,

Provem el Tesla Model Y, el nou SUV compacte elèctric d’Elon Musk

Fa uns dies, gentilesa de Seuwagen, vam tenir l’oportunitat de provar el Tesla Model Y,  el nou SUV compacte elèctric de la marca d’Elon Musk, un model del qual aquest compra i venda d’automòbils de l’Av. Tarragona ja n’ha venut diverses unitats.

Plataforma del Model 3

Per als qui no el conegueu, dir-vos que el Model Y comparteix plataforma, mecànica, alguns trets d’identitat i tecnologia amb el Model 3. A diferència d’aquest però, el Model Y és un SUV i és bastant més imponent.

Abans de començar amb les valoracions, avançar-vos que com en el cas d’altres cotxes elèctrics d’altes prestacions que hem tingut l’oportunitat de provar, conduir el Model Y ens va agradar molt.

Una gran opció

Més enllà de la gran autonomia, un aspecte que ja coneixíem d’altres models de la marca, ens cridava molt l’atenció comprovar fins a quin punt es noten les millores tecnològiques aplicades.

Entre altres detalls, i encara que la unitat que vam tenir no incloïa cap dels paquet opcionals, sí que portava una sèrie d’elements, sistemes i funcions molt interessants.

Abans de comentar-les, dir-vos que el paquet amb el nivell més complet d’equipament, conducció autònoma inclosa, surt per uns 7 mil euros, mentre que el paquet amb l’anomenat pilot autònom millorat -per a nosaltres el més interessant, pel que ofereix i al preu que ho ofereix-  surt per una mica menys de 4 mil euros. Aquest paquet inclou un nivell intermig de conducció en mode autònom (pilot automàtic), també la funció d’autoaparcament, el canvi de carril automàtic i la funció més xula de totes, la de fer venir el cotxe tot sol a buscar-nos des de l’aparcament.

Sigui com sigui, amb tot el que duia el Model Y que vam provar vam tenir més que suficient per treure’n les corresponents conclusions. Una d’elles és que tot i que sigui un model de tall SUV, gran i voluminós, el seu comportament és d’allò més esportiu quan pitjes l’accelerador.

Gran i espaiós

La grandària de Model Y, sobretot en termes d’altura, però també en amplada  i longitud, són les d’un SUV, el miris per on el miris. El cotxe fa 4,75 metres de llarg per 2,13 d’ample (retrovisors inclosos) i 1,62 d’alt. La distància entre eixos és de 2,89 metres.

Amb 167 mm, també presenta una molt bona distància al terra, quelcom que facilita molt endinsar-se en zones una mica compromeses. Finalment, pel que fa a capacitat de càrrega, el cotxe també va molt sobrat. De fet, aquest és un altre dels seus punts forts. Perquè us feu una idea: en les versions com la que nosaltres vam provar (la de cinc seients), el maleter posterior ofereix 854 litres de capacitat màxima, als quals cal sumar-hi 117 litres més del maleter del davant. Per tant, entre els dos la xifra de càrrega puja fins als 971 litres, gairebé 2.200 si abatem els seients de la segona filera.

Prestacions de vertigen

Com veieu, el Model Y té unes capacitats de càrrega i una envergadura molt major que la del Model 3, però la veritat és que quan trepitges l’accelerador i comproves les capacitats del cotxe en termes d’acceleració, se t’oblida tot, començant pel fet que sigui un SUV.

Per a acabar de rematar el tema de les sensacions esportives, atès que tota la part central dels baixos l’ocupa la gran bateria, l’aplom del cotxe fins i tot en revolts molt tancats, és excel·lent. Si a tot plegat afegim la tracció 4×4 (de sèrie), el resultat al volant és realment estimulant.

Per tot això, el primer que podem dir del Model Y és que sí, és un cotxe gran, familiar i molt  polivalent, però al mateix temps, és segur, àgil, esportiu i molt divertit de conduir, per la qual cosa combina el millor de dos mons en principi oposats!

Rendiment o autonomia?

