aleix i Joan Vinyes Casanovas, malauradament ja desapareguts.

Recordeu que si voleu fer-vos amb un exemplar, heu de dirigir-vos a les oficines de l’ACA.

 ———

Si voleu accedir a altres notícies i reportatges, podeu fer-ho des de l’apartat ‘Reportatges’ que trobareu en el menú superior. També podeu accedir directament des d’aquest enllaç.

Info original: Jas Info Service

Fotos: Josep Maria Montaner