PRESENTACIÓ MUNDIAL DEL PROTOTIP TOYOTA BZ4X

Ahir dilluns 19 d’abril, Toyota presentava al Saló de l’Automòbil de Shanghai el seu prototip bZ4X, el primer model d’una sèrie de vehicles elèctrics amb bateria. -battery electric vehicles (BEV)- i per tant sense emissions. Quan puntualitzem ‘elèctrics amb bateria’ ho fem per diferenciar-los dels elèctrics amb de pila d’hidrogen.

El Toyota bZ4X és un tot camí de talla mitjana i tracció total. És part essencial de la transició de Toyota en el seu afany de redirigir la totalitat de la seva flota envers una mobilitat millorada a tots nivells.

Les sigles ‘bZ’ fan referència a ‘beyond Zero’ (més enllà de zero) i reafirmen precisament això, el seu compromís no solament de reduir a zero les emissions de carboni, també el seu compromís d’anar més enllà per aconseguir millors beneficis pel planeta i per a la societat en general.

En aquest sentit el Toyota bZ4X és molt més que un altre mitjà de transport més. Es tracta d’un vehicle que a més de transportar-nos es presenta com un espai còmode, funcional i totalment connectat en el qual poder gaudir mentre ens desplacem. 

Exterior dinàmic i funcional

La seva imatge exterior està a l’altura de les expectatives que genera conduir un vehicle elèctric, sense haver de renunciar a res, tot el contrari!

Des del davant tot el frontal transmet molt caràcter al cotxe. Com a tot elèctric, el frontal no inclou la tradicional graella de refrigeració. Al seu lloc hi ha una superfície llisa amb forma de clau plana de bricolatge on hi ha sensors, càmeres i altres elements destinats vetllar per la seguretat.

Sota d’aquesta superfície hi ha una reixeta de ventilació per refredar tant les bateries com els discos de fre davanters.

De perfil crida molt l’atenció el sostre de tipus flotant acabat en negre. També destaquen molt els passos de roda davanters. Com el sostre, aquests també estan acabats en negre, encara que el detall més visual d’aquests el trobem en què neixen des de mateix frontal, de tal forma que emboliquen tot el lateral davanter, des de la part inferior dels fars davanters i fins a les rodes.

Interiors espaiosos i confortables

El Toyota bZ4X s’ha fabricat sobre la nova plataforma modular e-TNGA desenvolupada especialment per als models elèctrics.

La gran distància entre eixos i les volades curtes ajuden a crear un habitacle notablement ampli en totes les cotes. De fet, l’espai que ofereix per a les cames en les places posteriors és molt ampli.

La part davantera de l’habitacle s’ha dissenyat entorn a un mòdul de conducció que proporciona al conductor la sensació d’estar connectat directament a la carretera i a la informació més rellevant.

El quadre d’instruments, col·locat més a baix, obre la visibilitat panoràmica i emfatitza la sensació d’espai.

El quadre d’instruments digital es troba sobre el volant, de manera que tot just cal moure els ulls per poder consultar la informació. Això és així gràcies al nou volant, que deixa de banda la clàssica forma circular.

Els controls estan agrupats entorn de la consola central, dissenyada per a un reconeixement i una manipulació molt senzilla i ràpida.  Aquesta consola concentra la majoria de controls. Inclou una ruleta amb un comandament tipus joystick per al selector de marxes de conducció. En segon lloc tenim un touchpad tipus ordenador portàtil amb el qual es controla la pantalla central. Sota la pantalla central estan els controls del clima i els de confort.

Adéu al volant circular

Com dèiem, el Toyota bZ4X no porta el clàssic volant circular. Al seu lloc incorpora un més semblant al timó d’un avió, és a dir, sense la part superior. Segons els japonesos, gràcies a la nova forquilla de direcció i al nou sistema de direcció per cable  -en parlem breument en el proper paràgraf-  el conductor té molt més control i precisió de maniobra, la qual cosa elimina la necessitat que hagi de lliscar les mans per la superfície del volant per poder realitzar girs pronunciats, per tancats que aquests siguin. El cert és que l’efecte visual és espectacular!

Direcció per cable

La combinació resultant de la forquilla de direcció i la direcció per cable a més de donar al conductor més control, també suprimeix les interferències procedents de superfícies desiguals. Gràcies en això s’aconsegueix una resposta molt més precisa d’acord a la velocitat del vehicle i l’angle de gir.

Gestió de la bateria, la clau!

El programa de desenvolupament s’ha valgut dels més de 20 anys de lideratge de Toyota-Lexus en el camp de l’electrificació de vehicles. Així, la unitat de propulsió elèctrica, és a dir, el motor, la unitat de control i el sistema de gestió de la bateria, proporciona una eficiència líder en la seva categoria, així com una autonomia notablement superior.

Això es reforça encara més gràcies a un sistema de recàrrega solar, sent un dels primers cotxes de producció que estrena aquesta tecnologia.

Gràcies en aquest binomi s’amplia considerablement l’autonomia de les bateries. I és que amb la gran experiència de Toyota en el desenvolupament de bateries per als seus models híbrids elèctrics i híbrids endollables, els japonesos han aconseguit desenvolupar aquesta nova generació de súper bateries, les quals, a més del suport extra derivat de la tecnologia solar, també són molt més grans i potents.

Abans de seguir farem un impàs per si voleu veure aquest vídeo de presentació del cotxe:

Un autèntic tracció total

Al comptar amb motors elèctrics en tots dos eixos (davanter i posterior), el Toyota bZ4X és de tracció total. Aquest sistema s’ha desenvolupat en col·laboració amb Subaru, marca que gaudeix d’una de les millors traccions integrals del mercat. Els seus coneixements combinats amb els de Toyota han donat lloc a un sistema de tracció total amb unes capacitats off-road sense igual en el seu segment.

bZ: beyond Zero de Toyota

El prototip Toyota bZ4X és el primer model a emprar la nova nomenclatura bZ (beyond Zero). D’aquí a 2025 la marca es proposa treure al mercat set models Toyota bZ. (la previsió és treure 15 models elèctrics en total )

Amb aquesta nova sèrie de vehicles elèctrics qualsevol podrà canviar el seu cotxe  actual i gaudir de tots els avantatges d’un vehicle totalment elèctric.

Els models Toyota bZ també ajudaran a aconseguir l’objectiu de neutralitzar les emissions de carboni. Aquest concepte fa referència als plantejaments i iniciatives encaminats a neutralitzar les emissions de CO₂ durant tot el cicle de vida del vehicle, des de la pròpia fabricació, a la distribució, l’ús, el reciclatge i l’eliminació definitiva mitjaçant el reciclatge.

Més endavant, les prestacions

Malgrat l’expectació generada, la majoria d’aspectes relatius a la potència dels motors elèctrics, al sistema de bateries amb dades de recàrrega incloses, al sistema de placa solar integrat, així com tot el referent als paquets tecnològics de seguretat i d’assistència a la conducció, encara no s’han fet públics. Caldrà esperar encara una mica per conèixer tot això al detall.

Finalment dir-vos que s’espera que les vendes de la versió de producció comencin cap a mitjans de l’any vinent.

Sigui com sigui, el que sí està clar és que el futur de la mobilitat segons Toyota es presenta molt atractiu.

La pregunta és: ens acostumarem ràpid? Nosaltres creiem  que sí!

——-

Si voleu accedir a altres prototips o models d’aparició relativament imminent, podeu fer-ho des de la secció ‘Concept Cars’ que trobareu al menú superior del blog, o també directament des d’aquest enllaç.

Info original: Newspress

Fotos: Newsroom Toyota