Disponible en dues versions: la versió anomenada Gran Autonomia, amb la què es poden fer uns 515 km amb una sola càrrega (segons el cicle d’homologació de consum i emissions WLTP); i la Performance, la més esportiva. Aquesta darrera però, a canvi d’aquest plus d’esportivitat redueix la seva autonomia sensiblement. Segons la marca i sobre la base del cicle WLPT, l’autonomia del Performance tot justa arriba als 480 km. Això sí, a canvi d’aquesta reducció de quilometratge, ens permetrà registrar un 0 a 100 de només 3,7 segons, enfront dels cinc que necessita l’altre acabat.

El cert però, és que 5 segons continuen  sent una passada, així que vosaltres mateixos! Personalment creiem que amb aquesta acceleració anem sobrats, mentre que el tema de l’autonomia, que voleu que us diguem, sempre vindrà bé que sigui el més llarga possible. Per això, nosaltres ens quedaríem amb l’acabat de més autonomia de totes totes.

Entre 217 i 240 km/h

Ja posat a comparar, i donat que acabem d’esmentar la diferència en termes d’acceleració entre les dues versions, abans de seguir esmentarem l’altra gran diferència que hi ha entre les dues pel que fa a rendiment. Ens referim a la velocitat màxima. En el cas del Gran Autonomia, la velocitat màxima està limitada en 217 km/h, mentre que el Performance pot pujar fins als 240.

Més enllà de l’acceleració i de la velocitat màxima, no hi ha més diferències entre tots dos acabats, bé sí, una més, encara que aquesta es podria adquirir com a opcional. Ens referim a les llandes, doncs en el Performance són de 21’’ i en la versió Gran autonomia són de 19 o 20 polzades.

Més enllà d’aquests detalls, els dos cotxes són idèntics: doble motor elèctric, tracció integral, mateix pes i mides, mateix sistema de càrrega en corrent altern de fins a 11 kW,  mateixes capacitats, mateix ventall de sistemes de sèrie i opcionals…

Dual Motor

Com acabem de dir, una característica compartida entre les dues versions és que totes dues són de tracció integral, el que Tesla denomina ‘Dual motor’, ja que incorporen dos motors elèctrics, un en cada eix. Això permet que l’electrònica de cotxe actuï  en la capacitat de lliurament del par motor de manera independent en cada eix. Al fer-ho, s’optimitza la tracció del vehicle segons les circumstàncies, així com la seguretat si t’emociones més del compte trepitjant l’accelerador quan no toqui, per exemple en ple revolt. Sigui com sigui, el Dual Motor aporta un plus de seguretat molt important.

Seductor al tercer cop d’ull

Tornem a la grandària, o millor dit al volum, que en aquest cotxe aquest terme queda com més adient. El volum, la forma, el ‘look’ del Model Y pot semblar estrany al primer cop d’ull. Al menys, a nosaltres ens ho va semblar. Ara bé, a mida que el vas veient, tot el que a priori podia semblar estrany es torna més fluid i natural, fins el punt que a l’estona de tenir-lo t’acaba agradant molt, començant per la gran volta envidrada que recorre el cotxe de punta a punta i que en la part central del cotxe assoleix una altura més que considerable.

Està clar que els dissenyadors de cotxes sempre solen jugar amb els volums i les línies d’estil per guanyar en termes d’espai físic, visual i per donar-li al cotxe tota la llum natural possible. Això, el Model Y ho aprova amb una nota molt alta: és extremadament ampli, dona molta sensació de volum i és molt lluminós. Per tot això, a més d’aquestes bones sensacions, el cotxe garanteix cinc places molt folgades, totes amb molta visibilitat de l’entorn.

Blindat amb càmeres, sensors i ràdars

Més enllà de tots aquests detalls, no podem deixar de destacar altres de comuns amb qualsevol dels models del catàleg d’Elon Musk. I és que un dels senyals d’identitat dels seus cotxes el tenim en l’equipament tecnològic.

Per exemple, poca gent s’imagina la quantitat de sensors i càmeres que equipen aquests cotxes, Model Y inclòs. Aquests sensors i càmeres són els responsables de vigilar l’entorn del cotxe en tot moment.

El Model Y incorpora càmeres en la part frontal, en la posterior i en els laterals. La informació que recullen es processa fent servir un algoritme de visió artificial capaç d’interpretar-la, prenent decisions en temps real per assegurar  que el cotxe reaccioni amb temps i amb total seguretat davant de qualsevol situació. Això, com podeu imaginar, inclou un munt de variables per segon.

Per aconseguir fer tot aquest procés, el Model Y no solament disposa d’aquestes càmeres, també incorpora 12 sensors ultrasònics capaços d’identificar objectes a curta distància, així com un radar frontal de llarg abast (160 metres) per a situar els objectes més allunyats.

Tota la informació de les càmeres, dels sensors i del radar es processa i interpreta per mitjà d’un microprocessador que actuarà en el cotxe per poder garantir que la conducció sigui sempre el més segura i efectiva possible.

  1. Llums exteriors (+info)
  2. Càmera del Pilot automàtic (+info)
  3. Tirador de la porta davantera (+info)
  4. Sensor de tarjetes (+info), càmera del Pilot automàtic (+info)
  5. Tirador de la porta posterior (+info)
  6. Port de càrrega (+info)
  7. Càmeres del Pilot automàtic (+info)
  8. Miralls retrovisors exteriors (+info)
  9. Sensor de radar (ocult) (+info)
  10. Capó/maleter davanter (+info)
  11. Tapa de l’anella de remolc (+info)
  12. Llandes i pneumàtics (+info)
  13. Càmera de visió posterior (+info)
  14. Maleter posterior (+info)

Interior igual de minimalista

Quan ens plantegem aquest desplegament d’informació, inevitablement imaginem que el cotxe que disposi de tot això hauria d’estar farcit de visors, botons i pantalles en el seu interior. En el cas dels cotxes de Tesla, passa tot el contrari. Des dels seus orígens, Tesla ha destacat per l’extrema simplicitat dels seus interiors, on pràcticament no hi ha res més enllà de la gran pantalla central.

La questió és que trigarem més o menys, però al final tots ens acostumem bastant ràpid en aquesta simplicitat. A més, no ens queda més remei, doncs la tendència general va per aquest camí.

Potser els més puristes, els que encara continuen advocant per l’olor a gasolina i el rugit clàssic dels motors de combustió, siguin els menys predisposats a acostumar-s´hi: que si les agulles de les revolucions, que si la pressió del turbo, que si, això, que si allò… res d’això existeix ni existirà mai en els cotxes elèctrics, i menys encara en els Tesla.

Entre poc i massa?

També és cert que tal i com ho veiem nosatres, en el cas del Model Y potser sí seria adient poder veure la informació més bàsica projectada en el vidre del cotxe, ja sabeu, el que vindria a ser un ‘Head up display’. Ho diem perquè així no hauríem d’estar mirant la pantalla central del cotxe cada dos per tres. En tot cas, aquesta és una percepció molt personal.

La qüestió és que el Model Y concentra en la pantalla central de 15 polzades absolutament tota la informació del cotxe.

El cervell del cotxe

La pantalla tàctil del centre del quadre de comandament és el centre neuràlgic del cotxe. En ella es consulten absolutament tots els paràmetres de funcionament del cotxe. Les úniques operacions que que no depenen de la pantalla són les que s’executen des de les clàssiques palanques de darrere del volant, com ara els intermitents o els eixuga parabrises, o les que es controlen per mitjà dels dos botons del volant.

Atès que la pràctica totalitat de funcions del cotxe es manipulen des de la pantalla, el programa de control de la mateixa és d’allò més intuïtiu. De fet, això no és nou del Model Y, però encara és millor del que ho era anys enrere.

Intuïtiva i funcional

La interficie dels Tesla està molt ben dissenyada. Malgrat concentrar gairebé totes les dades i controls, tot està perfectament organitzat i es manipula de forma molt intuïtiva i natural.

La pantalla està ideada per a ser utilitzada tant pel conductor, com pels passatgers.

Vegem algunes de les fases que ofereix el seu programari:

Controls ràpids

La pantalla de ‘Controls ràpids’, ens permet accedir als paràmetres de configuració més bàsics del cotxe. Només configurant aquesta pantalla ja tindrem activat tot el que és essencial per tenir el cotxe en perfecte estat de funcionament.

Llums

La pantalla ‘Llums’, òbviament concentra tots els paràmetres que ens permetran manipular tant la il·luminació exterior com la de l’interior del vehicle. No té més!

Configuració

Des de la secció ‘Configuració de pantalla’ es pot modificar la lluentor de la mateixa i seleccionar l’idioma. També hi ha disponible el mode NIT de visualització, que enfosqueix la pantalla, fent-la més amigable durant la nit.

Hi ha una funció molt còmoda que fa referència a la neteja de la pantalla. Per poder evitar que quan passem un drap s’alterin els ajustaments, podem activar-la. Al fer-ho, la pantalla es bloquejarà i s’enfosquirà perquè ressalti més la brutícia i ens sigui més efectiu netejar-la.

Modes de conducció

També tenim la pantalla corresponent als tipus de conducció disponibles. Des d’aquesta pantalla podrem ajustar de manera independent la resposta de l’accelerador i la duresa de la direcció. El mode d’acceleració més agressiu és l”estàndard’. Si seleccionem el mode de direcció ‘esportiu’, aquest endurirà la direcció per ajudar-nos a maniobrar amb més precisió a alta velocitat.

Pilot automàtic

La pantalla ‘Pilot automàtic’ recull tots els paràmetres per a activar les funcions d’assistència a la conducció i les de la conducció autònoma. Algunes d’aquestes prestacions, com per exemple la navegació amb el pilot automàtic, el control del cotxe en els semàfors i el seu comportament respecte dels senyals de parada (stop), encara estan en fase beta, però estan evolucionant molt ràpid i en gran part ja són funcionals.

Navegació

Des de la pantalla ‘Navegació’ podrem planificar les rutes a realitzar. També  -i això no és que sigui cap cosa de l’altre món- es poden predefinir els trajectes que utilitzem habitualment.

Una cosa ja no tan habitual en sistemes de navegació d’altres cotxes és que el programari de Tesla pot integrar el nostre calendari de tasques en la planificació de les rutes. Gràcies en això, el sistema és capaç d’identificar els esdeveniments que hem anotat al nostre calendari, de manera que el sistema pot planificar automàticament els nostres desplaçaments. Per exemple, si avui toca anar al gimnàs a les 20h00, quan accedim al cotxe als voltants d’aquesta hora el cotxe ens sugerirà que hem d’anar al gym i ens proposarà la millor ruta per anar-hi, sense que li haguem demanat res!

Multimèdia

Tesla també ha resolt molt bé tot el referent a l’apartat multimèdia. La pantalla destinada a les funcions multimèdia també està plena de novetats. Més enllà de permetre’ns escoltar la ràdio, la música del nostre telèfon mòbil o les cançons del nostre canal Spotify, també incorpora un karaoke i una pantalla de videojocs per distreure’ ns quan estiguem aparcats, per exemple, recarregant la bateria. Un altre detall simpàtic el tenim en el fet que el cotxe ens pot crear un compte a Spotify de forma totalment automàtica.

Climatització

El control de la climatització també es duu a terme des de la pantalla. Entre les funcions disponibles en aquest apartat, tenim la regulació de temperatura, l’encesa de l’aire condicionat, l’activació de la recirculació de l’aire interior o el control de la calefacció dels seients i del volant.

Fes del mòbil la teva clau!

Tesla ens proposa diverses formes per poder accedir a l’interior del cotxe i arrencar-lo. Podem utilitzar una targeta física, o bé un telèfon intel·ligent que haurem de configurar com a clau des de l’aplicació de Tesla.

Des de la interficie del cotxe podrem donar d’alta diverses targetes i diversos telèfons intel·ligents ( com a claus), de manera que diversos usuaris podran accedir al vehicle. El cotxe reconeixerà cada perfil d’usuari i s’ajustarà automàticament a les seves preferències, tan aviat com accedeixin al cotxe.

Entre aquests ajustaments de perfil hi ha els corresponents a la posició de conducció, les preferències de navegació o les de reproducció de contingut multimèdia. Així doncs, cada vegada que un dels usuaris registrats accedeixin al cotxe, el seient i els retrovisors s’ajustaran de manera automàtica, s’activarà la biblioteca de música d’aquell usuari i si hi ha rutes de navegació habituals, també es visualitzaran.

Detalls de l’interior

Just per sota de la pantalla, hi ha una safata de recàrrega inalàmbrica per a mòbils, concretament per a dos mòbils. Als peus d’aquesta hi ha una petita guantera amb tapa, dos espais per dur-hi begudes i finalment, sota del recolzabraços, hi ha una altra cavitat per poder portar algun objecte més.

Respecte dels seients, el primer que sents -i això ja ho hem dit quan hem parlat de les mesures del cotxe- és que les places són molt generoses.

El seient del conductor, ample i molt còmode, permet accedir a la pantalla central amb total facilitat. La visibilitat frontal, lateral i la de la part del darrere del cotxe també és perfecta, fins i tot per a algú de talla petita.

Un punt a millorar

Això sí, per allò de dir alguna cosa, podríem dir que els seients haurien de ser una mica més ergonòmics i embolicar una mica més l’esquena. Ho diem perquè sent un cotxe amb reaccions prou esportives, quan agafes revolts a certa velocitat es troba a faltar una mica més de subjecció a nivell lumbar. En tot cas, tampoc ho diem com un punt feble important, més aviat és un detall que podrien millorar de cara al futur i que de fet, si contemplen altres models de la marca.

El volant té un tacte excel·lent, tant pel revestiment de pell de gran qualitat, com pel seu gruix. Inclou dos rodetes des de les quals es poden regular alguns paràmetres del cotxe.

Places posteriors molt complertes

Al darrere, les places posteriors també són molt àmplies. Fins i tot la plaça central és perfecta per a persones de talla gran, tant en amplada, com en longitud per a les cames i en alçada. De fet, gràcies a l’altura de la cúpula del cotxe, això de l’alçada és notable en totes les places.

Maleter de gran capacitat

De la mateixa forma que cinc persones poden viatjar amb total comoditat, també podran portar tant equipatge com vulguin. Recordeu que el maleter del Model Y té una capacitat natural de fins a 854 litres, per la qual cosa és possible encabir unes quantes maletes de gran tamany.

Pel que fa al maleter davanter, aquest és molt més contingut que el del darrere. Ofereix 117 litres de capacitat, de tal forma que com a molt podrem posar alguna peça d’equipatge més petita, com per exemple alguna bossa o maleta de mà. En tot cas, gairebé tots els elèctrics fan servir aquest espai per portar els cables de recàrrega, les armilles de seguretat, una farmaciola de primers auxilis o coses per l’estil.

Una pincellada a la prova

Com en tot elèctric, més encara si aquest és d’altes prestacions, trepitjar l’accelerador del Tesla Model Y va ser tota una experiència. No oblidem que parlem d’acceleracions fins ara reservades als esportius. Per això, és inevitable que de tota la prova, aquest aspecte sigui dels que més destaquen.

Encara que la unitat que ens van cedir a Seuwagen corresponia a la versió de més autonomia,  accelerar continua sent d’infart. Recordem que com ja hem dit uns paràrafs abans, aquesta versió puja de 0 a 100 en 5 segons. Això, tractant-se d’un SUV, encara et sorprèn més, sobretot perquè el Model Y és un cotxe que passa dels 2 mil quilos de pes. (2003 kg)

Encolat a l’asfalt

Una altra cosa que sorprèn, també perquè la geometria del cotxe fa que no t’ho esperis, és l’aplom. Fins i tot conduint ràpid i per trams amb revolts continus i molt pronunciats, com els que hi ha pujant pel Port del Cantó, el cotxe s’encola a la carretera de manera sorprenent.

És clar que la ubicació de la bateria en la base central del cotxe, confereix al cotxe una estabilitat brutal, però tot i això, no t’ho esperes. Si en això li afegim la tracció integral intel·ligent, el resultat no pot ser millor!

Per a rematar-ho, cal destacar que el model Y, malgrat ser un SUV també transmet tota la informació de la columna de la direcció i del volant de forma impecable, la qual cosa acaba de completar aquesta sensació de pilotatge tan dinàmic. Sincerament, us sorprendrà molt lo prestacional i efectiu que és aquest cotxe!

Gràcies a tot això, el Model Y és un cotxe que et convida a conduir de forma molt esportiva, amb un nivell màxim de seguretat i amb total confiança.

Dos paquets opcionals

Com ja hem comentat, el paquet que incloïa la unitat que vam tenir era el més bàsic, cosa que no significa insuficient. Deixant de costat els dos paquets que hi ha com a opció, hem de dir que el paquet que porta de sèrie el cotxe ja és molt complert. Diem això perquè al final, en termes de conducció autònoma, fins i tot el paquet mes tecnològic exigeix que el conductor supervisi en tot moment la conducció i que mantingui les mans en el volant en tot moment.

Per això, almenys de moment, tampoc és tan important disposar dels paquets avançats pel que fa al pilotatge automàtic. Una altra cosa són altres funcions, com la d’aparcament automàtic o la funció amb la qual podem dir-li al cotxe que vingui a recollir-nos tot solet des d’on està aparcat. Certament aquest funció té molta gràcia i no ens importaria tenir-la!

Prou equipat d’origen

Sigui com sigui, val a dir que el paquet d’atributs que el Model Y incorpora de sèrie inclou moltes coses:  el manteniment en el carril, el control de distància amb el cotxe precedent, el sistema de frenat i seguiment en caravana, la situació del cotxe respecte als altres vehicles incloses motos i ciclistes, el control dels semàfors i el dels senyals de trànsit, són les més destacables.

Monitoratge de la bateria

A l’hora de planificar un viatge amb el Model Y, el procés a seguir és fàcil, ràpid i senzill. L’algoritme mitjançant el qual es monitoritzen els paràmetres de consum de la bateria, ens informarà en tot moment i en temps real no solament de l’autonomia disponible, també de quin serà l’estat de la càrrega un cop arribem a destí.

En el cas que no tinguem suficient càrrega per poder arribar, sempre podrem consultar la ubicació dels punts de càrrega que hi hagi pel camí, inclosos els supercargador de Tesla. De fet, en aquests casos, el cotxe ens avisarà de les estacions de càrrega per les que passarem, per tal que parem a recarregar.

Simplicitat en la recàrrega

A l’hora de recarregar, la gestió que ha dissenyat Tesla frega la perfecció, atès que a diferència del que succeeix amb altres carregadors i altres cotxes, amb un Tesla només has de situar-te en la unitat de recàrrega, connectar el cotxe a la presa del supercarregador i ja estarà.

Nosaltres només vam fer una petita càrrega en l’estació Tesla de La Seu d’Urgell, bàsicament per fer la foto de rigor i ja de pas, per assegurar l’autonomia necessaria de cara a la prova, però des de Seuwagen ens van comentar que quan fas una càrrega completa, l’app del Model Y t’envia un missatge al telèfon per avisar-te que el cotxe ja està llest.

Cal destacar que la comunicació entre el cotxe i el supercarregador és bidireccional. Això permet que el carregador pugui identificar el cotxe que té connectat, saber de qui és i fins i tot saber la forma de pagament que el client acostuma a fer servir. Així doncs, com a usuaris no haurem de fer res, només connectar-nos i esperar. De la resta s’ocuparan l’estació de càrrega i el cotxe!

Una app molt pràctica

Parlant de l’app, a més de rebre els missatges d’avís de càrrega completada, recordeu que l’app serveix per a molt més: accedir a l’interior del cotxe i arrencar-lo, controlar el clima a distància, encendre els llums i fins a tocar el clàxon a distància. En tot cas, també és cert que aquestes funcions ja existien abans que sortís el Model Y.

Conclusions

Com a resum final us direm que tal i com esperàvem el Model Y no ens va decebre gens. És un SUV, és un esportiu, és un elèctric molt prestacional, té autonomia, és una joguina tecnològica i absolutament connectada i és molt estimulant i divertit de conduir!

Els acabats interiors també els han millorat molt, són de molta més qualitat que els dels models de la primera etapa de Tesla. A més, tot i ser un cotxe gran, la posició de conducció és bona i ofereix molta llum i molt bona visió de l’entorn, el que fa molt agradable viatjar-hi.

Fa anys vam poder conduir dues unitats del Tesla Model S i l’evolució que la marca ha tingut és molt notable en tots els aspectes, així que molt bé!

Seuwagen

Respecte de la disponibilitat i dels preus, us convidem a anar a Seuwagen, atès que ells han portat la gran majoria d’unitats Tesla que hi ha circulant pel pais. En la seu central que tenen a l’Av. Tarragona (just al costat de McDonalds) us podran informar de tot el que necessiteu.

Això sí, us recomanem que abans d’anar-hi els truqueu per telèfon, així assegurareu el viatge, que tal com estan les coses a causa de la pandèmia, sempre serà millor que programeu la visita. Podeu trucar-los al 864449 o al 329685

———

Per a més novetats, feu clic en aquest enllaç, o accediu a la secció des del menú superior del blog.